Když něco nevím, tak se zeptám

Založil Hacislav, 14.05.2014, 01:15:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hobby

Citace od: DarrickCZ kdy 20.01.2026, 11:38:55Lidi kde je seznam výstav? dneska jsem na Fb objevil že byla výstava 18.1 v Havířově, nikde jsem nenašel zmíňku že by taková akce probíhala. Jediné info tady v okolí je o Ostravě 2026 (23.-24.5.). Tak se ptám jestli je někde napsané kde  se budou konat nejbližší akce které na fóru nejsou napsané jak byla například minulí rok Karviná?
Darricku, asi budeš hodně mladý, i když z nevyplněného profilu to nepoznáme. Ale není ti hloupé prznit svoji mateřštinu? Ve tvém kratičkém textu jsem napočítal 8 chyb. Promiň, že na to upozorňuji, ale nedá mi to. 

Lego town

Ahoj

Na Morave budú výstavy
Horka nad Moravou 14.-15.2.
Sobešoviče 7.-8.3.
Uherské Hradište 7.-8.3. Festival Kostek
Orlova 21.3.
Bruntál 18.-19.4. Medzinárodná výstava prihlášku nájdeš na kostkach
Ostrava 23-24.5. Prihláška čoskoro
Brno 19.- 20. září Festival Kostek
Blansko Chotebuz Karviná budú možno nasledovať
Olomouc 30.10.-1.11. Medzinárodná výstava najväčšia výstava na výstavisku Flora Olomouc
Ak budem vedieť o ďalších výstavách dám vedieť  ;)

Colonel32

Citace od: hobby kdy 20.01.2026, 12:19:42Ale není ti hloupé prznit svoji mateřštinu? Ve tvém kratičkém textu jsem napočítal 8 chyb. Promiň, že na to upozorňuji, ale nedá mi to. 

"Prznění mateřštiny" mi přijde možná až zbytečně teatrální podání, ale spíše bych podal naprosto racionální argument, že pokud člověk píše jako prase, tak ostatní diskutující neberou jeho názory příliš vážně.

DarrickCZ

Tak se vám omlouvám za tyto pány a paní: Petr Piťha, Ivan Pilip, Jiří Gruša, Jan Sokol, Eduard Zeman, Petra Buzková, Miroslava Kopicová a Dana Kuchtová. Díky tomu že rozkrádali školství také se nevěnovali problému s Dyslexií kterou trpím nebo jsem trpěl, díky dyslexii jsem nemohl propadnout z českého jazyka a taky díky ním mám i maturitu z Češtiny! Přiznávám se že ve větě poznám tak akorát podstatné jméno a sloveso zbytek je mi šumák asi proto jsem nepochopil proč je v angličtině věta jinak a proč když herec něco mluví tak v titulcích je něco úplně jiného a pak se objeví text který mluvil před tím.
Díky bohu že na vysoké škole kterou jsem nedodělal čeština nebyla. A pokud bych měl mluvit "mateřštinou" tak v jedné větě mám minimálně 1 sprosté nebo urážlivé slovo, NEJSEM MORAVÁK! Takže pokud máte problém s mým pravopisem tak se obraťte na osoby které jsem vypsal nahoře a klidně za mě je vykuchejte, když vám vadí že neumím česky.

Rades

Mimochodem je v tomhle konkrétním příkladu vidět, jak moc stojí část kostkařů o nováčky. (Chcete-li novou krev.) Pomalu každý, kdo sem přijde nově, na fóru se neorientuje, a na něco se zeptá, tak se se zlou potáže nebo se do něj minimálně rovnou někdo opře.
Chápu, že zde platí určitá pravidla a členové, kteří tu jsou od založení klubu je pochopitelně znají, ale my nově příchozí dost často tápeme.
Taky jsem tu marně hledal aktuality typu "kde a kdy budou jaké výstavy". (teď už vím)
V sekci výstavy to končí někdy před 10ti lety.
Člověk se buď zeptá nebo musí hledat a musí znát klíčová slova..
Tak na nás "bažanty" buďte prosím trošičku milejší nebo pojďme společně upravit fórum tak, aby se v něm dalo snadno orientovat či přidat nějaké vysvětlivky "pro blbce". Jsme jen lidi, splést se nebo něco přehlédnout může každý.
Je spousta lidí co sem přijdou jednou, přečtou si pár takových příspěvků a už se tu v životě neukáží a je to škoda, protože jsou to třeba taky super stavitelé nebo je minimálně Lego baví stejně jako vás :)

