Recenze setu 3221 - LEGO City Truck

Založil Igorus, 19.05.2010, 22:46:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Igorus

Z nedávného výletu do německého Legolandu jsem si přivezl novinku letošního jara – set 3221 LEGO City Truck.
Již první obrázky na kostkách znamenaly jasné rozhodnutí – to musím mít. O tom jestli realita splnila očekávání bude následující recenze.

Co je v krabici
Jak je dobrým zvykem posledních let, Lego podporuje výrobce papíru, a tak v poměrně velké krabici se skrývají tři označené sáčky s díly, dvě volně ložené Plate 6x16, arch se samolepkami a návod.

Stavba
Samotná stavba mi trvala i s focením a malou sváčou kolem 40 minut, bez focení je to otázka tak 20 minut.

Z prvního sáčku se postaví podvozek kamionu. Ten odpovídá klasice posledních let – několik Plates, dva delší Bricky, osy pro kola a Brackety uchycené doplňky – přední maska a postraní nádrže. Zajímavě jsou vyřešeny stupačky. Dále jsou obsahem prvního sáčku dle mého názoru skutečné fajnovky – krabice s legem v minifig měřítku a dále dva figové s rudlem.

Druhý sáček obsahuje díly pro postavení kabiny. V ní je kromě jedné sedačky (chudák kamioňák nemůže mít závozníka) ještě postel a patrně LCD televize. A málem bych zapomněl na obligátní hrnek kafe.

Třetí sáček doplněný o volně ložené plates umožní postavit návěs. Ten má tři dvoukřídlé dveře, úchyt na navěšení ke kamionu a stabilizační podpory.

Závěrečné shrnutí
Zajímavě, ale podle mého soudu ne zrovna vhodně je vyřešeno připojení návěsu ke kamionu. Funguje to ,,zapíchnutím"
Plate, Modified 1 x 4 with Arm Down do Plate round umístěného na tahači. Dále je netradičně vyřešeno připevnění (i když to v tomto případě není to správné slovo) kol na samotný návěs a to pomocí Brick, Modified 2 x 2 with Top Pin and 1 x 2 Side Plates do Technic Plate. Zřejmě to bylo navrženo kvůli možnosti pohybu, když by při hraní přejíždělo dítě po nerovnostech.

Na začátku jsem zmínil krabice s Lego sety a to rovnou třemi typy: samotný 3221, Policejní auto 7236 a Hasičské auto 7942. Tohle se povedlo. Je to vtipné a rozhodně to oživí scény v Lego městečku.

Celkově považuji tento set za poměrně zdařilý. Jelikož naplnil mé očekávání a tak dávám 8/10.

Klady:
Krabice s Legem
Pěkný, velký kamion
Není to další hasič (promiň Vláďo  ;D)

Zápory:
Uchycení návěsu
Dostupnost v ČR

Fakta
Rok vydání: 2010
Počet dílů: 278
Počet figů: 2

Igorus

A ještě zbytek fotek:

Hardegon

Nálepky s LEGO sety jsou skvělé.  >:D

Moc pěkná recenze.

Shmade

Zaujalo mě to uchycení náprav na návěsu, rozumím tomu dobře, že to funguje jako takové lehké "odpružení"? Prostě, že náprava má malinké vůle díky kterým při jízdě po nerovnostech dochází k pohybu kol? Docela cool jestli to funguje... :)

Johny650

Opravdu moc pěkná recenze i set vypadá moc pěkně.
Můžu se jen zeptat zakolik se dá tento set koupit v Německu?

Děkuji

Igorus

Citace od: Shmade kdy 19.05.2010, 22:59:27
Zaujalo mě to uchycení náprav na návěsu, rozumím tomu dobře, že to funguje jako takové lehké "odpružení"? Prostě, že náprava má malinké vůle díky kterým při jízdě po nerovnostech dochází k pohybu kol? Docela cool jestli to funguje... :)

Přesně tak. Žádnou cestu přes překážky jsem s kamionem neabsolvoval (ani nevyluzoval zvuky amerického trucku ;D), ale zdálo se mi, že je díky tomuto uchycení návěs drobet nakloněn.

Podobný princip byl tuším u starších Matchboxů.

Igorus

Citace od: Johny650 kdy 19.05.2010, 23:20:29
Opravdu moc pěkná recenze i set vypadá moc pěkně.
Můžu se jen zeptat zakolik se dá tento set koupit v Německu?

Děkuji

Cena je stejná jako na S@H, tedy 29,99 €.

Igorus

Ještě jsem si vzpomněl na jeden postřeh. Vypadá to, že Lego opouští používání dílu Panel 1 x 2 x 2 - Open Studs. V tomto novém setu se používá  Panel 1 x 2 x 2 with Side Supports - Open Studs. Rozdíl je v bočních výztuhách, tedy díl je pevnější, ale vypadá hůř.

