účel fóra a chování jednodlivců na fóru a jazykový koutek

Založil davroman, 18.07.2012, 14:31:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 4 Hosté prohlíží toto téma.

Colonel32

Spíš bych si možná dokázal představit zřízení jedné KFOL sekce pro celé fórum, ve které by vládla méně přísná pravidla na kvalitu staveb nebo projevu, ale nerad bych, aby se to jako vir začlo šířit do ostatních sekcí. Prostě mám radost, když otevřu sekci CaP a každý příspěvek začíná (Vlastní) nebo (Cizí), protože se hezky kouká na to, jak je to uspořádané.

Ryxe

Jasně, s tím souhlasím, že i toto snižuje frekvenci, ale já spíš myslel to, že když se třeba podíváš v CaP odhadem od 10té stránky nazpět, škála stavitelů je mnohem větší než je nyní, kde se na jedné stránce točí dokola díla 4-5ti stavitelů a to mi prostě přijde málo.

peki

Citace od: Ryxe kdy 06.09.2012, 22:27:06
Dřív bylo u hradařů pořád na co koukat, nebyl skoro den, aby nepřibylo něco nového a najednou tak nějak nic.
Za to můžu částečně já  ;D Momentálně vznikají 3 velké hrady a zámky na zakázku na Lipno Point. Předpokládám že během příštího týdne budu mít práci (ale je to práce ne kecání) pro ty kdo budou chtít přiložit ruku k dílu a pomoci s kompletací továrních setů na podzimní a zimní testovací akci na Lipno point. Bude domluvena hloubka výstavního prostoru, takže budeme moci nastartovat společné projekty. Mojim cílem je aktivně zapojit co největší počet aktivních vystavovatelů (v četně nováčků začátečníků). Budeme muset ještě promyslet jak to logisticky zvládnout. 

Když si vzpomenu na Roztoky, tak to byla prostě bomba. Kolik lidí se podílelo třeba na velkém Castle dioramatu a nejen na něm. V KŽ už to dle mého názoru bylo slabší, nemyslím kvalitou, ale tak nějak celkově ten rozsah té výstavy mě zdaleka neohromil tak jako Roztoky.

KŽ bylo prvoplánově o kolejišti a Lego vlacích. To ostatní bylo jaksi neplánovaně navíc. Roztoky jsem plánoval 1 rok dopředu. V podstatě jako Lipno (někteří už začali stavět)

otaznik

Opravování gramatiky apod. - vidíte tu jen ten konkrétní příspěvek, kde je něco červeně opraveno, ale už nevidíte SZ, které třeba byly předtím uživateli odeslány, aby se více snažil, nevidíte příspěvky, které mu byly opraveny bez zvýraznění apod.

"Odborné" termíny - podle mého nutnost. Samozřejmě ne vždy by příspěvek ztratil část své informační hodnoty, ale jinak to nejde. Zavládla by tu lidová tvořivost a srozumitelnost, rychlost a snadnost přenosu informace by výrazně klesly.

BTW: toto, podle mého, je už trošku za hranicí:

Citace od: Ondra kdy 06.09.2012, 14:27:12
Tvoje slova tesat do kamene, ale ti co by to měli číst, už mají mozek tak zdegenerovaný pečlivostí, že si to ani nepřipustí...

Matošo

Přesné výrazy jako "plate", "tile", "slope" jsou téměř nutnost, protože hned je alespoň jasně vidět o co jde (než hladná plochá, nebo stříška), ale bazírovat na minifig je - ruku na srdce - jenom buzerace.

