vánoční výlohy na rok 2024

Založil peki, 14.12.2023, 15:43:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

peki

Citace od: roko86 kdy 19.09.2024, 12:15:14Prosím řekni konkrétně kdo by co měl přepracovat rád to udělám, myslím co bude problém že všechno to zdobení bude opadavat

Podívejte se na svoje stavby. Přečtěte si co psal Pomocník:
Citace od: poMOCník kdy 15.09.2024, 23:13:57Nevím, jak to celé nakonec dopadne, ale nějak mi připadá, že to město nebude až tak super. Když se kouknu na většinu těch domů, jsou to takové kostky (dvojsmysl), všude samá rovná zeď, skoro nikde žádný balkon, terasa, kulatá věžička, některé vypadají skoro jako perníkové paneláky. Navíc bloky domů jsou často úplně stejně vysoké, což celkově podpoří jednolitý dojem.

1) Členitost fasády (výklenky,balkónky, věžičky, tvar střechy). Dobrou inspirací jsou tovární moduláry. Ano chápu rovná zeď se staví lépe. Ale snad máme na víc.

2) Výška domů. Pokud stavíce více domu, pomůže pokud už přímo od vás nebudou stejně vysoké. Podívejte se na výšku u pomocníka (já na tom ještě pracuji). Pomůže to při instalaci, pokud už od vás budou domky různě vysoké. Pokud to už nejde tak se s tím nějak popereme. Pokud máme měsíc na nějakou další úpravu, tak je to o tom jestli se Vám do toho chce (ne že to nejde) 

3) Dekorace
"Jednoduchá poučka" Pokud váš modulár postavím mezi běžné tovární moduláry, na první pohled by mne mnělo trknout že je perníkový. Není to o tom jestli např. u Pomocníka je použito X tiles na ozbobení a u mne skoro stejně. Pomocník to má tak promakané že je to SUPER. Pokud někdo použije jednodušší stavební konstrukci, musí to pak "dohnat" tím zdobením.

xxxxx
K dekoraci staveb (má to být PRNÍČKOVÁ CHALOUPKA, ve velikosti moduláru) jsem psal já několikrát:

- Nebojte se tu fasádu dozdobit, oživit. Stavíte perníkové chaloupky akorád mají tvar moduláru. Perníková chaloupka (modulár) by měl co se fasády týče dozdobený, klidně přeplácaný (odborníci na architekturu to u tohoto projektu nebudou kritizovat).
- Jen (i pro ostatní) je to o tom zdobení, když se podíváš na staré vlákno perníková chaloupka, tam to nebylo nutné zdůrazňovat nikde. U těch modulárů mi příde že se "bojíte odvázat". Výsledkem je pak modulár stavebně propracovaný, který by se klidně mohl dát do normálního modulárního města (s drobnou úpravou nebo i bez ní). Zatímco když se podíváte na ty perníkové chloupky ze starého projektu, tak tu by jsem do běžné (civilní) lego vesnice umístil velmi těžko. Vždy by byla jasně identifikovatelná jako perníkový chaloupka.

Nyní je cílem perníkový modulár, prostě nebát se té výzdoby. I za cenu že po ukončení projektu to rozeberete na kostky nebo by se to muselo zásadně očesat aby se to dalo použít do civilního města. S jedinou vyjimkou - Perníčkový obchod/muzeum atd.
xxxx

Nechci tady každému z Vás radit, snad máte vlastní rozum. Společný projekt má být o tom se i někam posunout. S tím že to několikrát předělám.

Příklad

Tohle je standardní modulár, mohu ho dát mezi běžné tovární sety jako rozšíření města.
Do perníčkového projektu "málo"

Po úpravě (pravá budova)

Tohle lepší, ale dá se to ještě dopracovat. Tyhle baráky mají hodně podobnou konstrukci

Po úpravě (levá budova). Pořád standarní modular (ale i tam by vapad jak chudý příbuzný). Dekorace fasády hodně málo.

peki

Inspirace továrním modulárem. Pomocník se zřejmě inspiroval zde.

peki

Tak už jsem hotov.

Po pravdě, čekal jsem více. I když je to perníkové a dekorace OK, ty stavby působí dost jednoduše. Prosím neberte to jako kritiku. Jsem rád že stavíte a že publikujete. Je prostor to vylepšit. Má to být MOC od AFOLA. Pokud se podívám na vaše propracované MOC v jiných oblastech tak mi padá brada. Tady u společného projektu to mnohdy budí rozpaky.

A to řada z Vás zatím nic nepublikovala. Publikace a schválení LEGO je podmínka před instalací projektu. Podle původního plánu se mnělo instalovat za 2 týdny. Kde jsou tedy ty další stavby?

