Stavební technika

Založil bejver, 24.10.2007, 12:07:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

bejver

Času poslední dobou moc není, tak jsem si chtěl udělat radost nějakou tou drobotinou. Původně byl můj záměr vytvořit sestavu co nejvíce unifikovanou - aby k sobě stroje pasovali, ovšem pak se člověku líbí něco tak něco jinak takže je to takové pestřejší. (Chtěl bych tedy poprosit o zmobilizování veškeré fantazie zejména nad strojem, který zdá se veze jakýsi šestihlavňový kanón - ve skutečnosti je to míchačka.)

PS.Mohl by mi někdo prosím osvětlit účel koncepce stroje (snad zvaný grejdr) napodobený na obr. c. Líbí se mi, ale úplně nerozumím tomu k čemu je dobré mít tu druhou radlici až za předními koly.

niessnet

Za pomoci strejdy googla jsem našel něco na wikipedii - bohužel pouze anglicky: http://en.wikipedia.org/wiki/Grader
A v českých zdrojích jsem objevil zmínku o tom, že grejdr slouží k preciznímu urovnání půdy a pro výstavbu komunikací.
Popis funkce té druhé radlice jsem nenašel.
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Jindroush

To není 'ta druhá', to je hlavní radlice, spousta graderů nemá tu přední, má jen tu mezi koly. Radlice se dá otáčet kolem svislé osy a naklánět podle osy tý trubky. Mělo by se tím dát dosáhnout výroby nakloněných ploch, ale není mi jasný, jak  ::)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

niessnet

Aha, pravda, už na té wikipedii je první obrázek pouze s jednou radlicí.
Pokud se jedná o ty nakloněné plochy, domnívám se, že ten stroj je dokáže vyrobit díky tomu, že ona radlice je maximálně polohovatelná (viz technický popis a ilustrační foto jednoho grejdru zde: http://www.stavebnimechanizace.com/grejdr.html ).
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

peter

Citace od: bejver kdy 24.10.2007, 12:07:15PS.Mohl by mi někdo prosím osvětlit účel koncepce stroje (snad zvaný grejdr) napodobený na obr. c. Líbí se mi, ale úplně nerozumím tomu k čemu je dobré mít tu druhou radlici až za předními koly.

Nejsi sám, já tento stroj nechápu do dnešního dne od mého LEGO modelu také nepochopil :-\ :(
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

nesquick

moc se mi to líbí jen tak dál ;)

GNOSIS

Jde v podstatě o to přesně v terénu vytvořit nějakou rovinu nebo cestu, která je většinou ve sklonu jak podélném i příčném. Například když se dělají dálnice tak se musí přesouvat obrovské množství materiálu a tímto strojem se rozhrnují materialy na požadovanou výšku a sklon. Pokud je doplněný o nivelační systémem 3D-GPS tak vám to přesně ukáže viz. fotka. Tady máte vysvětlený princip.
S digitálním modelem upravovaného terénu, který je umístěný v řídící jednotce přímo v kabině stroje, můžeme začít srovnávat pláň a přesouvat zeminu správně už počínaje prvním pojezdem. Výrazně se sníží spotřeba drahých materiálů díky přesnému dodržování výšky předchozí vrstvy. Spotřebované množství materiálu vždy odpovídá rozpočtu tj. ceně.

TomKQT

A přesný důvod pro umístění té radlice mezi koly?
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Jamesek

IMHO je to kvůli té přesnosti. Kdyby byla radlica na některém z konců stroje, tak odchylky při najetí na cokoliv jsou mnohem větší, než když je radlice uprostřed ;)
http://prumysl.ccb.cz/index.php?sec=rubrika&id_zprava=1578#zprava_1578

bejver

Hmmm, krásnej a osvětlující článek. Když jsem tak četl co všechno to umí s tou radlicí (myslím, že s tim i prostřihávají záhonky růží), velmi mě přepadá chuť postavit si větší funkční variantu... do budoucna.

Jamesek

peter

Citace od: Jamesek kdy 30.10.2007, 09:24:38tady je nějaký prvotní popis funkcí -> http://www.google.com/patents?id=2MYvAAAAEBAJ&pg=PP2&dq=grader#PPP1,M1

Citace od: bejver kdy 29.10.2007, 20:30:41velmi mě přepadá chuť postavit si větší funkční variantu... do budoucna.

Nejsi sám, asi budu muset také ten svůj udělat znovu a lepšíc, když konečně vidím co to všechno umí a jak se všechno může hýbat.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jamesek

Tenhle pocit mám po dnešku taky. Byl jsem se podívat na stavbě elektrárny v Tušimicích a co tam vám bylo jeřábů ... ;)
Až zpracuju fotky, možná něco pošlu ;) Akorát teď není kde a z čeho stavět .. ;)