Mates

Igorusi, díky za recenzi... už se těším, až si ho také složím ;D

P.S.: Myslel jsem si, že se s tím stavěním budeš více mazlit >:D

Igorus

Citace od: Mates kdy 21.05.2010, 10:03:51
Igorusi, díky za recenzi... už se těším, až si ho také složím ;D

P.S.: Myslel jsem si, že se s tím stavěním budeš více mazlit >:D

To je mé věčné dilema - vychutnat si stavění a kochat se postupnou proměnou hromádky kostiček ve finální set a nebo se do toho pustit a nevnímat okolí a mít za chvíli hotovo. Je to jako v Sophiině volbě od Williama Styrona  ;D

U tohoto setu jsem to ale nevydržel a postavil skoro naráz   :-[

Jinak díky všem za pozitivní ohlasy na recenzi. Brzy budete po zásluze odměněni další recenzí, tentokráte na místo nákupu tohoto setu  ;D

Vlada

Zdravím Igorus,

jelikož jsem potenciální kupec tohoto setu, tak i přes tu skutečnost, že jsem recenzi shlédl již na Eurobricks.com, tak tuto českou recenzi jsem si se zájmem přečetl. Z mého pohledu se i po přečtení recenze na tento set nic nezměnilo, set je to pěkný, takže si ho určitě také koupím.

To uchycení návěsu k tahači se mi také moc nelíbí, TLC už takovýmto způsobem navrhlo i předešlé sety. Je to ale dělané zřejmě takto z toho důvodu, aby návěs šel lehce od tahače odpojit, zvláště při případné kolizi. Čili oba celky možno od sebe oddělit díky technice jednoduchého rozebíratelného spojení.

Citace od: Igorus kdy 19.05.2010, 22:46:55(...) Klady:
Krabice s Legem
Pěkný, velký kamion
Není to další hasič (promiň Vláďo  ;D) (...)

K hodnocení: Krabice s Legem - to by jsi chtěl mít krabici naplňenou například bonbóny...  :-\. Promiň, musel jsem si rýpnout, samozřejmě vím, co autor chtěl říci  :D.

Škoda, hasičský zásahový truck v takovémto podobném provedení by nebyl vůbec na škodu. Ve světě takováto zásahová vozidla existují. Po přistavení návěsu na inkriminované místo nehody, slouží návěs zpravidla jako operační pracoviště záchranářů. Samozřejmě může s sebou vézt i zásahovou vyprošťovací techniku.

Těším se na další recenzi, tentokrát na místo nákupu tohoto setu  ;).

Igorus

Ahoj Vláďo  ;D
Citace od: Vlada kdy 22.05.2010, 12:40:30
...
To uchycení návěsu k tahači se mi také moc nelíbí, TLC už takovýmto způsobem navrhlo i předešlé sety. Je to ale dělané zřejmě takto z toho důvodu, aby návěs šel lehce od tahače odpojit, zvláště při případné kolizi. Čili oba celky možno od sebe oddělit díky technice jednoduchého rozebíratelného spojení.

To uchycení je opravdu největší slabina setu. Jednoduché zapojení bylo určitě záměrem. Otázkou ovšem je, jak je tento princip odolný vůči hraní setu menším dítětem.

K hodnocení: Krabice s Legem - to by jsi chtěl mít krabici naplňenou například bonbóny...  :-\. Promiň, musel jsem si rýpnout, samozřejmě vím, co autor chtěl říci  :D.

;D Na druhou stranu by TLC mohlo udělat nějakou promoakci. Lego ke sladkostem už bylo což takhle obráceně. Na druhou stranu otevřít MISB po několika letech s tímto "pokladem" by asi nebylo zrovna nejlepší. Takže pryč od této myšlenky a do krabice s legem jen lego, folie a papír  ;D

Škoda, hasičský zásahový truck v takovémto podobném provedení by nebyl vůbec na škodu. Ve světě takováto zásahová vozidla existují. Po přistavení návěsu na inkriminované místo nehody, slouží návěs zpravidla jako operační pracoviště záchranářů. Samozřejmě může s sebou vézt i zásahovou vyprošťovací techniku.

Tak jako MOC jsem všemi osmi pro (dva prsty mám zlomené ze včerejšího hokeje), ale jako set nevím nevím...

Těším se na další recenzi, tentokrát na místo nákupu tohoto setu  ;).

Po schválení obrázků na Bricklinku jí už nic nebrání  ;D

Matošo

Dnes mi tento set přišel z MořeLega, tak jsem se rozhodl ještě trochu doplnit Igorusovu recenzi o moje dojmy.

