8275 Motorized Bulldozer (recenze #2)

Založil Jindroush, 08.09.2007, 23:28:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jindroush

Z Berlína jsem si přivezl tento set k recenzi, ačkoli byl Michal Moučka rychlejší, nemůžu se ani já zdržet svých komentářů  ;)

Krabice je skutečně obrovská, s buldozerem v nadživotní velikosti. Ze všech stran dává najevo, jaká je funkčnost modelu a inzeruje nový Power system. Pod víkem je vidět návod na ovládání tak důkladný, až mi místy přišel matoucí. Po otevření vidíme opět neskutečné množství dánského luftu, kupu prepacků a návod rozdělený do tří sešitů - pravděpodobně kvůli jednodušší výrobě.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

Jako první ze všeho jsem si musel vyzkoušet Power System, naládoval jsem ho bateriemi (6x AA) a vyzkoušel schopnosti ovladače (3x AAA). O vlastnostech Power Systemu už bylo na Kostkách dost příspěvků, proto popis vynechávám.

Pak už jsem si připravil nečíslované prepacky, kterých je zde 21 (6 dalších bylo Power Systemu). Lehké zklamání mi připravily sáčky s články pásu, kde jich je opravdu přesně na stavbu buldozeru a ani kousek navíc ;)

Jindroush

Nejdříve ze všeho se staví zadní část podvozku, ve které je zabudován jeden z XL motorů k pohonu jednoho pásu. Jedná se o obvyklou neelegantní 'kouli' studless dílů a spojek, jejíž krása mi neustále zůstává utajena. Druhý modul je přední část podvozku s druhým XL motorem. Tmavě šedé osy slouží k pohonu lžíce a trhače pomocí menších motorů.

V tomto okamžiku došlo ke spojení obou motorových částí. Všimněte si slip-gears ve střední části sloužící k pohonu lžíce a trhače. Dále se postupuje stavbou šestiválcového motoru a zvedačem lžíce. Poté jedna strana kapotáže, pak se umístí oba menší motory, druhá kapotáž a RC přijímače, v kabině řidiče pak vznikne pěkná špagetová změť.

Jindroush

Zbytek stavby je už prost dobrodružství - dokončí se celá kapotáž a kabina, namontují pásy, přimontují ramena, písty a lžíce. Lžíce je efektní, ale poměrně křehká, takže toho příliš hodně nenabuldozeruje ;) Pak už jen trhač, který dokáže při troše nepozornosti nadzvednout celý zadek a je hotovo.

Jindroush

Kompletní fotografie ukazují buldozer v celé jeho obludné kráse. Je skutečně velký a impozantní a má vysoký 'wow-faktor' a to i pro osoby, které jsou legem nepostižené.

Jindroush

Na těchto fotografiích je vidět, jaké jsou krajní polohy lžíce a trhače.

Jindroush

Jízdní vlastnosti se mi jeví jako vynikající. Zkoušel jsem jej zatím pouze na klasické 1.5V baterie, tj. na plný výkon a naprosto mě uspokojila rychlost pohybu a hlavně zvuk! Na koberci je to jen takové temné předení, ale jakmile vyrazí na dlaždicovou chodbu nebo na dřevěnou plovoucí podlahu, staccato úderů pásů by probudilo i mrtvolu!  ;D Buldozer se mi zatím velmi osvědčil jako plašák na malé holčičky i rozmrzelé kočky. Co se týče dosahu, ovládání dohlédne bez problémů 4 metry a to i zády, což mi opět přijde jako velice přijatelné.

Závěrem: Musím říct: Vážení přátelé, ANO! Konečně po deseti letech (od 8479) přišla stavebnice, kterou i já mohu označit za plnohodnotný Technic, co se týče funkčnosti. Po zklamání z 8421 konečně něco, co má nějaké funkce, má zajímavý vzhled a má skvělou hratelnost. Kdo má rád Technic (nebo má rád někoho, kdo má rád Technic), ten nemůže váhat a musí koupit!

