(vlastní) Studless 8868 - HOTOVO!!!

Založil Mellory, 30.07.2006, 12:19:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Mellory

Neboj, motor samozřejmě nechám, vždyť bude pohánět pumpičky kompresoru. Všechny stávající funkce zůstanou zachovány. 8)
Nothing is true. Everything is permitted.

Mellory

Fajn, takže rovnou k věci, chci slyšet konstruktivní kritiku. Jen se prosím vyvarujte otázek typu "kde jsem celou tu dobu byl".

Můžete si všimnout, že na některých místech něco chybí, případně někde nesouhlasí barevná kombinace. Pro zkompletování totiž ještě musím objednat pár dílků na BL. Také si můžete všimnout chybějících pneu hadiček. Ty je ještě třeba ve správných velikostech nastříhat, model s nimi ale samozřejmě počítá. Kromě zmíněných nedodělků se jedná skutečně o finální verzi.

Ke kvalitě fotek: Fotky fotím stále stejným mobilem. Na zdejším PC ale není Photoshop, takže jsem nemohl odstranit šum ani zretušovat balení plenek v pravém horním rohu první fotky. Příště si na takové věci dám pozor.

Více info již brzy...

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

Mellory

Kdyby vás přece jen zajímaly nějaké ty marketingové žvásty, tak pokračujte ve čtení:

Ano, toto je finální verze. To znamená, že tuhle verzi vypouštím na internet. Tahle formulace připouští i potenciální další verze, kterým se samozřejmě nebráním. Ostatně, právě vy teď máte možnost aktuální verzi zlepšit. Je postavená kompletně od nuly, bez jakékoliv návaznosti na předchozí verze. Taktéž jsem se ale tentokrát snažil vyvarovat všech designových podobností k 8285. Jsem si ale vědom toho, že na první pohled vypadají podobně. Jen na ten první.

Nicméně i tak není pochyb, že image původního setu a image studless verze je odlišná. Je to způsobeno tím, že jsem předělával jen set jako model. Jako shluk dílů, dohromady tvořících jeden smysluplný celek. Ale předělat to všechno kolem nelze. Feeling, simplicita, nostalgie, to všechno zůstává u původního setu. To se převést nedá.

Vzhledem k mému perfekcionismu jsem samozřejmě dělal, co jsem mohl, a mnohdy i víc. Původní (a pokud vím, tak stále primární) myšlenka studless předělávek zněla: předělat set do modelu, který by obstál jako set i dnes." Což zahrnuje nejen obligátní předělání materiálních aspektů původního setu, ale i využívání maximálního potenciálu studless systému.

Ideálním srovnatelným příkladem jsou samozřejmě soudobé Technic sety, u nichž jsem se samozřejmě inspiroval. To znamená, žádné prasácké techniky, žádné nestabilní konstrukce ale i žádné přecpávání díly. Znamená to například pevnou konstrukci, jež umožňuje jednoduchou stavbu i rozebrání, což mnohé studless MOCy nesplňují. <egoismus>8868SL ano.</egoismus>

Ale teď chci, prosím, slyšet názory. Hodnocení. Kritiku. Cokoliv. :)

Hansel

Tak tentokrát veřejně:
Vypadá to úžasně a jako studless remake to myslím dokáže konkurovat původnímu setu. Samozřejmě, že oldschool vzhled se imitovat nedá. Ale to ani není pointou.
Hlavně oceňuji to čisté savění. To se mi teď stalo, když jsem si hrál s NXT a uprostřed "programování" mi došly baterky. Díky svému ameterizmu jsem to neměl příliš ošetřené a studless-prasárna se pekelně blbě rozebírá ;D
Ještě udělej návod, pořádné rendery, design krabice, všechno si to vyplotruj a můžeš to poslat do oběhu ;)
A než to rozebereš, udělej foťákofotky a video.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

JardaL

Vítej zpátky. Konečně.  ;D 
Tvůj talent, cit pro stavbu, a navíc i vybroušený sloh a správná gramatika nám tu již drahný čas chyběli. Dělal jsem si starosti, zdalipak jsme te neztratili navždy. :-)) BUdiž ti útěchou, že místo po tobě během té doby nikdo nezacelil. :-)

Model je skvělý a já opět skláním kloubouk. Jak nemám rád studless, tak tohle mě celkem imponuje.

Takže jen tak dál a doufám, že nás teď zahrneš smrští nových skvělých modelů a ne že se zase zdejchneš.

A "kde jsi vlastně celou tu dobu byl?"
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

JardaL

Ještě něco k modelu samotnému.
První pohled skvělý. Trochu mi tam osobně nesedí to uchopovací rameno. Jako by to bylo na starém 8868 lehce jinak přizpůsobené. Ale neříkám, že je to špatně.
Vidím PF funkce, takže předpokládám, že:
- to zatáčí
- to jezdí
- to otáčí nástavbou
- to pumpuje, nebo bude pumpovat?

