Vánoční výloha na rok 2025

Založil peki, 08.11.2024, 16:13:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 0 Hosté prohlíží toto téma.

Igorus

Nádraží
nadrazi_01.jpg
nadrazi_02.jpg

peki

Výloha nainstalována v rekordním čase, což se hodilo, protože jsme technicko-organizačních důvodů (na straně LEGo) mohli instalovat až okolo 19:00.

S Hardegonem jsme tedy využili čas a pomohli s přípravou výlohy, postupně se začali trousit Afolové se svými MOC, tak jsme pěkně pokecali :)

Naštěstí to bylo letos o skládání modulů 48x48, i osvětlení bylo zabudováno. Šlo to opravdu velmi rychle. S drobnými opravami a finálním úklidem krabic bylo za hodinu a půl hotovo.

Výloha je naprosto parádní. Pracovní fotky z mobilu. 

peki

pokračování

Pool

Tady ještě přikládám foto na 2 části a celku.

Vasyk

Vypadá to parádně. Koukám, že mi to nějak o brick uteklo u Šipky, netuším co se stalo, ale pardonek.

Hardegon

Citace od: Vasyk kdy 05.11.2025, 10:54:43Vypadá to parádně. Koukám, že mi to nějak o brick uteklo u Šipky, netuším co se stalo, ale pardonek.

Na mojí staraně to bylo naprosto přesné v celé délce.  >:D

Díky všem za skvělý projekt. Je to fakt paráda!

Chikos

Je to opravdu parádní! Možná by stálo i za úvahu, dát tam někam ceduli, ve smyslu "Najdi všechny oficiální LEGO sety, které jsou právě v prodeji". lidi takovéto věci mají rádi  ;D

peki

Citace od: Chikos kdy 05.11.2025, 11:21:22Je to opravdu parádní! Možná by stálo i za úvahu, dát tam někam ceduli, ve smyslu "Najdi všechny oficiální LEGO sety, které jsou právě v prodeji". lidi takovéto věci mají rádi  ;D

Na tom se pracuje :)

peki

Citace od: Vasyk kdy 05.11.2025, 10:54:43Vypadá to parádně. Koukám, že mi to nějak o brick uteklo u Šipky, netuším co se stalo, ale pardonek.

Tak to budeš muset celé postavit znova :)

peki

Rozšíření instalace

Bude se týkat instalace do OC Leťnany jako vánoční výlohy na 2026. Stejně jako letos perníkové město. Výloha v OC Letňany je  delší o 2 x 48x48 a ještě je tam další místo na sochy.

Chtěl by jsem:

Pohledová délka
- rozšířit město proto se "už" letos staví moduláry. Podmínkou je ale náležitá kvalita.
- další možností je rozšíření části navazující na (buď mezi šipka - vasyk) nebo (vasyk- Hardegon), domluveno s Hardegonem
 - les stromy nějaké horské apartmány pro lyžaře (měřítkově jako chata horské služby)
 - pohledová delka 2 x baseplate 48x48
 -  volba umístění na Hardegonovi (je možné na obě strany i rozdělit )

Pohledová výška
Vybudování 1 patra podzemních modulů, pod stávající, tedy již pevně usazený model. Je to ideální prostor (díky vyřešenému osvětlení) jak těm modelům přidat další hravý rozměr. V horní časti celek a venkovní detaily. V podzemní scénky a detaily ala sousedi/respektive perníci. Zkrátka nutit lidi ještě více se zastavovat ale i tady na fóru se kochat detaily (pokud bude fotodokumentace). Rozumím tomu že postavit pěkný modulár je těžké. Podzemní modul pokud má nápad může zvládnout více i méně zkušených vystavovatelů. Tím neříkám že bude hotový za odpoledne (to tak možná hrubá skica).
- pod muzeem další podzemní patro
- pod barákem s interiérem sklep
- pod rybníkem třeba vodníka (legrácka pro děti)
- něco pod náměstím, bar, herna knihovna atd.
- pod parkem třeba vstup do  podzemí s mumiema nebo ´plně něco jiného
- nějaká důlní šachta pod horou
- řada dalších možností

Velikost modulu by byla stejná jako u perníků, délka 48 studů, hloubka 32 studů a výška tuším 26 bricků najdu a spočítám.

Budeme rušit perníkové město, některé moduly by stačilo trošku upravit (odperníkovat)
- knihovna
- bary
- atd

Sochy
uvidíme podle délky výlohy
- určitě sochy yeti na snowboardu (máme)
- sněhulák (máme)
- přistavil by jsme dalšího sněhuláka frosty

peki

Mapa podzemí
dodám

Stimpi

Smekám až na zem, je to paráda!