PS: Nechal jsem svému 6tiletému synovi stavět prakticky celou knihu číslo tři. Popral se s tím velmi dobře, opravoval jsem po něm snad jen dvě chybičky. Celou dobu jsem do něj hučel, ať si všechno pečlivě měří a hlídá, že když se v Technicu něco zvoře, že to často znamená všechno rozebrat a začít znovu. Při kompletaci bylo zjištěno, že _JÁ_ jsem zaměnil v jednom místě osy 10 a 12 (hned asi v kroku 6) a tudíž nešlo připojit jedno ze žlutých kol pohánějících pásy. Strávil jsem perných 15 minut opatrnou demontáží za svého nadávání a synova škodolibého pochechtávání ;)

PPS: Děkuji Janu Beyerovi z TLC za poskytnutí tohoto setu k recenzi.

Jindroush

Speciálně pro otazníka: Bez pomocí ruky.

Hansel

Citace od: Jindroush kdy 08.09.2007, 23:28:42
... dánského luftu ...

Já žil v domnění, že se TECHNIC sety kompletují a balí zde.

Citace od: Jindroush kdy 08.09.2007, 23:40:44
... rozmrzelé kočky ...

Sakra to někdy v budoucnu musím vyzkoušet. To zas stráví kocour den za gaučem :D
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Mellory

Heh, no to je gól, Jindroush pochválil studless set! TLC přesně strefilo hlavičku hřebíku, udělali něco, co má zaručený úspěch.
Nothing is true. Everything is permitted.

labis

Mám otázku na ty nové motory , vyhledávač jsem zkoušel ale asi jsem kladl špatné otázky  ??? PROČ k motoru vedou čtyři vodiče v jednom svazku , a je možné tento nový systém napájení zkombinovat se starým ?? Děkuji

Jindroush

Podrobný popis je v Brickjournalu #8.
Dva dráty jsou napájení, dva ovládání. Ne každé zařízení využívá oba dva páry. Remote receiver pouze napájení, motory pouze ovládání. V konektorech jsou zapojeny vždy oba dva páry.

Systém není kompatibilní s 9V ani NXT. Konverzní kabel 9v x Power System bude ještě letos v prodeji.

Vasyk

Měl jsem tu možnost si tento set u Vezíra vyzkoušet a musím říct, že jsem maximálně nadšený. Jak TECHNICu nerozumím, tak s tímto jsem si vyhrál jak malej a už se těším na další jeho motorizované využití. Teda jen co si ho tento týden pořídím, zkušební jízda mě přesvědčila dokonale o nutnosti vlastnit tento set  ;D.

Hug

Citace od: Hansel kdy 08.09.2007, 23:50:26
Citace od: Jindroush kdy 08.09.2007, 23:28:42
... dánského luftu ...

Já žil v domnění, že se TECHNIC sety kompletují a balí zde.

Taky bych se chtěl zeptat  Jindroushe proč používá často tuto prupovídku když se taky podle mne má TECHNIC dělat u nás a současně i řada jiných setů ??? Navíc jinde na fóru se píše že někdo koupil tento set na internetu o dost levně a hned začala debata že je to čornuto v   Kladně . CO JE TEDY PRAVDA     

Jindroush

Díly a luft se vozej z Dánska, to je jasný, tady se to jen balí.  ;)

Hug

Díky za info. Někde jsem kdysi četl že se tu i přímo vyrábí. Takže výroba zase žádná :(

Je to po technické stránce perfektní set. Škoda že mne  se ten buldozer moc nelibí, radší bych měl  takto ovládaný kombajn.

