Děti, díly, náhrady

Založil Králick, 04.10.2006, 14:16:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Králick

Citace od: otaznik kdy 22.08.2006, 10:43:58
Citace od: Tomášek kdy 22.08.2006, 10:42:26
...ono by vám asi taky bylo líto vyhodit staré kolo nebo motorku z Lega....

Už jsem vyhodil minimálně 2 kola a 3 motorky. Holt slepované LEGO už není originál - alespoň pro mně.  8)

Jenže tento postup stále předpokládá, že si díl zase koupím, nebo někde seženu. Vzhledem k tomu, že existuje řada zcela unikátních dílů, které se vyskytují jenom v konkrétní stavebnici, tak by toho mohl člověk i litovat.
Horší je, když díl není designový a musí mít původní mechanické vlastnosti. Je přípustné z hlediska originality použít třeba jinou barvu? Asi ne, takže ještě jednou stejný set ... :-\

TomG

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 14:16:41
Citace od: otaznik kdy 22.08.2006, 10:43:58
Citace od: Tomášek kdy 22.08.2006, 10:42:26
...ono by vám asi taky bylo líto vyhodit staré kolo nebo motorku z Lega....

Už jsem vyhodil minimálně 2 kola a 3 motorky. Holt slepované LEGO už není originál - alespoň pro mně.  8)

Jenže tento postup stále předpokládá, že si díl zase koupím, nebo někde seženu. Vzhledem k tomu, že existuje řada zcela unikátních dílů, které se vyskytují jenom v konkrétní stavebnici, tak by toho mohl člověk i litovat.
Horší je, když díl není designový a musí mít původní mechanické vlastnosti. Je přípustné z hlediska originality použít třeba jinou barvu? Asi ne, takže ještě jednou stejný set ... :-\

Porad existuje Bricklink, kde vetsinu dilku sezenes.
Only the best can survive.

Králick

To sice ano, ale tahat sem přes oceán jednu oranžovou spojku je přiliš velká ekologická stopa a šrám pro mou duši  ;)
Vidím to však z pohledu nesběratele Lega (sbírá potomek). S Legem si jen hraji. Doma překážím s jiným sběratelským materiálem a u něj bych si některé opravované věci vyhodit nedovolil - už bych je nemusel v životě potkat. Proto mě téma lepení plastu zaujalo, nejde mě tedy o to se pohádat se zastánci "čistých dílků bez oprav". Takhle přes fórum to ani není ono  >:D

TomG

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 15:05:29
To sice ano, ale tahat sem přes oceán jednu oranžovou spojku je přiliš velká ekologická stopa a šrám pro mou duši  ;)
Vidím to však z pohledu nesběratele Lega (sbírá potomek). S Legem si jen hraji. Doma překážím s jiným sběratelským materiálem a u něj bych si některé opravované věci vyhodit nedovolil - už bych je nemusel v životě potkat. Proto mě téma lepení plastu zaujalo, nejde mě tedy o to se pohádat se zastánci "čistých dílků bez oprav". Takhle přes fórum to ani není ono  >:D

Spis jde o to, ze dany opraveny dilek, pokud se dilek pouziva, neni nikdy lepsi nez ten puvodni a driv nebo pozdeji se to zlomi/ulomi/praskne znovu.
Only the best can survive.

Králick

Citace od: TomG kdy 04.10.2006, 15:28:53
Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 15:05:29

Spis jde o to, ze dany opraveny dilek, pokud se dilek pouziva, neni nikdy lepsi nez ten puvodni a driv nebo pozdeji se to zlomi/ulomi/praskne znovu.
Souhlasím. Psal jsem to výše. Proto pokud se nedaří sehnat díl odpovídající barvy (hovořím teď o Technic komponentech), nahrazujeme ho doma dílem s jinou barvou. Čímž se znovu dostávám k otázce, je-li taková náhrada originálnější než opravený dílek. O funkčnosti není sporu.

otaznik

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 15:49:35
Souhlasím. Psal jsem to výše. Proto pokud se nedaří sehnat díl odpovídající barvy (hovořím teď o Technic komponentech), nahrazujeme ho doma dílem s jinou barvou. Čímž se znovu dostávám k otázce, je-li taková náhrada originálnější než opravený dílek. O funkčnosti není sporu.
Můj názor: kompletní stavebnice je jen ta, kde jsou všechny díly (včetně gumiček a provázků) originál LEGO a přesně ty, které v setu byly. Tedy bez záměn v clipech, with/without groove apod. Samozřejmě úplně nejlepší je mít originál neotevřenou krabici, která čeká až jí otevřu právě já.  ;D

Zlomené/prasklé/okousané díly patří do koše.

