ICONS 2026

Založil Anatyt, 18.11.2025, 17:18:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Anatyt

Jesenná idylka v záhrade - celkom pekné. Toto by bolo fajn aj v minifig merítku.

https://brickset.com/article/126988/lego-gardens-of-the-world-continues-with-11372-autumn-cottage-garden!

milanv

Tak tohle pobavilo: tady designér otočil knoflíkem "romantičnost" krutě doprava :) Ale je to skvělé a "funguje to", je to scéna jak ze starého obrazu, kompozičně parádní, nápady pěkné. Jenom mě pobavilo, jak to dopadne, když se někdo za ten "knoflík doprava" fakt nestydí. Pak můžeme mít takovéto pěkné dílko. A za celkem normální cenu - z pohledu dnešních cen. Ne že by to bylo málo, ale v porovnání s akváriem...

Edit: opravuji, knoflíkem romantičnosti je otočeno tady ne úplně doprava, protože kam by pak točili tím knoflíkem u Japonské idylky? :)
Pán na Žlutém hradě

Drobuliatko

Ano, japonska idylka aj toto su ozaj romanticke sady! :D Pekne je to.  ;)

Anatyt

Stranger Things - celkom fajn sety.

Anatyt

Anatyt

milanv

Poučení z obchodní ulice: když zalijete kočku do sádry, musíte myši honit montážním klíčem ;)

Ale jinak je to teda zajímavý set. Nové dílky nevidím (pokud nepočítám potisk holuba), zato stavební techniky jsou tam zajímavé snad úplně na každém kousku!
Pán na Žlutém hradě

Borun

Škoda té fialové barvy torz uniforem a klobouku. Být to černá nebo červená mohla z toho být  pěkná armáda.

Colonel32

Citace od: milanv kdy 04.12.2025, 17:28:22Nové dílky nevidím (pokud nepočítám potisk holuba), zato stavební techniky jsou tam zajímavé snad úplně na každém kousku!

https://www.newelementary.com/2025/12/review-11371-shopping-street-from-lego.html

Co nové dílky. Ale staré dílky!

milanv

Citace od: Colonel32 kdy 04.12.2025, 18:18:47Co nové dílky. Ale staré dílky!
Toho jsem si nejdřív vůbec nevšiml, ale je to skvělá zpráva. Každý takový počin je vítaný!

Ale díky tvému odkazu jsem si ještě párkrát podrobněji prohlédl stavbu jako takovou a musím říct, že pro mě zůstává jako hlavní zážitek. Díky všem těm úhlům vypadá celkově živěji než jakákoli rovná fasáda, stavební triky na napojování zdí, na věžičce, na ozdobách fasád... Člověk může kouknout prakticky kamkoliv a hned má inspiraci.

Líbilo se mi už Náměstí, to se taky hodně snažilo - ale tam si dali příliš velký úkol, tak členitá sestava domů už by potřebovala větší plochu. I tak ale dělali designéři, co mohli... A tady, na obchodní ulici, je to podle mě ještě vyváženější a povedenější.
Pán na Žlutém hradě

BlazejHolen

Je teda megatrapný jak zas všechny zajímavé GWP vyžrala banda scalperů... člověk si chce 1.1. ráno objednat ST domek s WSQK rádio stanicí a co nevidí? Set vyprodán, doobjednávka s doručením za 60 dnů a GWP už není... A to bylo kolik? Ani ne 9 hodin po spuštění prodeje?

A bazoše a sbazary se plní vykukama s nabídkou GWP za 3000,- a více. Regulérně k poblití. 🤮😤🤬

Anatyt

Je to ako píšeš. Podobne to bolo s GWP k Enterprisu. Ale Lego oznámilo, že GWP k Enterprisu vráti, čo som aj očakával. Ale nie vždy sa to tak deje.
Neviem, ale ten boj so scalpermi sa asi vyhrať nedá. A možno ho Lego ani vyhrať nechce - veď im to robí "rýchle prachy".

