kolejiště na půdě (POZOR použito modifikací LEGO dílů)

Založil mirek, 14.01.2008, 10:19:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

mirek

Práce na osvětlení modifikovaného setu pokračují. TEST LED diod.
Nutno připájet ještě odpory.

mirek

Odnímatelný modul do setu LEGO 76321. Zatím jedna část. Na opačném konci bude
identické zapojení LEDek.

mirek

Přeji všem "LEGOpošukům" úspěšný vstup do roku 2026
s novými LEGO přírústky a především v plném zdraví.
Mirek.

mirek

Rozpracovanost je značná. Pracuji postupně, jak přicházejí i nápady postupně.
Nyní jsem se vrátil k LEGIO vlaku. Ladím systémem pokus-omyl tvar pancéřovaného
auta, které ukořistili legionáři rudým.
Pro zajímavost ... Austiny si objednal car Alexandr, rudý je zabavily a legionáři
ukořistili a nakonec ve Vladivostoku před návratem do vlasti i prodali.

mirek

mirek

Ne všechny kostičky jsou k mání v požadované barvě.
Přikročil jsem k modelářskému kroku ... barvení plastu.

Střelecká věž dozná také barevné úpravy... je hotovo.

mirek

Před 11-ti lety vytvořil toto video "cinemanic" a pověsil na YouTube. Nazval ho "LEGO ADVENTURE". Shlédnuto bylo 3,7 tisíckrát. Děkuji.

mirek

Vojenská technika, kterou vezli legionáři přes Rusko až do Vladivostoku je hotova.
Teď započnu práce na vagonech i lokomotivě. Je pravdou, že budu kopírovat jen
modely už dříve postavené.

mirek

LEGO LEGIOnářský vlak československých legionářů na Rusi.

mirek

Práce na dalších vagonech pro LEGIO vlak pokračují ...

mirek

V LEGIO vlaku nemůže chybět ani kulomet "Maxim".

milanv

Celý tento "Legio seriál" sleduju napjatě, moc se mi líbí, že to zpracováváš jako celkové téma. Tak důležitá část naší historie - a mladším abychom to pomalu vysvětlovali se slovníkem cizích slov v ruce...

Ze stavebních detailů se tě zeptám na hlaveň toho druhého kulometu (na poslední fotce v popředí): to je zkrácený bar, že jo? Protože jinak mám bolehlav z toho hlavolamu, co jsi našel za díl, aby to ze "svíčky" koukalo na tuto vzdálenost.
Pán na Žlutém hradě

mirek

Dva způsoby propojení LED diod (bílá a červená). Pájením a "suchým" spojením v bužírce.
Osvětlení funguje i při změně směru jízdy. Vpředu svítí bílá světla, vzadu červená koncová
světla. Při změně směru jízdy naopak.
Toto uspořádání je možné do všech lokomotiv, je univerzální. V tomto případě použito do
modifikovaného setu 76321
Použil jsem tady ještě jeden fígl ... LED jsou v kostce zafixovány tavným lepidlem z tavné
pistole.

mirek

Testování setu 76321 na kolejišti. Osvětlení i motorizace se povedla.
Set byl modifikován včetně přidaných dveří.

mirek

milanv vysvětlení je na obrázku, jsi všímavý chlapec.

mirek

LEGO set 76321 vybaven dvěma motorky a osvětlením už jezdí po kolejích.
Do lokotky musím vložit ještě kondenzátor, aby diody neproblikávaly.

milanv

Citace od: mirek kdy 13.01.2026, 09:45:44milanv vysvětlení je na obrázku, jsi všímavý chlapec.
Děkuju, to už mi dlouho nikdo neřekl  :laugh:
Jo, za ty roky mám oko na to, co je možné z originálních dílů. Ale jak toho LEGO chrlí poslední roky tolik, tak si už nemůžu být tak jistý, tak pak pátrám, jestli je to nový díl. A u tebe se raději rovnou zeptám na modifikace :)
Pán na Žlutém hradě

mirek

Jak by řekla moje maminka ... "Prase aby se v tom vyznalo !"
Ano myslím tím prezentaci výstav, neboť každý pořadatel má založeno vlákno a ty hledej, kde se co pořádá.

Proto mi to nedalo a vytvořil jsem přehlednou tabulku, kam lze jednoduše zapisovat konání výstav v česku.
Zatím jsem si to dal do mého vlákna a pokud se to osvědčí lze tabulku aplikovat do AKCE VÝSTAVY.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1IEOxDrKA98dZ260cpHBltTxBL2dHZh9O/edit?gid=621803094#gid=621803094

peter

Zajímavé je, že tyto akce nejsou ve složce kalendář, která zde na fóru je - tam bych to očekával. Už kdysi se to řešilo a jeden čas to vcelku i fungovalo, ale jak vidím opět to nefunguje. Takže díly a snad seto zlepší ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

mirek

Zahájil jsem práce na lokomotivě co tahala legionářský vlak.
Opět systém pokus a omyl bez jakéhokoliv návodu.

hobby

Mirku, když se dívám na tu lokomotivu, tak neprojede obloukem (možná jsi to udělal schválně). Jinak by musel být přední běhoun na otočném rameni. Ale je to zajímavé a poučné téma.
PS: sám jsem na samých počátcích kostek postavil lazaretní vlak z první WW., tedy podobné téma. Jednoduchý, triviální, někde to tu je.

mirek

Citace od: hobby kdy 15.01.2026, 15:37:04Mirku, když se dívám na tu lokomotivu, tak neprojede obloukem (možná jsi to udělal schválně). Jinak by musel být přední běhoun na otočném rameni. Ale je to zajímavé a poučné téma.

Hobby děkuji.
Nafotím zítra podvozek odspodu, dám sem obrázky a hned bude jasné, že obloukem projede.
Je tam schované technik táhlo na čepu lokotky.

mirek

Jízda do oblouku je možná ...

hobby

Ano, teď je to jasné a tenhle systém mám u skoro všech svých lokomotiv. Ale existuje i jiný systém, který jsem použil u jedné z mých prvních lokomotiv - westernové (viz), kde přední běhouny jsou na posuvném podvozku, který se  ještě otáčí kolem své osy (viz). Myslím, že tenhle systém existuje v reálu.
PS:
Omlouvám se Mirku, že ti do vlákna cpu svoje výtvory, ale bavíme se o technickém řešení.
PS č.2:
Aby mi někdo nevzal za slovo, že před 20-ti lety neexistovaly některé použité díly - ano, v průběhu šasu jsem je buď doplnil, nahradil atd.

mirek

Citace od: hobby kdy 16.01.2026, 11:43:10Omlouvám se Mirku, že ti do vlákna cpu svoje výtvory, ale bavíme se o technickém řešení.

Hobby, neomlouvej se, rád se podělím na tomto vlákně i s poznatky jiných LEGOpošuků.
Děkuji Ti za příspěvek.

mirek

TEST. Průjezd obloukem na kolejišti.

mirek

Včerejší návštěva obdivovala motorový vůz M-120 Praga.
Nedalo mi to, abych nezačal prezentovat MOC galerii.

mirek

Nejen LEGO modulární domy, ale i modulové lokomotivy mohou existovat.
Pro Československý LEGIO vlak jsem se o takové řešení pokusil.

mirek

Neskutečné stavění ... stále je co vylepšovat.

mirek

Test jízdních vlastností ...