NEbo to jako původní model opravdu jenom pumpuje?

KDyžtak mne oprav.
JE tam někde PneuTank nebo tlaková pojistka?

Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

otaznik

Tak pozitivní věci už tu padly, teď pár negativních (od toho tu koneckonců jsem, že?  8) ):

- když už stavba trvala tak dlouho, tak nechápu, proč jsi jí neprezentoval kvalitními fotkami a kompletním modelem. To menší zdržení by ve výsledku nehrálo roli.
- výrazně mi chybí malý píst, který svíral čelisti na konci ramene.
- když píšeš, že jsi perfekcionista, proč tedy tak dlouhé výfuky, antény, střecha ala 8285, stupačky apod.
- také mi dost nesedí přední blatníky

Samozřejmě model je to pěkný, o tom žádná, ale není perfektní, jak by snad z tvé prezentace mohlo vyplývat.

Mellory

Citace od: JardaL kdy 21.07.2008, 16:24:08
Tvůj talent, cit pro stavbu, a navíc i vybroušený sloh a správná gramatika nám tu již drahný čas chyběli. Dělal jsem si starosti, zdalipak jsme te neztratili navždy. :-))

:o Tak vřelou reakci jsem nečekal, ale díky, potěší to.

-

Základní rozdíl mezi oběma rameny je v umístění hadiček vedoucích k čelistím, kdev originále jsou připevněné z vnější strany, u předělávky z vnitřní. Rozhodl jsem se takhle z designových důvodů - vůbec v celém modelu jsem se snažil o co největší skrytí všech hadiček; pokud však se najde víc jedinců preferujících původní verzi, předělat to je maličkost.

Ohledně PF funkcí - držím se předlohy, tzn. kompresor bez tlakové pojistky a bez airtanku. O pojistce zapřemýšlím, nový přepínač by to umožňoval. Nadstavbou mimochodem otáčí pneu systém stejně jako v originálu.

Mellory

Citace od: otaznik kdy 21.07.2008, 20:10:06
Samozřejmě model je to pěkný, o tom žádná, ale není perfektní, jak by snad z tvé prezentace mohlo vyplývat.

Proto jsem to nazval marketingovými žvásty. ;)

Stavba netrvala tak dlouho. K tomu se časem vyjádřím, stejně jako k mé absenci.

Před vypuštěním na net jsem chtěl znát vaše reakce, proto jsem připravil amatérskou, ale aspoň nějakou prezentaci. Vzhledem k tomu,
že tu druhou polovinu prázdnin nebudu, mi přišlo optimální prokázat svojí existenci teď, s dostatečným předstihem.

Přestože to tak vypadá, nesnažil jsem se malému pístu vyhnout. Jenže jeho (ne)dostupnost mě donutila sáhnout pro větší verzi.

Negativní reakce na přední blatníky jsem očekával. Nedivil bych se však, kdyby po podobném řešení sáhli TLC designéři. V tak malém prostoru je to řešení jednoduché a efektivní, leč kontroverzní.

Záleží, z jakého úhlu se bere můj perfekcionismus. Při pohledu na své marketingové žvásty uznávám, že to mohlo vyznít tak, že jsem se snažil dokonale předělat původní model. Mně však jde o vypuštění modelu, který je v mých očích ideální. Uznávám, že některé prvky jsou podobné 8285, a zároveň nečekám žádný vděk za to, že se mi je podařilo zmenšit při relativním zachování stejného vzhledu. Fajn, antény jsou zbytečný přepych. Zpětná zrcátka, která jsi sice nezmínil, ale v originále taky neexistovaly, pro někoho také. Teď absolutně ignoruju fakt, že jsem se inspiroval i u 5571 (mj. i zadní blatníky), nebo byste mě ukamenovali. Ale za stupačkami a výfuky si stojím. Stupačky jsou částečně přítomné i v originále - já jen zakrytí hadiček zajistil přirozeněji. A v dnešní době jsem neviděl žádný tahač s tak krátkými výfuky.

Díky Otazníkovi za reakci, uvítám další. :)

grohl

Za prvé:
Jsem moc rád, že jsi opět zpátky a že tvoje vytříbená čeština mě bude těšit nejen z ICQ.
Za druhé:
Otočná nástavba s ramenem je naprosto skvěle udělaná. Lépe bych ji nesestrojil i kdybych se překrojil napůl.
Celkový design modelu je velmi pěkný.
Trochu mě překvapuje použití staršího battery boxu, ale do barevného schématu lépe zapadá.
Zrcátka bych zkonstruoval trochu subtilněji. Jsou na můj vkus moc robustní. Zkusil bych něco jako u 8285 či 8436.
Předpokládám, že na přední části přibudou ještě dvě světla, tak jako u originálu. Takhle je to trošku prázdné.
Pokud je mezi L-kovými liftarmy na sedačkách mezera, (možná mě šálí zrak) pokusil bych se ji vyplnit.
Koncovky výfuků bych se pokusil sehnat stříbrné z výše zmiňovaného Model Teamu.
Jsou to v podstatě maličkosti a základní účel jsi vyplnil na jedničku. Jako předělávka 8868 by tenhle model bez problému obstál.

