(Vlastní) Studless Merkava mk.III D MBT

Založil grohl, 24.08.2008, 15:04:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

grohl

Po dlouhé době jsem tady s dalším Technic modelem. Předlohou pro něj byla Merkava mk.III MBT. Bohužel fotografie jednotlivých kusů se lehce lišily, (2-3 kulomety, jinak umístěné větrací mříže na podvozku, rozchod mezi 4. a 5. párem kol) takže výsledek je trošinku spatlanina. Model je včetně kanónu 535 mm dlouhý. Samotný podvozek dosahuje délky 460 mm a šířky 245 mm. Pohon pásů zajišťují dva PF XL motory. O otáčení věže a zdvih kanónu se starají dva PF M motory. Pro příjem signálu jsou použity dva PF IR přijímače a celý model napájí snadno odnímatelný PF battery box umístěný ve spodní části podvozku. Oproti předloze je pohon zadní, protože v době dokončení jsem ještě nevlastnil prodlužovací kabely. Umístit všechno tak, aby cca dvacet centimetrů dlouhé kablíky dosáhly na požadované místo, byl téměř nadlidský výkon a taky důvod, proč se ve věži tanku nachází tak složité pohybové soukolí. Z mechanických funkcí zbývá odpružení každého kola v podvozku, pohyb všech tří poklopů pro posádku, otáčení a náklon kulometů, ,,funkční" držák kanónu při transportu a zasouvací zadní dveře pro vstup posádky.

Fotky a videa na BS ihned po odemknutí galerie zde: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=338573

P.S. Až se otevře galerie na Brickshelf, tak jsem zvědav, kdo pozná, proč se to celé nepříjemně klepe? Mellory je předem vyřazen z kvízu.  :)

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

ass

No vida, mně se to líbí, působí to mohutně a akčně.  :) Jsem zvědav na videa.

Shmade

Taky mi to přijde v pohodě, ty xl motory na pohon máš nějak regulovaný, nebo jdou přímo? Respektive, jak rychle tp jezdí? :) A zajímala by mě i fotka ze spodu, to bude asi na tom brickshelfu vid.  A to odpružení každého kola máš řešené jak?

Jindroush

Jinak zábavný citát z jedné strany barikády:
Islam is the cancer, Merkava is the answer !
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

Jinak je to pěkné, nedá mi, abych nevyjádřil drobné rozčarování nad tím, že je to 'technic', přeci jen by to bylo zábavnější, kdyby to bylo plně kapotované a la Model Team.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Mellory

Na první pohled to čistě studless nevypadá, což je pro většinu lidí plus. Zajímalo by mě, jak moc se viklá kostra, a také váha modelu.

Vzhled věže je vzhledem k použití typických bezstudových dílů perfektní. Kladně také hodnotím celkový vzhled tanku a jednotlivé designové detaily, ty se skutečně povedly. Barevná kombinace by mohla být lepší (nevadí ani tak nesladěnost barev, jako spíš světlá šedá), ale to by se model dost prodražil. Efekt(iv)ní je odpružení jednotlivých kol. Zpřevodování zdvihu děla je poměrně masivní, ale to už určitě víš.

Jinak by to chtělo trochu kvalitnější fotky, zejména ty venkovní. ;)
Nothing is true. Everything is permitted.

otaznik

Mně to přijde velmi impresivní, moc se mi to líbí. Snad jen ty IR přijímače bych umístil někam, kde by tak nebily do očí.

peter

I mě se to velmi líbí a mám jeden dotaz. Jak dobře Ti to jezdí venku, resp. jak dobře se Ti přijímá signál. Z letošních závodů LTTT, zejména toho prvního, mám zkušenosti, že mnozí s tím měli velké problémy a ovladače museli mít skoro až u senzorů aby to vůbec reagovalo.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

grohl

To Otaznik: IR receivery jsem využil jako boxy na nářadí umístěné v zadní části tanku. viz. foto
http://www.precise3d.com/warehouse/images/images_big/MerkavaIIID-02c.jpg

To Peter: Nejlépe to vyjadřuje tato rovnice IR+denní světlo=průšvih. IR je venku použitelné opravdu jen když je pod mrakem či v noci.

