Technic 8258 Crane Truck

Založil ulrike, 01.09.2009, 16:17:32

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

ulrike

Alespoň můžu příspěvků využít k popsání předností a chyb u této části stavby. Tak prvně vypíchnu klady, kterých je však z mého subjektivního pohledu méně než záporů, ale mají zas asi větší váhu.
Za prvé a na první pohled patrný je celkový design kabiny, je opravdu pěkná a velká. Dále se mi velico líbí světla a i čelní maska, i když je velice podobná Scanii. Jednoznačně kabinu dokreslují samolepky. Aji když byly pomačkané, tak to není až tak na kabině viditelné.

ulrike

A nyní zápory. Velice viditelný zápor je absence střechy, hlavně tedy z horního pohledu. Další ne však tak viditelný je mírný, opravdu těžce viditelný, náklon kabiny dopředu. Nevím jestli je to záměr a nebo ne. Co se týká interieru, nelíbí se mi uchycení sedaček k hlavní nosné konstrukci. A nakonec perlička, kterou nemůžu příliš posuzovat, poněvadž vlastním jen dva Technic sety, ale nejde točit volantem. Vím, že ovládání zatáčení předních náprav je samozřejmě na střeše, ale u Offroadu, není volat uchycen staticky. Možná je to blbost, ale mě to zkrátka přijde zvláštní.
Jak je patrné z obrázků je započata stavba poslední části, tedy jeřábu.

ulrike

Tak jsem u konce, mám dostavěno. A jsem opravdu velice zklamán. Ve čtvrtém plánku probíhá stavba jeřábu a stabilizačních ramen, jejichž stavbu jsem už ani neměl chuť a čas nafotit. Někdy k závěru stavby dojde ke zkoušení motoru a zde začali problémy. Vyjíždění stabilizačních ramen je v pořádku, otáčení jeřábu taky, ale zvedání ramene v obou kloubech do obou směrů je problém zejména a hlavně v krajních polohách, kde doslova praskají kolečka ve strojovně. Při pohybování ramen nahoru dolu se pak částečně otáčí celé rameno. Při běhu naprázdno nedochází k otáčení všech soukolí, které by se měli točit. Problémů je hned několik v různých polohách. Ale nejzásadnější problém je na hřídelii jdoucí přes jedno soukolí o strojovny. Zde je převod z černého ozubeného kolečka na placaté žluté, které už mám celé poničené, potože to černé se protáčí (omlouvám se za ty popisy). Dochází k posuvu celé osy směrem dolů. Konec stavby jsem tedy urychlil, abych měl jistotu, že mi nic nepřebývá a následně jsem všechny převody překontroloval. Jsem z toho dost špatnej a celej set mám opravdu znechucenej.

Ondra

:'( To mně mrzí, po tomhle už vůbec neuvažuji o koupi tohoto setu.

Divím se že lego mohlo něco takového vůbec vydat beze změn, mi neříkejte že o tom nevěděli...  :(

ulrike

Ještě pár obrázků pořízené ze stavby...

ulrike

Citace od: Ondra kdy 07.09.2009, 16:56:11

Divím se že lego mohlo něco takového vůbec vydat beze změn, mi neříkejte že o tom nevěděli...  :(

Já to taky nechápu. U Offroadu, jsem měl trochu problém s převodovkou, ale s porovnáním s tímhle to byl směšný problém. Zde bylo u měnění světlé výšky vozu v krajních polohách, při nevypnutí motorku, vš bez problémů. A řekl bych, že bez problémů díky bílému ozubenému kolečku, které nedovolí přetáčení.
Zde jsou tyto kolečka 3 a jejich funkce opravdu nechápu, poněvadž neplní absolutně svoji funkci.

ulrike

Ještě jsem dofotil fotky celého setu a ono kritické místo. Těch míst je více, nemám je uplně přesně lokalizované a nedájí se moc dobře nafotit. Až budu mít čas budu muset ještě testovat a zkoušet, ale jak říkám mám k tomu už opravdu nechuť...

Shmade

To se mi nějak nezdá... nemáš tam třeba nějaké věci moc utažené? Ono u složitějších převodů hraje každá desetina milimetru velkou roli... S místem na vůle, aby vše chodilo pěkně, rozměry součástek počítají, přeskakování převodů se mi prostě u originálního setu zdá divné, ale zatím ho nemám, tak nemůžu posoudit sám kde je chyba.