Jen výjmečně se vyskytne obchod, který má mnou požadovaný díl a neměl by jiné věci, které bych také nesháněl, takže nikdy neobjednávám pouze jeden díl.

Petrjr

Citace od: otaznik kdy 04.10.2006, 16:00:31
Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 15:49:35... Proto pokud se nedaří sehnat díl odpovídající barvy (hovořím teď o Technic komponentech) ...
... Jen výjmečně se vyskytne obchod, který má mnou požadovaný díl a neměl by jiné věci, které bych také nesháněl, takže nikdy neobjednávám pouze jeden díl. ...
A pokud jsou problémem finance (drahé poštovné), tak je možné uspořádat hromadnou objednávku. Určitě by se zde z kostek někdo další přidal. Pochopitelně, je to časově náročné (logistika, rozdělování dílků, ...). Ale vždy jsou zde alespoň ty dvě alternativy -  tedy, buď finančně náročnější (sám), anebo časově/pracností náročnější (hromadně).

Raistlin M

To já problém mám. Mám pár dílků, co je potřebuju a vzhledem k tomu, že mám ostatních dílků spoustu a daný prodejce buď má už jen nezajímavé, por mě běžné dílky, nebo všechno ostatní také drahé, jako to, co nezbytně potřebuju a klidně za to zaplatím.
Organizovat u prodejce, co má běžné dílky (které mám volné také) nákup pro další lidi, pokud jim to samé mohu nabídnout já, je trochu zbytečné.  8)

Petrjr

Citace od: Raistlin M kdy 04.10.2006, 16:27:16
To já problém mám. Mám pár dílků, co je potřebuju a vzhledem k tomu, že mám ostatních dílků spoustu a daný prodejce buď má už jen nezajímavé, por mě běžné dílky, nebo všechno ostatní také drahé, jako to, co nezbytně potřebuju a klidně za to zaplatím.
Organizovat u prodejce, co má běžné dílky (které mám volné také) nákup pro další lidi, pokud jim to samé mohu nabídnout já, je trochu zbytečné.  8)
Takže se Ti nechce dávat ani více financí, a díky Tvým specifickým podmínkám ani více času spojené s fiktivní finanční ztrátou (že bys to mohl nabídnout ze svého)? Njn  ;) Tvá pozice je opravdu extrémní a spadá do jiné kategorie.

Aby to nevypadalo, já jsem zastáncem lepení. Nejsem sběratel. A pokud má slepené +- stejné kvality (pro daný typ používání) jako nerozbité, tak nevidím důvod nelepit. Ten nápad s hromadným nákupem jsem zde uváděl jen jako možnost, právě aby se tu nikdo nemohl vymlouvat na nedostupnost z finančních limitů (kdy poštovné+převod peněz je o několik řádů výše než cena za zboží).

Raistlin M

Zas takovej extrém to neni, ale je pravda, že moje poslední dva hony na určité dílky dopadly přesně jak píšu. 8)

Králick

Když se hovoří o hromadných nákupech, jejich efektivitě a možnosti přibrat při tom další věci atd., možná tady zaniká jeden aspekt. Nejsem si jist, jestli hledání dílků po všech čertech je to, co dělá Lego tou kultovní značkou (zprofanovaný přívlastek, ale zrovna mě nic nenapadá). Stačí mi, když mrknu každý den, co kluci doma postavili z té směsi kostek pokoupených po různých výprodejích a slevových akcí nebo jako design sety s jinak téměř nepoužitelnými barvami, a raději investuji do další hromádky jakýchkoliv dílů, než abych se probíral nabídkou na Bricklinku a hledal zrovna ten jeden, co chyběl ve stavebnici koupené z druhé ruky.