BlazejHolen

Citace od: Anatyt kdy 04.01.2026, 12:50:34Je to ako píšeš. Podobne to bolo s GWP k Enterprisu. Ale Lego oznámilo, že GWP k Enterprisu vráti, čo som aj očakával. Ale nie vždy sa to tak deje.
Neviem, ale ten boj so scalpermi sa asi vyhrať nedá. A možno ho Lego ani vyhrať nechce - veď im to robí "rýchle prachy".

Kéž by tu rádiostanici také vrátili. Vždyť už kurnik musí v Legu vědět že se mají řádně zásobit... tohle není poprvý, ani podruhý, ale děje se to už min. od vydání Barad Dur. A možná ještě déle. To samé s CMF. Jakoby nevěděli jaká témata AFOLY táhnou že?

Jestli jim to nedochází tak jsou to ignoranti a tupounu. Jestli to vědí a nechávají to být (je jim to fuk) tak je to snad ještě horší, protože je to otevřený antizákaznický přístup, generující stres, FOMO a pod. A to jde zcela proti původní myšlence na které tahle firma vznikla.

Colonel32

Ono by dost pomohlo, kdyby LEGO garantovalo, že GWP dostane každý, kdo set objedná během prvního týdne. Dokud jsou skladové zásoby tak hned, když zásoby dojdou, tak o měsíc později. Ale garantovat, že bude dovyrobeno podle přijatých objednávek.

danyboy

Citace od: BlazejHolen kdy 04.01.2026, 12:36:39Je teda megatrapný jak zas všechny zajímavé GWP vyžrala banda scalperů... člověk si chce 1.1. ráno objednat ST domek s WSQK rádio stanicí a co nevidí? Set vyprodán, doobjednávka s doručením za 60 dnů a GWP už není... A to bylo kolik? Ani ne 9 hodin po spuštění prodeje?

A bazoše a sbazary se plní vykukama s nabídkou GWP za 3000,- a více. Regulérně k poblití. 🤮😤🤬

Mi zase přijde megatrapný tohle vyplakávání. Nechci se nikoho zastávat, ale skalperů je oproti té hordě nákupů klasických fanoušků absolutní minimum. Vždyť se stačí podívat jenom, kolik lidí čekalo na to LEGO ve frontě před fyzickým store po celém světě. set byl vyprodaný tuším už během půlnoci. Za to, že sis dal na čas, tak nemůžou skalpeři. Ten nával a vyprodání se dal vzhledem k obřímu hypu očekávat. Nehledě na to, že i ta tržní cena toho GWP je prostě adekvátní. Set si můžeš později sehnat klidně i za 60% MOC, tak nevidím problém, si koupit samostatně GWP, kvůli kterému musel někdo koupit set za plnou cenu. Konec konců, takhle jsem to udělal u 10354 a 10333,  u kterých jsem si GWPčka koupil za resell cenu a později k nim v akci samotné sety.

BlazejHolen

Citace od: danyboy kdy 04.01.2026, 15:44:01
Citace od: BlazejHolen kdy 04.01.2026, 12:36:39Je teda megatrapný jak zas všechny zajímavé GWP vyžrala banda scalperů... člověk si chce 1.1. ráno objednat ST domek s WSQK rádio stanicí a co nevidí? Set vyprodán, doobjednávka s doručením za 60 dnů a GWP už není... A to bylo kolik? Ani ne 9 hodin po spuštění prodeje?

Mi zase přijde megatrapný tohle vyplakávání. Nechci se nikoho zastávat, ale skalperů je oproti té hordě nákupů klasických fanoušků absolutní minimum. Vždyť se stačí podívat jenom, kolik lidí čekalo na to LEGO ve frontě před fyzickým store po celém světě. set byl vyprodaný tuším už během půlnoci. Za to, že sis dal na čas, tak nemůžou skalpeři. Ten nával a vyprodání se dal vzhledem k obřímu hypu očekávat. Nehledě na to, že i ta tržní cena toho GWP je prostě adekvátní. Set si můžeš později sehnat klidně i za 60% MOC, tak nevidím problém, si koupit samostatně GWP, kvůli kterému musel někdo koupit set za plnou cenu. Konec konců, takhle jsem to udělal u 10354 a 10333,  u kterých jsem si GWPčka koupil za resell cenu a později k nim v akci samotné sety.

