8275 Motorized Bulldozer (recenze #2)

Založil Jindroush, 08.09.2007, 23:28:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

TomKQT

Citace od: Numbi2 kdy 28.09.2007, 10:36:33
Je to samozřejmě věc názoru, a i když dokáži ocenit technické řešení 8421, pak v duchu modelové řady TECHNIC mi "TECHNICštější" připadá právě 8275.
Pochopitelně je to věc názoru.
Mě zarazilo jen to, že to neodpovídá mému vnímání řady Technic (i když vlastním jen jeden set, řadu jsem od svých LEGO začátků vnímal a sledoval), mému vnímání toho, co je TECHNICštější. Podle mě to je model, kde na jednom konci otočíte točítkem a na druhém konci se něco úžasného stane, zatočí kola, vysune se rameno, otočí se radlice, roztočí se dva rotory helikoptéry současně atd. U elektricky nebo pneumaticky poháněných samozřejmě ničím netočíte, ale pořád se něco s modelem děje.
Z buldozeru mám pocit, že je to prostě velké drahé ručně stavěné autíčko na dálkové ovládání, které umí jezdit a zatáčet, přičemž zatáčení je svým principem extra jednoduché (takhle řízení smykem, nebo jak vy říkáte tankové řízení, funguje, ale tohle je teď irelevantní). Radlice i drapák se pohybují velmi "přímočaře" a hlavně hodně málo. Je to úžasný model, který se mi hodně líbí (už jsem to tu psal), ale označit ho za TECHNICtější než onen jeřáb mi osobně nějak nesedí.
Doufám, že to není offtopic, myslím, že diskuze o nějakém modelu se pod jeho recenzi hodí.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Jindroush

S tím 8421 mám několik problémů:
a) je studless, což mi obecně vadí hodně, proto na něj mám větší jiné nároky
b) protože je studless, je ošklivý - viz konec toho ramene a změť těch divnejch dílů
c) extrémně odfláknutá pneumatika
d) nesmyslně prázdnej podvozek - opět souvisí se studless a nutností použít stovky dílů, aby to vůbec nějak drželo.

Prostě z jsem z toho oproti _svému_ očekávání neměl žádný 'WOW' pocit, na rozdíl od 'posledních skutečných Technic' jako je 8479 a 8480.

Z buldozeru maj ten WOW pocit skoro všichni.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 28.09.2007, 15:13:46
S tím 8421 mám několik problémů:
a) je studless, což mi obecně vadí hodně, proto na něj mám větší jiné nároky
b) protože je studless, je ošklivý - viz konec toho ramene a změť těch divnejch dílů
c) extrémně odfláknutá pneumatika
d) nesmyslně prázdnej podvozek - opět souvisí se studless a nutností použít stovky dílů, aby to vůbec nějak drželo.

Prostě z jsem z toho oproti _svému_ očekávání neměl žádný 'WOW' pocit, na rozdíl od 'posledních skutečných Technic' jako je 8479 a 8480.

Z buldozeru maj ten WOW pocit skoro všichni.

Teď můj názor:  ;)
a) studdles je budoucnost, umožňuje spousty skvělých věcí
b) jeřáb je designově naprosto skvělý, vypadá krásně
c) pneumatika je slabá, klidně tam mohli dát 4 písty a hlavně vyřešit padání ramene
d) podvozek se mi prázdný nezdá, nicméně chybějící možnost přes převody otáčet nástavbou je hodně zásadní, to by se tam vešlo

Jak už jsem psal, mám rád studless i klasický technic, obojí má něco do sebe.
Pro mě je buldozer skvělý díky IR ovládání, to mě nadchlo.

TomKQT

Teď už jeřáb mám, takže můžu mít věcný názor  ;D  (Bude to 85% offtopic vzhledem k původnímu tématu, ale ontopic vzhledem k posledním příspěvkům.)

Má spoustu chyb, rozhodně.
Ale jeho stavba a výsledek mě jen utvrdil v tom, že tohle je pro mě ukázka toho, co jsem si vždycky představoval pod pojmem Technic stavebnice. Konkrétně ten podvozek - to je prostě výkvět inženýrské techniky  :D
Buldozer sice vypadá lépe (nevím jak naživo), ale je to tím, že je více zakrytovaný. Fukcemi se opravdu nemůže rovnat, jak jsem řekl - je to spíše autíčko na dálkové ovládání. Proti tomu podvozek jeřábu, to je technická stavba.
Na druhou stranu ale nepopírám, že jeho stavba (podvozku) není úplně ideální. Problémem je hlavně často se opakující subsestavy. Ona nenázornost, kdy člověk vlastně neví, co právě staví, dokud to za pár desítek stránek nedá dohromady, mi nevadila. Ba spíše naopak. Takže tohle je viditelně otázka vkusu, ne objektivní měřítko kvality či objektivně použitelné měřítko srovnání studless a klasické techniky. Bylo tu zmíněné, že si člověk připadá jako hodinářský učeň - tenhle názor po stavbě už chápu, ale osobně jsem to tak necítil. Já jsem si tu komplikovanou a neuvěřitelně důvtipnou směsici koleček a osiček užíval a těšil jsem se vždycky, až připojím další část a bude se toho hýbat více. Takže znovu otázka vkusu.
A wow efekt tam je a velký. Vysledováno nejen na mě, ale i na všech, co to zatím viděli.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

grohl

Měl bych jeden dotaz. Mám 8275 pár dní doma a při otáčení modelu spuštěním obou motorů proti sobě mi občas vyskakují pásy ze spodních vodících koleček a při dalším otáčení se ozvývají hrůzostrašné zvuky jak zuby přeskakují. Má někdo také tento problém nebo je prostě jen chyba u mého modelu ???

Vasyk

Citace od: grohl kdy 13.10.2007, 12:00:22
Měl bych jeden dotaz. Mám 8275 pár dní doma a při otáčení modelu spuštěním obou motorů proti sobě mi občas vyskakují pásy ze spodních vodících koleček a při dalším otáčení se ozvývají hrůzostrašné zvuky jak zuby přeskakují. Má někdo také tento problém nebo je prostě jen chyba u mého modelu ???

Mám ten samý problém, pásy nedrží uplně nejlépe, tak se při točení na místě vyvlékají z malých koleček. Zvuk je to strašný, než jsem na to přišel co to dělá, myslel jsem, že jsem tam něco špatně postavil a že se to láme. Hold nic není dokonalé, ale zábava s tímto setem je velká.

grohl

To ano-je to fakt úžasný model. Až si s ním vyhraju dosyta a najdu zase trochu času, zkusím z toho vytvořit nějaký jiný alternativní model, než ten podavač kelímků, který již před měsícem a půl měl být na ofic. stránkách Lego ;)

JardaL

"WOW" pocit se bezpečně dostavil i u mne.
Během stavění i po.
U mě bez výhrad. (tedy kromě tradičních výhrad vůči studless).

P.S: Sorry, že ještě přispívám do tohohle tématu. >:D
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.