Jinak ten rachot při jízdě, bylo by únosné s tim jezdit v paneláku po lině a nebo mne sousedi vykopou i s buldozerem  ??? ;D ;D

otaznik

Citace od: Hug kdy 12.09.2007, 19:45:12
Díky za info. Někde jsem kdysi četl že se tu i přímo vyrábí. Takže výroba zase žádná :(

Je to po technické stránce perfektní set. Škoda že mne  se ten buldozer moc nelibí, radší bych měl  takto ovládaný kombajn.

Jinak ten rachot při jízdě, bylo by únosné s tim jezdit v paneláku po lině a nebo mne sousedi vykopou i z buldozerem  ??? ;D ;D

Technic a další složitější díly se zatím stále vyrábí v Dánsku.

Až ho uvidíš, zamiluješ si ho. Je to opravdu skvělý set!

TomKQT

Tady se balí takže luft je náš, echt český  ;)

Jinak tohle je super technic set, kdyby to nebylo takhle ultra drahé, dokázal bych si jeho koupi představit, protože jsem vždycky po řadě technic pokukoval (ne, nemám doma ani jediné).
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

otaznik

Citace od: TomKQT kdy 12.09.2007, 21:34:38
Jinak tohle je super technic set, kdyby to nebylo takhle ultra drahé, dokázal bych si jeho koupi představit, protože jsem vždycky po řadě technic pokukoval (ne, nemám doma ani jediné).

Cena není nízká, ale je přiměřená, když se přihlédne k počtu dílů, 4 motorům a 2 IR přijímačům.

Numbi2

Nevím, zda někdo na tento problém při stavbě nebo provozu narazil, ale samo TLC uznalo 8), že by pro pár "netechniků" nemusel být řešitelný a vydalo opravu k návodu ... viz PDF soubor.
... back on track - ale chvíli to trvalo :) ...

TomKQT

Citace od: Numbi2 kdy 20.09.2007, 23:52:50
Nevím, zda někdo na tento problém při stavbě nebo provozu narazil, ale samo TLC uznalo 8), že by pro pár "netechniků" nemusel být řešitelný a vydalo opravu k návodu ... viz PDF soubor.
Německy ovládám jen základy, takže nevím - jde o nejasnost návodu nebo o chybu návodu? Chyba by zamrzela, i když jsem už osobně na chyby narazil například v návodu na biped robota v Mindstorms NXT.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Numbi2

Podle textu se jedná o chybu, která zapříčinila špatné zvedání a spouštění radlice i rozrývače. Pro správnou funkci nesmí krátká osa (píší sice příčná, ale myslím, že podélněji už ani býti nemůže ;)) čnít z nosníku.

Osobně jsem se ještě do stavby 8275 nepustil, tak nemohu posoudit popisovaný vliv. Vzhledem k tomu, že si na špatnou funkci ještě nikdo z kostkařů nestěžoval, tak to buď není až tak závažný problém, nebo stavba intuitivně vede k jeho nápravě.

(Asi měl zase někdo v U.S. problém a armáda právníků donutila TLC k nápravě ;D >:D)

Michal Moučka

Citace od: Numbi2 kdy 21.09.2007, 10:22:25
Podle textu se jedná o chybu, která zapříčinila špatné zvedání a spouštění radlice i rozrývače. Pro správnou funkci nesmí krátká osa (píší sice příčná, ale myslím, že podélněji už ani býti nemůže ;)) čnít z nosníku.

Osobně jsem se ještě do stavby 8275 nepustil, tak nemohu posoudit popisovaný vliv. Vzhledem k tomu, že si na špatnou funkci ještě nikdo z kostkařů nestěžoval, tak to buď není až tak závažný problém, nebo stavba intuitivně vede k jeho nápravě.

Vím o dvou případech, kde se radlice nechce zvedat a protáčí se momentové kolo. Toto se projeví až podelší době. Hned po sestavení buldozeru je vše O.K. A jeden případ jsem já. Zatím jsem nepátral po příčině, ale doma to prozkoumám, zda je to tím způsobené. Teda pokud se na to místo dostanu, aniž bych musel rozebírat.