Colonel32

Pokud jde o můj výše uvedený komentář, tak je to empirické pozorování, které vychází z mé vlastní zkušenosti. Před dvaceti lety jsem psal jako prase a lidi nebrali mé argumenty vážně, a místo toho aby zpochybňovali argumenty, zpochybňovali pravopis. A tak jsem měl možnost to buď svádět na to, že naše češtinářka byla neschopná, a nebo se pravopis sám postupně doučit. A teprve s odstupem času jsem musel dozrát i k tomu, že psát věci češtinsky správně je navíc i forma respektu vůči čtenářům, když je nenutím luštit, co jsem se snažil napsat.   

Dyslexie je na jednu stranu nepopiratelný hendikep, na stranu druhou zrovna dnešní doba umožňuje tento hendikep dost efektivně negovat, když člověk napíše svůj text, a místo aby ho rovnou odentroval, nechá si ho nejdřív opravit pomocí AI.

(a to říkám z pozice člověka, který je kvůli své neurodivergentní diagnóze, resp. jejím atypickým projevům, bitý dost pravidelně)

Hacislav

Souhlasím s @Rades opravdu by prospělo být krapet otevřenější a vstřícnější k nováčkům.
Sám jsem před lety udělal drobný krůček, založil jsem toto vlákno: Založil Hacislav, 14.05.2014 (od té doby si toto vlákno žije svým životem, a já jsem za to rád)

@DarrickCZ nenašel na kostkách informaci kterou hledal. A tak se zeptal na místě které je k tomu určené (zde), je fakt že na kostkách se neúplně snadno informace hledají.

Souhlasím s tezí @Colonel32
Citace od: Colonel32 kdy 20.01.2026, 17:42:02člověk píše jako prase, tak ostatní diskutující neberou jeho názory příliš vážně.
Několikrát jsem se setkal s tím, že jsem se snažil sdělit a předat myšlenku, která měla nějakou hloubku a sklidil jsem jen reakci: "Máš tam špatné y/i" (obvykle ale jinde než na kostky.org)
Moje osobní zkušenost z kritikou mého pravopisu od kostkařu, je v 98% dobrá. Pokud jsem byl upozorněn na nějaký pravopisný přešlap, bylo to uděláno decentně (obvykle v SZ)
Nikdy jsem takovou bídu jako ty @DarrickCZ nesklidil...

Drobné informační okénko:
Dyslexie je nejčastější specifická porucha učení, která se projevuje potížemi s rychlým a přesným čtením a porozuměním textu, navzdory normální inteligenci a zraku.

Dysortografie je specifická porucha učení postihující pravopis, kdy jedinec, navzdory snaze, opakovaně dělá chyby v psaní, které nesouvisí s leností nebo nedostatečnou inteligencí, ale s problémy v jazykovém citu, sluchovém zpracování a aplikaci gramatických pravidel 

Také jsem větší část života žil s nálepkou  Dyslexie, ale můj hendikep přesněji charakterizuje Dysortografie.

Také mám maturitu s ČJ, dokonce má výsledná známka byla 2, díky čemuž jsem maturoval s vyznamenáním.

Každý máme nějaké ty své hendikepy. Ale je potřeba s nimi trochu bojovat a snažit se je kompenzovat.
Já používám upozorňování na chyby, které je součástí kostek. Své texty si čtu několikrát.
Pokud najdu chybu (tu jen málo kdy, protože je "nevidím") nebo překlep (ty se mi daří nacházet častěji) tak je i v starších příspěvcích opravuji.