Raistlin M

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 17:38:33
Když se hovoří o hromadných nákupech, jejich efektivitě a možnosti přibrat při tom další věci atd., možná tady zaniká jeden aspekt. Nejsem si jist, jestli hledání dílků po všech čertech je to, co dělá Lego tou kultovní značkou (zprofanovaný přívlastek, ale zrovna mě nic nenapadá). Stačí mi, když mrknu každý den, co kluci doma postavili z té směsi kostek pokoupených po různých výprodejích a slevových akcí nebo jako design sety s jinak téměř nepoužitelnými barvami, a raději investuji do další hromádky jakýchkoliv dílů, než abych se probíral nabídkou na Bricklinku a hledal zrovna ten jeden, co chyběl ve stavebnici koupené z druhé ruky.

Kolikrát ale zrovna ten jeden dílek je specifický i svým použitím. Pak je opravdu nezbytné ho doplnit.

Petrjr

.... Stačí mi, když mrknu každý den, co kluci doma postavili z té směsi kostek pokoupených po různých výprodejích a slevových akcí nebo jako design sety s jinak téměř nepoužitelnými barvami, a raději investuji do další hromádky jakýchkoliv dílů, než abych se probíral nabídkou na Bricklinku a hledal zrovna ten jeden, co chyběl ve stavebnici koupené z druhé ruky...
To se kupodivu s BL (a právě hromadnými objednávkami) nevylučuje. Jsem podobný případ (ne sběratel, staví převážně děti). Z BL kupuji výhradně v hromadných objednávkách (cizích, sám bych do toho čas nevrazil), ale přesto jsem bral asi jen 10-20 konkrétních kusů po kterých jsem šel. Většina zbytku (dohromady to bude možná přes 1000 lotů) byly právě koupě stylu "pokoupených po různých akcích" - prostě ty dílky se mi /případně některému z dětí/ vč. ceny líbily natolik, že jsme je brali (jen ta "akce" se jmenovala hromadný nákup BL).
   To je právě ta nádhera - možnost sloučit ty dvě věci dohromady v hromadném nákupu - koupení konkretních dílků pro jednoho a "akce" sehnat nádherné unikátní dílky pro druhého.
   ... jen se musí najít ten hlupák ta zlatá osoba, co je ochotna to organizovat.   :-X ;D
všem organizátorům  :-*

Králick

To je pravda, ale spíš se to týká konstrukcí, u  kterých si to člověk vymyslel dopředu. Většinou čím je starší, tím k tomu potřebuje větší zásoby různých kostek různých barev. Pokud jsi pozoroval děti jak staví, tak tam to tak nefunguje. Koncepci klidně změní několikrát během stavby a improvizují se vším co jim přijde pod ruku. Bohužel si toho necení. Už asi měsíc tady straší vrtulník, co jsem jim stavěl (podle mě nestojí za nic) a nesmí se na něj sáhnout, třebaže blokuje spoustu hodnotných dílů (nemáme moc velké zásoby). Určitě by postavili něco zajímavějšího.

BTW: reaguji na Raistil M (píši nějak pomalu  :)

