(Vlastní) Běžné budovy (POZOR, nejsou použiti Minifigové!!!)

Založil Luky1987, 17.03.2010, 09:55:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Který koncept se Vám nejvíce líbí?(obrázky viz příspěvek číslo 164 strana 6)

1
2
3
4
5
6
7
8

Bery

Ta nová stavba je fakt perfektní, klobou dolů. :)
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

germik

Je fakt pěkná, líbí se mi nejvíc, asi proto že je taková zajímavě "složitá" >:D :-*
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Luky1987

Citace od: Daniel alias Legacek kdy 07.06.2010, 07:44:56
Velmi podařené ;). Jen myslím, že by jsi měl začít s nějakejma úhlama - to je další věc, se kterou by jsi si mohl pohrát :).

Jinak tvoje téma mi připomíná velmi dlouhej seriál a jsem zvědavej jestli a jakej bude konec tohoto pěkného tématu.
Nad úhly jsem uvažoval taky, mám na cestě nějaké Hinges, abych mohl začít dělat pokusy, největší problém budou kloudné střechy...
Seriál bude pokračovat, dokud budu mít nápady a chuť stavět ;)
Vím, že už je to hodně stránek, ale když musíš stavět, tak prostě musíš ;)
Taky si myslím, že je zde hodně dlouhých diskuzních vláken, kde vlastně nic kloudného není, ne tedy že bych se nějak vychvaloval, ale na těch pěti stranách jsem ukázal celkem dost staveb...

Luky1987

Tak přátelé, po delší odmlce, zapříčiněné sháněním haldy kostek pro svoji novou stavbu, ji mohu konečně představit.
Již dříve jsem nadhodil takovou malou studii. Stavba trvala odhadem nějakých 12 hodin. Když jsem si udělal takovou malou kalkulaci, hodnota kostek v díle je cca 9000-11000Kč dle BL :o ::) ;D. Tady to je...

FilipS

No ty kráso, prostě paráda. Myslím, že si zde vytvořil úplně jinou kategorii stavění: čistě architektonickou.

Bery

Tak to je úůůůůůůůůůůžasný :o já bych nedokázal ani to první patro. :)
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

S.t.a.l.k.e.r.

Mimoriadne podarené, ten biely pás si už raz použil a veľmi sa mi to páčilo, dokonale to zapadá do štýlu, v akom sa dnes stavia. Neskúšal si urobiť tie stĺpy stud užšie? Vyzerajú príliš masívne a zanikajú tie schované okná.

Micho

Mám z toho veľmi zmiešaný pocit. Názov témy je predsa "Bežné budovy." Absolútne mi to nesedí s výtvormi autora. Je to hrubé porušenie pravidiel tohto fóra. Názov threadu by mal byť "Nezvyčajné budovy" alebo niečo iné, čo by lepšie vystihovalo podstatu .... Ako niečomu takému sa môže dať názov bežná budova ... ? Toto vôbec nie je bežná budova!  ;D ;D ;D

A teraz vážne, veľmi pekný fotogenický výtvor. Síce veľmi utopistický a nereálny, ale aj tak veľmi pohľadné. Pekná práca moderného mestského štýlu ...  8)

Luky1987, tvoje výtvory sú stále lepšie a lepšie, radosť ich pozerať.  :D

Luky1987

Díky za pochvalu Micho, nejprve jsem myslel, že mi chceš vynadat, že je to ošklivé ;)
Poslední stavby jsou takové průmyslové, ale zakládat jiné vlákno nechci, ať je to pěkně pohromadě...
Myslím si, že žádné sci-fi to ještě není a je to reálné...
Na papíře mám další 4 stavby podobného ražení >:D. Dnes budu tuhle obludnost rozebírat :P

gearcs

Chlape, doufám, že se hodláš věnovat architektuře! ;)

Hardegon

Krom pěkných budov i obdivuji, jak se neustále vylepšuje kvalita fotek. Neuvěřitelné, jak tady Luky 1987 dokázal za tak krátkou dobu dosáhnout tak velkého pokroku.  :o