Hold mám požehnání účelové slepoty a tudíž mohu žít v světě bez pravopisných chyb. Ne, ani v textu od @DarrickCZ jsem žádnou pravopisnou chybu neviděl.
Koho je mi ale opravdu líto, tak jsou to Grammar nazi. (strašné postižení)
Moje texty je musí vážně bolet.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Daniel

Každý dělá chyby, to se stane. Já osobně na ně neupozorňuji a pravopis neřeším. Ale pro pochopení následujícího "souvětí" si to musím přečíst minimálně ještě jednou:

"Tak se ptám jestli je někde napsané kde  se budou konat nejbližší akce které na fóru nejsou napsané jak byla například minulí rok Karviná?"

Obecně: Dělejte prosím radši kratší věty, než psát šíleně dlouhé (nesmyslené) souvětí bez čárek. Díky :-)

otaznik

Pro ty, kdo vědí o tom, že neumí psát česky (ať už z jakéhokoliv důvodu), existuje kontrola pravopisu. Myslím, že lze označit za slušné, když daná osoba svůj text, předtím než ho pošle, takovou kontrolou prožene. Všichni se k sobě chceme chovat slušně, ne?

otaznik

Citace od: DarrickCZ kdy 21.01.2026, 09:16:53Tak se vám omlouvám za tyto pány a paní: Petr Piťha, Ivan Pilip, Jiří Gruša, Jan Sokol, Eduard Zeman, Petra Buzková, Miroslava Kopicová a Dana Kuchtová. Díky tomu že rozkrádali školství také se nevěnovali problému s Dyslexií kterou trpím nebo jsem trpěl, díky dyslexii jsem nemohl propadnout z českého jazyka a taky díky ním mám i maturitu z Češtiny!
Svádění svých problémů na někoho jiného nevede k jejich vyřešení.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 22.01.2026, 15:49:24Všichni se k sobě chceme chovat slušně, ne?

To mi teda přijde jako hodně naivní. Protože moje zkušenost z poslední doby (a tím rozhodně nemluvím jen o projektu Classic Castle) je natolik otřesná, že jsem se po zralé úvaze rozhodl Kostky opustit na neurčito. Abych při jakémkoli dotazu, který položím, měl zase trnout hrůzou, že mne někdo zjebe, že "mi přece mělo být jasné, že jsem se na to ptát neměl/měl jsem se zeptat jinak" ačkoli definicí omezené sociální inteligence je právě zhoršená schopnost posoudit, jak byly věci myšleny anebo odhadnout, jak budou věci působit. Ale to, co se tady běžně děje, je zhruba tak ubohé, jako hejtit dyslektika, že má v diktátu chyby, anebo vozíčkáře, že nechodí po schodech. A v těchto podmínkách si absolutně nedokážu představit, že bych se měl na nějakých výstavách nebo společných projektech podílet.

Být autistou v současné době je zhruba jako být homosexuálem na přelomu 80. a 90. let. Už vás nechtějí vraždit, kastrovat, zavírat do ústavů ani do vězení, ale to nic nemění na tom, že vám s železnou pravidelností někdo dává najevo, že být jinej se neodpouští.

Tak to můžeme zkusit znova za pár let, třeba se mezitím jako národ někam posuneme.

P.S. technická. Pokud jste doposud spoléhali na to, že ohlídám informace ohledně novinek v rámci Bricklink Designer Programu nebo aktuální GWPčka na lego.com, bylo by vhodné, aby se toho ujal někdo jinej.   

peki

Citace od: DarrickCZ kdy 20.01.2026, 11:38:55Lidi kde je seznam výstav? dneska jsem na Fb objevil že byla výstava 18.1 v Havířově, nikde jsem nenašel zmíňku že by taková akce probíhala. Jediné info tady v okolí je o Ostravě 2026 (23.-24.5.). Tak se ptám jestli je někde napsané kde  se budou konat nejbližší akce které na fóru nejsou napsané jak byla například minulí rok Karviná?

Každým rokem dříve nebo později vznikne vlákno s sekci výstavy, zda je aktuální záleží na organizátorech daných akcí. Kostky.org (členové) nemají jak bylo řečeno výše výhradní právo na pořádaní výstav s Lego tématikou.

akce 2026