Já myslím, že je podceňuješ, oni moc dobře vidí, že u některých komentářů je dole "upraveno uživatelem otaznik" a že často se u tvých příspěvků oběví něco vy smyslu "btw: nastudovat s/z" atp. Já vím, že to asi myslíš většinou dobře, ale nikoho to už nebaví pořád dokola číst (mně to je třeba jedno, já to ignoruju)...

otaznik

Citace od: Matošo kdy 07.09.2012, 07:49:11
Já myslím, že je podceňuješ, oni moc dobře vidí, že u některých komentářů je dole "upraveno uživatelem otaznik" a že často se u tvých příspěvků oběví něco vy smyslu "btw: nastudovat s/z" atp. Já vím, že to asi myslíš většinou dobře, ale nikoho to už nebaví pořád dokola číst (mně to je třeba jedno, já to ignoruju)...
Mě zase nebaví číst příspěvky, které nepokrytě ignorují základní pravidla českého jazyka. Pokud s tím má někdo problém, ať na mě použije tlačítko "Nahlásit moderátorovi".

hobby

Pro ty, kteří by rádi psali jako primitivové: sakra, to už ve vás není špetka vlastenectví, že nemáte úctu před vlastní mateřštinou? (pokud ji ovšem vůbec ovládáte)  >:D. Dnešní zvyklost, vydávat jen skřeky, citoslovce, hesla, zkratky, si používejte na ´faceboku´. Tam ze sebe dělejte roboty. Já jsem rád za lingvistickou úroveň fóra a s otazníkem souhlasím.

kokin

Dobrý den.
Když jsem se tu před pár lety registroval , měl jsem za to že je to fórum pro lidi které baví lego .Čím déle tu jsem mám stále větší pocit že to tu ovládá banda samolibých nafrněnců , pro které bych navrhoval založit fórum nové a navrhuji název "EGO fórum" kde si budou moci leštit svoje ego od rána do večera. Věřím že po tomko kroku by výrazně přibylo zájemců kteří by na tomto fóru představily své výtvory z lega ( bez toho že jim někdo 5 minut po zveřejnění sdělí že je to celé na nic a stojí to za exp.: výkal) , a také těch kteří by jen řekli svůj názor ( bez toho že je někdo bude neslušné slovo za slovo panáček protože panáček je to hezky česky...). Všichni jistě vědí o kom to mluvim ....

hobby

kokine,
nechci bejt jízlivej, ale ty jsi přesně ten typ, kterej by měl radši mlčet. V tom textu jsem ti napočítal asi dvanáct pravopisných chyb (nepočítám překlepy): deset čárek chybí, jedna je navíc, jedna hrubka.  Podívej, já nechci chytat za slovo a dělat drába na češtinu. Taky udělám pravopisnou chybu. Jenže mně se ten text s chybama špatně čte, proto to říkám.
Není zas takovej problém, najít si pravidla českého/slovenskéhom jazyka a občas si je zopakovat ;).

kokin

neříká se bejt ale být a ne radši ale raději a co tak kaňka - no ve tvým věku ...

P4tr1cius

...docela v tom vidím velký problém. Nováčci moc nepřispívají novými stavbami. popravdě, ani se jim někdy moc nedivím ...

Co sleduji, forum se nějak umrtvuje, každá sekce stojí na pár vytrvalých a "nové krve" přibývá poskrovnu.

Problém v celej diskusii vystihol úplne presne Ryxe.

Ja to vidím presne rovnako.
1, Bez "mladej krvi", ktorá sa bojí prispievať pred poloverejním (šťastlivci s nickom a nie menom) "zahanbením", či už gramatickým alebo LEGOschopnostným. Ale realisticky, práve bez tej mladej krvi, toto fórum (vlastne všetko na svete) je skor či neskor odsúdené na zánik.

Ale v čom vidím ja ďalší a rovnaký problém, ktorý si všímam už určitú dobu a zjavne niesom sám (pomenoval to aj Ryxe veľmi trefne), je
2, že práve "staršiny" (všetci cez 300, 400, 500 príspevkov a samozrejme vyššie) , ktorí, keď som sa sem pred rokom s nadšením zaregistroval, prispievali parádnymi komentármi a novinkami, ale teraz už iba prezerajú príspevky a nemajú už ani chuť sem niečo napísať (čo by sme si určite my ostatní, či už začiatočnící alebo mierne pokročilí veľmi radi prečítali). A to už vôbec nehovorím o "Dinosauroch" ktorí tu už majú cez 1000 príspevkov. Dôvod je podľa mňa absolútne jednoduchý, aj keď jeho riešenie už nie, - už stratili záujem sem zbytočne prispievať, pretože sem nechodia aby riešili nejaké STUPÍDNE konflikty. Sú už proste nad vecou, alebo sú už z toho unavení, aj keď tým trpí úroveň tohto fóra.