"Nechci se nikoho zastávat, ale..."

Sorry, ale rád bych žil ve světě kde nemusím bejt o půlnoci na značkách abych si koupil předraženou Lego stavebnici a dostal k ní dárek, který se anoncuje na prvních několik dní... a to nemluvím o tom, že od 1.1. to je jen pro registrované...

Ale klidně si to obhajuj a omlouvej 🤦🏻�♂️

IMO pokud se dal nával očekávat, pak Lego brutálně podcenilo zásoby.

danyboy

Citace od: BlazejHolen kdy 04.01.2026, 16:13:14

Sorry, ale rád bych žil ve světě kde nemusím bejt o půlnoci na značkách abych si koupil předraženou Lego stavebnici a dostal k ní dárek, který se anoncuje na prvních několik dní... a to nemluvím o tom, že od 1.1. to je jen pro registrované...

Jen uvádím fakta. Upřímně mi je nějaký hukot kolem GWP úplně šumák, nepotřebuju se nikoho zastávat. Mám z toho maximálně srandu. Jen jsem alergický na neustále "za to mohou skalpeři". Máš na bazoši koneckonců dvě nabídky prodeje, což teda rozhodně není ukazatel toho, že by to vykoupili jen spekulanti. Přijde mi zapšklé někoho nazývat vykukem, jen proto, že nabízí jednu stavebnici k prodeji.  Neřeknu, kdybych jich někdo o půlnoci nakoupil 20 a obratem nabízel.

Rades

Mám k tomu jednu zajímavost, gwp jsem si postavil a na návodu je QR kód k registraci sady (za 20 vip bodů), což je samo o sobě divné, protože Lego to u exkluzivních setů a dárků na návod nedává. QR byl i na zaměstnaneckém setu 2025, ale tam to člověka přesměrovalo na web s návody.

Jinak Lego "Creel house" limituje 3ks na osobu, což je poměrně slušné a věřím tomu, že gwp ještě bude.. Jinak existuje infolinka Lega, kde se dá doptat a třeba vám i řeknou podrobnosti, že měli, já nevím, výpadek dodávek, ale že plácnu v úterý to bude opět dostupné..

Stalo se to historicky např. s taxíkem nebo stěhovákem.. dokonce Blacktron byl snad 3x během roku dostupný..
A jinak jak píše Danyboy, existuje Bricklink atd. kde se to dá sehnat, ale asi bych počkal až to lidem v týdnu začne chodit.. cena půjde dolů ;)

mesje

S GWP je problém, odkedy kupujem lego na lego.com... proste stačí urobiť viac gwp, vyjde ich to len par eur naviac a brutalne pomôže predaju hlavného setu, ale napriek tomu sa nepoucia. Prítom sa nikdy nestalo, aby licencovaného gwp vyrobili príliš veľa a ostalo im to na sklade. Úplne stačí skopírovať počet hlavnych setov vyrobených v 1.den a počet bonusov k nemu - každý kto prvý deň kupuje licencovanu vec za vysokú katalógovu cenu, chce aj gwp. Lebo deje sa skôr opak - ľudia čo ten set chceli 1.den, ale minul sa gwp, odložia nákup na dobu keď bude v zlave. Takže si strieľa tlg vlastný gól. Ale to je ich chronicky problem. Takisto casto neodhadnu veľký záujem v 1.den o zaujímavé sety.
S tým nič neurobíme, sú nepoucitelni, tak ako nezvládajú online svet. Bud sa človek prisposobi a dá budík na polnoc, alebo musí nákup odložiť na zľavy.
Našťastie väčšinou tie gwp nepotrebujem a ani mi nestojí ich predaj za zníženie ceny hlavného setu, keďže je otázkou času, kedy ten set bude v zlave väčšej ako je hodnota gwp...