To Shmade: Viz. fotogalerie. Každé kolo vlastní pružina a vlastní rameno. K pohnutí dochází pouze při přejezdu překážky. Dvanáct pružin udrží tank bez sebemenšího poklesu ve výchozí poloze. Převod z XL motoru je patrný z fotek v galerii "parts".

To Jindroush: Díky za komentář. I přes lehký náznak nespokojenosti s "technic" vzhledem je vidět, že tě model zaujal.

To Mellory: Hmotnost zajímá i mě, ale zatím jsem nesehnal kuchyňskou váhu. Samosebou vím, že model by měl být optimálně v dark bley, ale volil jsem cestu nejmenšího odporu.

eNTy

Uf uf, opravdu moc pěkné, na vojenskou techniku IMHO Technic sedí, je to takové správně hrubé až brutální. Těším se na videa.
Odpružení kol je super, obzvlášť, že ti sedí váha vs. pružiny, to bývá často největší problém.

ass

A co ty 12 bevely v pohonu? Nepřeskakuje to? A jestli ne, moc bych jim teda nevěřil...

grohl

Popravdě ta ozubená kola fungovala dobře až doteď. Model už přece jen stojí 3 měsíce, ale máš pravdu, že knob wheels by byla třeba lepším řešením, jenže obrovský kroutící moment motorů by tank roztrhal na kusy. (Opravdu jsem to zkoušel  :) ) Navíc pro nedostatek místa způsobeného nedostatečnou délkou přívodních kabelů to bylo poměrně nouzové řešení.

Pepan

Wow  :o Tak to teda čučim, od doby, co mi doma na poličce stojí RC Buldozer, pohrávám si s myšlenkou použít pásy na tank  :D Ale to, co předvedl grohl předčilo i moje nejsmělejší představy  ;)

peki

Dost dobrý  :o na BS se mi líbila i tato fotka tanku mířícího na budovu. Videa jsou asi trochu nad poměry BS takže nebudou ostatním k dispozici. což je škoda

grohl

Sám nevím , kde je problém. Všechna dřívější videa byla ihned odsouhlasena. Přinejhorším je upnu někam, kde budou volně ke stažení.

ass

Citace od: grohl kdy 25.08.2008, 21:30:20
Sám nevím , kde je problém. Všechna dřívější videa byla ihned odsouhlasena. Přinejhorším je upnu někam, kde budou volně ke stažení.

Zkus na ně dát přímý linky, mám pocit, že ta videa tam jsou, ale z tý složky se na ně nedá.

ass

No vida. Proto lidi dávaj do složky s obrázky ještě texťák s linky na videa.

Jinak, zdá se mi, že máš nějaký volný pásy.  ;)

grohl

Nezdá, ale zkrácení pásu o jeden článek kroutí kostru a posun kola o jeden stud už vyžaduje články dva, čili stejný problém.

Pepan

Nejsem si jistý jestli je to v praxi možné udělat a zda se ti to tam vejde, ale ve předu máš napínací kolo, které máš pravděpodobně uchycené pevně, co takhle mu udělat pohyblivý závěs s gumou nebo pružinou. Celé by to pak (přiměřenou silou, asi to chce postup pokus-omyl) napínalo pás, nepřeskakoval by při větším zatížení a určitě by to i líp vypadalo  :)

EDIT: Nechci kecat nesmysly, ale u skutečného tanku by tak bylo, ne?   ???

grohl

Přední i zadní kola musí být napevno. Tah, který namáhá závěs kol, je příliš silný. Leda vytvořit nějakou velemasivní konstrukci. Taky jsem to zkoušel, leč neúspěšně.  ???