Osobně se jdu zamknout do pracovny a předělávat, kdyby byly k mému modulu připomínky i k jejich tématu tak jsem samo otevřen, čas je.

peki

Citace od: Stimpi kdy 05.11.2025, 11:55:38Smekám až na zem, je to paráda!

Osobně se jdu zamknout do pracovny a předělávat, kdyby byly k mému modulu připomínky i k jejich tématu tak jsem samo otevřen, čas je.

Ideální by bylo strukturou napodobit stil chikose a jeho ženy tedy domy s hrázděním. Viz i tovární modulár z loňska. Pomohlo by to dotvořit centrum městečka. Určitě bez podloubí.

Velmi pravděpodobně dojde k úpravě i stávajících modulů (yoshimaka,wynová), tak aby řada modulární domů navazovala (nově) na nepohledovou část domu s interiérem.
i  wynová to bude chtít silněší světla na rozdíl od ostatních není (skoro) patrní rozdíl při zapnutí a vypnutí.

Tento krok ale předpokládá že ty moduláry budou opravdu pěkné a propracované (znamená to podstatně lepší kvalita než je v současnosti fasáda u těchto domů - to není kritika  yoshimaka/wynová to je nastavení kritéria :) )

Zatím je kolem náměstí levo pravo 1 dům, kde bylo hlavní udělat propracovaný interiér. To je splněno. V rámci rozšíření jsem počítal s přidáním další řady domů, které na tyto otevřené domy:
- budou navazovat (zadní část muzea směrem k rybníku) hloubka domu 16 studů
- nebo vylepší pohledovou část (berte jako upgrade) těchto domů do náměstí
- tento doplňující dům nebude mít interiér, bude mít propracovanou fasádu, první dům musí být rohový. Potřebujeme 2 kvalitní rohové domy  16 studů pohledová do výlohy (pokud by to nešlo tak 32 studů max) 16-32 studů směrem k zádní části modelu.

peki

Kdo by měl zájem o podzemí? Viz mapka.

Seznam přidělených podzemních modulů
====================================
C2 Igorus
C3 wynnova
C6 Jaroslav Procházka
C7 pool

Vybudování 1 patra podzemních modulů, pod stávající, tedy již pevně usazený model. Je to ideální prostor (díky vyřešenému osvětlení) jak těm modelům přidat další hravý rozměr. V horní časti celek a venkovní detaily. V podzemní scénky a detaily ala sousedi/respektive perníci. Zkrátka nutit lidi ještě více se zastavovat ale i tady na fóru se kochat detaily (pokud bude fotodokumentace). Rozumím tomu že postavit pěkný modulár je těžké. Podzemní modul pokud má nápad může zvládnout více i méně zkušených vystavovatelů. Tím neříkám že bude hotový za odpoledne (to tak možná hrubá skica).
- pod muzeem další podzemní patro
- pod barákem s interiérem sklep
- pod rybníkem třeba vodníka (legrácka pro děti)
- něco pod náměstím, bar, herna knihovna atd.
- pod parkem třeba vstup do  podzemí s mumiema nebo ´plně něco jiného
- nějaká důlní šachta pod horou
- řada dalších možností

Velikost modulu (barevné provedení) by byla stejná jako u perníků, délka 48 studů, hloubka 32 studů a výška tuším 26 bricků najdu a spočítám.

Budeme rušit perníkové město, některé moduly by stačilo trošku upravit (odperníkovat)
- knihovna
- bary
- atd

Pool

Dělal jsem park a sáňkování (7A,B), tak klidně se hlásím i na to podzemí (7C). A napadlo mě to i trochu vylepšit, udělat tam vstup do podzemí do nějakého doupěte, kde by měly mejdan mumie, kostlivci, zombie a podobní jako čarodějnice, upír...

wynnova

Já si velice ráda vezmu podzemní modul pod muzeem, mám nápady, co se mi mi tam nevešly.

ad osvětlení - taky koukám, že to moc nesvítí, srovnám typy diod s yoshimakou. Možná blbá várka, nevím. Je pravda, že ty, co jsou použila, byly trochu jiné než jsem použila v Itálii.
EDIT: je potřeba ještě více led pásku viz konzultace s Milanem

ad výloha celkově - krásná, uř se na ni těším, až ji uvidím osobně.

ad muzeum - chápu, že jsem na instalaci nebyla, že jsem si to měla ohlídat osobně. Ale ty vypadlé dveře postavené před yetiho a díra ve zdi mě v tom podkroví trochu mrzí. Proto tam byly i fotky na qr.
EDIT - už opraveno, děkuji Milanovi.

Hardegon

Citace od: peki kdy 05.11.2025, 17:49:07Kdo by měl zájem o podzemí? Viz mapka.