Teraz ostáva už iba jeden veľký otáznik (myslím takýto otáznik ?  ;D) -

Čo s tým urobia kompetentní?

Pokiaľ aj zbytok normálnych ľudí nestratí chuť sem prispievať. A to by bola obrovská škoda.

hobby

Citace od: kokin kdy 07.09.2012, 10:49:55
neříká se bejt ale být a ne radši ale raději a co tak kaňka - no ve tvým věku ...

Poučovat nepotřebuju, co se říká a co ne. Schálně jsem nasadil přátelský tón, ale nemá cenu ztrácet s tebou čas.  A když už jsme u té mateřštiny, tak tam máš opět několik chyb. No ve tvým věku?.....

kokin

S mým pravopisem nemá smysl ztrácet čas jde jen o to že jsi nepochopil o čem ten příspěvek byl a o kom...

Niripe

Jestli ono by to nechtělo najít nějakou rozumnou míru mezi udržováním kvality projevu a informací a ještě přátelským a zbytečně nekonfliktním ovzduším. Najít určitou míru tolerance, aby příspěvky byly stále ještě čitelné a přitom se lidé nebáli něco uveřejnit nebo napsat a to zejména z řad nováčků či mladších osob. Další věc je ta, že někteří lidé prostě nemají cit pro jazykové záležitosti a to co třeba někoho bije do očí, jiný prostě absolutně nevnímá. Já měl spolužáka, který měl z diktátu nejlépe za čtyři a dělali jsme si statistiky, kolik chyb měl. Čísla se motala řádově v desítkách. Vždycky.

P4tr1cius

Citace od: Niripe kdy 07.09.2012, 11:11:08
Já měl spolužáka, který měl z diktátu nejlépe za čtyři a dělali jsme si statistiky, kolik chyb měl. Čísla se motala řádově v desítkách. Vždycky.

Nespomínam si, že sme spolu chodili do školy.  ;D ;D ;D

peki

Citace od: Niripe kdy 07.09.2012, 11:11:08
Další věc je ta, že někteří lidé prostě nemají cit pro jazykové záležitosti a to co třeba někoho bije do očí, jiný prostě absolutně nevnímá. Já měl spolužáka, který měl z diktátu nejlépe za čtyři a dělali jsme si statistiky, kolik chyb měl. Čísla se motala řádově v desítkách. Vždycky.

Tak to jsi seděl asi se mnou  ;D Já měl vždy za 5 (mám na to papír od doktora - jako že je to nevyléčitelný dyslektik a dysgrafik). Když to napíšu, tak to po sobě povědomé čtu a nevidím chybu. Jsem vděčný wordu za korekturu, stejně jako zde za tlačítko zkontrolovat pravopis (bylo tu 10 překlepů nebo hrubek). Nic víc nic míň.

Pokud někdo publikuje stavbu/sbírku mělo by jít o konstruktivní kritiku (která bere v úvahu  úroveň stavitele). Jinak je tu tlačítko nahlásit moderátorovi (pokud je někdo "příliš" přísný). Další možností  představení se je zúčastnit se nějaké soutěže čí výstavy. Na výstavu odmítám dílka vyjímečně pouze z kapacitních či logistických důvodů.

Matošo

hobby: To je přesně to, o čem tu mluvíme. Proč by měl jako kokin mlčet ? On je právě naopak jeden z těch, kteří by mlčet neměli !
Jeho komentář byl věcný a slušný. Nechápu, proč by kvůli tomu měl být veřejně vláčen a poučován (na to tady je ksakru ta soukromá zpráva ne? když už máte nutkavou potřebu každýho opravovat !).

Navíc je od člověka, který píše slangem, úsměvné, že poučuje ostatní, jak mají psát striktně spisovně. Ale když už máte čas počítat ostatním chyby v textu...

