Technic 2025

Založil Anatyt, 21.11.2024, 22:53:21

Předchozí téma - Další téma

Měch a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Anatyt

No a Technic F1 nesmie chýbať! :D

Anatyt

Ducati Panigale V4 S

Anatyt

Anatyt

A nejaký drobizg.

HD

Vidím ve formulích nové díly pro spalovací motory (Ducati má dle fotek ještě původní) a zavěšení kol? Vypadá to, že obě budou mít i dvourychlostní převodovku (?).
Sklápěč vypadá dost dobře, má černé blatníky, Supra je pro mne trochu zklamání, ale bude to dobrá zásobárna průhledných panelů. :D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

poMOCník

Citace od: HD kdy 01.12.2024, 13:01:38Vidím ve formulích nové díly pro spalovací motory (Ducati má dle fotek ještě původní) a zavěšení kol? Vypadá to, že obě budou mít i dvourychlostní převodovku (?).
Sklápěč vypadá dost dobře, má černé blatníky, Supra je pro mne trochu zklamání, ale bude to dobrá zásobárna průhledných panelů. :D

Ty průhledné panely jsou super, chtěl bych z nich postavit něco zamrzlého a přitom zajímavě tvarovaného! Akorát jaké použít axle (nebo čím se to spojuje), aby led nebyl moc špinavý nebo nepřirozeně červený?

Anatyt

Mám taký pocit, že v 2. polovici roka sa dočkáme front-end nakladača JCB. 8)

Tomik

Citace od: Anatyt kdy 02.12.2024, 11:03:08Mám taký pocit, že v 2. polovici roka sa dočkáme front-end nakladača JCB. 8)
Toho bych bral všemi deseti. Po té záplavě sporťáků a formulí by to chtělo nějaký model s funkcemi, které budou něco skutečně dělat a zároveň to budou dělat viditelně. >:D
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Citace od: poMOCník kdy 01.12.2024, 19:34:25Ty průhledné panely jsou super, chtěl bych z nich postavit něco zamrzlého a přitom zajímavě tvarovaného! Akorát jaké použít axle (nebo čím se to spojuje), aby led nebyl moc špinavý nebo nepřirozeně červený?
Pokud nepotřebuješ pevnost Axle, stačí Bar:

Bar 4L (Lightsaber Blade / Wand)Trans-Clear303746507886Bricklink
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

otaznik

Citace od: Anatyt kdy 03.01.2025, 22:23:55Max sa pohral. ;)

Jako jo, ale to na věci, že je to "jen" další formule, bohužel nic nemění.

Anatyt

42211 Lunar Outpost

42210 2 Fast 2 Furious Nissan Skyline GT-R (R34) Car

42208 Aston Martin Valkyrie

42212 Ferrari FXX K

42214 Lamborghini Revuelto

42213 Ford Bronco SUV

42209 Volvo L120 Electric Wheel Loader

42215 EC500 Hybrid

Lukas

Popravdě nic moc, u Volva L120 nová lžíce a EC500 težké zklamání, protože to není RC ( zajímavé jsou na něm jen ty 45° panely). Takže kupovat budu asi jen Bronco ( Jako fanoušek modrého oválu a bude se hodit na moji farmu ) Zbytek  pokoupím na Bricklinku. Ale žena asi bude potřebovat vše z Pottera :D

Anatyt

Tie nové 3-uholníkové panely budú postupne asi bežné. Kvôli ním ten predražený EC500 kupovať netreba. ;)
Ten L120 neviem mierkovo zaradiť. :) Ku ktorým Technic strojom to +- ide?

Tomik

Citace od: Anatyt kdy 02.05.2025, 09:42:36...
Ten L120 neviem mierkovo zaradiť. :) Ku ktorým Technic strojom to +- ide?
Velikostně je srovnatelný s letošní sklápěčkou 42203 - na šířku má také 13 studů a je jen o pár centimetrů delší. Nicméně měřítko nakladače je o trochu menší soudě podle velikosti sedaček. Z letní várky se mi nakladač zamlouvá asi nejvíce, protože to je kompaktní model s hromadou ozubených kol a převodů. Jen ta cena mi přijde hodně přemrštěná vzhledem k tomu, jak je výsledný model "malý".

