Vánoční výloha na rok 2025

Založil peki, 08.11.2024, 16:13:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

poMOCník

Citace od: Chikos kdy 06.09.2025, 20:26:31Vypadá to famózně. Ostatně jako vždy tvé výtvory. To si zase nasadil laďku vysoko  ;D
Jak vysokou plánuješ mít tu druhou stavbu směrem k mému domu, kde se máme spojovat zdmi? Díky

Díky, já si rád hraju prostě.

Vlevo plánuju takovou vysokou (cca 30 bricků) úzkou stavbu naopak v dobrém stavu a modernější. Ale nic proskleného, opět v decentním stylu.

milanv

Citace od: wynnova kdy 05.09.2025, 09:55:13- otázku osvětlení si proberem  tento víkend v Kostelci s Milanem
Osvětlení je potřeba udělat jinak než u formulí, protože jde o úplně jiný typ modelů: mnohem členitější a na spoustu malých světýlek. Proto jsme se shodli s @wynnova na tomto standardu:

- osvětlení bude na USB konektory, standardně prodávané - příklady a diskuse viz níže. Každý ať si osvětlení rozvede do tolika místností a prostor, do kolika chce
- jediné, co potřebuji, je dosažitelný USB konektor, na který váš modul napojím
- to znamená, že pokud máte svůj modul v přední řadě, je na vás domluvit se svým sousedem směrem dozadu, aby vám nechal prostor v rantlu svého modulu, kudy projde USB kabel. To je asi to hlavní, co musíte zajistit, proto jsem to dal tučně
- vlastní prodlužku (kdyby byl od vás kabel moc krátký) zajistím každému, kdo si o ní řekne, stejně tak zajistím spojení do společného rozvodu napájení USB a zapojení do zásuvky

Teď uklidnění pro všechny, kdo jste to ještě nedělali :) Není to žádná raketová věda - vše se kupuje už hotové a relativně levně, takže stačí jen nacvakat. žádné pájení, žádná znalost elektriky apod. Takto narychlo jsem našel tento příklad, ale @wynnova nabízí zkušenosti, kontakty na levné a ověřené obchody a příp. i konzultace. Já samozřejmě nabízím konzultace ohledně čehokoliv, co se týká finálního zapojení do společného rozvodu, kdyby bylo potřeba - ale je to opravdu neskutečně jednoduché.

Za mě je důležitá ještě jedna poučka o množství osvětlení: pokud máte doma v sešeřeném obýváku pocit jasného osvětlení "tak akorát", přidejte na trojnásobek. Neděláĺ si legraci, to je zkušenost z vitrín v obchodních centrech: ty jsou tak přesvícené těmi super silnými bodovkami, že pak jakákoli "obyčejně" nasvícená dutina v našich modelech vypadá temně jak černá díra.

Určitě se ozvěte, kdo všechno osvětlení plánujete a jestli je všechno jasné.

@wynnova: prosím dej sem odkaz na ty levnější obchody, ať se nikdo neleká mého náhodně vybraného příkladu. Díky.
Pán na Žlutém hradě

Stimpi

Mám dotaz ohledně volných modulárů. Nevím cca kde je potenciál na umístění tak potřebuju vědět jak vysokou stavbu vymýšlet. Mám na mysli, jestli to je volné, nebo se spíš snažit o přízemní/jednopatrovou/výškovou stavbu.
Díky

Pool

Citace od: Stimpi kdy 08.09.2025, 20:10:47Mám dotaz ohledně volných modulárů. Nevím cca kde je potenciál na umístění tak potřebuju vědět jak vysokou stavbu vymýšlet. Mám na mysli, jestli to je volné, nebo se spíš snažit o přízemní/jednopatrovou/výškovou stavbu.
Díky

Peki to tu teď nedávno rozepisoval, není to náhodou to, co hledáš?

Citace od: peki kdy 05.09.2025, 13:53:00Otázka: Jak velikost budov? Modulární měřítko? Jedná se mi o výšku pater v obyč budovách. Muzeum si upravím podle toho.

RE: Ano je to jediný způsob jak udržet v rámci projektu kompatibilitu = pokud dáte váš dům vedle továrního moduláru musí to přibližně sedět. Některé domy mohou mít jen 2 patra  jiné mohou být vyšší.

