(Vlastní) Studless Merkava mk.III D MBT

Založil grohl, 24.08.2008, 15:04:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Marty713

Já sice nejsem odborník na LEGO Technic, ale o podvozcích něco málo vím.

A i když nevím, co přesně se ti děje, myslím, že pokud mluvíš o "drncání" je to také způsobeno tím, že máš náhon i na napínací kola, což je technologický nesmysl.

Každý podvozek se skládá z dvou kol hnacích - jsou ozubená, dvou kol napínacích - nejsou ozubená, pojezdových kol a případně kladkových.

Mít vpředu i vzadu poháněná kola je chyba a může vést k problémům.

Nejsou to pneumatiky ;D Je to nějaká tvrzená pryž, jak říkáš. I když gumová bandáž napomáhá plynulejšímu pohybu a vstřebává jinak velké tření mezi kovovými koly a pásy, šlo by to i bez nich jelikož tvoje pásy jsou gumové a ne kovové. Dokonce i pozdní verze německých Pantherů tyto "gumy" neměly.

Takže podle mě, stačí dát silný náhon na přední nebo zadní nápravu a najít kola, které budou velikostně odpovídat.

Tedy pokud ten problém není úplně v nečem jiném, stejně rád pomůžu, napiš.

P.S. U muzea by to měl být ruský T-54/55. ;)

grohl

Náhon je jen na zadní kola a jde tam jen o to, že ráfek kol nadskakuje na výztuži pásů, které jsou z tvrdého plastu. Nebýt těch drobných výztuh, tak by tank předl jako kotě. Nevím, jestli existují velikostně podobná kola s širší středovou drážkou. Potom by ale zase hrozilo boční sjíždění kol z pásů jako u buldozeru 8275.  ???

Marty713

Aha, myslíš tyhle boční malý výstuhy?

EDIT: Sorry, sem blbej, příště si topic přečtu úplně. Myslím, že jedno z řešeních by bylo tohle (obrázek):

grohl

Přesně tak, jak je nastíněno v příloze, jenže taková kola asi  neexistují. Nebo víte o něčem, co má takhle gigantickou drážku?

Marty713

Nemyslel jsem jedno kolo jako díl.

Podle mě je řešení v tom, že tank ve skutečnosti pojede na středových "discích" a boční dají kolám jen optickou tloušťku. Ty budou menší a s takovým rozestupem od středního tak, aby se vyhnuli výstuhám (řešení 1).
Anebo (podle mě lepší varianta) pojede tank na všech 3 discích jednoho kola, přižemž postraní budou od středového v takové vzdálenosti, že výstuhy nebudou vadit a právě díky středovému disku/kolu nebude pojezdové ústrojí vyjíždět z pásů.

Obrázek doplňuje předešlou přílohu.

grohl

Se zármutkem oznamuji, že se dneska moje drahá Merkava odebrala do věčných lovišť. Jediné, co jsem vyřešil byo prověšování pásů. Stačilo pouze přední čtyři závěsy kol posunout o jeden stud vpřed. Sice už tank tolik neodpovídal předloze, ale co na tom. Vylepšení náhonu by znamenalo zkonstruovat celý spodek tanku znovu a na to jsem opravdu už neměl po mnohých úpravách náladu.
R.I.P.
O víkendu bych rád začal práce na novém projektu.