Ondra

Citace od: ulrike kdy 07.09.2009, 17:05:47
Citace od: Ondra kdy 07.09.2009, 16:56:11

Já to taky nechápu. U Offroadu, jsem měl trochu problém s převodovkou, ale s porovnáním s tímhle to byl směšný problém. Zde bylo u měnění světlé výšky vozu v krajních polohách, při nevypnutí motorku, vš bez problémů. A řekl bych, že bez problémů díky bílému ozubenému kolečku, které nedovolí přetáčení.
Zde jsou tyto kolečka 3 a jejich funkce opravdu nechápu, poněvadž neplní absolutně svoji funkci.

Já jsem s převodovkou naštěstí neměl problém, ale vyjíždějí mi sami od sebe ozubená kolečka, takže to většinou začne přeskakovat a nedokážu nalézt který to je.Vetší problém ale mám se stabilitou.Jakmile ho vezmu do ruky tak se prohne, nebo se něco uvolní apod.

Jinak postavený model je impozantní, estetická funkce v tomto případě přebíjí funkčnost a ty chyby  :) .

vasek

to Ulrike - nechci se tě dotknout, ale já bych prvně hledal chybu u sebe, nevěřím, že by TLC vypustilo takovýto zmetek

Offrouda jsem taky stavěl, ale žádný problém jsem nezaznamenal, ty mne snad donutíš abych si jeřáb koupil a zkusil to taky  ;D

ulrike

Citace od: vasek kdy 07.09.2009, 17:42:59
to Ulrike - nechci se tě dotknout, ale já bych prvně hledal chybu u sebe, nevěřím, že by TLC vypustilo takovýto zmetek

Offrouda jsem taky stavěl, ale žádný problém jsem nezaznamenal, ty mne snad donutíš abych si jeřáb koupil a zkusil to taky  ;D

Mě se to právě taky nezdá, dokonce si myslím, že to ani snad nemůže být možné. Samotnej set nějak nehaním, jen subjektivně ho mám zkaženej a nechce se mi to teď zkoumat, ale budu se muset k tomu odhodlat až emoce opadnou. V každém případě jedno ozubené kolečko je už hodně špatné.

grohl

Já jsem si ho objednal a sám se nemůžu dočkat, jestli je to opravdu tak zlé. Doufám, že spíš došlo k nějaké chybce a i kdyby ne, stejně je jen zásobárnou dílů.

Jamesek

Obdobnou zkušenost jsem měl tento víkend s offroadem. Konstrukce vozidla byla velmi měkká a uvolňovaly se převody. Ozubené kola nebyla ničím (bushe) na osách jištěna a musel jsem je při hraní pořád utahovat.
Byl jsem zklamaný i kvalitou dílků. Nevím jestli je to nějaká novinka, ale většina ozubených kol po osách klouzala úplně volně (skoro bych je posunul fouknutím). Asi je dám bokem od ostatních normálně držících kol. Spolu s nekvalitním návrhem vozidla to bylo peklo a veliké zklamání (vypadalo to, jako bych to auto stavěl já a né TLC). Ani jsem jej pak nedostavěl a začal si hrát jen s podvozkem :/
Nicméně Crane truck se mi jako zásobárna dílků líbí moc (jsem stavitel, oficiální sety u mne dlouho postavené nevydrží) a hlavně - je to přece auto s rukou (jeřáb) :)
Díky za super recenzi. Bylo zajímavé ji sledovat a škoda jen toho závěru (i když sdílím stejný pocit z mé stavebnice).

Ondra

Citace od: Jamesek kdy 07.09.2009, 20:07:58
Obdobnou zkušenost jsem měl tento víkend s offroadem. Konstrukce vozidla byla velmi měkká a uvolňovaly se převody. Ozubené kola nebyla ničím (bushe) na osách jištěna a musel jsem je při hraní pořád utahovat.
Byl jsem zklamaný i kvalitou dílků. Nevím jestli je to nějaká novinka, ale většina ozubených kol po osách klouzala úplně volně (skoro bych je posunul fouknutím). Asi je dám bokem od ostatních normálně držících kol. Spolu s nekvalitním návrhem vozidla to bylo peklo a veliké zklamání (vypadalo to, jako bych to auto stavěl já a né TLC). Ani jsem jej pak nedostavěl a začal si hrát jen s podvozkem :/
Nicméně Crane truck se mi jako zásobárna dílků líbí moc (jsem stavitel, oficiální sety u mne dlouho postavené nevydrží) a hlavně - je to přece auto s rukou (jeřáb) :)
Díky za super recenzi. Bylo zajímavé ji sledovat a škoda jen toho závěru (i když sdílím stejný pocit z mé stavebnice).
To mohu také potvrdit.

V poslední době jsem sám stavěl speciální set pro letošní first lego league http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=395330 (je tam 20 těch nových panelů http://www.peeron.com/inv/parts/64782  :D ) .