Luky1987

Citace od: Hardegon kdy 17.06.2010, 23:41:26
Krom pěkných budov i obdivuji, jak se neustále vylepšuje kvalita fotek. Neuvěřitelné, jak tady Luky 1987 dokázal za tak krátkou dobu dosáhnout tak velkého pokroku.  :o
Díky, ale nemyslím si, že fotky jsou bůhvíco, holt kompakt...
Tady je něco menšího k víkendovému suchu ;)

Micho

Samotná budova v tvojom podaní už klasika.  8)

V tej vysunutej hornej časti by som však nechcel byť ani sekundu, nepôsobí to dôveryhodne, v reáli by sa to zrútilo. Môj názor, doporučujem to doriešiť, naznačiť podopretie ...  ;)

Luky1987

Předpjatý beton dovede zázraky ;)

Vlada

Luky 1987, jen se směle zeptám, co si přesně mám představit pod pojmem "předpjatý beton"? Ptal jsem se mého táty, co by to mělo přesně znamenat, poněvadž on ještě pár lety pracoval ve firmě, která se zabývala vývojem a výrobou betonových a maltových směsí a nedokázal mi významově tento pojem objasnit. Mám v tomto ohledu stejný názor jako Micho, těžko by v reálu byla takto budova navrhnuta, ba dokonce postavena. To pravé křídlo budovy, které je ve "vzduchu", by se zákonitě bez podpěry pod silou gravitace zřítilo. Pokud nikoliv, tak by musely být použity na konstrukci budovy honosné betonové armatury. Jak by to ale bylo v tomto případě ze statického hlediska, to už je věc, ke které by se měl vyjádřit už samotný statik.

Zaha

Vlada + Luky1987: Předpjatý beton (předpnuté betonové konstrukce) se používají převážně ke stavbě mostů. Jde o technologii, kdy je určitý stavební úsek v betonu záměrně stlačen pro vylepšení odolnosti a menší váze konstrukce. Nejčastější použití jsou mosty, co Luky 1987 "navrhnul" není předpjatý beton ale obecně  lze  říct že něco podobného by šlo postavit pomocí klasické železobetonové monolitické konstrukce. Objekt tak jak je navržen by se pravděpodobně skutečně zřítil... Páka vrchního patra je příliš velká než aby vydržela...

Hardegon

Jak to udělal Luky by to zřejmě šlo. Vyděl jsem už větší nepřirozenosti a drželo to. V tomto případě bych ale neuvažoval tolik o betonu, jako spíše o nějaké ocelové konstrukci. S lehkými stavebními materiály by pak problém nebyl.

Citace od: Zaha kdy 20.06.2010, 14:19:33
Předpjatý beton Jde o technologii, kdy je určitý stavební úsek v betonu záměrně stlačen pro vylepšení odolnosti a menší váze konstrukce. Nejčastější použití jsou mosty

Tohle mi jako definice přijde až moc WIKIoidní. Jednoduše to je takový prvek, do kterého je při výrobě předem dáno určité napětí, které se při využití na svatbě vyrovná.

Luky1987

Koukám, že předpjatý beton vyvolal celkem rozruch ;).
Jde vlastně o to, že se ve výrobně prefabrikátu napne ocelová armatura na statikem navrženou mez a poté se stále napjatá konstrukce z armatury "vyleje" v bednění betonem. V halách se například běžně používají střešní vazníky o rozponu do 28m. Předsazení u mé stavby by bylo v reálu cca 12m, tedy opravdu žádná divočina, dnes je možné skoro vše, ve světě jsou různé stavby. Technologické postupy jsou různé. Hardegon má pravdu, že ocelovka by byla asi schůdnější...
Dokonce bych řekl, že to, co jde bez zhroucení postavit z Lega, by v reálu stálo také ;)

pryb

Nemyslím, že by se to muselo nutně zřítit, když může existovat např. toto:
http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=&action=show&id=119&
Bylo by to "jen" dražší než s podpěrou.