Bagr se podle mě také povedl, jen je na mě už celkem dost velký a drahý. To, že je motorizovaný "hloupým" battery boxem, bych viděl spíše jako výhodu - jeho funkčnost není vázaná na aplikaci, kterou dříve nebo později přestane LEGO podporovat...
můj flickr

milanv

Citace od: Tomik kdy Včera v 19:19:29Bagr se podle mě také povedl, jen je na mě už celkem dost velký a drahý. To, že je motorizovaný "hloupým" battery boxem, bych viděl spíše jako výhodu - jeho funkčnost není vázaná na aplikaci, kterou dříve nebo později přestane LEGO podporovat...
Bagr mě hodně zaujal, i když je to obří cena. A po tomhle tvém příspěvku mě zajímá ještě mnohem víc: ty víš, na co jsou tam ty motory napojené? Já myslel, že zrušili všechno, co je bez BT a bez napojení na mobil. Co jsem zaspal?
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

Citace od: Tomik kdy Včera v 19:19:29Velikostně je srovnatelný s letošní sklápěčkou 42203 - na šířku má také 13 studů a je jen o pár centimetrů delší. Nicméně měřítko nakladače je o trochu menší soudě podle velikosti sedaček. Z letní várky se mi nakladač zamlouvá asi nejvíce, protože to je kompaktní model s hromadou ozubených kol a převodů. Jen ta cena mi přijde hodně přemrštěná vzhledem k tomu, jak je výsledný model "malý".

A toto je asi este menšia mierka, nie?
https://brickset.com/sets/42168-1/John-Deere-9700-Forage-Harvester

Tomik

Citace od: milanv kdy Včera v 22:28:11Bagr mě hodně zaujal, i když je to obří cena. A po tomhle tvém příspěvku mě zajímá ještě mnohem víc: ty víš, na co jsou tam ty motory napojené? Já myslel, že zrušili všechno, co je bez BT a bez napojení na mobil. Co jsem zaspal?
Nezrušili, jen to tak často nepoužívají. "Hloupý" battery box seženeš i samostatně na lego.com zde. Nevím přesně, jak to bude fungovat, ale z fotek se dá odhadnout následující:

Zde je vidět zapínání battery boxu. Vzhledem k poloze vůči nástavbě bagru odhaduji, že tam bude jediný motor (battery box má dva výstupy ovládané samostatně z opačných stran a ta opačná strana je pohřbená uvnitř nástavby).

Na tomto detailu ovládání je vidět převodovka, která ovládá všechny tři části ramene se lžící, plus čtvrtá funkce je uvolnění lžíce pro její záměnu za zbíječku.

Odhaduju tedy, že otáčení nástavby ani pohon bagru motorizovaný nebude. Ostatně by to ani moc nedávalo smysl.
můj flickr

Tomik

Citace od: Anatyt kdy Včera v 23:23:32A toto je asi este menšia mierka, nie?
https://brickset.com/sets/42168-1/John-Deere-9700-Forage-Harvester
Rozhodně. Ten kombajn má v reálu bez sekacího nástroje délku cca 6,5 m a tomu odpovídá asi 17 cm délky modelu z Lega. Nakladač má v reálu celkovou délku včetně lžíce necelých 9 m a to odpovídá 35 cm délky modelu. Jinými slovy model nakladače je dvakrát delší než model kombajnu, ale v reálu by měl být pouze o necelou polovinu delší.
můj flickr

milanv

Citace od: Tomik kdy Včera v 23:40:32Nezrušili, jen to tak často nepoužívají. "Hloupý" battery box seženeš i samostatně na lego.com zde.
Díky moc, tohle jsem vůbec nevěděl - myslel jsem, že je dávno "discontinued". Z hlediska mého dětského koutku Technic nebo vůbec doporučování rodičům je to naprostý zvrat k lepšímu, tj. nemusím jim složitě vysvětlovat, jak shánět historické PF motory! Sice samozřejmě osm stovek oproti ceně u konkurence je šílené, ale oproti těm chytrým battery boxům je to pro průměrného rodiče naprostý rozdíl! Jenom teda nevidím žádný přepínač, co by tam uměl být sepnutý natrvalo.

Ohledně modelu bagru: podle těch fotek to vypadá, jak říkáš: jeden motor a převodovka. Ale to mi přijde z výukového/hracího hlediska vlastně o to zajímavější: mechanismus, co opravdu dělá něco viditelného a je vidět a je přístupný i na sestaveném modelu. Oproti tomu, když jediný efekt celé supersložité převodovky u aut je, že jinou rychlostí skáčou axly v neviditelně zabudovaném motoru, je to jasný rozdíl. Navíc z herního hlediska jsou mnohem praktičtější lineární aktuátory oproti pneumatickým pístům (neklesají gravitací). Jenom kdyby ta cena nebyla tak strašně vyhnaná pokusem o věrný model nějakého Volva s licencí.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Jinak aby bylo jasno: nehaním LEGO auta jako taková, jen z hlediska výukového/ukázkového/prezentačního je to naprosté peklo. Jak chcete nadchnout puberťáka, který už tak má nakročeno do dark age, když jediný efekt celé té konstrukce stavebnice za několik tisíc je takto neviditelný a na první pohled nezajímavý? Proto mě pokaždé láká, když vidím model s převodovkou funkcí, co je navíc pořádně vidět i na hotovém modelu. Musím být zkrátka schopný ten model "prodat": nadchnout děti i jejich rodiče.
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy Dnes v 08:12:22Díky moc, tohle jsem vůbec nevěděl - myslel jsem, že je dávno "discontinued". Z hlediska mého dětského koutku Technic nebo vůbec doporučování rodičům je to naprostý zvrat k lepšímu, tj. nemusím jim složitě vysvětlovat, jak shánět historické PF motory! Sice samozřejmě osm stovek oproti ceně u konkurence je šílené, ale oproti těm chytrým battery boxům je to pro průměrného rodiče naprostý rozdíl! Jenom teda nevidím žádný přepínač, co by tam uměl být sepnutý natrvalo.
...
On byl jeho prodej na chvíli ukončen a potom vstal opět z mrtvých, i když poněkud pochroumaný. Původní verze se dala normálně otevřít jako PF battery boxy a vyměnit v ní baterie - tu doprodali a ukončili. Následně přišli s "vylepšovákem", který spočívá v tom, že k výměně baterií potřebuješ křížový šroubovák (pro odšroubování nově přidaného šroubku), což je neskutečný opruz. Stejný osud potkal vlastně i ten BT hub. A co se týká přepínače, tak na hloupém battery boxu máš rovnou dva (jeden pro každý port)! Jsou to ty červené části na vrchu boxu, které jsou spojené s červenými křížovými dírami na bocích. Můžeš si tedy vybrat, jestli chceš udělat páčku na vrchu nebo to přepínat osičkou z boku. Samozřejmostí jsou 3 polohy: vypnuto uprostřed a potom jedna poloha pro chod po směru hodinových ručiček a druhá pro opačný.