winring

U GWP které chci stojím bohužel v jednu ráno na značkách a obnovuju prohlížeč. Nejsem z toho nadšený a v poslední době to byla popravdě i chyba protože 90% z nich šlo v pohodě koupit ještě i ráno (I ta Enterprise měla GWP i když ráno to už byla doobjednávka). Ale přesně jsem nechtěl riskovat že jednou to nevyjde.
Ale ve chvíli, kdy by mi utekl, nedal bych překupníkovi za něj ani korunu. Dokud si lidi budou říkat "vždyť to není tolik", "vždyť já si pak něco koupím ve slevě a pokryje mi to" tak tu budou vykukové co budu ukazovat na FB marketplace 10 balení, každé za 3000 či jako celek za 25000. Jedna věc je prodat jednou za rok dva tři sety a druhá je byznys na nedostatku. A co se týká zlevnění po tom, co to přijde více lidem, stačí se kouknout na GWP satelitu. Stále je na nesmyslných 2500,- i po pěti letech.

Rades

Citace od: winring kdy 05.01.2026, 09:15:46U GWP které chci stojím bohužel v jednu ráno na značkách a obnovuju prohlížeč. Nejsem z toho nadšený a v poslední době to byla popravdě i chyba protože 90% z nich šlo v pohodě koupit ještě i ráno (I ta Enterprise měla GWP i když ráno to už byla doobjednávka). Ale přesně jsem nechtěl riskovat že jednou to nevyjde.
Ale ve chvíli, kdy by mi utekl, nedal bych překupníkovi za něj ani korunu. Dokud si lidi budou říkat "vždyť to není tolik", "vždyť já si pak něco koupím ve slevě a pokryje mi to" tak tu budou vykukové co budu ukazovat na FB marketplace 10 balení, každé za 3000 či jako celek za 25000. Jedna věc je prodat jednou za rok dva tři sety a druhá je byznys na nedostatku. A co se týká zlevnění po tom, co to přijde více lidem, stačí se kouknout na GWP satelitu. Stále je na nesmyslných 2500,- i po pěti letech.

Souhlas, ale zrovna Ulysses není gwp, ale za body a udělali minimálně 1x doskladnění, během kterého jsem objednal. Sety za body jsou jen 1x na účet.

Anatyt

Ulysses bolo GWP k Discovery

STARHAWK

Citace od: BlazejHolen kdy 04.01.2026, 16:13:14Sorry, ale rád bych žil ve světě kde nemusím bejt o půlnoci na značkách abych si koupil předraženou Lego stavebnici a dostal k ní dárek, který se anoncuje na prvních několik dní... a to nemluvím o tom, že od 1.1. to je jen pro registrované...

Hold niekto iny by rad zil vo svete kde nie su nezmyselne vojny zabijajuce nevinnych, kde neumieraju deti na podvizivu a nedostatok uplne zakladnych liekov, kde nie su deti nutene tvrdo pracovat alebo su predavane ako dobytok na este horsie veci, atd. atd. ....

Problemy 1. sveta.

A to som sa sakra musel krotit, aby som to napisal slusne.

Takze vytaj v realite a namiesto pindania to rob ako mi ostatny:
1) bud chod do lego store a tam si vystoj frontu
2) alebo  zostan online po polnoci a refreshuj
3) alebo zaplat niekomu kto tak ucinil aby set ziskal
4) vyskladaj si GWPcko zo suciastok - malokedy tam su ozaj unikatne elementy

Lego nepodcenilo zasoby, lego spravilo len tolko aby pokryli nejaku cast objednavok a viac z pohladu zisku nepotrebuju.
Dokial sa tie GWPcka vypredaju tak rychlo tak plnia PRESNE svoj ucel.

Bola by krasna idea od Colonel32 nech to dostane kazdy napr v prvom tyzdni, ale naco by to robili ? To by bol len proklienstky tah a to momentalne vobec nepotrebuju, ked sa im produkty predavaju na mraky aj bez takto proklientskeho pristupu.