Nestačil jsem se divit zhoršující se kvalitou dílů, klasická žlutá barva byla na některých dílech světle žlutá alá brick.To samé s červenou, to jsou bohužel tak velké rozdíly v odstínech že to jde poznat hned na první pohled.

Dále jsem si všiml, že je u některých dílů jiný povrch.Nevím jak to přiblížit, takový až moc hladký opět jako u čínskejch napodobenin.

Normálně Vám povídám, že stát se mi to u nějakého zakoupeného setu jako je, např. tenhle, tak ho budu reklamovat celý.Člověk chce kvalitu, a to co dostane jsou díly podobné těm napodobeninám.
Ale jelikož je to u lega pro školu, tak to ignoruju a přehlídnu i to že tam chyběli dva potřebné díly  ::) ...

otaznik

Já už svůj Crane Truck také postavil a:
- při pohybu horního pístu kolečka v modelu nepřeskakují, řeší to momentové kolo, které zde funguje dobře
- při pohybu spodního pístu v krajní poloze občas převod přeskočí (ale u pístu samotného, na výstupu, tedy černý double bevel 12 vs. tan bevel 12 to nepřeskakuje, ani žádná osa se mi neposouvá)
- při běhu na prázdno se vše točí, jak má
- model díky své velikosti beru do obou rukou a s prohýbáním nemám problém (ani když ho pro testovací účely chytím jen jednou rukou pod ramenem a zvednu)
- designově vypadá model naprosto dokonale a je OBŘÍ

Ulrike: zkus stavbu ještě překontrolovat (vím, bude to komplikované), ale také si myslím, že máš někde něco příliš utažené.

Citace od: Jamesek kdy 07.09.2009, 20:07:58

Hodně divné, já neměl u tohoto setu problém s ničím (až na to, že se mi nelíbí jeho funkce).

Jamesek

Otazník: tak to zní dobře. Díky za info :) jdu šetřit.

OT: Ten offroad mě vážně mrzel, naštěstí nejsem autíčkář a potřeboval jsem nějaké díly na závody :) Jen mě překvapil ten nekvalitní návrh konstrukce.

grohl

Otazníku: Kámen ze srdce buch udělat. Díky.

OT: 8297 měl funkce dost prapodivné, ale i tak se mi ten set líbí a kostrukce jeho podvozku byla naprosto bezproblémová a dostatečně tuhá. Na 8455 nebo legendární raketoplán nemá ani jeden z velkých setů za poslední 3 roky, ale to mi nezabrání v koupi.

ulrike

Takže jsem se snažil přijít na závadu, ale dopadlo to tak, že jsem pořad dál rozebíral a testoval až jsem dospěl do bodu, že bych to už asi nedal dohromady. V tom případě by mohla být funkčnost ještě horší a oprava by byla velice časově náročná.
Rozhodl jsem se tedy celý set rozebrat a složit alternativní model, tedy Duty Wrecker. Neměl jsem ho v plánu kdy skládat, protože mě vůbec nezaujal, ale po mém fiasku s primárním modelem se mi už tak hrozný nezdá a tak se dám s optimismem opět do skládaní a recenzování.
Pro začátek tedy fotky rozebraného setu.

ulrike

Návody mám staženy z http://technic.lego.com/en-US/buildinginstructions/8258/8258%20crane%20truck%201%20of%204.aspx

Skládá se z 8 Pdf. Z toho 4 jsou o autě a další 4 o vvysokozdvižné plošině.

Začíná se samozřejmě nejprve podvozkem, tedy rámem. Dále příjde na řadu zatáčecí ústroj, které je zvláštní jen tím, že není vyvedeno nad kabinu ale za kabinu. Dále motor. Nemá cenu se u něj rozepisoat, jedním slovem - klasika.

grohl

Rád bych viděl i zbytek, stále totiž na svůj  8258 čekám.

otaznik

Ještě bych doplnil informaci k rameni jeřábu - pokud snad po něm budete chtít i nějaký jen trochu náročnější úkon např. zvednou battery box (včetně baterek), tak to už se mechanismus nechová tak vstřícně a je znát poměrně dlouhá cesta, která vede od motoru ke všem "zařízením". Takže model krásný, lze s úspěchem předvádět, ale bez zatížení.

grohl

Citace od: otaznik kdy 21.09.2009, 00:22:48
Ještě bych doplnil informaci k rameni jeřábu - pokud snad po něm budete chtít i nějaký jen trochu náročnější úkon např. zvednou battery box (včetně baterek), tak to už se mechanismus nechová tak vstřícně a je znát poměrně dlouhá cesta, která vede od motoru ke všem "zařízením". Takže model krásný, lze s úspěchem předvádět, ale bez zatížení.
Stejně tak 8455, 8436, 8285, 8421. Opravdu nevím o žádném setu ze studless éry, který by měl dostatečně pevné rameno. Nebo se mýlím ???