Když si spočítám kolik je do toho vloženo energie od samotného záměru přes objednání dílků, třídění a domlouvání instalace.....

Pokud nemáte fantazii podívejte se na jakýkoliv tovární modulár a zkuste něco podle něj.

Na závěr, já se taky snažím. Něco tvořím, hodně předělávám. Není to hned na poprvé a ještě zdaleka nemám finál. Není to o tom že máte stavět jako já. Pokud bych měl někoho dát za příklad tak je to Pomocník. Ale to je jiný level.
Sharkabric, Jaroslav Procházka jdou "svojí cestou" a je to (až na tu jednotnou výšku, ale u těchto staveb to není problém rozhodím je) v pohodě
- jednodušší stavby (v porovnání s Pomocníkem)
- balkonky
- dekorace
- na první pohled perníková stavba

peki

Přidělené moduly

1) Dita, Milanv
2) Hardegon
3) Ryxe
4) Igorus
5) Bobero + skywalker
6) Dan
7) Chairudo
8.) Linhi
9) Šipka
10) Chikos
11) Robkteryten
nejde do výlohy (už se nevejde)
12) yoshimaka
13) samy
podzemní moduly pod samy a yoshimaka (Danny)

modul B8 peki

nebo modulární domy
1) roko86 cca 3 domy
2) pomocník 2 domy (48 studů)
3) pool
4) Jaroslav Procházka
5) sharka brick
6) Matthes_CS
7) Kuba
8 ) Peki
9) tom. 2 domy 48
10) WAF
11) skyrider

stromek lepený
===============
vasyk

peki

Pokud nemáte fantazii (2)podívejte se na projekt staroměstské náměstí. Stavba/inspirace stavbou (ale v měřítku modulárního domu,  s jinou střechou) domů z tohoto projektu by byla dobrá vychytávka. Já budu stavět "svůj": Křížův dům (inspirace, bude jiný typ střechy, placatá)

https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=54088.msg304742#msg304742

tak jestli se někdo přidá tak jiný zajímavý dům (nebo rovnou orloj :) )

peki

Nový termín instalace pondělí 21.10 OC Černý Most

poMOCník

Já vím, že je to tu trošku kontroverzní, ale pro inspiraci jsem nechal vygenerovat perníkové město pomocí AI. Kéž bychom uměli postavit něco takového. Původně jsem se chtěl přiblížit k některému z těhle stylů, ale času na stavění je méně s ročním špuntem, tak jsem šel pro tentokrát jinou cestou.

Ale jestli ještě někdy budeme stavět perníkové město, chtěl bych, abychom si udělali/nechali vygenerovat předlohu, na které by byl vidět společný cíl. Textové zadání každý pochopí jinak a každý má jinou představivost.

Podle mě tady nejde ani tak o stavitelské schopnosti, protože dům jde z dnešní nabídky kostek postavit parádní i téměř bez SNOTu.

file-bHWMlmIbpsRH8BI6hu5G0aiw.jpg

file-tPmCBj1bj0aRs65tBVjdWvyr.jpg

file-cuzdzDFQ3yS5llfBNKqgjw2M.jpg

file-HzalDXwx2nt1sjCgw4k7cqei.jpg

file-RYQyaY5A0O8DNku8eXQlH019.jpg

file-stGO12uZbAWUKaZrzl0eJUT2 (2).jpg

Colonel32

Citace od: poMOCník kdy 19.09.2024, 16:32:31Já vím, že je to tu trošku kontroverzní, ale pro inspiraci jsem nechal vygenerovat perníkové město pomocí AI.

Já chtěl zakázat jen ty AI obrázky, na kterých něco vypadá, jako že je to postavené z Lega. Tohle nepovažuji za kontroverzní vůbec a svým způsobem mi jen přijde jako hrozná škoda, že tenhle nápad nepřišel dřív.

poMOCník

Může se to zdát triviální, ale já beru inspiraci z reálných domů, které kolem sebe vidím. Takže ještě pro ilustraci k tomu, co jsem psal o členitosti. Hezký perníkový dům totiž nevznikne tím, že ozdobím panelák, ale že vezmu pěkný tvar domu a ten teprve začnu zdobit :)

20200709_123603.jpg

20210613_194051.jpg

20210810_124652.jpg

20210810_131433.jpg

20240508_151347.jpg

poMOCník

Citace od: Colonel32 kdy 19.09.2024, 16:47:09Já chtěl zakázat jen ty AI obrázky, na kterých něco vypadá, jako že je to postavené z Lega. Tohle nepovažuji za kontroverzní vůbec a svým způsobem mi jen přijde jako hrozná škoda, že tenhle nápad nepřišel dřív.