Komentář je vždy vizitkou pouze autora, naopak reakce na něj je vizitkou fóra - ukazuje, jací jsou lidé, kteří se tu pohybují.

A zrovna reakce na komentář: "Připadá mi, že se tu moc řeší čeština a vadí mi to", která místo aby byla: "Nezlob se, ale je potřeba psát srozumitelně, takže na to dbáme" je: "máš tam 12 chyb, tak radši mlč", je trapná...

PS: tak co, mám tam správně použitý dvojtečky a uvozovky??  :P

otaznik

Vždyť se tu pořád opakujete dokola a už jste i trochu hysterický.
Nikdo tu nikomu nikdy (pokud si pamatuju) neopravoval nespisovné výrazy, vždy se řešila "pouze" gramatika a interpunkce.
A co máte pořád s tím panáčkem? Placička, dlaždice, základní deska, kolečko, špendlík jsou také pěkné české výrazy, ale používat je v "odborné" terminologii je nesmysl. Tak nebuďte líný a taky se trochu snažte místo neustálýho brečení, že vás někdo opravuje (ať už terminologii nebo gramatiku).
Když se vám něco nelíbí, tak to nahlašte moderátorovi nebo adminovi - to bude lepší, než to tady neustále opakovat v příspěvcích.

otaznik

BTW: k tomu, že neaktivitu nováčků mám na svědomí já s Colonelem jste došli nějakým empirickým průzkumem nebo to jsou vaše pocity? Nebo potřeba najít viníka?

Ethan

Citace od: otaznik kdy 07.09.2012, 12:59:44
Vždyť se tu pořád opakujete dokola a už jste i trochu hysterický.
Nikdo tu nikomu nikdy (pokud si pamatuju) neopravoval nespisovné výrazy, vždy se řešila "pouze" gramatika a interpunkce.
A co máte pořád s tím panáčkem? Placička, dlaždice, základní deska, kolečko, špendlík jsou také pěkné české výrazy, ale používat je v "odborné" terminologii je nesmysl. Tak nebuďte líný a taky se trochu snažte místo neustálýho brečení, že vás někdo opravuje (ať už terminologii nebo gramatiku).
Když se vám něco nelíbí, tak to nahlašte moderátorovi nebo adminovi - to bude lepší, než to tady neustále opakovat v příspěvcích.
Ale ono to není o lenosti. Alespoň u mě ne, protože sám zastávám názor, že mluvit spisovně zní sice divně, ale psát se tak musí, protože něco sděluješ a jde ti přeci o to, aby zprávu čtenář dostal tak, jak jsi ji zamýšlel. Na druhou stranu si jak v případě gramatiky, typografie, stylizace textu, tak v případě slova minifig myslím, že to, co tady předvádíš ty svými korekturami cizích příspěvků, je v případě popsání chyby v diskuzi docela obyčejná buzerace a v případě editace původního cizího textu naprosto přes čáru netikety nebo, chceš-li, slušnosti.

Vtip je v tom, že když chceš vychovávat, máš jít příkladem. Nutit někoho do něčeho, co nemá povinné (narozdíl od například takové školní docházky) znamená, že se ti na to vykašle. A čím větší začátečník to je v oblasti gramatiky nebo stavění, tím hůř si to vezme. Lidé se nerodí dokonalí a chtít po někom, kdo je roky za tebou, aby dosahoval okamžitě, nejpozději však ihned, tvojí úrovně (bez ohledu na to, jaká je - stačí, že je vyšší než jejich) je nesmysl. Chceš aby lidi psali srozumitelně? Piš tak a neodpovídej lidem, kteří to nezvládnou nad tebou tolerovanou úroveň. Chceš aby psali správně gramaticky? Trp, to se nikdy nestane, ne každý na to má, dokonce ani když se snaží. Chceš minifig? Používej to, ale pokud z kontextu chápeš, o čem je řeč, přestože někdo použije tebou nepreferované slovo, je to jedno. A pokud není, tak mu nemusíš odpovídat.

