(cizí) Lego Technic Indoor Racing vhodné auta aneb jak začít ...

Založil Jamesek, 02.10.2008, 16:01:35

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

TomKQT

Proč se hned urážíš (vyznívá to tak)?
Já jsem řekl:
Je pravda, že když se tu dopodrobna proberou možné konstrukce a jejich (ne)výhody...
což rozhodně nevylučuje žádnou diskuzi o tom jak stavět a ani žádné tipy a triky.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Shmade

Asi to tak vyznělo, ale mě spíš mě ty dvě reakce mrzely. Jen mi přišlo, že jste oba proti tomu abych tady dál radil nějak ohledně stavby. Původně jsem taky nechtěl nikomu nic radit, ale pak mě prostě přišlo nefér jisté věci, které by mohli někomu pomoct neříct. Kdybych byl řadový závodník, tak si všechny "vychytávky" nechám rád pro sebe, abych si zvýšil šanci na dobré umístění, ale tím, že jsem zároveň pořadatel závodu, tak mi přijde nefér si jisté věci nechávat pro sebe a tak jsem je sem chtěl napsat i přes to, že se tím moje šance sníží. Ne každý je schopen vymyslet svá řešení, či si je někde vyhledat, to co jsem psal mělo být pomocnou rukou, ne standartem, který budou mít všichni. A konkrétně to, že jsem sem nenapsal rovnou jak udělat to řízení, nebylo nijaké tajnůstkářství, respektive chození kolem po špičkách či hraní si na utajená vývojová centra, jak reagoval Peter. Nenapsal jsem to proto, že jsem chtěl, aby to sem mohl napsat někdo jiný kdo to mezitím nalezne, případně aby se zde na to mohlo nějakým způsobem zareagovat, což se stalo, ale kupodivu v opačném smyslu než jsem čekal.  Měl jsem v plánu ty řešení ukázat ještě dnes večer, teď ale nevím, jestli ta řešení chcete znát, nebo ne... 

TomKQT

Citace od: Shmade kdy 06.10.2008, 21:48:54Měl jsem v plánu ty řešení ukázat ještě dnes večer, teď ale nevím, jestli ta řešení chcete znát, nebo ne... 
Já jo, ale já se neúčastním  ;D
Možná by se měli vyjádřit i ostatní jestli chtějí technické detaily probírat nebo ne. Já jsem jen napsal jakési zamyšlení nad peterovým názorem, nikoliv čistý souhlas a rozhodně ne souhlas s úplným ukončením tématu.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Jamesek

Můj názor je řešení uvádět. Proto jsem tohle téma založil a myslím, že to může pomoci váhajícím a nováčkům. Když někdo zkušený příjde na něco nového, co by mu mohlo pomoci k vítězství nemusí návod zveřejňovat. Stejně se na to všichni na závodech příjdou podívat.
Jde o to dát na jedno místo užitečné tipy na jednoduché autíčka. Nejen pro závody, ale pro kohokoliv v budoucnu, kdo bude chtít jednoduché RC auto.

Provokace: co dát po každém závodním dni návod na vítězné autíčko na fórum? ;)
Soupeři a nováčci nastudují řešení, vlapší své vozy a vítěz má zas nad čím přemýšlet, jak příště uspět ještě lépe ... ale to už je dost velký socializmus ;)

eNTy

Citace od: TomKQT kdy 07.10.2008, 08:53:40
Citace od: Shmade kdy 06.10.2008, 21:48:54Měl jsem v plánu ty řešení ukázat ještě dnes večer, teď ale nevím, jestli ta řešení chcete znát, nebo ne... 
Já jo, ale já se neúčastním  ;D
Možná by se měli vyjádřit i ostatní jestli chtějí technické detaily probírat nebo ne. Já jsem jen napsal jakési zamyšlení nad peterovým názorem, nikoliv čistý souhlas a rozhodně ne souhlas s úplným ukončením tématu.