Zabudnite uz na "Only the best is good enough", to uz davno neplati. Uz je to len korporat, ktoremu ide v prvom rade o zisk a potom o zisk a niekde na konci retazca je zakaznik, ktoremu sa da to hole minimum aby sa ten najvecsi zisk dosiahol.
A dokial lego nebude zase pred krachom (teda prestanu ho ludia kupovat), tak sa to ani nezmeni.

fanda

Chybí mi tu bod:

5) kupuj si pouze kostky od TLG a dalších, vesele si stav vlastní MOCy a nebude tě TLG rozčilovat

Anatyt

Fando, na to sa nedá takto pozerať. Stavanie MOCov je jedna vec (a sám si zistil, že to tiež nie je také easy) a zberateľstvo setov, resp. stavanie origo Lego setov vec druhá. Podľa tejto teórie by Lego nemuselo vyrábať sety vôbec, len kocky. Čo za mňa nie je zlý nápad. ;D  Ale kým predávajú sety, tak má zákazník právo pochváliť, či kritizovať. Najmä ak Lego v posledných rokoch vsádza hlavne na to zberateľstvo, resp. poličkové modely.

BlazejHolen

Citace od: STARHAWK kdy 05.01.2026, 13:25:43
Citace od: BlazejHolen kdy 04.01.2026, 16:13:14Sorry, ale rád bych žil ve světě kde nemusím bejt o půlnoci na značkách abych si koupil předraženou Lego stavebnici a dostal k ní dárek, který se anoncuje na prvních několik dní... a to nemluvím o tom, že od 1.1. to je jen pro registrované...

Hold niekto iny by rad zil vo svete kde nie su nezmyselne vojny zabijajuce nevinnych, kde neumieraju deti na podvizivu a nedostatok uplne zakladnych liekov, kde nie su deti nutene tvrdo pracovat alebo su predavane ako dobytok na este horsie veci, atd. atd. ....

Problemy 1. sveta.

A to som sa sakra musel krotit, aby som to napisal slusne.

Takze vytaj v realite a namiesto pindania to rob ako mi ostatny:
1) bud chod do lego store a tam si vystoj frontu
2) alebo  zostan online po polnoci a refreshuj
3) alebo zaplat niekomu kto tak ucinil aby set ziskal
4) vyskladaj si GWPcko zo suciastok - malokedy tam su ozaj unikatne elementy

Lego nepodcenilo zasoby, lego spravilo len tolko aby pokryli nejaku cast objednavok a viac z pohladu zisku nepotrebuju.
Dokial sa tie GWPcka vypredaju tak rychlo tak plnia PRESNE svoj ucel.

Bola by krasna idea od Colonel32 nech to dostane kazdy napr v prvom tyzdni, ale naco by to robili ? To by bol len proklienstky tah a to momentalne vobec nepotrebuju, ked sa im produkty predavaju na mraky aj bez takto proklientskeho pristupu.

Zabudnite uz na "Only the best is good enough", to uz davno neplati. Uz je to len korporat, ktoremu ide v prvom rade o zisk a potom o zisk a niekde na konci retazca je zakaznik, ktoremu sa da to hole minimum aby sa ten najvecsi zisk dosiahol.
A dokial lego nebude zase pred krachom (teda prestanu ho ludia kupovat), tak sa to ani nezmeni.

Hm. To je roztomilý festival argumentačních faulů Starhawku. Měl jsem dojem, že toto je fórum o Legu a že tady diskutujeme o stavebnicích v roce 2026. Ale zřejmě jsem se spletl a je to geopolitický kroužek, diskutující o sociálních problémech světa. Protože pokud ano, mám k tomu hodně co říci... tak to nechám ke zvážení...

Ale teď vážně. Skutečně si nemohu dovolit vyjádřit kritiku, aniž bych čelil řečem o "pindání"? Zároveň děkuji za nevyžádané rady, jsem si dobře vědom, že si ten setík mohu postavit z dílků na PAB nebo BL. Jasný. Jen nebudu mít krabičku ani samolepky ani ten print kuřete... whatever. Říkej tohle sběratelům... "to nevadí že je to pryč, šak si to můžeš postavit sám..." (ostatně jako skoro všechno žejo). 🤦🏻�♂️

Je to jak to je, nicméně s tím, kam se Lego jako firma posunulo se opravdu nesmířím. A klidně si budu "pindat dál."