Mellory

Citace od: grohl kdy 22.07.2008, 15:28:30
Otočná nástavba s ramenem je naprosto skvěle udělaná. Lépe bych ji nesestrojil i kdybych se překrojil napůl.

Překvapuje mě pochvala nadstavby, protože všechny její trumfy jsem ještě neodkryl. Ale o to mě to těší víc.

Battery box bude samozřejmě PF, ten akutální je tam jen na vyplnění místa. Zrcátka jsou mimochodem velikostí téměř totožná s těmi z 8285, ale uznávám, že na menším vozidle vypadají příliš robustně. S těmi světly předpokládáš naprosto správně, ty objednám z BL. Mezera na sedačkách bude taktéž po dodávce dílů vyplněna. S koncovkami výfuků je drobný problém, vlastně dva - odlišná barva (výfuky v 5571 jsou skutečně chromované, výfuky v 8285 i v předělávce pouze potažené matnou stříbrnou) a způsob uchycení, který se na výfuky v předělávce nehodí.

-

Přivítám další komentáře; a přestože asi působím dost odstrašujícím dojmem, nebojte, já nekoušu. :)

ass

I já jsem nucen vyjádřit svůj názor. Podle mě je zde mnoho povyku pro nijak zvlášť zajímavý model, navíc až příliš podobný originálnímu setu (8285). Taky si myslím, že by Mellory udělal lépe, kdyby prezentoval rovnou hotový model a nepsal nový odstavec s každým přidaným dílkem.

Co se modelu týče - minimálně jsem čekal dodržení barevného schematu a tvarů vozidla.

Mellory

Citace od: ass kdy 22.07.2008, 23:35:52
Taky si myslím, že by Mellory udělal lépe, kdyby prezentoval rovnou hotový model a nepsal nový odstavec s každým přidaným dílkem.

Už od začátku je systém prezentování koncipovaný jako experiment, viz první post. Soudě podle prvních stránek to vypadá, že byl i úspěšný, pokud bych ho nezazdil svou odmlkou. V rámci zachování "tradice" v tom teď nicméně pokračuji.

O barevném schématu vybraném čistě z ekonomických důvodů jsem se myslím již zmiňoval. Spíše mě zarazil názor o nepodobnosti tvaru. Pokud jde o oblé křivky, které původnímu setu chyběly, to je přirozená evoluce. Žádný soudobý Technic set není tak krabicoidní. A pokud modernizace a použité barevné schéma někomu extra vadí, může si postavit vlastní verzi.

palcov

Já (více než samotnou stavbu) oceňuji Melloryho schopnost marketingu  ;D Přeci jenom jsme ale na LEGO fóru a proto se přimlouvám za více detailnějších fotek. Nechtěl by jsi přihodit nějaké kvalitní fotky zevnitř, zespodu.. ?

Mellory

Citace od: palcov kdy 23.07.2008, 03:26:51
Nechtěl by jsi přihodit nějaké kvalitní fotky zevnitř, zespodu.. ?

Teď ještě ne.

otaznik

Citace od: Mellory kdy 23.07.2008, 00:42:28

O barevném schématu vybraném čistě z ekonomických důvodů jsem se myslím již zmiňoval. Spíše mě zarazil názor o nepodobnosti tvaru. Pokud jde o oblé křivky, které původnímu setu chyběly, to je přirozená evoluce. Žádný soudobý Technic set není tak krabicoidní. A pokud modernizace a použité barevné schéma někomu extra vadí, může si postavit vlastní verzi.

Myslím, že Ass vystihl i moje pocity. Nechci být negativní, ale např. ta barevnost je IMHO u LEGO remaku důležitá, stejně jako rozměry apod.

I některé zdejší reakce se mi zdají až moc přihrané a plné (pro mě) nepochopitelných superlativů, ale neznám vztahy Melloryho a autorů těchto reakcí.

A znovu chci uvést, že ten model není vůbec špatný, že se mi líbí, ale není to remake.

Pepan

Protože patřím k příznivcům Technicu, musím se také ozvat. Melloryho dílo se mi opravdu líbí, jak psal otaznik, tak superlativů už zaznělo hodně, takže to nebudu opisovat... ale myslím, že zazněly právem  ;) Možná prezentovaný výtvor není perfektní, ale to snad ani není možné, protože každý má "svůj ideál" někde jinde  ;) každopádně smekám  8)