To je přece nesmysl, nelze zabránit diskusi nad čímkoliv. Kdo nechce, neposlouchá  :)

Shmade

No takže já to teda sem podle původního plánu dám, když už jsem to načal. :)

Takže tedy jak vracet řízení do středové polohy:

1. řešení použil Colonel32 v 3. předkole KTT http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=7944.0
2. řešení jsem našel na Brickshelfu http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=306656
3. řešení jsem vymyslel sám

Podle mě se to může hodit nejen do závodů, ale dá se těchto systémů využít i k jiným funkcím, než jen pro řízení...

Colonel32

nevim, jestli je bezpecne pouzivat prave prave tento motor pro 3. reseni

Shmade

Vím, motory tím trochu trpí, ale snad něco vydrží...  >:D 
Ale podle mě prostoru k vylepšením je ještě dost, tohle jsou jen jednoduché, ale funkční konstrukce.

Colonel32

Citace od: Shmade kdy 07.10.2008, 12:26:02
Vím, motory tím trochu trpí, ale snad něco vydrží...  >:D 
Ale podle mě prostoru k vylepšením je ještě dost, tohle jsou jen jednoduché, ale funkční konstrukce.

No zrovna tenhle motor, ktery je uvnitr uz zprevodovany, ma tendenci na jakekoli zasahy dost trpet, takze pokud pustis motor a osu zablokujes, casto dojde k tomu, ze prevody uvnitr popraskaji.

Shmade

Ještě mi žádný neodešel ale pravda, že jsem jim nikdy moc kouř nadával.  No ale tady zas nedochází k tomu, že by motor běžel a náhle by se zstavil - dostával nějaké rázy, které by převody mohly zničit. Motor je v podstatě bržděn plynule od začátku až po stall, ve kterém nezůstává nijak extrémně dlouho. Pokud člověk chce jen zkorigovat směr jízdy, do ovladače stačí jen ťuknout, podle mě si každý uvědomí, že jezdit půl hodiny v kruhu nebude pro motor nejlepší, tak to prostě nebude dělat...
Jinak ale používejte na vlastní nebezpečí, žádné motory nehradím :)

TomKQT

Co to je za součástku v tom druhém řešení?
A první řešení nechápu  ;D

Shmade

To je taková součástka s pružinkou uvnitř, která dovolí ose otčet se o pi/2 na každou stranu, ale vrací ji pak zpět na střed.

http://www.peeron.com/inv/parts/x928cx1

TomKQT

Citace od: Shmade kdy 07.10.2008, 13:05:42
To je taková součástka s pružinkou uvnitř, která dovolí ose otčet se o pi/2 na každou stranu, ale vrací ji pak zpět na střed.

http://www.peeron.com/inv/parts/x928cx1
Aha tak s tímhle samozřejmě není co řešit, ta je na to přímo určena  :o

peter

Jinak se to už řešilo na kostkách zde ::)

Citace od: TomKQT kdy 07.10.2008, 13:00:33A první řešení nechápu  ;D

Já také ne ;D

Jinak mám takový dojem, že ještě jedno řešení pomocí gumiček a momentového kola využil Betakaroten, ale obrázek jeho vozu se mi už nalézt nepodařilo.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Shmade

Aha, to, ze se to tady uz řešilo jsem nevěděl... Takze jsem vlastne s ničím novým az na to moje reseni neprisel.  No neva, treba priste. :)

Jamesek

Zatáčení s vracením na střed se mi povedlo vyzkoušet. Gumičkový princip funguje. Po vyčištění konstrukce pošlu fotku. Snad zítra. Motor nevypadá, že by nějak zvlášť trpěl.
Fun: To už více trpí moje podlaha. Autíčko první dva metry hrabe než se rozjede pořádně. Ještě, že doma nemám nikoho, komu by ty černé čáry vadily... jdou smazat.

ass

Citace od: Jamesek kdy 07.10.2008, 20:33:55
Fun: To už více trpí moje podlaha. Autíčko první dva metry hrabe než se rozjede pořádně. Ještě, že doma nemám nikoho, komu by ty černé čáry vadily... jdou smazat.

Jsi tam dal spalovák, ne?  ;D

robot

Citace od: Jamesek kdy 07.10.2008, 20:33:55
Ještě, že doma nemám nikoho, komu by ty černé čáry vadily... jdou smazat.

