8285 Tow Truck

Založil Mellory, 28.07.2006, 11:29:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mellory

Právě se chystáte přečíst recenzi setu 8285 - Tow Truck (Odtahový vůz; díky Vezíre). Doufám, že tato recenze pro vás bude nějak užitečná. :) Ještě bych chtěl poděkovat Hanselovi - on ví, za co. ;)

-

Lego často recykluje: čísla setů, design setů, nebo i celé sety. Připadá mi - leč možná neoprávněně -, že tentokrát TLC zrecyklovalo styl a design setů 5571 Black cat a 8868 Air Tech Claw Rig. Už na první pohled je recenzovaný 8285 synem výše zmíněných setů - z 5571 zdědil styl a trochu vzhled, z 8868 naopak zdělil použití technic součástek. Cekově ovšem bohužel nedosahuje kvalit jeho "rodičů", zejména po funkční stránce.

-

Velikost krabice je podobná krabici setu 8421, akorát obrázek značky LEGO je o dost větší. Na krabici je výrazné označení 11-16. Hlavní obrázek toho popravdě moc neříká, nějaký stylizovaný boční pohled by určitě přilákal více potencionálních kupců. Vpravo dole na přední straně je ještě přehled všech funkcí a malý obrázek zadní části odtahovky. Krabici otvíráte stejně nešetrným způsobem, jako většinu nových velkých setů - na horních bocích odtrhnete růžky.

Po otevření krabice na vás vykoukne 10 pneumatik, 6 návodů a 25 různě velkých, neočíslovaných sáčků s 1867 dílky. Sáčky budete muset rozbalit všechny najednou, neboť stavba setu není rozdělena na části podle sáčků. S dílky v tomto setu (převážně pins a liftarms, jako vždy) můžete sestavit dva modely: odtahovku, nebo tahač s návěsem (alternativní). Má recenze hodnotí primární model, odtahovku. Stavba tohoto modelu je rozdělena na 3 sešity s prům. 60 stranami . Postavit tento skvělý model vám potrvá dlouhou dobu (mě cca 6,5 hod), neboť musíte součástky lovit z hromádek. Je třeba stavět pečlivě, neboť studless sety jsou velmi zákeřné.

Po dostavění vás čeká úchvatný model, dlouhý 66 cm. S radostí budete zkoumat, co dělá které "otáčítko".  Na svou velikost toho ovšem tolik neumí. Kolečkem na střeše ovládáte zadní stabilizátory. Kolečky na bocích můžete zvedat rameno, vysouvat rameno a navíjet hák. Na boku je i pneumatický přepínač, kterým můžete zvedat zadní konstrukci s "plošinkou". "Plošinku" můžete sklápět hydraulickým pístem. Samozřejmostí je zatáčení (druhé kolečko na střeše) a "hýbání pístu v motoru" (pokud s vozidlem pohybujete). Za zmínku ještě stojí možnost odklopit "čumák", čímž se ukáže zmíněný šestiválcový motor. V takovém měřítku mohl mít tento set opravdu více funkcí.

Rozhodně mi vadí samolepky, je jich dost, a některé se lepí přes více dílků, což zabíjí jejich jiné použití. Vadí mi také použití velkých hladkých plátů, které působí "levně". Hojné použití Technic panelů naopak vítám. Rádoby chromovaná potěší, zamrzí ovšem to, že jich jen jen 6 (jen ty vnější). Vnitřní kola vzadu jsou pouze šedá. Do setu mohli také zakomponovat více pneumatických pístů - pneumatické sety pomalu začínají mizet... :'(. Model se prohýbá překvapivě málo, ačkoliv vzdálenost mezi předními a zadními koly přesahuje polovinu celkové délky. Přední kabina a část za ní je úplně dutá, až na sedadla a mini palubní desku. Anténky nad kabinou nedrží na svém místě, což ovšem tolik nevadí, neboť stejně překáží.

K alternativnímu modelu mám jen jednu věc: Můžete jej pohánět motorem ze setu 8287. Motorizace je geniálně vymyšlená, můžete totiž pohánět dvě různé funkce a přepínat mezi nimi jednoduchým převodovkovým systémem, jako v 8421.