Co se obvykle stane. Chci postavit nějaký detail nebo realizovat nápad. Zjistím že to budě pěkné když to udělám v nějaké velikosti. Je potřeba od začátku počítat s měřítkem tovární modulár. Je tím dané provedení detailů ne samotná velikost budov např. 21 bricků.

Rozumíme si (stavitelé domů)?

Detail fasády který je nepohledový může být opravdu jednoduchý, fajn budou okna, pokud dodáte i nějakou práci s barvou tak supr.

Otázkou je jestli tyto komplikované společné projekty budou cestovat po výstavě (víkendovka) a pokud ano jek to bude s umístěním a tedy pohledovou stranou. Primárně by jsme počítal s tím že model má poue 1 (hlavní) pohledovou stranu. dále musí být vyřešeno (už do výlohy) ukončení z leva (Hardegon/Dan) a z prava (peki/igorus)

Stimpi

Není, mě nejde o měřítko, to je popsané myslím srozumitelně. Jde mi o to jak mají cca tyto doplňkové moduláry vypadat typově. Jestli to mají být spíš výškové budovy, nebo to mohou být i nižší (jednopatrové/přízemní) budovy.
Myslím, že podobný problém jsme řešili u ladovské vesničky, kdy se některé vyšší stavby dostali do popředí a zastínily ty za sebou.

peki

Citace od: Stimpi kdy 08.09.2025, 20:24:07Není, mě nejde o měřítko, to je popsané myslím srozumitelně. Jde mi o to jak mají cca tyto doplňkové moduláry vypadat typově. Jestli to mají být spíš výškové budovy, nebo to mohou být i nižší (jednopatrové/přízemní) budovy.
Myslím, že podobný problém jsme řešili u ladovské vesničky, kdy se některé vyšší stavby dostali do popředí a zastínily ty za sebou.

Zadání je tovární modulár. Ukaž mi prosím tovární modulár typu jednopatrové/přízemní budovy

Ladovská vesnička opravdu ne. Podívej se na perníkové městečko tam se stavěli opet tovarní moduláry:
- přízemí
- 1 patro
- 2 patra/nebo střecha
- střecha

například

Stimpi

Diky. Nikde jsem si nevsiml toho podstatneho "tovarni", ted uz to je jasne. ... Pernikova vesnicka byla zminovana z jineho duvodu nez jsi pochopil...

peki

Citace od: Stimpi kdy 08.09.2025, 20:24:07... podobný problém jsme řešili u ladovské vesničky...

Pokud myslíš perníkovou nepiš ladovskou  :)   

Stimpi

Sorry překlep ... O perníkový právě vím prakticky kulový, ani jedný jsem se víceméně neúčastnil, myslel jsem Ladovskou, kde v jednu chvíli myslim nastal problém, kdy stavby v první lajně překrývaly ty zadní.

peki

Citace od: Stimpi kdy 09.09.2025, 12:40:58Sorry překlep ... O perníkový právě vím prakticky kulový, ani jedný jsem se víceméně neúčastnil, myslel jsem Ladovskou, kde v jednu chvíli myslim nastal problém, kdy stavby v první lajně překrývaly ty zadní.

v pohodě, proste stavte "jako" tovární moduláry. Podle toho co vznikne to jako vždy poskládáme. Já si projdu město, vyfotím pěkné potenciální domy a potom stavím zkratku, ne věrnou kopii ale spíše inspirace barev stavebních detailů. ALE vždy aby to bylo kompatibilní s továrním modulárem. Věřím že nyní je to jasnější a o to jde.

Stimpi

Izabella08

Máme dotaz na ZASNĚŽOVÁNÍ...budete zasněžovat tak půl na půl anebo více?
Zejména u střech. Ať nemá někdo stavbu jako při roztávání a někdo hustě zasněženou:)

poMOCník

Citace od: Izabella08 kdy 10.09.2025, 08:32:08Máme dotaz na ZASNĚŽOVÁNÍ...budete zasněžovat tak půl na půl anebo více?
Zejména u střech. Ať nemá někdo stavbu jako při roztávání a někdo hustě zasněženou:)

Já mám třeba prudkou střechu, takže jsou tam jen zbytky.

Hardegon

Citace od: Izabella08 kdy 10.09.2025, 08:32:08Máme dotaz na ZASNĚŽOVÁNÍ...budete zasněžovat tak půl na půl anebo více?