můj flickr

milanv

Ta potřeba šroubováku je otravná, ale jak jsi tu větu začal, bál jsem se ještě něčeho horšího typu nerozebiratelný BBox s nevyměnitelnou baterkou apod.
S těmi přepínači jsme si nerozuměli: samozřejmě je vidím, ty nelze přehlédnout :) Ale myslel jsem, že se automaticky vracejí doprostřed, jak to u takových páček bývá. Takže na trvalé sepnutí si musíš postavit ještě konstrukci bokem, asi za ty axly. Nebo to tak není a ty přepínače drží?
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

A nie je nabíjací box (povedzme cez USB port) praktickejší, ako box na batérie?

milanv

Citace od: Anatyt kdy Dnes v 09:35:17A nie je nabíjací box (povedzme cez USB port) praktickejší, ako box na batérie?
Ne, a ekologičtější už vůbec ne. Klíčové je to slovo "nerozebiratelný", v kombinaci s věkem klesající kapacitou té baterie. Navíc na nabíjení musíš mít ten box na kabelu, takže na výstavě nemůže např. být v pohybujícím se modelu nebo pohybující se části modelu. Zatímco úplně obyčejná "krabička na baterky" udělá 100x lepší službu: můžeš si tam dát baterky nabíjecí i obyč., pro pohylivý model si je dobiješ vedle a pak vyměníš v okamžiku. A kde nevadí kabel, tak s "Milanovým hackem" můžeš jet rovnou ze zásuvky bez jediné zničené LEGO kostky. Navíc nabíjení z pořádné profi nabíječky rovnou z 220 V může být mnohem rychlejší a přitom šetrné k baterkám, můžeš si je nabít do zásoby, můžeš... Zkrátka zkus si provozovat dětský Technic koutek na výstavě a u toho mít vedle ještě svůj model(-y), na které nemáš pořádně čas kvůli tomu, že jsi 100% uvázaný v tom koutku :)
Pán na Žlutém hradě

milanv

Jinak s ohledem na to, kolik mám volných PF boxů, by pro mě byl výhodný podobný kabel, jen kdyby každý jeden nestál pomalu jak celý ten nový předražený BBox.
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

Dobre, Lego nevyrába stavebnice primárne pre výstavy, ale pre deti na hranie. ;)
V čom je nabíjací box menej ekologický, ako nabíjacie tužkové batérie? Kapacita klesá ako u nabíjacieho boxu, tak u tužkovej batérie. Mne osobne príde pri hračke praktickejšie pichnúť kábel priamo do hračky, nabiť ju a hrať sa, ako vybrať box, otvoriť box, vybrať batérie, nabiť ich a znova analogicky zopakovať proces. :) Neviem, pýtam sa.

milanv

Vždyť to píšu: dokud to nabíjíš, tak si s tím těžko např. zajezdíš jako s autem - to platí i doma u dítěte, na to nepotřebuješ výstavy - ty byly jen jako příklad. A až ti klesne kapacita té interní baterky, musíš se s tím smířit nebo vyhodit celý drahý LEGO BBox místo abys vzal jen novější baterky (a staré použil jinde). Nehledě na to, že technologie jsou pořád dál, takže výměnné baterky si tam za pár let dáš mnohem lepší a nabíječky budou taky rychlejší.
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy Dnes v 09:30:15...Nebo to tak není a ty přepínače drží?
Ty přepínače se nevrací do neutrální polohy, jak je vidět na tomto videu. Je tam sice ukázaná ta původní verze, ale od nové se liší jen tím šroubkem.
můj flickr