Psal jsem něco i k předepjatému betonu, ale Luky mě předběhl.
EDIT: Koukám, že mě předběh i s příkladem :)
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

germik

Stavba je pěkná, já bych tomu ale moc nevěřil, ty příklady, podle mě drží proto, že A) Přesahuje jen menší část (viz ten archiweb), větší je podepřená, nebo B) přesahuje Kce na všech stranách, takže se to jaksi vyrovná. Já zhruba vím, čeho lze dosáhnout použitím oceli a betonu, ale tohle mi přece jen přijde trochu moc  :-\ :-\.
Fkt nwm, kdyžtak se zkusím zeptat profesora nebo strejdy ;D ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Vlada

Díky všem zúčastněným za objasnění dotazu ohledně předpjatého betonu. Franto, nebylo by vůbec od věci, kdyby jsi panu profesorovi či Tvému stýcovi ukázal poslední model Lukyho stavby a zeptal se jich na jejich odborné mínění. Teď debatujeme na úrovni laika, ale názor odborníka může být pro nás záležitostí v dalších věcech dosti stěžejní ;).

Hardegon

Citace od: Vlada kdy 20.06.2010, 18:42:20
Díky všem zúčastněným za objasnění dotazu ohledně předpjatého betonu. Franto, nebylo by vůbec od věci, kdyby jsi panu profesorovi či Tvému stýcovi ukázal poslední model Lukyho stavby a zeptal se jich na jejich odborné mínění. Teď debatujeme na úrovni laika, ale názor odborníka může být pro nás záležitostí v dalších věcech dosti stěžejní ;).

Ale jak tak čtu, tak nás stavařů je tady asi víc. >:D Ale konstrukce to skutečně neni nemožná a ani náročná. Ocelový skelet je malý zázrak a beton se nalije jen na tenkou podlahu. Bylo by to lehké a stabilní. Žádná věda.  :)

Zaha

Citace od: Hardegon kdy 20.06.2010, 19:18:42
Citace od: Vlada kdy 20.06.2010, 18:42:20

Ale jak tak čtu, tak nás stavařů je tady asi víc. >:D Ale konstrukce to skutečně neni nemožná a ani náročná. Ocelový skelet je malý zázrak a beton se nalije jen na tenkou podlahu. Bylo by to lehké a stabilní. Žádná věda.  :)

Není wikipeidní, ale z praxe. Jsem stavař a párkrát jsem čichnul i k mostům což je dnes z 90% konstrukce z přepjatých betonů. Lukyho stavba je z praktického hlediska podle mě blbost a to ať už v betonových nebo ocelových konstrukcích. Fyzika je fyzika je pánové... Nicméně jako LEGO stavba je to moc hezké, to musím pochválit ;-)

"Ale jak tak čtu, tak nás stavařů je tady asi víc. >:D Ale konstrukce to skutečně neni nemožná a ani náročná. Ocelový skelet je malý zázrak a beton se nalije jen na tenkou podlahu. Bylo by to lehké a stabilní. Žádná věda.  :)" - tohle nemyslíš vážně že ne :-D

germik: ano vystihnul jsi přesně problematiku... v uvozovkách nemůžeš vystrčit konsturkci větší nebo rovnou té co jí má vyvažovat. Tuším že doporučený poměr je max. 1/3, třeba se do diskuze zapojí nějaký studovaný projektant/architekt/statik... já jsem jen "praktik"

Luky1987

Opusťme otázku předpjatého betonu, to byl nejspíše špatný příklad. Mám také stavební vzdělání, i když nejsem statik, a tvrdím, že by to šlo, je to přesah cca třetiny hmoty posledního patra, která by navíc mohla být postavena z nějaké lehké ocelovky(lehčí než podepřená část), opravdu v tom nevidím problém.
Možná by to šlo i z dřevěných lepených vazníků ;)
Nesmíme se nechat svazovat českou malostí, viz obrázky, to je určitě větší přesah než třetina ;)
Co Čech, to stavař 8)

Hardegon

Citace od: Zaha kdy 20.06.2010, 20:19:16
Lukyho stavba je z praktického hlediska podle mě blbost a to ať už v betonových nebo ocelových konstrukcích. Fyzika je fyzika je pánové...

