Železniční Lego modelářství

Založil Lukek, 16.06.2025, 13:28:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Lukek

Rok 2025 je pro mě přelomový. Téměř jsem dokončil 14 metrovou stanici Meziměstí stavěnou dle slutečné předlohy s celkovou rozlohou kolem 17m2 a byl s ní na třech výstavách. Teď na konci roku jsem také začal stavět stanici Broumov Olivětín, Broumov a Otovice. Malé stanice ale na stejné trati. Plán je postavit ještě stanici Friedland na pruské straně a zastávky Ruprechtice a Hynčice a nějaké mezistaniční úseky. Pak bude celý kus skutečné tratě z Friedlandu přes Meziměstí Broumov až do Otovic. Kdyby někdy to vyšlo celý spojit najednou tak délka bude přes 40 metrů. A celé to bude včetně skutečného provozu v období 1. republiky (1918-1938). Zatím nevím o podobném projektu ani ze světa. Na to je potřeba se omezit co nejvíce. Nikde neutrácet a nemít zbytečné výdaje a každou korunu co je nad základní výdaje utratit za Lego. Tak se i povedlo za rok 2025 koupit kolem 110000 kostek, pres 300 baseplate, desítky výhybek a kolem 100 metrů rovných kolejí. Na fotkách příprava na stanici Broumov a Otovice a rozestavěné staniční budovy Broumov, Broumov Olivětín a Otovice.

hobby

Se zájmem sleduji tvoje vlákno, protože vidím vážnou snahu o reflexi historie a železniční parní traxe (též můj zájem). Rád bych se zeptal na tu dokumentaci, co tam máš otevřenou. Je původní, nebo vlastní zaměření? Vím totiž, že původní plány jsou často ztraceny (u mnoha budov) a pak nezbývá, než si je zaměřit a nakreslit nově - což jde a je pracné. Pořizoval jsem v rámci profese mnohokrát.
PS- po podrobnějším prohlédnutí vidím, že plány jsou původní, ale i tak je sehnat, dá práci

Lukek

Citace od: hobby kdy 25.12.2025, 11:30:38Se zájmem sleduji tvoje vlákno, protože vidím vážnou snahu o reflexi historie a železniční parní traxe (též můj zájem). Rád bych se zeptal na tu dokumentaci, co tam máš otevřenou. Je původní, nebo vlastní zaměření? Vím totiž, že původní plány jsou často ztraceny (u mnoha budov) a pak nezbývá, než si je zaměřit a nakreslit nově - což jde a je pracné. Pořizoval jsem v rámci profese mnohokrát.
PS- po podrobnějším prohlédnutí vidím, že plány jsou původní, ale i tak je sehnat, dá práci
Hlavní inspirací pro celý projekt jsou 2. díly knihy Stopy-fakta-svědectví z historie trati Choceň-Broumov. Dále pátrám kde se dá ale plány přímo nemám. Ale třeba mám nepostavenou stavebnici v TT staniční budovy v Bohdašíně. A to je téměř stejná budova jako v Olivětíně a střed stejný jako v Broumově takže rozměry jsem takhle získal. Meziměstské nádražní budovy jsem plány neměl vůbec. Jen půdorysné rozměry. Abych si je zaměřil sám na to už nemám kapacity. Jinak samozřejmě dělám vše jak nejlépe dovedu a dle informací co mám k dispozici aby to sedělo do dané epochy provozu. Ale také je třeba u některých věcí zmenšení protože stavět třeba to Meziměstí, které má kolem 2km na délku, přesně v měřítku 1:50 je nemožný. Tak přece jen stavíme z Lega takže dle možností stavebnice. Je jasné, že nikdy to nemůže být 1ku1 jako klasické modelářství. Taky proto se prezentuju jako Železniční lego modelářství aby to bylo jasné. Dělám vše jako klasický modeláři a na nejvyšší úrovni co se týká modelování dané epochy provozu ale pouze z Lega.