Castle armády

Založil nerow, 22.08.2011, 23:10:35

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

nerow

Zdravím,
zajímalo by mě, čeho se držíte při stavbě castle armád. Jestli mixujete všechny různé série dohromady do jedné jednotky(viz třeba Colonelova armáda), nebo  jestli sbíráte minifigy přesně tak, jak je vydalo TLC. Málokdo tady ukazuje armádu. Jedna možnost je asi do sekce "Sbírky", ale tam se to snadno lehce ztratí v záplavě Town a jiných sbírek. A pak už zbývá jen sekce Castle & Pirates. Proto by bylo skvělé téma "Ukaž svoji armádu" v Castle & Pirates. Jako to mají třeba na eurobricks.  Ale to by musel schválit někdo z modů.

A pak otázka na znalce středověku. Měli lučišníci štíty, nebo ne? Přijde mi to jako kravina. Ale ptám se, protože ve spoustě sérií to tak je. A dále mi vrtalo hlavou proč v různých sériích střelci s kuší neměli toulec.

Jinak pokud tady něco takového už je, prosím o nasměrování. Hledal jsem, ale nenašel jsem.

Děkuji

Ulrich14

Co se týče armády, tak já např. mám figy rozdělené podle rodů  (erbů), a pokud se čirou náhodou spojí, tak jen pod královským velením na obranu země  ;)
Pokud stavím nějaký MOC a potřebuju nějaké speciální figy, tak ty originální rozšrotuji a použiji dílky, ale pak je vždy skládám zpátky.

Jinak co se týče lukostřelců - tyto jednotky byly víceméně formovány z nejprostších vrstev obyvatel (i když se objevují i elitní lučištnické jednotky), a prosté vrstvy byly rády, když k luku a několika šípům měly nůž nebo tesák (ojediněle meč). Štít se objevuje velmi zřídka, a to většinou tzv. "pěstní štít".

A proč neměli střelci z kuší v některých sériích toulec, to opravdu nevím  :-[

Colonel32

paskalis

Zdar. Jednou jsem někde na netu našel podrobný popis střelce s lukem nebo kuší (který teď ovšem už nikde nemůžu najít a nebo to bylo v časopise Pevnost - nejsem si jistý) a tam bylo napsáno, že střelci byli jedni z nejlépe živených lidí v armádě (což mi potvrdili i historičtí šermíři z Pardubic) a byli i poměrně dobře vybaveni (kroužková košile, poboční zbraň - meč/krátký meč, přilba, případně holenní plátové chrániče,...). Musíme ale dbát na to, jestli se jedná o "profi" střelce nebo narychlo posbírané lidi. Myslím si tedy, že výzbroj střelců je naprosto individuální. Co se týče štítu k luku nebo kuši - nevidím problém. Samozřejmě se štítem v ruce se moc střílet z luku nedá, u kuše už takový problém nevidím. Pokud byl štít velký (např. pavéza), mohl sloužit pro střelce s kuší i jako opěra. Z reality vím, že to jde. Nic méně je nejpravděpodobnější pěstní štítek, jak napsal Ulrich 14.

paskalis

Jo a k armádě. Vždy jsem si rozděloval figy podle toho, jak je vydalo TLC. Jediná pomíchaná jednotka byla taková míchanice těch figů, kterých mám málo. Například mám jednoho forestmana, dva vlky atd. - proto tito figové u mě vždy fungovali jako loupežníci nebo něco podobného.

nerow

Díky za informace ohledně lučišníků. Takže štíty asi ponechám. Jsou to většinou právě ty trojúhelníkové. Jinak střelcům s kuší jste dodávali dodatečně toulec? Já sbírám Black Knight, Dragon Knights, Royal Knights, Frights Knights a co si pamatuji, tak ani jeden střelec ho právě neměl.

A ještě jednou bych směřoval dotaz na jednoho z moderátorů. Můžu založit topic "Ukaž svoji armádu"?

SpCasPi000

Ja to mám naplánované tak, že BUDEM dodržiavať jednotlivé ''frakcie'' tak ako ich TLC vydalo, takže žiadne miešanie navzájom, jedine ak budem chcieť vrámci väčšej rôznorodosti vytvoriť nejaké nové unikátne figúry do MOCov kombináciou figov vrámci jednej z nich, maximálne tak hlavy použiť hocijaké hodiace sa, ale torzá a zbrane určite ako majú býť originál.
Takže sa zhodnem najviac s Ulrichom 14.
Ja frčím na období 1984-1992 + 1996 + 2007-2011, a toto mi pripadá tak dokonalé, že už lepšie to ani byť nemôže a teda nie je dôvod to meniť a špekulovať (čo bolo medzi tým by som z histórie najradšej vymazal, pre mňa totálny horor a som veľmi rád že som to prepásol, aj keď sa snažím pochopiť tých ktorým sa to páči).
Už len pozbierať všetky originál figúrky zo setov spomínaných období bude dosť finančný problém, a nieto ešte uvažovať nad mixovaním. To možno neskôr keď budem mať všetko.

Ulrich14

Citace od: paskalis kdy 24.08.2011, 14:37:20
Zdar. Jednou jsem někde na netu našel podrobný popis střelce s lukem nebo kuší (který teď ovšem už nikde nemůžu najít a nebo to bylo v časopise Pevnost - nejsem si jistý) a tam bylo napsáno, že střelci byli jedni z nejlépe živených lidí v armádě (což mi potvrdili i historičtí šermíři z Pardubic) a byli i poměrně dobře vybaveni (kroužková košile, poboční zbraň - meč/krátký meč, přilba, případně holenní plátové chrániče,...). Musíme ale dbát na to, jestli se jedná o "profi" střelce nebo narychlo posbírané lidi. Myslím si tedy, že výzbroj střelců je naprosto individuální. Co se týče štítu k luku nebo kuši - nevidím problém. Samozřejmě se štítem v ruce se moc střílet z luku nedá, u kuše už takový problém nevidím. Pokud byl štít velký (např. pavéza), mohl sloužit pro střelce s kuší i jako opěra. Z reality vím, že to jde. Nic méně je nejpravděpodobnější pěstní štítek, jak napsal Ulrich 14.

Ono je to složité, jen tak říct, jestli lučištníci používali to či ono. Když se podíváš na římskou armádu, tak lučištníci měli kroužkové košile téměř bez výjimky, elitní jednotky anglických lučištníků byly skvěle vybavené, na druhou stranu v "zemské hotovosti", lidových povstáních, loupežnických tlupách apod. vybavení lukostřelců (a i ostatních), bylo víceméně mizerné. Podle kronikářů v bitvě u Agincourtu (1415) bojovali někteří angličtí lučištníci pouze v kytlích a bosí. Takže babo raď  ;)
A co se týče těch štítů - dost dobře si nedovedu představit střelce se štítem, zajedno střílet se (se štítem v ruce) nedá, na zádech ti zase zláme šípy, no nevím. Kuše se také drží oběma rukama, do jedné je dost těžká (aspoň ta středověká určená k boji).
A pavézu si nenosil střelec, ale pavézník (chlap určený k nošení pavézy). Ten popis z Pevnosti jsem četl, ale týkal se tuším právě elitních anglických lukostřelců - a to je jen zlomek lukostřelecké historie.

Miketuk

Citace od: nerow kdy 25.08.2011, 19:54:49
... A ještě jednou bych směřoval dotaz na jednoho z moderátorů. Můžu založit topic "Ukaž svoji armádu"?

Také se přimlouvám za založení tohoto tématu.

Colonel32

V sekci Sbírky nebo v sekci Castle and Pirates?

BTW, http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=7530.0