No, já ten nápad měl hned, tyhle jsem vygeneroval někdy na jaře. Jenom jsem nechtěl ostatní ovlivňovat v jejich kreativitě a taky nabourávat pekiho koncept. Příště si dovolím víc.

sharkabrick

S předzkouškou v Olomouci nemám problém. Ráda vezmu domy sebou.
S následnou pondělní instalací nevím, bude vědět tak týden předem (dle stavu velkého projektu v práci), příp. Vám je v Olomouci předám.
I zde bych ráda řekla kloubouk dolů před Mirkovým osvětlením. Ryxeho vlak je celek Ryxe style :) celá továrna je krásná,  uvidíme jak dort bude vypadat vedle domů, to si ještě neumím úplně představit...Interiéry TOP u VŠECH, Pomocníku? ty budeš mým vzorek jak k domům přistupovat příště :)

Skyrider

Zatim mám rozdělaný modulární dům pekárnu PerniQ. Ještě dodělám výlohu, zdobení a střechu. Kdybyste k němu měli nějaké výtky tak mi je napište ať to kdyžtak stihnu ještě opravit. S vystavením v Olomouci nemám problém.

peki

Citace od: Colonel32 kdy 19.09.2024, 16:47:09...jen přijde jako hrozná škoda, že tenhle nápad nepřišel dřív.

Obrázky pěkné, ale bohužel mimo naše možnosti pokud jde o společný projekt, kde jsem chtěl zapojit více členů. Ostatně ani Pomocník si na to nakonec netroufl.

Já dal zadání:
1) Modulární dům, naváděl jsem k přestavbě továrního moduláru (myšleno podel továrního moduláru zkusit něco perníkového podobného). Na tovární moduláry jsou dostupné na internetu návody.

2) Jako další příklad jsem uváděl staroměstskou radnici (v měřítku moduláru)

Zadání bylo návodné a současně neomezovalo na konkrétní 1-2 přidělené budovy.

peki

Citace od: peki kdy 19.09.2024, 15:16:32Pokud nemáte fantazii (2)podívejte se na projekt staroměstské náměstí. Stavba/inspirace stavbou (ale v měřítku modulárního domu,  s jinou střechou) domů z tohoto projektu by byla dobrá vychytávka. Já budu stavět "svůj": Křížův dům (inspirace, bude jiný typ střechy, placatá)

https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=54088.msg304742#msg304742

tak jestli se někdo přidá tak jiný zajímavý dům (nebo rovnou orloj :) )

Zatím první verze hrubá stavba. Ještě ho snížím, uvidím co se střechou, a jak se zdobením. Ale věřím že jsem na dobré cestě.
Odkaz na vlákno Staroměstská radnice Křížův dům

mirek

Poprosím vložit do správného vlákna.
Nohy a desky pro podstavce modulů.
V OBI nařezané nohy 24 ks.

Chairudo

Našel jsem místo až 5m kde můžeme projekt vystavit, ale potřebuji vědět kolik stolů na to máme připravit.
Kdo má prostor to v Olomouci vyzkoušet napište prosím do Olomouckého vlákna délku vaší části, sečtu to a připravím místo. 
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=54410.msg307818#msg307818

Jestli budou i podzemní moduly tam nevím jak je to vymyšleno s vystavením.

Po Olomouci mám možnost být na instalaci pouze v pondělí a úterý.
Pokud by se instalovalo později, tak ve středu 23.10 kolem poledne jedu přes Prahu a můžu něco dopravit tam.

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

peki

První 2 domky jsou finální.

Třetí rohový před dokončením.

roko86

Pracují na zdobení, potřebuješ dům rohový nebo normální ?

Pool

Dva domky jsem tady už prezentoval, tak tady ještě pospolu se třetím.

Matthes_CS

Postavil jsem třetí dům (vpravo) s touto technikou oken a v přízemí s kavárnou nebo něčím na ten způsob. Přidal se i táta (pifik), který postavil dům vlevo.

Edit: Do Olomouce to snad nacpeme do auta.

peki

Citace od: Skyrider kdy 20.09.2024, 08:54:16Zatim mám rozdělaný modulární dům pekárnu PerniQ. Ještě dodělám výlohu, zdobení a střechu. Kdybyste k němu měli nějaké výtky tak mi je napište ať to kdyžtak stihnu ještě opravit. S vystavením v Olomouci nemám problém.

