Demonstrace - ztráta výkonu

Založil eNTy, 03.05.2006, 19:27:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

eNTy

Postavil jsem si doma na zkoušku asi nejvýkonnější LEGO kompresor od R.Hempela a přemýšlel co jím pohánět. Tak jsem postavil jednoduchý oscilační dvoutaktní pneu-motor a propojil.
Musím konstatovat, že výsledkem je krásná demonstrace obrovské ztráty síly, vyplývající z non-industrial kvality LEGO dílků, ale to se dalo čekat. Hlavní přece je, že to jde postavit tak snadno a bezbolestně...
Video běžícího motoru hnaného kompresorem (900kb) . Ano, pneu-motor se opravdu pomalinku otáčí....
Video běžícího motoru hnaného ruční pumpičkou (800kb). Mám prostě o dost větší páru, než LEGO motor  :)

otaznik

Moc pěkná demonstrace! Ten slabý výkon je hodně překvapující, asi by to chtělo alespoň 4 pumpy (nebo raději 8  ;D).
Je škoda, že LEGO nevyrábí i velké pumpy bez pružin, to by výkon kompresoru znásobilo.

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

expertik

Citace od: xtepn01 kdy 03.05.2006, 19:27:24
Postavil jsem si doma na zkoušku asi nejvýkonnější LEGO kompresor od R.Hempela a přemýšlel co jím pohánět. Tak jsem postavil jednoduchý oscilační dvoutaktní pneu-motor a propojil.
Musím konstatovat, že výsledkem je krásná demonstrace obrovské ztráty síly, vyplývající z non-industrial kvality LEGO dílků, ale to se dalo čekat. Hlavní přece je, že to jde postavit tak snadno a bezbolestně...
Video běžícího motoru hnaného kompresorem (900kb) . Ano, pneu-motor se opravdu pomalinku otáčí....
Video běžícího motoru hnaného ruční pumpičkou (800kb). Mám prostě o dost větší páru, než LEGO motor  :)

Je to pekne spravené som rád, že technic nadšencov je nás tu viac :-)
K tomu "výkonu" - nebude to tým, že objem vzduchu v tých "prťavých" piestikoch je predsa len rádovo menší ako v ručne pumpovateľných "veľkých" piestoch? Skúsil si napríklad namiesto dvoch malých použiť malých aspoň 8-10 ks? Je mi jasné, že perpetuum z toho nebude, ale možno pri tých malých otáčkach ten pneumotor bude mať vaší kruťák....neviem, nedostal som sa k tomu napájať moj (už rozobraný) 4V pneumotor kompresorom :-)))
 Inak snímam klobúk dole pred Tvojim "pracovno-hracím" pultom aj so zásuvkami....bývaš v dome?  ;)

expertik

Citace od: Jindroush kdy 03.05.2006, 20:15:09
BTW: Nejlepší kompresor je 2x6ti pumpáč od Kevina Clague.

Viz http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=4457.msg27039#msg27039

Všimli ste si na stránke toho Kevina posledný najaktuálnejší výtvor? :-)) Bodaj by už bol "k mání" aj u nás :-) ...ten nový NXT set mám na mysli :-)

eNTy

Citace od: expertik kdy 03.05.2006, 20:18:15
 Inak snímam klobúk dole pred Tvojim "pracovno-hracím" pultom aj so zásuvkami....bývaš v dome?  ;)

Dik za pochvalu, lepsi pohled najdes zde: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=5273.0
Zatiim std. 3+1 v panelaku, v dohledne dobe se to snad zmeni  :)

expertik

Citace od: xtepn01 kdy 03.05.2006, 21:09:51
Citace od: expertik kdy 03.05.2006, 20:18:15

Dik za pochvalu, lepsi pohled najdes zde: http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=5273.0
Zatiim std. 3+1 v panelaku, v dohledne dobe se to snad zmeni  :)

Máš to pekné, hlavne tie "šuplíčky na serepetičky"  ;D
Ja mám byt v novostavbe (dom je zatiaľ v nedohľadne, kedže sme na Slovensku a na mojom pozemku okrem trávy nemám nič :-)) a po 3 rokoch som sa konečne rozhodol si z balkóna spraviť Lego ráj :-)) Zatiaľ som ho dal len zaskliť fínskym systémom a v priebehu leta ho dokončím...toto je momentálny stav : ;)

ass

Citace od: expertik kdy 03.05.2006, 21:52:49
Ja mám byt v novostavbe (dom je zatiaľ v nedohľadne, kedže sme na Slovensku a na mojom pozemku okrem trávy nemám nič :-)) a po 3 rokoch som sa konečne rozhodol si z balkóna spraviť Lego ráj :-)) Zatiaľ som ho dal len zaskliť Fínskym systémom a v priebehu leta ho dokončím...toto je momentálny stav : ;)

Koukám, že jsi zkoušel postavit tu automatickou převodovku, stejně jako nedávno já  ;D. http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=73968 (teda jestli je to ona)

expertik

Citace
Koukám, že jsi zkoušel postavit tu automatickou převodovku, stejně jako nedávno já  ;D. http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=73968 (teda jestli je to ona)

Ano je to ona ;) Bolo to síce asi pred 2 mesiacmi, ale dobre si to pamätám. :-) Len škoda, že som ju nezapojil na nejaký elektromotorom poháňaný podvozok, stálo by to zato odskúšať, či to pracuje spoľahlivo pri záťaži. V rukách mi to fungovalo tak-všelijak.
Ty si to skúšal?

ass

No já jsem jaxi nepochopil, jak to má fungovat  ::). Není to rozdílem rychlosti otáčení výstupní a vstupní tyčky?

expertik

Citace od: ass kdy 04.05.2006, 06:59:47
No já jsem jaxi nepochopil, jak to má fungovat  ::). Není to rozdílem rychlosti otáčení výstupní a vstupní tyčky?

Sice si už vôbec nepamätám, že ako to presne fungovalo, ale rozdielom by to byť nemalo. No to len naslepo uvažujem... ;)