-

Takže si to shrňme:

+ úctyhodná velikost, sexy vzhled
+ skvělá zásobárna studless dílků, zejména liftarmů
+ chromované dílky
+ alternativní model
+ docela dost funkcí

- docela málo funkcí
- pouze jedna pneumatická funkce
- velké hladké boční pláty
- samolepky
- pevnost boků (podvozek je ovšem překvapivě pevný)

-

Nafotil jsem celkem dost obrázků, bohužel jejich kvantita je vykoupena kvalitou - při stavění nebyly ideální světelné podmínky (zataženo a nakonec bouřka).
Každopádně, galerii obrázku najdete zde: LINK.

-

Spousta lidí tady na Kostkách i spousta AFOLů vůbec si tento set hodlá pořídit, ačkoliv nemají rádi studless, nebo jim vadí nedostatek funkcí. Proč jej tedy chtějí? Sám nevím, já si tento set pořizoval  pro dílky. Ale po umístění hotové odtahovky do vitríny jsem to pochopil. Ani si nedokážete představit, jakou krásu vám ve vitrníně udělá. Dělejte jak chcete, ale já si myslím, že koupí tohoto studless setu neprohloupíte.

Děkuji za pozornost.
Nothing is true. Everything is permitted.

Llevelyn

Takže bez nalepených samolepek už to tak sexy nebude?  :P  Mě se na tom líbí vzhled, nešlo by sem frknout foto in natura?
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Mellory

#2
Já právě samolepky nelepím, takže ten sexy vzhled je bez nálepek. :)

Obrázek je zde.
Nothing is true. Everything is permitted.

otaznik

Pěkná recenze, jen myšlenka o tom, že tento set je "recyklací" Black Catu a Airclaw Rigu, mi přijde trošku přitažená za vlasy.  ;)

Jindroush

#4
To rozhodně, Black Cat je pravděpodobně vzhledově vůbec to nejlepší, co TLC kdy vyplodilo a Airtech má zase na svou dobu novátorskou věc - v hlavním modelu kompresor, v sekundárním pneumatický sekvencer.

Tohle je leda velké, černé a studless. Pfff.  ::)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Raistlin M

#5
Mno....bez samolepek je to takový.....nic moc.
Bohužel ale ty samolepky to celý prodávaj. Jak jsi sám řekl, tak funkce nic moc. Ta 8868 se dá za cenu dalece nedosahující tohodle setu sehnat na e-bay a srandy kopec ;)
Black Cat byl zase na vzhled propracovanější použitím kostek.

Maminko, tatínku......tohle dítě je děsnej outsider. ::)  ;D

otaznik

Říkejte si co chcete, já to chci a už jsem si to taky objednal.  ;D

Hansel

Jen dodám, že mě štvou ty papundekly místo krabic. Při převozu vlakem, se mi to celé rozsypalo >:(
Dojmy ze stavby napíšu, až to dokončím ;)
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Hansel

#8
Citace od: MELLORY kdy 29.07.2006, 17:26:37
Off-topic dotaz: Jak se jmenují dílky na obrázku? Zrovna pracuji na seznamu dílků pro peeron.

Ještě, že jsi to teď napsal, už jsem na něm taky začínal dělat.

http://www.peeron.com/inv/parts/30360

A tady ta druhá součástka:

http://www.peeron.com/inv/parts/30031
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

otaznik

Citace od: Hansel kdy 29.07.2006, 16:15:05
Při převozu vlakem, se mi to celé rozsypalo >:(


Jsi to převážel otevřený nebo co?  :o

Hansel

#10
Citace od: otaznik kdy 29.07.2006, 23:56:58
Citace od: Hansel kdy 29.07.2006, 16:15:05
Při převozu vlakem, se mi to celé rozsypalo >:(


Jsi to převážel otevřený nebo co?  :o

No, nemohl jsem to vydržet, tak jsem si alespoň navlékl pneumatiky. Ale pak jsem to přelepil papírovou lepenkou. Jak jsem to nesl, krabice najednou ztratila (papír krabice je strašně měkký) tvar a kolečka se kutálela po vlaku...
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Hansel

Tohle bude taková minirecenze v recenzi. Nechce se mi zakládat nové téma.