Na sjezdovkách je metr sněhu, takže já se sněhem nešetřím.

peki

Z mne čím více bílé (zasněžené tím lépe) děláme horské městečko zapadlé sněhem. Počítal jsme že většina střech bude z dílků white (v lugbulku jich bylo dost). Ano pokud má někdo šiknou střechu tak úplně nemusí. Ale jinak čím více bílé (na střechu) tím lépe.

HArdegon 1 sněhu naprosto v pořádku :)

Ukázka zasněžení, kandidát na modulár je na obr pouze 1 :)

peki

Citace od: Daniel kdy 05.09.2025, 14:36:36Já mám v podzemí poměrně malou "hloubku", takže dovnitř bude celkem dobře vidět i bez osvětlení (viz pracovní foto). Ale pokud bude požadavek, můžu vynechat opět díru, jako u podzemních perníků. Kdyžtak si řekni.

p.s.: nevím, jestli by osvětlení naopak nebudilo "Blanické vojsko"? :-)

A z boční strany (konec výlohy) počítám s DBG stěnou.

Dane bylo by možné modifikovat horu Blaník  (je to supr) na santu a skřítky? Mohlo by tobýt i promo na tovární set

Daniel

Citace od: peki kdy 11.09.2025, 10:32:03...
Dane bylo by možné modifikovat horu Blaník  (je to supr) na santu a skřítky? Mohlo by tobýt i promo na tovární set...

Díky. Jojo, poupravím a místo svatováclavská kencelář bude svatosantovská kancelář.
S osvětlením tedy budu počítat - pořeším s Milanem.

Pool

Citace od: milanv kdy 06.09.2025, 21:30:33
Citace od: wynnova kdy 05.09.2025, 09:55:13- otázku osvětlení si proberem  tento víkend v Kostelci s Milanem
Osvětlení je potřeba udělat jinak než u formulí, protože jde o úplně jiný typ modelů: mnohem členitější a na spoustu malých světýlek. Proto jsme se shodli s @wynnova na tomto standardu:

- osvětlení bude na USB konektory, standardně prodávané - příklady a diskuse viz níže. Každý ať si osvětlení rozvede do tolika místností a prostor, do kolika chce
- jediné, co potřebuji, je dosažitelný USB konektor, na který váš modul napojím
- to znamená, že pokud máte svůj modul v přední řadě, je na vás domluvit se svým sousedem směrem dozadu, aby vám nechal prostor v rantlu svého modulu, kudy projde USB kabel. To je asi to hlavní, co musíte zajistit, proto jsem to dal tučně
- vlastní prodlužku (kdyby byl od vás kabel moc krátký) zajistím každému, kdo si o ní řekne, stejně tak zajistím spojení do společného rozvodu napájení USB a zapojení do zásuvky

Teď uklidnění pro všechny, kdo jste to ještě nedělali :) Není to žádná raketová věda - vše se kupuje už hotové a relativně levně, takže stačí jen nacvakat. žádné pájení, žádná znalost elektriky apod. Takto narychlo jsem našel tento příklad, ale @wynnova nabízí zkušenosti, kontakty na levné a ověřené obchody a příp. i konzultace. Já samozřejmě nabízím konzultace ohledně čehokoliv, co se týká finálního zapojení do společného rozvodu, kdyby bylo potřeba - ale je to opravdu neskutečně jednoduché.

Za mě je důležitá ještě jedna poučka o množství osvětlení: pokud máte doma v sešeřeném obýváku pocit jasného osvětlení "tak akorát", přidejte na trojnásobek. Neděláĺ si legraci, to je zkušenost z vitrín v obchodních centrech: ty jsou tak přesvícené těmi super silnými bodovkami, že pak jakákoli "obyčejně" nasvícená dutina v našich modelech vypadá temně jak černá díra.

Určitě se ozvěte, kdo všechno osvětlení plánujete a jestli je všechno jasné.