Králick

Citace od: Petrjr kdy 04.10.2006, 17:56:01
.... Stačí mi, když mrknu každý den, co kluci doma postavili z té směsi kostek pokoupených po různých výprodejích a slevových akcí nebo jako design sety s jinak téměř nepoužitelnými barvami, a raději investuji do další hromádky jakýchkoliv dílů, než abych se probíral nabídkou na Bricklinku a hledal zrovna ten jeden, co chyběl ve stavebnici koupené z druhé ruky...
   To se kupodivu s BL (a právě hromadnými objednávkami) nevylučuje. Jsem podobný případ (ne sběratel, staví převážně děti). Z BL kupuji výhradně v hromadných objednávkách (cizích, sám bych do toho čas nevrazil), ale přesto jsem bral asi jen 10-20 konkrétních kusů po kterých jsem šel. Většina zbytku (dohromady to bude možná přes 1000 lotů) byly právě koupě stylu "pokoupených po různých akcích" - prostě ty dílky se mi /případně některému z dětí/ vč. ceny líbily natolik, že jsme je brali (jen ta "akce" se jmenovala hromadný nákup BL).
   To je právě ta nádhera - možnost sloučit ty dvě věci dohromady v hromadném nákupu - koupení konkretních dílků pro jednoho a "akce" sehnat nádherné unikátní dílky pro druhého.
   ... jen se musí najít ten hlupák ta zlatá osoba, co je ochotna to organizovat.   :-X ;D
všem organizátorům  :-*
Píšeš to zcela srozumitelně, jenže mě je právě žinantní otravovat s tím někoho dalšího. Asi proto, že mi to nejde abych tak řekl od srdce - prostě po těch dílech dostatečně netoužím. Sbírám jiné věci a tam je situace úplně jiná, ale tady mě fascinuje hlavně ta stavba; z čehokoliv. Vůbec bych se na nějaké speciální díly nevázal (pokud bych nedělal model).

Raistlin M

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 17:59:22
To je pravda, ale spíš se to týká konstrukcí, u  kterých si to člověk vymyslel dopředu. Většinou čím je starší, tím k tomu potřebuje větší zásoby různých kostek různých barev. Pokud jsi pozoroval děti jak staví, tak tam to tak nefunguje. Koncepci klidně změní několikrát během stavby a improvizují se vším co jim přijde pod ruku. Bohužel si toho necení. Už asi měsíc tady straší vrtulník, co jsem jim stavěl (podle mě nestojí za nic) a nesmí se na něj sáhnout, třebaže blokuje spoustu hodnotných dílů (nemáme moc velké zásoby). Určitě by postavili něco zajímavějšího.

BTW: reaguji na Raistil M (píši nějak pomalu  :)

Závidím ti, že to nerozeberou. Náš mladej naopak všechno, co mu postavim okamžitě rozebere. ;D Staví si pak svoje stavby. Musím mu s tím pomáhat, ale moje nápady většinou nahradí svým Picassovkým přístupem. O víkendu jsme měli modré období z Dupla. ;D

Králick

U nás se vůbec nesmí rozebírat - čas od času, když není z čeho stavět, tak se sejde rodinná rada a část výrobků se odsoudí k demontáži. Za velkého řevu, protestů v sedě a dlouhého trucování. Rozebírat mohou pak jen ti starší, protože mladší by se u staveb sourozence vítězoslavně tvářili a skončilo by to rvačkou.
Duplo je momentálně v nemilosti, protože se příliš rozpadá a vůbec se ukázalo konstrukčně přežité (díky bohu - pokud člověk šlápne na klasik díl, je po dílu,když na duplo kus, tak je v háji kotník)

Petrjr

Moderátoři: Už jsme dost off-topic k původnímu tématu, možná by stálo za to rozdělit diskusi na nové vlákno. Díky.

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 18:08:23
... jenže mě je právě žinantní otravovat s tím někoho dalšího.
Klídek, (byl) jsem na tom úplně stejně, příčilo se mi otravovat druhé. Snažil jsem se jim všemožně vyjít vstříc. Ad absurdum jsme to dotáhli zde, kde se snažíme eliminovat složitost zadávání (složitost z pohledu organizátora hr. nákupu) pomocí wanted listů.

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 18:08:23
Sbírám jiné věci a tam je situace úplně jiná, ale tady mě fascinuje hlavně ta stavba; z čehokoliv. Vůbec bych se na nějaké speciální díly nevázal (pokud bych nedělal model).
Nejde o vázání na dílky. Když vedle Tebe stojí dvě "malé" ženské a slintají nad Belville dílky, Skaláckým vybavením, šuplíčky homemaker, zmrzlinami, a podobně ... no nekup to  ;D