Právě využitím fyziky, vhodným rozložením sil na části podepřené i konzolové a užitím správné konstrukce to stát může. Nevím, co je na tom nemožného. Jsou věci horší a drží. Tohle neni nic složitého.

Citace od: Luky1987 kdy 20.06.2010, 20:38:03
Nesmíme se nechat svazovat českou malostí, viz obrázky, to je určitě větší přesah než třetina ;)

Tyhle obrázky jsi měl dát hned na začátku a byl by klid.  >:D

Luky1987

Tady mám něco méně kontroverzního ;)
Když jsem tu problémovou budovu výše rozebíral, rovnou jsem z toho stavěl.

Luky1987

No jo, kdybych měl něco ale stavět v reálném měřítku, tak by ta věž byla široká metr, je to o kompromisu.
Je to jen design, teď mám právě období stavby z modrých a bílých bricků v industriálním stylu,
ale už přemýšlím nad něčím novým...
Také nejde vymyslet třicet baráků, každý naprosto jiný, než předchozí, chci si vyzkoušet různé tvary v daném stylu a rozšířit si portfolio ;)
A také sehnat jen tak z fleku řádově 3000 bricků dané barvy není žádná legrace,
kdo někdy něco většího stavěl, tak ví.
Klidně můžete posílat náměty, budu rád :)

Luky1987

Není to přistavěné k něčemu stávajícímu, je to celé stavěné od kostičky ;)
Také bych rád stavěl v šedé, ale sehnat je ve větším množství v ČR je nemožné...

AdamKo

Luki,
obdivuji tvou nápaditost a plodnost s jakou nás zásobuješ pestrými stavbami. Pozpátku je nádherně čitelné, že se s každou stavbou zlepšuješ, zvyšuješ nároky, používáš více složitých prvků.  :)
Poslední, tzv. ,,industriální období", je mi velmi blízké. Tvůj jedinečný styl se mi velice zamlouvá, přesto mám k  některým tvým pracím výtky.

Mám totiž pocit (a nejspíš nejsem sám, kdo to tak cítí), že ses ve svých dvou posledních stavbách docela výrazně odklonil od původně zamýšleného tématu. Myslím, že už název vlákna ,,Běžné budovy" poměrně kontrastuje s tvými  posledními výtvory – ROZHODNĚ SE NEJEDNÁ O BĚŽNÉ BUDOVY (ať v pozitivním slova smyslu či v negativním).

Co mě na posledních dílech zaráží nejvíc, je nelogičnost staveb:
Proč se má III. podlaží továrny vznášet v oblacích, proč nejsou vzniklé hluché prostory využity? (Tovární haly se přece staví tak, aby byly funkční a co nejméně komplikované.)
Proč má mít tak relativně ,,malý" provoz kancelářskou budovu srovnatelně velkou, jako velín jaderné elektrárny? - Pokud je to panelák, vystavěný pro zaměstnance továrny, nemůže splňovat základní hygienické normy (nechtěl bych v tom hluku bydlet ani za mák...) ???

Rovněž mi přijde nešikovné, obhajovat svůj konstrukční postup u běžné budovy - de facto továrního provozu - z 50.? let 20. století něčím tak nesmírně extravagantním a moderním, jako jsou mrakodrapy z Pekingu či Singapuru postavené na úplně jiném kontinentu za víc jak půl století !!!

Pokud se ti mé připomínky jeví jako pragmatický diktát, absurdně dotažený do posledního detailu, omlouvám se, ale to jsem celý já.  >:D
Neber prosím můj komentář ani jako závistivý nevděk k tvé svěží tvorbě, ani jako útok na tvou osobu, ale jako nějaký pomyslný mezník či mantinel.  ;)

(PS: Nejsem žádný architekt konzervativec - byl jsem pro Chobotnici, ve Středoevropském fóru nic tak strašného nevidím...)

Luky1987

Díky za příspěvek a pochvalu. Ale asi to možná moc řešíš ;), je to "jen Lego" ;)
A dnes se i fabriky staví netradičně a možná i neprakticky, prostě design, mě to baví, a žádný mantinel mě nezastaví >:D