Jamesek

Leda dát napínací kola doprostřed pásu ....

grohl

Tak doprostřed pásu nelze umístit, protože pak pásy drhnou o blatník. Až budu mít chvilku, tak se pokusím to ještě nějak ošetřit, aby se pásy neprověšovaly jak ňadra "Mať Geroiny". :D

Mimochodem stále nikdo nepřišel na to, proč se tank při jízdě klepe?

Matt-e

Mne sa to dosť páči: pekný design a dobre premyslené, ale ako hovoria všetci dosť to drncuje. Stručne: dosť dobré až na tie drobné chyby.  8) ;)
A ešte by som sa chcel opýtať, že aký je rozdiel medzi žltou pružinou a červenou; a ešte kde sa dajú kúpiť(dúfam nevadí, že sa takto pýtam)  ;) :D  :)

grohl

Žlutá pružina je tvrdší než červená. Červené nakoupeny na BrickLinku.
To kodrcnání je NEODSTRANITELNÉ a bohužel jsem si problém uvědomil až při stavbě. Stále si nikdo netipnul, čím by to mohlo být, takže je to na mně.

Na obrázku vyznačená výztuha pásu při každém přejetí donutí ráfek kola mírně nadskočit. Čím větší hmotností jsou pásy zatíženy, tím více to hopsá. Když jsem objednával kola, která budou na pásy skvěle pasovat, vůbec mi tohle nedošlo a popravdě asi neexistují jiná vhodná kola než ta z bulldozeru 8275. Nebo snad ano ???

Jamesek

Citace od: grohl kdy 22.09.2008, 07:10:00
Žlutá pružina je tvrdší než červená. Červené nakoupeny na BrickShelfu.

To kodrcnání je NEODSTRANITELNÉ a bohužel jsem si problém uvědomil až při stavbě. Stále si nikdo netipnul, čím by to mohlo být, takže je to na mně.

Na obrázku vyznačená výztuha pásu při každém přejetí donutí ráfek kola mírně nadskočit. Čím větší hmotností jsou pásy zatíženy, tím více to hopsá. Když jsem objednával kola, která budou na pásy skvěle pasovat, vůbec mi tohle nedošlo a popravdě asi neexistují jiná vhodná kola než ta z bulldozeru 8275. Nebo snad ano ???

Na nehnané kola jakákoliv s pneumatikou?

grohl

Moc nechápu, jak to myslíš. Jak bys chtěl na drážku v pásu nějak napasovat na kolo s pneu? Dokážu si představit jen nějaká maličká kola vedle sebe s rozestupem na drážku. Buď, prosím, konkrétnější.

Jamesek

Citace od: grohl kdy 22.09.2008, 16:20:15
Moc nechápu, jak to myslíš. Jak bys chtěl na drážku v pásu nějak napasovat na kolo s pneu? Dokážu si představit jen nějaká maličká kola vedle sebe s rozestupem na drážku. Buď, prosím, konkrétnější.
No byl jsem se dívat u muzea na ten ruský tank (typ doplní místní odborníci) a ten měl taky kola s pneumatikami (spíše předpokládám plnou gumu - "bez duše"). Takže bych zkusil dvojice kol kolem drážky. První a poslední kolo pohání pás a ostatní kola jedou nezávisle po pásu.
Nezkoušel jsem to, možná je to ptákovina. ;)

Pepan

Citace od: grohl kdy 22.09.2008, 16:20:15

Třeba takhle... zkoušel jsem to v praxi, jezdí to výborně, ale kola jsou malé - nebude ti nikdy sedět měřítko oproti originálu  ;)

grohl

Právě :( Kola, co jsem zvolil já mají optimální velikost i vzhled ale bohužel s tím drncáním jsem dopředu nemohl počítat. Když testujete jedno kolo, jak drží na kusu pásu, tak se moc nepozná.