Po otevření krabice mě pod dlouhé době zase bleskla myšlenka – teda tam je kostek! I po vysypání součástek mi nepřišla tak prázdná, jak dnes často vídáme (třeba 8386). Jako stavební materiál je 8285 opravdu nenahraditelná. Návodů je také mnoho, celkem šest svazků. Tři pro hlavní, tři pro alternativní model. Alternativní model vypadá velmi dobře a technicky je na tom možná lépe než hlavní, uvidíme, v nejbližší době ho stavit nebudu.

Poslední dobou mě přestává bavit stavět podle návodu, nehledě, že mi chybí ještě ta pravá studless zručnost. Vadí mi, že ať stavím jakýkoli studless model, mám prsty hodně otlačené. Nepočítal jsem, jak dlouho jsem to stavěl, měl jsem v tom několik pauziček, ale bylo to hodně dlouho. Kupodivu jsem nenarazil na vážnější problém a ani jednou jsem se neseknul (je to hrozná otrava to pak kousek po kousku rozebírat a přestavovat).

Samotný model je impozantní. Je ještě větší, než jsem si představoval a na výstavce budí pořádný respekt. Momentálně je to můj největší model. Konstrukce je překvapivě pevná, ale nese neduhy spojené se studless. Třeba i formule 8386, přestože se to na první pohled nemusí zdát, je velmi pevná (opravdu, zkoušel jsem to), ale studless konstrukce všeobecně je také velmi pružná. Ve spojení s pevnými nápravami 8285 (předem jsem nezkoumal návod a tak nějak pořád doufal v kyvné) je to nepříjemné. Podvozek se sice vůbec neprohýbá, ale když najedete Brm! Brm! na nějakou nerovnost, podvozek se kroutí a vypadá to divně. Model není moc za co chytit, nejlepší je podebrat ho zespodu, nebo já ho chytám za rameno jeřábu.

Příliš funkcemi odtahovka nedisponuje, výše zmíněný jeden pneumatický systém u tak velkého modelu zaráží. Ale tady je na vidět, že tento model byl dělán hlavně pro design a funkce jsou až v druhé řadě. Design je jedním slovem úžasný! Zmiňoval se tu Black Cat a Airtech Claw Rig. Já myslím, že tento model stojí na pomezí. Funkčně nemůže dostihnout 8868 a vhledem (už určením Model Team) zase 5571 . Vůbec mi přijde, že se dnes hodně techniců dělá jen pro pohled (třeba motorka).

Nevím jak vy, já jsem s modelem spokojený. Nechám si ho chvíli postavený, a pak uvidím, co dál. Už mi ke štěstí schází je 8868 a 5571. ;D

Co se mi líbí:
Design, design, design!
Velikost,
hodně materiálu.

Co mi vadí:
Čtyři šedá kola,
kroutící se podvozek,
jen jeden pneumatický systém.



Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Tomášek

Mě se to zase naopak líbí bez nálepek.... :D
Procházím DARK AGE.

Hansel

Pro toho, kdo nemá rád studless a má Black Cat, je inspirece zde. >:D
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

expertik

No ja sa pridávam k recenziám a dodám, že moja 20 mesačná dcérka si s týmto tow truckom vyhrala snáď viac ako ja :-)))
Je to naozaj veľké, zaujímavo vyzerajúce "vozítko"....keby sa s tým človek pohral, dalo by sa to vybaviť dokonalejšie prepracovanými funkciami a hlavne by sa to spevnilo...

Dejv

2Mellory: píšeš   + docela dost funkcí        - docela málo funkcí 
takže něco mezi? ;D

jinak tento model se mi moc nelíbí, nemám rád studless, teď mam postavenej 8868 ( Airtech Claw Rig ) a to je prostě iné kafe  ;)

otaznik

Citace od: expertik kdy 26.11.2006, 19:12:01
No ja sa pridávam k recenziám a dodám, že moja 20 mesačná dcérka si s týmto tow truckom vyhrala snáď viac ako ja :-)))
Je to naozaj veľké, zaujímavo vyzerajúce "vozítko"....keby sa s tým človek pohral, dalo by sa to vybaviť dokonalejšie prepracovanými funkciami a hlavne by sa to spevnilo...