Vasyk

Tak už mám tento skvost také a zatím jediný problém, který jsem zaregistroval, je to žrout baterek. No, i když já s tím jezdím skoro pořád, i na záchod a nemůžu se s tím dostatečně vyblbnout, je to opravdu úžasný set.  ;D ;D

TomKQT

Citace od: Vasyk kdy 21.09.2007, 11:21:04
Tak už mám tento skvost také a zatím jediný problém, který jsem zaregistroval, je to žrout baterek. No, i když já s tím jezdím skoro pořád, i na záchod a nemůžu se s tím dostatečně vyblbnout, je to opravdu úžasný set.  ;D ;D
To se raději ani neptám, k čemu ho na záchodě využíváš  ;D

Vasyk

Citace od: TomKQT kdy 21.09.2007, 11:44:40
Citace od: Vasyk kdy 21.09.2007, 11:21:04
To se raději ani neptám, k čemu ho na záchodě využíváš  ;D

Pouze jako doprovod, čeká za dveřmi.  ;) Ale je fakt, že bych kolikrát uvítal větší rychlost  >:D.

otaznik

Citace od: Numbi2 kdy 20.09.2007, 23:52:50

V mých instrukcích je to v pohodě -> tedy i správně postaveno.
Ale je fakt, že radlice je na hranici síly momentového kola i tak.

Michal Moučka

Citace od: otaznik kdy 21.09.2007, 19:41:52

V mých instrukcích je to v pohodě -> tedy i správně postaveno.
Ale je fakt, že radlice je na hranici síly momentového kola i tak.

U mě je to také v pořádku, takže se jí nechce nahoru z jiného důvodu. Třeba se už oběhalo momentové kolo.

TomKQT

Citace od: Jindroush kdy 08.09.2007, 23:40:44
Po zklamání z 8421 konečně něco, co má nějaké funkce, má zajímavý vzhled a má skvělou hratelnost. Kdo má rád Technic (nebo má rád někoho, kdo má rád Technic), ten nemůže váhat a musí koupit!
Trochu jsem studoval návody ke stavbě obou setů (recenzovaného i 8421) a musím říct, že mi citovaná věta nějak nejde do hlavy. Tenhle buldozer mi co se týká funkcí připadne v porovnání s 8421 jako chudý příbuzný. Má to jen mírně zvedací radlici a mírně zvedací drapáky, pak už jen dva motory každý "napevno" připojený k příslušnému pásu.
8421 má zajímavě řešené zatáčení šesti kol, společně ovládané stabilizátory, zvedání jeřábu (pneumatika), vytahování jeřábu, naviják, otáčení točny jeřábu a ještě se dá přestavět na plošinu.
???

Numbi2

Co se týče technických řešení a počtu funkcí, pak opravdu vede 8421. Je to velice slušný zdroj dílků, ale při stavbě si člověk za chvíli připadá, jako hodinářský učeň ... pinů, titěrných liftarmů a různých minispojek je zde požehnaně a výsledek se rodí "nenázorně" a "neintuitivně". Jde vidět, že model je maximálně kompaktní a jednotlivá ústrojí se prostupují (jako ve skutečnosti) ...  [OT]set by si skoro zasloužil zařadit do Model teamu a návrháři setu bych platil doživotní rentu ;)[/OT]

Naopak 8275 jde přímo za svým cílem a funkčních řešení je sice méně, ale srozumitelnějších. A opět jsme u cílové skupiny: (nejen :D) děti jsou přímo nadšené z interaktivity buldozeru a relativně "jednoduché" stavby. Přitom všechny podstatné funkce buldozeru byly zachovány ... jeřáb jich má prostě víc, tak se na něm víc vyřádili.

Je to samozřejmě věc názoru, a i když dokáži ocenit technické řešení 8421, pak v duchu modelové řady TECHNIC mi "TECHNICštější" připadá právě 8275.