Měřítko
Podle fotky bez referenční stavby (jiný modulární dům = tovární set) se nedá mnoho říci).
Doporučení, pokud nemáš tovární set, postavit skicu moduláru (návody jsou na internetu). Potom uvidíš, jestli je tvoje stavba v měřítku nebo ne. Viz moje foto, domu, který není v měřítku porovnání jak vůči domu 16 studů tak skoro 32 studů.
Až budeš mít dobře proporce domu, můžeš řešit detaily jako je písmenkový nápis. Ne podle detailu upravovat proporce domu. Určitě bych začal s něčím jednodušším na začátek, ztedy stavbou širokou 16 studů, osahat si stavební techniku, a hlavně proporce.

Dekorace (platí pro více lidí)
Pokud skládané na sebe kostky a máte placatou/rovnou zeď na kterou dáte na konci tile, tak to není modulární dům od AFOLA. Minimum je zapustit okna, přidat nějaké římsičky. Ideální by bylo nějak dům členit viz poznámka Pomocníka (věžičky, balkony) Nestavíme kostky/krabice.
Níže můj postup, zdaleka se nepovažuji za odborníka na modulární domy:
1)    Postavím nebo mám prototyp kvůli měřítku na obr č.1
2)    Zkusím nahrubo postavit stavbu (zaměřím se na půdorys, který určuje ráz stavby, pokud je k dispozici vhodný tovární set city/frieds nebojím se ho předělat nebo se inspirovat )  s náznakem dekorace, stavím ,,rovnou zeď" na obr č.2
3)    ,,Tunning" vezmu stavbu z kroku 2 a dám se to předělávky, se zaměřením na dekoraci. Zanořuji okna, snažím se o římsičky atd.

Okna dobrá inspirace na obr od pomocníka. Málo používáte "lízátka". Může to být dobrý "jednotící" prvek u perníkových modulárů.

Dále návod jak řešení oken prostorově zvýraznit. Nestavíme "paneláky". Návodem jak to dělat jsou tovární moduláry. Nemusíte kopírovat 1:1, stačí použít nějakou techniku. 

peki

Citace od: Pool kdy 22.09.2024, 18:28:44Dva domky jsem tady už prezentoval, tak tady ještě pospolu se třetím.

Přide mi že to celkově do těch moduláru, které máme (mám) v plánu vystavovat nezapadá. Je to jiný stavební styl, taková spíš moderna. Spíše rovné zdi. Na rozdíl od pomocníka ale fádní stavby. Ta prostřední hnědá je nejlepší díky členitosti a aspoň nějaké dekoraci.

peki

Citace od: Matthes_CS kdy 22.09.2024, 18:42:06Postavil jsem třetí dům (vpravo) s touto technikou oken a v přízemí s kavárnou nebo něčím na ten způsob. Přidal se i táta (pifik), který postavil dům vlevo.

Edit: Do Olomouce to snad nacpeme do auta.

Olomouc ještě poladíme

K stavbám, stylem/velikostí/dekorací to zapadne. Prosím tu modrou trochu ubrat :)

peki

Citace od: Kuba kdy 17.09.2024, 22:04:48Tak už jsem hotov.

Nyní jen jak s převozem? Jede prosím někdo na stavění výlohy ze Severní Moravy?

Případně mohu důkladně zabalit a vyztužit a poslat poštou v tomto týdnu, nebo začátkem příštího. Fotografii přiložím, kdyby něco upadlo, aby se to dalo opravit. případně i sáček s náhradními dílky, kdyby se něco zatoulalo...
Jen pak komu? kdo by byl ochoten si to ode mne nechat zaslat?

Tohle zatím není ono. Viz připomínky výše.

Robkteryten

Podzemní stanice je ve výstavbě.

Vasyk

Stromek hotov. Slepen. Naživo vypadá mnohem lépe. Zuby se kazí pouhým pohledem  ;D .

mirek

Stolky 6ks včetně 24ks nohou pod moduly jsou hotové.
Požadovanou výšku a návaznost na moduly jsem trefil.

roko86

Upgrade pararapety ,řimsi, zdobení snad už nebudu jako chudý příbuzný a už to vypadá jako perničkovy modular a čokoládový modular

peki

Citace od: Vasyk kdy 23.09.2024, 19:54:22Stromek hotov. Slepen. Naživo vypadá mnohem lépe. Zuby se kazí pouhým pohledem  ;D .

Supr. Děkuji

peki

Citace od: mirek kdy 24.09.2024, 10:47:04Stolky 6ks včetně 24ks nohou pod moduly jsou hotové.
Požadovanou výšku a návaznost na moduly jsem trefil.

link
Mirku naprosto supr. Děkuji