Mě se zdá jeho stavba dostatečně pevná. V čem konkrétně je problém?

Citace od: sparkz kdy 26.11.2006, 19:27:47
jinak tento model se mi moc nelíbí, nemám rád studless, teď mam postavenej 8868 ( Airtech Claw Rig ) a to je prostě iné kafe  ;)

Musím říci, že studless Technic je na stavění výrazně intuitivnější a snadnější než klasický Technic. Samozřejmě jde o to, co se staví, ale např. v případě mého vozidla pro 1.KTT mi přišel studless na stavění výrazně lepší.

expertik

Citace od: otaznik kdy 27.11.2006, 22:16:43

Mě se zdá jeho stavba dostatečně pevná. V čem konkrétně je problém?

Ohybnosť....!!!

Mellory

Na to, jak je model mizerně zpevněn, je pevný až až. Ohebnost se samozřejmě dá vyřešit celkovým zpevněním.
Nothing is true. Everything is permitted.

grohl

Jako majitel 8285 musím říct, že mě opravdu zklamal pouze jediný pneuválec, zvlášť když ještě na jaře byly náhledy krabice pouze s funkcemi pneumatic. Bohužel vykutálení designéři si řekli, proč tam dávat dva , mrskneme tam místo něj shock absorber:( Jinak jsem se setem spokojen až na velmi prodyšnou střechu a to, že alternativní model je prostě jen velkej Kenworth s rozkvrdlaným přívěsem. Pevnost základního modelu je poměrně super, když si vezmete, že kostra vypadá opravdu dost vachrlatě. Samolepky jsem taky nevyužil. přijde mi, že vypadá skvěle i bez nich. Celkově 85%

rasik8

Já jsem si tenhle set už taky koupil a vadí mi že docela často odpadávají přední kola........ :(
Moje Brickshelf galerie http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Legac
Trains,trains,trains,...,ale jen 9v  http://mafiapage.wz.cz - stránky o MAFII - hře na PC

grohl


Mellory

Citace od: rasik8 kdy 30.07.2007, 22:55:16
Já jsem si tenhle set už taky koupil a vadí mi že docela často odpadávají přední kola........ :(

Odpadávají kola z axle, nebo kola i s nějakým kusem konstrukce?
Nothing is true. Everything is permitted.

LiBorec

#23
Já mám taky tento set doma,dostal jsem ho k vanocum,proste WOW! ;D,ale kola maji tendenci ne vypadavat,ale pro zataceni trosku se "odsunovat",ja jsem tam mrsknul(laicky receno) pojistku a ted uz nemam zadne problemy

Faantoom

Tak jsem si take poridil tento set.  sice za 4300,- ale jsem spokojen.. Docelůa jsem byl prekvapen z novych dilku... Byl jsem zvykly na jine soucastky... Jinak dobry

Francoa

#25
Tento set jsem pořídil asi před měsícem za 3800 tuším, samozřejmě starší, ale ve výborném stavu a všechny kola jsem měl stříbrná  :) Jinak opravdu mě taky zklamalo, že odtahovka na to jak je obrovská, opravdu nic moc neumí :-( . Sice to je super zásobárna klasických dílů, ale ty zajímavé díly (pneumatika, diferenciály... ) tam jsou opravdu po zkromnu. Na tak velkou stavbu opravdu mohli vymyslet kyvné nápravy, nebo alespoň zvedací nápravu a podobné vychytávky. jak už jste zde psali, kamion je krásný na výstavě, a to je asi tak všechno. já ho hned rozebral a použil na díly. Každopádně koupě vůbec nelituji, jen mě překvapilo, jak je to "odfláknutý" . Když to třeba porovnám se staršíma Technikama, např typ 8880 (vím, že to je trochu něco jiného, ale konec konců, furt je to obojí LEGO - TECHNIC), je to prostě úplně někde jinde  >:(