Citace od: Igorus kdy 19.05.2010, 22:46:55
Co je v krabici
Jak je dobrým zvykem posledních let, Lego podporuje výrobce papíru, a tak v poměrně velké krabici se skrývají tři označené sáčky s díly, dvě volně ložené Plate 6x16, arch se samolepkami a návod.

No musím říct, že velikost krabice mě trochu vyděsila - jestli to takhle bude pokračovat dál, tak se za chvilku doma nehnu ...

Druhý sáček obsahuje díly pro postavení kabiny. V ní je kromě jedné sedačky (chudák kamioňák nemůže mít závozníka) ještě postel a patrně LCD televize. A málem bych zapomněl na obligátní hrnek kafe.

Tohle mě trochu překvapilo - vždyť ten závozník tam dokonce je, tak proč je tahač jednomístný ?? Obrázek na LCD vypadá spíš jako "windows" - možná mohli zvolit "televiznější" motiv ...

Třetí sáček doplněný o volně ložené plates umožní postavit návěs. Ten má tři dvoukřídlé dveře, úchyt na navěšení ke kamionu a stabilizační podpory.

Bohužel jsou dveře o jeden brick nižší než stěny návěsu - kdo to kdy viděl ???

Závěrečné shrnutí
Zajímavě, ale podle mého soudu ne zrovna vhodně je vyřešeno připojení návěsu ke kamionu. Funguje to ,,zapíchnutím"
Plate, Modified 1 x 4 with Arm Down do Plate round umístěného na tahači. Dále je netradičně vyřešeno připevnění (i když to v tomto případě není to správné slovo) kol na samotný návěs a to pomocí Brick, Modified 2 x 2 with Top Pin and 1 x 2 Side Plates do Technic Plate. Zřejmě to bylo navrženo kvůli možnosti pohybu, když by při hraní přejíždělo dítě po nerovnostech.

Připojení návěsu na tahač je moc "na těsno". Není v tom žádná vůle. Naopak "odpružení" kol návěsu je perfektní - sice je to technicky poněkud kostrbaté, ale svůj účel to plní - při přejíždění nerovností se kola naklání, a tak se nestane, že mi při přejezdu baseplate některá kola visela ve vzduchu. Bohužel tomu není přizpůsobeno připojení na tahač a při přijíždění nerovností se za chvíli celá kostka, do které je návěs napojen uvolní ...

Navíc je tahač natolik rozměrný, že se s ním poměrně špatně zatáčí (za to můžou hlavně gumová kolečka ani ne tak velikost) i když je návěs odpojen.

Klady:
Krabice s Legem
Pěkný, velký kamion
Není to další hasič (promiň Vláďo  ;D)

Zápory:
Uchycení návěsu
Dostupnost v ČR

Krabice s Legem je skutečně zajímavé rozptýlení od klasických "brick" nákladů. Doufám, že tento set začal v tomto novou tradici.
Pěkný, velký kamion. I když možná až moc velký ...  ;)

Naštěstí se dá kamion za dobrou cenu koupit v Moři Lega, takže cena je rozhodně plus, škoda jenom té dostupnosti...

I toho nákladu mohlo být více - "plně naložený" návěs poněkud zeje prázdnotou:

Nakonec přikládám ještě jeden obrázek pro porovnání dvou kamionů, které mezi sebou dělí 24 let. No, vývoj se nezapře, posuďte sami:

Anatyt

Dvere maju oba ťahače tie isté.  :D

Matošo

Škoda, že oba píšeme o návěsu...   :P

winring

Citace od: Matošo kdy 28.05.2010, 01:05:38
Nakonec přikládám ještě jeden obrázek pro porovnání dvou kamionů, které mezi sebou dělí 24 let. No, vývoj se nezapře, posuďte sami:

Tak jsi mě předběhl :)
Set mi dorazil ve středu z Moře Lega a musím říci, že mě velmi potěšil. Co se týče závozníka tak ten u mě leží na posteli a řidič řídí :)

Anatyt

Citace od: Matošo kdy 28.05.2010, 01:28:48
Škoda, že oba píšeme o návěsu...   :P

No ja som písal o ťahačoch.  ;)

otaznik

Citace od: Matošo kdy 28.05.2010, 01:05:38
Já hlasuji zcela jasně pro ten starší!

Vlada

Já též hlasuji pro ten starší set. Když jsem podobu setu 3221 spatřil prvně, tak koupě setu pro mě byla skoro jasná volba. Ale když jsem si přečetl Igorusovu recenzi a spatřil reálné fotografie tohoto setu, tak už na tu koupi tohoto setu nažhaven tak nejsem. Jsem stále v rozhodování, zda set si zakoupit či nikoliv. Nejspíše ale asi tento set si nekoupím a zainvestuji peníze raději do nějakého Fire setu, který mojí sbírku opětovně rozšíři.