A hele, díra v pravidlech. IMHO vzhledem k závodění na squash kurtu bude nutno použít non-marking lego pneumatiky  ;D

Shmade

TomB

Přiznej se! ;D
Buďto si tam dal spalovák, nebo tam máš plastový kolečka >:D .
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade

Ono podle mě stačí i použití starších kol, které měly pneumatiky z tvrdší gumy. Jestliti to ale hrabe i s novými typy kol, tak to jsem dost zvědav na systém pohonu. Každopádně se nám zde rodí nová disciplína pro případné další závody - Drift :)

peter

Dokud neuvidím, tak neuvěřím, že to auto hrabe. Z mých dosavadních zkušeností vyplývá, že auto je vůbec rádo že jede. O nějakém hrabání tedy nemůže být ani řeč, nebo neumím stavět.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jamesek

Příště musím více zvýraznit slovíčko Fun ;) Byly to jen takové pokusy.
Hrabat hrabe, dva metry to ale nejsou, na závody to určitě nepoužiju. Čáru to udělalo, už je smazaná.
Spíš mně to zaujalo z pohledu údržby squashového kurtu ;)
Nicméně je toto autíčko neřiditelné, pro potřeby závodů bude zpomaleno a překopán systém řízení. Diferenciál na hnané nápravě je asi nezbytností ...

Největší problém mám s odezvou PF: někdy vůbec nereaguje, někdy je problém s doběhem (minimální délka vyslaného impulzu).

Shmade

Citace od: peter kdy 08.10.2008, 11:11:44
Dokud neuvidím, tak neuvěřím, že to auto hrabe.

Tak koukej...  ;)  Pořád to stejné auto, které jsem stavěl 5 minut, taky na to ale vypadá...

http://www.youtube.com/watch?v=9W-cd9tRhgU

Citace od: Jamesek kdy 08.10.2008, 11:19:55
Největší problém mám s odezvou PF: někdy vůbec nereaguje, někdy je problém s doběhem (minimální délka vyslaného impulzu).

Tenhle problém mám doma taky, ale na kurtu je vše eňo ňuňo, doma signál, pokud není přímá viditelnost vysílače a přijímače, po pár odrazech od všelijakého "bordelu" rychle vymizí, na kurtu jsou všude jen hlakdké rovné povrchy, od kterých se signál může odrážet mnohem lépe. 

otaznik

Citace od: Shmade kdy 08.10.2008, 11:52:48
Citace od: peter kdy 08.10.2008, 11:11:44
Dokud neuvidím, tak neuvěřím, že to auto hrabe.

Tak koukej...  ;)  Pořád to stejné auto, které jsem stavěl 5 minut, taky na to ale vypadá...

http://www.youtube.com/watch?v=9W-cd9tRhgU

Jedna věc je hrabání při rozjezdu a druhá věc je drift.

Shmade

To sice jo, ale to auto hrabe i při rozjezdu, z toho videa se to těžko pozná, ale auto dosahuje plné rychlosti až tak po 2,3 metrech, z čehož s novými baterkami a za použití těchto kol tak 0,5m hrabe. Jen jsem chtěl ukázat, že není nemožné postavit auto, které bude hrabat...

peter

Neuvěřitelný, že to jede. Mě se auta s bugy motorem ani nehnou - njn. takže to neumím. No nevadí, budu jen do počtu ;D

Shmade

Peter: A nemáš něco s tím motorem ???

Jinak tohle je taky docela dobrá vychytávka...
Jak udělat z PF ovladače joystick:
http://www.youtube.com/watch?v=x9wy3oTRcl8&feature=related

peter

Motorů mám víc a všechny se chovali stejně, takže tím to nebude. Baterky byly jednak nové a jednak plně nabité - opět stejný výsledek, takže tím to také není. Takže nevím - holt nejsem tak dobrej ;D Ale co, aspoň bude sranda, myslím, že si zadrandím i tak velmi dobře.

Shmade

Ono taky auto s přehnaným výkonem může být ve finále i na škodu. V technických disciplínách jako je slalom a parkování menší výkon bude spíš plus. Na a na okruhu auto, které se v každé zatáčce při výjezdu přetočí taky nebude to nej, sprint a skok budou hlavně o rychlosti, takže to chce najít nějaký kompromis.