kolejiště na půdě (POZOR použito modifikací LEGO dílů)

Založil mirek, 14.01.2008, 10:19:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mirek

Přátelé (LEGOpošuci) se mě dotazují,  jak opravuji kabely k LEGO 9V konektorům.
Proto jsem oprášil návod zhotovený v roce 2017 a doplnil dalšími údaji.

milanv

Ano, tomuto návodu jsem věřil...  ...dokud jsem si to nezkusil :D
Zkusím znovu, protože jsi tam doplnil i klíčovou informaci, jakou dvoulinku. Moc za to dík. Protože všechny, co jsem zkoušel tehdy já, měly příliš tvrdou izolaci, ačkoliv vypadaly v ruce úplně měkké. Nezařízly se do nich ty zoubky, ale naopak se zoubky ohnuly podle drátu. Fakt díky!
Pán na Žlutém hradě

mirek

Citace od: milanv kdy 27.01.2026, 22:20:13Ano, tomuto návodu jsem věřil...  ...dokud jsem si to nezkusil :D
Zkusím znovu, protože jsi tam doplnil i klíčovou informaci, jakou dvoulinku. Moc za to dík. Protože všechny, co jsem zkoušel tehdy já, měly příliš tvrdou izolaci, ačkoliv vypadaly v ruce úplně měkké. Nezařízly se do nich ty zoubky, ale naopak se zoubky ohnuly podle drátu. Fakt díky!

Ano, velice záleží na průřezu. Silnější průřez má větší izolaci a tím nezapadá do zoubků a ohýbá je.

mirek

PREMIERA

mirek

Mezinárodní den LEGO.

mirek

Milý dárek od návštěvy z Chlumčan.

mirek

GALERIE ... Laminátka

mirek

Stavím Orient express k radosti "dědka", neboť on mi ho opatřil a ležel dlouho nesestavený.
Je tam několik nových kostek. To mně baví. Ale dá se ještě několik věcí "olepšit"!

hobby

Mirku, jal jsi mohl tak dlouho otálet se stavbou? ::)  Já ten vlak považuji za nejkrásnější, co kdy lego udělalo, hlavně vagony, ale i lokomotiva se mi později velmi zalíbila.
Já jsem postavil dva, jeden původní, druhý šestistudový. Oba pochopitelně předělal podle mých zásad, t.j. zbavil se lživých atributů - beznákolkových kol a podivného hnacího soustrojí (nahrazeno nelegovým). Obě varianty s porovnáním velikostí + video se šestistudovkou tu na kostkách je ...

mirek

Maxim ve správné barvě.

mirek

Stavba Orient Expressu pokrsčuje jídelním vozem.

mirek

Porcelán Wagons Lits z jídelních vozů Oreient Expressu.

mirek

Již dřívější nápad jsem oprášil pro propojení 9V z motorku v tendru do lokomotivy.

hobby

Mirku, nějak jsem nepochopil, proč potřebuješ mít elektro-spojení tendru s lokotkou. Vidím tam 9V motorek, který si bere proud z kolejí. To propojení je pro světla, nebo pro další motor v lokotce?
Dík za vysvětlení.

mirek

Citace od: hobby kdy 17.02.2026, 21:21:03Mirku, nějak jsem nepochopil, proč potřebuješ mít elektro-spojení tendru s lokotkou. Vidím tam 9V motorek, který si bere proud z kolejí. To propojení je pro světla, nebo pro další motor v lokotce?
Dík za vysvětlení.

Propojení je pro světla v lokotce. Poprvé jsem toto spojení použil už v roce 2018 mezi vagonky. Také na osvětlení.
https://www.facebook.com/reel/324310003192796

mirek

Modulové řešení tendru pro lokotku včetně elektrického propojení.
Z motorku je odběr 9V přenášen přes kontaktní plate 2x1. Na ní je přilepena tile 2x1.
Kabílek je nula nula nic, aby se ke kontaktní plate dal připájet a nezabíral moc místa.
Ono tam není moc místa, když tam je nacvaknuto spřáhlo.

Pružné kontaktní plíšky přenáší 9V z pohoné jednotky k tištěnému spoji s odporem a
k červené LED diodě v zadní stěně tendru.

Dutými nýtky na spřáhle bude zajištěn přenos 9V k osvětlení na lokomotivě. (viz. video dříve)

mirek

Kontaktní propojení používám už léta. Nyní jsem ho aplikoval mezi tendr a lokomotivu.

mirek

Lasice na kolejišti.

mirek

Dva ze tří panelů pro LEGO výstavy 2026 ... ZAKÁZKOVÁ PRÁCE a ORIGINAL LEGO SETY.
Třetí panel bude prezentovat moje LEGO MOC a nebude ani chybět NOVINKA ...LEGIO vlak.
Pak ještě něco navíc, co mělo premiéru v Olomouci.

Hardegon

mirek

Nový přírůstek.
Jako, policejní vlak jsem v reálu neviděl, ale děti jsou děti, ty ho s radostí přivítají.
A já do sbírky také.

mirek

Třetí a poslední panel ze tří plexi pro výstavy 2026.
Ještě přibude něco novinek...

mirek

Nový přírůstek do sbírky set 60508 ... stavím.

hobby

Ta lokomotiva není špatná, ale ten vlak jako celek nemusím. No, kupovat si ho nebudu.

mirek

Citace od: hobby kdy 23.03.2026, 13:26:36Ta lokomotiva není špatná, ale ten vlak jako celek nemusím. No, kupovat si ho nebudu.
Máš pravdu, ale do sbírky jsem si ho pořídil. Kdo kdy viděl policejní vlak ? No pro dětičky bezva.

mirek

Poslední exponát pro výstavy /6 akcí/ roku 2026

mirek

Další vagonky ze setu 60508

mirek

Pokračování galerie "vintage 9, 10"

hobby

Mirku, připomněls mi moje ranné vlakové lego-začátky. To žluté Cargo byl můj první, co jsem si koupil (několikrát, asi pět a různě předělával). Byl jsem unesen dokonalostí, hravostí i jízdou (jediný projede obloukem na maximální otáčky).
PS: Coloneli, pořád ho nemůžeš vystát? >:D
Ten modrý je také skvělý; oba dva velmi nezvyklé vlaky, ale lego dnes občas dělá ještě nezvyklejší.

otaznik

Citace od: hobby kdy 02.04.2026, 18:42:43PS: Coloneli, pořád ho nemůžeš vystát? >:D
Nevím, jak Colonel, ale u mě nesmí tyto dva vlaky přes práh - patří mezi to nejhorší, co kdy LEGO vytvořilo. :-)