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 18:22:37
... pokud člověk šlápne na klasik díl, je po dílu,když na duplo kus, tak je v háji kotník ...
Nóóó, bývají situace, kdy bych byl ochoten ten kotník u klasických dílků obětovat  ;D

otaznik

Pokud je pro někoho LEGO "jen" na stavění, tak samozřejmě není zas až tak důležité mít sety absolutně komplet.
Pokud ovšem někdo LEGO sbírá, tak je to naprostá nutnost.  ;D

Ondra

Celkem je to mimo ale jak se tak bavíme o dílech,existovali nějaké kolečka v minifig size.Předem dík za odpověď

otaznik

Citace od: ONDRA kdy 04.10.2006, 19:19:26
Celkem je to mimo ale jak se tak bavíme o dílech,existovali nějaké kolečka v minifig size.Předem dík za odpověď
Co přesně myslíš slovem kolečka? Kola k auto nebo snad přepravní zařízení na písek jezdící po jednom kole?  ;D

Ondra

Citace od: otaznik kdy 04.10.2006, 19:25:08
Co přesně myslíš slovem kolečka? Kola k auto nebo snad přepravní zařízení na písek jezdící po jednom kole?  ;D
To zařízení na vození písků,určitě by na malé výkopové práce ve městě se hodily víc než třeba sklápěčka 6x6

Raistlin M

Citace od: ONDRA kdy 04.10.2006, 19:30:03
Citace od: otaznik kdy 04.10.2006, 19:25:08
To zařízení na vození písků,určitě by na malé výkopové práce ve městě se hodily víc než třeba sklápěčka 6x6

Není, ale dá se vyrobit. Jen to asi nebude vypadat dobře. ;D

Petrjr

Králick

Citace od: otaznik kdy 04.10.2006, 19:18:13
Pokud je pro někoho LEGO "jen" na stavění, tak samozřejmě není zas až tak důležité mít sety absolutně komplet.
Pokud ovšem někdo LEGO sbírá, tak je to naprostá nutnost.  ;D
Skoro by to vypadalo, že se to vylučuje. Je to obtížná představa, že tamto ve vitrínce je téměř nedotknutelné a hromada kostek (skoro totožných) je k dispozici. Neříkám, že to tak nemáme, ale je to celkem k ničemu. Smysl těch kompletních setů se jaksi vytrácí. Když po padesáté montuji na bradavickém hradu upadlé otočné schody, přestávám ho mít rád. Možná kdybychom dovolili rozpustit ho v přepravkách, všem by se doma ulevilo.

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petrjr

otaznik

Citace od: Králick kdy 04.10.2006, 19:37:49
Skoro by to vypadalo, že se to vylučuje. Je to obtížná představa, že tamto ve vitrínce je téměř nedotknutelné a hromada kostek (skoro totožných) je k dispozici. Neříkám, že to tak nemáme, ale je to celkem k ničemu. Smysl těch kompletních setů se jaksi vytrácí. Když po padesáté montuji na bradavickém hradu upadlé otočné schody, přestávám ho mít rád. Možná kdybychom dovolili rozpustit ho v přepravkách, všem by se doma ulevilo.
To se nevylučuje, nepsal jsem, že sety musí mít pořád postavené. Jen by měly být kompletní, abych mohl opravdu říci, že ten set mám.

Llevelyn

A nebo musíš mít lega kvanta, dětské lego a sběratelské. To co dáš děckám vplen, odepsat.  ;D A svoje půjčovat pod dohledem... >:D

Heh..kdybychom postavili všechny sety co máme ve sbírce, budem vystavovat na letišti :) :)

A hromadné nákupy dílů z BL organizujeme často, jen ne moc veřejně.  >:D
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Králick

Pojem sběratelské Lego mi zní zvláštně - může se taky stavět? Aby se neošoupalo ... :o
Nemám strach, že by děti stavebnice zničily (myslím tedy své děti, za cizí neručím), spíš se pomíchají díly a sem tam něco zakopne a vysaje (i když to je nepravděpodobné - před každým vysáváním se leze půl hodiny po kolenou a prohledává každý kout). A vůbec, už jsem to tu psal, Lego nesbírám já, ale oni. Jen o tom ještě neví.