Pokud mám ty dva moduly mezi 8 a 9, tak si k tomu vezmu i jeden kus podzemí pod tuhle sekci.

Pool

Citace od: wynnova kdy 05.11.2025, 19:50:53ad muzeum - chápu, že jsem na instalaci nebyla, že jsem si to měla ohlídat osobně. Ale ty vypadlé dveře postavené před yetiho a díra ve zdi mě v tom podkroví trochu mrzí. Proto tam byly i fotky na qr.

Fotky jedině tak vytisknout a nalepit na krabici s modelem. Ale na těchto instalacích není vůbec čas procházet modely a srovnávat je s fotkami. Od začátku byl požadavek na pevnost modelu a aby tam nic nebylo na volno. A plno lidí to nedrželo, takže jsme tam dělali rekonstrukce mnoha modelů. Ten tvůj tam bylo nedostatečně snad na dvou studech upevněné to osvětlení, a ta stěna v podkroví taky nedržela. yoshimaka tam měl zase popadaného plno okrasného zdobení na domech, které drželo jen tak koukat a nesahat. Na vánočních trzích byly nějaké rozpadlé stánky, taky velmi křehká konstrukce, střechy vůbec neupevněné a dokonce i nějaké stěny stánku jen tak na volno zasunuté. U Šipky se na hájence úplně rozpadl komín, byl proložen round tile, takže to vůbec nedrželo. Dále ten velký strom se po cestě úplně skácel a když jsem ho vzal do ruky, tak se úplně rozpadl. Konstrukce stromu držící pospolu na jednom či dvou studech atd.
Jako pardon lidi, ale zkuste to trochu pevněji stavit, stejně jako jsou třeba konstruované Lego moduláry. Takové ty umělecké konstrukce ve stylu koukat a nesahat, nejsou pro tyhle společné projekty vhodné.

peki

Citace od: wynnova kdy 05.11.2025, 19:50:53ad muzeum - chápu, že jsem na instalaci nebyla, že jsem si to měla ohlídat osobně. Ale ty vypadlé dveře postavené před yetiho a díra ve zdi mě v tom podkroví trochu mrzí. Proto tam byly i fotky na qr.
EDIT - už opraveno, děkuji Milanovi.

Ještě tam půjdu něco dodělat jak je složité sundat střechu? A opravit?

peki

Citace od: Hardegon kdy 05.11.2025, 20:11:50
Citace od: peki kdy 05.11.2025, 17:49:07Kdo by měl zájem o podzemí? Viz mapka.

Pokud mám ty dva moduly mezi 8 a 9, tak si k tomu vezmu i jeden kus podzemí pod tuhle sekci.

Ty ještě na stávajíc mapce nejsou . OK počítám že si vezmeš 1 modul. TO podzemí pod lesem a skálou probereme aby to na sebe nějak tématicky navazovalo a dávalo smysl. Zatím diskutujeme.

peki

Citace od: Pool kdy 05.11.2025, 18:07:25Dělal jsem park a sáňkování (7A,B), tak klidně se hlásím i na to podzemí (7C). A napadlo mě to i trochu vylepšit, udělat tam vstup do podzemí do nějakého doupěte, kde by měly mejdan mumie, kostlivci, zombie a podobní jako čarodějnice, upír...

Jasně akorát bych to trochu poupravil něco jako prohlídka katakomb nebo strašidelné podzemí. Mejdan mumie asi ne. Pořád to má být výloha vánoční a pro děti. Nerad bych řešil jako kdysi DJ řezník :)

Vstup z parku do podzemí v poho.   

peki

Citace od: wynnova kdy 05.11.2025, 19:50:53Já si velice ráda vezmu podzemní modul pod muzeem, mám nápady, co se mi mi tam nevešly.

OK

hobby

Citace od: peki kdy 05.11.2025, 10:20:59Výloha nainstalována ...
Máte to opravdu krásné, vážení, radost to studovat. Ale jedno "mínus" tam je - to použité pozadí. Já vím, že to těžko ovlivníte, ale mělo by být neutrální - asi bílá pláň, obloha apod. Ty barevné, agresivní a obří tisky tomu škodí a platí to i pro sokl. Škoda, že tu obrovskou práci, šikovnost a um to "sráží".

Jaroslav Procházka

Ahoj,

Rádi si také něco s Jarouškem vezmeme.
Klidně nám Peki něco příděl co tě napadne a rádi uděláme 🤓

Děkuji moc
Jarda

peki

Citace od: hobby kdy 06.11.2025, 10:00:29Máte to opravdu krásné, vážení, radost to studovat. Ale jedno "mínus" tam je - to použité pozadí. Já vím, že to těžko ovlivníte, ale mělo by být neutrální - asi bílá pláň, obloha apod. Ty barevné, agresivní a obří tisky tomu škodí a platí to i pro sokl. Škoda, že tu obrovskou práci, šikovnost a um to "sráží".