Asi by bylo fajn příště rovnou říct, že dárek k setu je pro prvních xy objednávek během prvních 3-5 hodin a pak šlus. A pak je to ok.

otaznik

Já, když se mi něco zdá předražené, tak to nekupuji.
Stejně tak, když něco chci, tak něco obětuji (peníze, čas). Navíc, většinou stačí být trpělivý a můžeš mít, co se týká LEGO stavebnic, téměř cokoliv.

BlazejHolen

Citace od: danyboy kdy 04.01.2026, 16:29:16
Citace od: BlazejHolen kdy 04.01.2026, 16:13:14

Jen uvádím fakta. Upřímně mi je nějaký hukot kolem GWP úplně šumák, nepotřebuju se nikoho zastávat. Mám z toho maximálně srandu. Jen jsem alergický na neustále "za to mohou skalpeři". Máš na bazoši koneckonců dvě nabídky prodeje, což teda rozhodně není ukazatel toho, že by to vykoupili jen spekulanti. Přijde mi zapšklé někoho nazývat vykukem, jen proto, že nabízí jednu stavebnici k prodeji.  Neřeknu, kdybych jich někdo o půlnoci nakoupil 20 a obratem nabízel.

No já teda vidím nabídek mnohem více. Bazoš i Sbazar je jich plnej. Prostě klasickej vzorec... vykoupit a pak vydělávat na tom, že něco není dostupný... Jestli tohle nedělá "vykuk" (a to jsem slušnej) tak nevím... Nějakej Dany z JH takhle střílí 3 "sady".

To je prostě to o čem jsem původně psal. A že jsem kvůli tomu megatrapnej? Navzdory respektu k odlišným názorům hluboce nesouhlasím.

BlazejHolen

Citace od: otaznik kdy 05.01.2026, 22:35:29
Já, když se mi něco zdá předražené, tak to nekupuji.
Stejně tak, když něco chci, tak něco obětuji (peníze, čas). Navíc, většinou stačí být trpělivý a můžeš mít, co se týká LEGO stavebnic, téměř cokoliv.

Tak Lego je předražené, co si budeme... Nerozumím té potřebě furt něco omlouvat, hájit... to už zavání stádovitým chováním.

Je prostě smutný, že když si chce člověk něco koupit, musí ještě kromě peněz přinášet další oběti... Jako jo, děje se to, iphony, apod. To je každoroční klasika... Ale normalizovat to? To je úlet. Sorry but not sorry.

otaznik

Citace od: BlazejHolen kdy 05.01.2026, 22:56:19
Citace od: otaznik kdy 05.01.2026, 22:35:29Já, když se mi něco zdá předražené, tak to nekupuji.

Tak Lego je předražené, co si budeme... Nerozumím té potřebě furt něco omlouvat, hájit... to už zavání stádovitým chováním.

Je prostě smutný, že když si chce člověk něco koupit, musí ještě kromě peněz přinášet další oběti... Jako jo, děje se to, iphony, apod. To je každoroční klasika... Ale normalizovat to? To je úlet. Sorry but not sorry.
Já nic neomlouvám (na zmínku o stádovitém jednání nebudu ani reagovat). Jen a pouze konstatuji, že podmínky jsou pro všechny stejné. A je jen tvoje rozhodnutí, zda si v klidu koupíš stavebnici, kterou chceš, nebo ne. Že k tomu dává prodejce něco zdarma je jen a pouze na něm. Pokud se ti nelíbí jeho strategie, napiš jim, zavolej jim, navrhni jim změny.
Já tě chápu, že tě daná situace naštve, ale já se nad podobné věci už dávno povznesl. A když mi náhodou uteče něco, co jsem chtěl, tak buď to chci hned a zaplatím, co trh žádá nebo počkám (a v 95% se dočkám) a koupím to, až bude cena pro mě akceptovatelná. A stejně pak většinou zjistím, že jsem to ani nepotřeboval..