Igorus

Já hlasuji pro oba dva. Každý set je zástupcem své doby, své tématické linky. Dříve se dělaly čtyřstudová auta. Byla to jedna etapa. Nyní jsou a určitě dlouho budou šestistudy. Pokud se oba dva principy setkají v jednom městě vypadá to divně. Třeba Matošem zmíněný 1525 by před Cafe Cornerem vypadal směšně. Ale pokud přijede do 6393 - Big Rig Truck Stop je to nádhera.

Je to možná jako když se srovnávají hrušky a švestky. Obojí je ovoce (oba kamiony jsou Lego), z obojího se dá vypálit kořalka (oba znamenají pro stavitele zábavu), ale každý vypadá jinak.

Vlada

Igorus, napsal jsi to hezky, máš můj souhlas. Oba sety jsou tématicky dobře sladěné, akorát jsou poznamenány stupněm vývoje během celé Lego etapy. Spíše jsem se chtěl vyjádřit v tom smyslu, že set je pěkný, určitě ho nelze zatracovat, ale nepatří mnou osobně mezi ty, které bych musel mít ;).

Je to vholt moderní City set a také je potřeba na něj tak nahlížet.

5o

Prispejem aj ja svojimi postrehmi z tohto setu:
Pekný, veľký, a žltý. No nevadí. Náprava na návese je super a množstvo dverí poteší.
Okrem toho nie práve najvhodnejšieho spojenia ťahača s návesom, som našiel jednu chybičku. Pri otváraní strechy na ťahači, mi zostáva celý žltý slope kus aj s čiernym plate mechanizmom v ruke. Ale tak často to zase nerobím, takže som spokojný a nadšený.
Mimochodom je tu dosť panelov na kontajner na vagón a 2 komíny sa tiež zídu aj na lokomotívu. Ale to ešte chvíľu počká.
Ale keby som chcel ešte hľadať chyby, tak čelné sklo by som dal aspoň o jednu plate vyššie, aby vodič aspoň niečo videl. Doplnil by som sedadlo spolujazdcovi a samozrejme náklad.
Preto lebo Lego...

S.t.a.l.k.e.r.

Postavil som pred pár dňami tento kamión, pekný model napriek všetkým nedostatkom. Čo ma prekvapilo je nerovnaký odtieň panelov 1x6x5 a 1x2x2. Pri umelom osvetlení je to takmer nebadateľné, ale prirodzené svetlo tento defekt ukáže. Má ešte niekto túto skúsenosť ?

Matošo

Dneska u Lega běžný jev.

Je to věc, která mě už ani nepřekvapuje (ačkoliv je to známka úpadku kvality), ale děje se to pravidelně u žluté, červené, hnědé (Reddish) a už jsem viděl i u modré ...

Anatyt

Začalo to už pri HP fialovom autobuse tuším.

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: Matošo kdy 27.10.2010, 22:06:51
...Je to věc, která mě už ani nepřekvapuje (ačkoliv je to známka úpadku kvality), ale děje se to pravidelně u žluté, červené, hnědé (Reddish) a už jsem viděl i u modré ...

Videl som to zatial iba u jednej bielej kocky v sete Republic Fighter Tank. Diel sa vyreklamoval ako chybajuci a ten co prisiel mal rovnako inu bielu farbu. Nasiel som diskusiu k Cool convertible, dalsie neprijemne zistenie, teraz aby som sa bal ho otvorit.

peter

Citace od: Matošo kdy 27.10.2010, 22:06:51
Dneska u Lega běžný jev.

Je to věc, která mě už ani nepřekvapuje (ačkoliv je to známka úpadku kvality), ale děje se to pravidelně u žluté, červené, hnědé (Reddish) a už jsem viděl i u modré ...

Přesně tak! Bohužel od doby, kdy došlo k velkému přebarvení (změna barevné palety), je tento neblahý jev na každodenním pořádku. Osobně neznám barvu, u které bych nenašel barevné rozdíly. Bohužel :'(
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Rewolt

Citace od: Shmade kdy 19.05.2010, 22:59:27

Jistě to není novinka viz 1992 set 6594 http://www.peeron.com/scans/6594-1/2
It's a trap!

otaznik

Rewolt

Citace od: otaznik kdy 08.11.2010, 00:02:37

Já bych to tipoval už o rok dříve v úžasném setu 6542, Launch & Load Seaport.
to nebyla historická vsuvka ale moje vlastní zkušenost  >:D
It's a trap!