Je to centrální v rámci jednotné vánoční kampaně. Myslím si o tom to samé. Kočka (pokud by někoho zajímalo) se jmenuje vločka.

U perníkového města by byl také pěkný motiv lego perníčci.

peki

Citace od: Jaroslav Procházka kdy 06.11.2025, 10:08:00Ahoj,

Rádi si také něco s Jarouškem vezmeme.
Klidně nám Peki něco příděl co tě napadne a rádi uděláme 🤓

Děkuji moc
Jarda

Je to otevřené každému sedí něco jiného. Modulů je celkem hodně. Bude to taková třešinka na dortu, takže je potřeba si s tím pohrát (nepíšu to na Vás 2, píšu na ty co naslibují hory doly a pak staví na poslední chvíli).

Pool

Citace od: peki kdy 06.11.2025, 09:09:19Jasně akorát bych to trochu poupravil něco jako prohlídka katakomb nebo strašidelné podzemí.

Jo to nebude problém něco takového postavit. A na jednu z bočních stran by to mohlo mít i jakoby pokračování, takže díru k sousedům, jestli to bude na nějaký z bočních modulů vhodné.

peki

Citace od: Pool kdy 06.11.2025, 10:46:41
Citace od: peki kdy 06.11.2025, 09:09:19Jasně akorát bych to trochu poupravil něco jako prohlídka katakomb nebo strašidelné podzemí.

Jo to nebude problém něco takového postavit. A na jednu z bočních stran by to mohlo mít i jakoby pokračování, takže díru k sousedům, jestli to bude na nějaký z bočních modulů vhodné.
Můžeš mít i více modulů (doporučoval by jsem 2 max aby to bylo pestré), pod ten les se tím dá pokračovat.

Obecně pro ostatní co ten rybník?
1) dává smysl vodník? Je to rohový modul + pohledově 2 moduly celkem 3. Ale kraj rybníka směrem k městu by mohl být mělký a podzemí řešeno jinak
2) nebo vodní svět zase v rybníce tam toho asi moc nepředvedeme
3) říci že rybník je mělký a řešit úplně něcim jiným

Jaroslav Procházka

Ahoj,

Vezmu klidně s Jarouškem C6 napojím se na Poola a něco vymyslíme a volně to nějak domýšlíme na budovu, co bude nade mnou.

Tak se klidně hlásime tak.
🤓🤘

Děkuji moc Jarda a Junior

milanv

Citace od: peki kdy 06.11.2025, 09:04:44Ještě tam půjdu něco dodělat jak je složité sundat střechu? A opravit?
Byl jsem tam včera. Původní záměr se jen pokochat se trochu změnil :D Takže hlásím:

1. časovací zásuvku jsem nařídil podle skutečného času, takže odteď už sedí časy zapnutí a vypnutí jak mají (peki, nejedeš znovu do Letňan? Tam bude možná potřeba totéž.)
2. opravil jsem v muzeu všechno podle seznamu chyb od Zuzky (Wynnova)
3. různě po celém dioramatu jsem postavil popadané panáčky
4. prošel jsem elektrické zapojení Muzea a ověřil jsem, že žádný jiný problém typu špatný spoj tam není. Celé je to jen o nedostatečném počtu LED na to, pod jak šílenou světelnou palbou se náš model nachází - to je případný úkol před dalším vystavením ve výloze. Na našich výstavách to bude naprosto postačující.
5. vylezl jsem ven a konečně se pokochal :D

Projekt je opravdu nádherný, reakce lidí procházejících okolo taky stojí za to. Za tu necelou hodinu v naprosto mimošpičkovou dobu jsem tam viděl zastavovat se úplně všechny kombinace pohlaví a věku, co vás napadnou: od malých dětí přes kluky cca 18 nadšeně si navzájem ukazující scénky až po maminku úplně rozněžnělou tou krásou, jak budí své pomalu usínající dítě v kočárku, že tohle musí ještě nutně vidět :) Takže se to opravdu povedlo!

A speciálně za sebe musím zmínit mou srdcovku: fakt jste si často a krásně pohráli se scénkami. Celý projekt tak nádherně žije. Můj favorit je utajený rybář :D ale těžko vyzdvihovat jen jednu scénku, když jich tam je tolik! Třeba speciální body připisuji za použití toho StarWars monstra jako dětské prolézačky, to mě naprosto dojalo! (Kdo ze starších pamatujete na prolézačku UFO ve Stromovce?)
Pán na Žlutém hradě