//Možná ještě tak loňský bagr 8294.

ulrike

Neměl jsem teď absolutně žádný čas na skládání, proto ta proluka. Snad to nyní už bude lepší...

Stavba pokračuje dál stavbou navijáku, u kterého mi příliš nesedí pojistka u navijení, stejně tak jak u primárního modelu. Dále je z obrázku patrná stavba diferenciálu. Nápravy jsou celkoě stavbou velice podobné prvnímu modelu. V zadní části je pak postavena "koule" na vlečné zařízení.

ulrike

Stavba pokračuje sedačkama, které jsou kromě uchycení totožné s tahačem. Dají se zde naklánět dopředu, ale to jen tak pro zajímavost. Dále jsem složil dveře a přední blatníky. Dveře jsou oteviratelné, jak je patrné z obrázků. Blatníky jsou náchylné na tah od podélné osy vozidla v jejich části u dveří. pokračival jsem složením přední kapoty a střechy. U nich jsem měl na výběr jestli použiji obdelníkové kostky se samolepkami ze strojovny a nebo z krytu battery boxu. Volil jsem ty z krytu, poněvadž jsou více symetrické. Stavba se dále přesouvá do zadní části.

ulrike

Uchycení korby se mi z počátku zdálo velice chatrné, ale po dokončení je tuhost skvělá. Ještě jsem složil houkačky s horním osvěltením, které autu přidávají na estetičnu a první návod tedy Pick-up je složený. Pozastavil bych se, ale u samolepek. A to sice u dílů tvořící spodek dveří a korbu. Tam vzniká jejich vzájemnou výměnou a orientací docela hodně možností. Já zvolil možnost, mě samozřejmě nejvíce vyhovující, proto mi příjde i nejhezčí. Kde ale není na výběr je zadní část korby, kde to prostě nevyjde jinak, než že je samolepka vzhůru nohama.

grohl

Alternativní model 8258 mě zlomil pro koupi a nemůžu se dočkat, až mi bude pod rukama růst. Těším se na zvedací plošinu a díky za obrazově bohatou recenzi .  ;)

ulrike

Ještě set fotek celkového modelu a několik srovnání. Celkově je model velice jednoduchý, žádné funkce, jen otáčení kol a funkční motor. Na druhou stranu aspoň nedojde k žádnémuzádrhelu v nefunkčnosti.
Esteticky se mi Pick-up líbí. Bez samolepek by asi vypadal lépe, soudím podle obrázku, ale zase by mi asi více připomínal Lego Creator. Polepenej mi zase zdánlivě vizáží připomíná Rally vůz. Co můžu vyzdvihnout je tuhost celého celku.

Nyní těch několik srovnání. Pro srovnání velikosti s primárním modelem jsem vůz vyfotil na stejném místě, jako finální primární model. Po dokončení tažené vysokozdvižné plošiny se mi tam už totiž asi nevejde. Podle tohoto srovnání na mě model působil velkým dojmem, než jsem vedle něj postavil alternativní model z Off Roadu - Buggy viz. foto. Ale to je dáno asi jen robustnostní buginy. Jinak jsou totiž modely velikostně srovnatelné.

Anatyt

Krásny model, až by som povedal, že to už môžme považovať za Model Team.

Inak myslíte si, že keby to bolo postavené z klasických Technic beamov a nie studless, tak by to bolo kvalitnejšie? Potom možno stojí za úvahu to upraviť.
A dalo by sa to prerobiť aj na elektrický pohon?

ulrike

Citace od: Anatyt kdy 25.09.2009, 11:05:47
Krásny model, až by som povedal, že to už môžme považovať za Model Team.

Inak myslíte si, že keby to bolo postavené z klasických Technic beamov a nie studless, tak by to bolo kvalitnejšie? Potom možno stojí za úvahu to upraviť.
A dalo by sa to prerobiť aj na elektrický pohon?

Tak s to kvalitou nevim. Ale co vím, tak že na elektrický pohon by to šlo určitě předělat. Je to jednoduchý model a navíc s dostatkem místa pro samotné uložení motoru.

Ondra

Na internetu se objevil fanouškovský návod, jak předcházet praskání koleček jelikož to vypadá že je tento problém celkem rozšířen.Také je tam několik úprav.

http://www.designer-han.nl/lego/original%20modifications.htm

Návod- http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=403362