@wynnova: prosím dej sem odkaz na ty levnější obchody, ať se nikdo neleká mého náhodně vybraného příkladu. Díky.
Je super, že došlo na to USB osvětlení, které jsem kdysi taky už navrhoval :D . Odkazy na to tu zatím nevidím, tak je sem hodím, ať nemusíš všichni hledat nebo se doptávat v SZ. Osobně mám odzkoušené ty nejlevnější z Číny, takže je klidně mohu doporučit. Jdou koupit na internetových tržištích jako je aliexpress.com či alibaba.com, ale nejlevnější i nejrychlejší na dopravu je temu.com, kde bude možná o špetku nižší sortiment, ale i tak tam toho mají fůru. Dají se koupit sériově či paralelně zapojená ty světla, takže na nějakou menší místnost stačí většinou jedno to světlo, na větší místnost či jeskyň lepší vzít ty za sebou zapojené a dát jich tam víc. Dají se koupit v různých barvách bílá teplá/studené, modrá, červená atd.
Tady příklad na to zapojení za sebou https://share.temu.com/xd5l1fjih1B a tady jednotlivé https://share.temu.com/gwuMS4H32pB nebo kombinace https://share.temu.com/C0lBRaxy9lB. A najdete tam toho více, stačí do vyhledávacího pole na temu zadat USB LED osvětlení LEGO nebo jednoduše Lego osvětlení atd. Mají to tam za lidové ceny, takže doporučuji objednat více druhů najednou, časem určitě na něco využijete. Jak tu Peki nebo někdo psal, máme to mít hodně osvětlené, takže na to je nejvhodnější ty studené LED bílé diody, které hodně září. Ale při osvětlení malých prostorů to zase nepřehnat, aby to nedopadlo jako na přiložené fotce ;D.

Jaroslav Procházka

Ahoj,

tak první nástřel domu, mezi Pomocníkem a Poolem, Barevně jsem to musel celé přeorganizovat, abych nějak držel barvy co má na domě Pomocník.

Jinak tedy první patro SkiRental, Kavárna, druhé patro apartmány, interiéry dodělám, třetí patro bude ApreSki Bar.

Na Poola napojíme společně půjčovnu sáněk, a to volně přejde na ten kopec.

Tak nevím snad jdu správnou cestou
Děkuji moc
Jarda

wynnova

Omlouvám se za pozdní reakci ohledně osvětlení - viz příspěvek @milanv

Osvětelní pomocí LED světýlek je opravdu jednoduché, zvládla jsem to i já a to nejsem žádný technický MacGyver.
Prodejců je tam opravdu hodně, ale mám vyzkoušený obchod Gorock Flagship Store (má velmi dobré kablíky, pěkně odizolované) a doposud jsem neměla nic chybového.
Důležité je vybrat Pin velikosti 0,8

Na osvětlení místností je ale jedna běžná kulatá diodka málo, doporučuji takové mini pásky, které se dají mezi sebou propojit.
To nabízí obchod Cimifun Store.

viz foto.

Odkazy na jednotlivé obchody
Cimifun - odkaz

Gorock  - odkaz

Chikos

Ahoj, už je nějaká představa o vzhledu/šíři chodníku a silnice?

peki

Citace od: Chikos kdy 16.09.2025, 15:29:34Ahoj, už je nějaká představa o vzhledu/šíři chodníku a silnice?
prostor na chodníky viz obr.

Moje představa o vzhledu
- zasněženo, místy hromady dříve odhrnutého sněhu. Nejsou vidět žádné obrubníky ani dlažba

Navrhuje někdo něco jiného?

Chikos

Tak to se omlouvám, pochopil jsme to tak, že na náměstí vede kromě chodníku i silnice. Takhle je to samozřejmě jasné, jakou šíři má chodník.

peki

Citace od: Chikos kdy Včera v 15:01:28Tak to se omlouvám, pochopil jsme to tak, že na náměstí vede kromě chodníku i silnice. Takhle je to samozřejmě jasné, jakou šíři má chodník.

1) Během vánočních trhů je na náměstí průjezd zakázán :)
2) Nebo je tam pouze pěší zóna

Jde mi o to to nekomplikovat a maximálně možně zasněžit (co nejvíce bílé). Nikdo v tom nebude hledat logiku funkčního města

Silnice bude možná (jen výřez) někde v modulech u sjezdovky (vasyk nebo hardegon) pokud se vejde. Pokud ne, tak je příjezd do zimního areálu v sekci která so do výlohy už nevešla. Ona hloubka 2x 48 studů zase tolik ve skutečnosti není.