Matošo

No, že tohle napíšeš zrovna ty...   :P :-X

kokin

Citace od: otaznik kdy 07.09.2012, 13:02:42
BTW: k tomu, že neaktivitu nováčků mám na svědomí já s Colonelem jste došli nějakým empirickým průzkumem nebo to jsou vaše pocity? Nebo potřeba najít viníka?

Znám přísloví o vodním ptactvu které se hlasitě projevuje , ale když se tak rozčilujete , tak z reality .
Mám kamaráda Petr je mu 19 ale spíš se jen tak známe je někde od Prostějova , zaregistroval se tu něco postavil , pak to nafotil a dal tady k posouzení .
První reakce byla asi tak " ježiš co to je to nemá kompozici není to barevně sladěný ty dveře to se tak nedělá no hrůza "

a druhá reakce byla SZ " oprav si ty chyby nedá se to číst "

a reakce Petra když jsme se asi za měsíc viděli " no se.. já na ně na ko...y"
a tím na kostkách skončil ......stalo se cca před rokem a půl....

otaznik

Citace od: kokin kdy 07.09.2012, 13:38:48

A to je špatně?  :o

otaznik

Citace od: Matošo kdy 07.09.2012, 13:18:13

No, že tohle napíšeš zrovna ty...   :P :-X
Nechápu, já naopak to tlačítko používám poměrně často. Samozřejmě ne v mnou moderované sekci.

kokin

Citace od: otaznik kdy 07.09.2012, 13:49:58

Špatně byla celá ta reakce když jsem přijde někdo nový a první co tak dostane neslušné slovo za to že špatně staví a píše ....

Cavelon

otaznik

Citace od: Ethan kdy 07.09.2012, 13:17:05
Vtip je v tom, že když chceš vychovávat, máš jít příkladem. Nutit někoho do něčeho, co nemá povinné (narozdíl od například takové školní docházky) znamená, že se ti na to vykašle.
Je to součást pravidel tohoto fóra, se kterými každý člen souhlasil při registraci. Tedy v sekcích, kde jsem moderátor, na to dbám. Tam, kde nejsem, ostatní upozorňuji.

Podle mého je naprostá blbost, abyste na opravování gramatiky svedli to, že je tady malá aktivita stavitelů a nových členů. Je možné, že jsem já (nebo někdo jiný) nějakou úvodní reakcí někoho odradil, ale takto to paušalizovat?

peki

Mám kamaráda Petr je mu 19 ale spíš se jen tak známe je někde od Prostějova , zaregistroval se tu něco postavil , pak to nafotil a dal tady k posouzení .
První reakce byla asi tak " ježiš co to je to nemá kompozici není to barevně sladěný ty dveře to se tak nedělá no hrůza "a druhá reakce byla SZ " oprav si ty chyby nedá se to číst " a reakce Petra když jsme se asi za měsíc viděli " no se.. já na ně na ko...y"
a tím na kostkách skončil ......stalo se cca před rokem a půl....

Já znám zase dost příběhů i s dobrým koncem. Namátkou si vybavuji cca před 2 roky Petronelůl oranžový vlak. Vlákno se zdrcující kritikou, ale i povzbuzením zde

Poslední Petronelova stavba "#5 SBC (Vlastní) Slza v písku" zde

otaznik

Citace od: kokin kdy 07.09.2012, 13:58:35
Špatně byla celá ta reakce když jsem přijde někdo nový a první co tak dostane neslušné slovo za to že špatně staví a píše ....
Asi máme velmi odlišný názor na to, co je "neslušné slovo".

BTW: doporučuji zapracovat na interpunkci, ve tvých příspěvcích takřka chybí.

Matošo

Citace od: otaznik kdy 07.09.2012, 13:49:58

Tohle je imho ještě docela dobře (i když v případě, že chodí podobně "stručné" zprávy, tak se nedivím, že reakce"vlez mi na záda" na sebe nenechá dlouho čekat).

Cavelon:  Pak už se to nějak zvrhlo no...  ;D
Radši na to kašlu a jdu domu.