Vánoční výloha na rok 2025

Založil peki, 08.11.2024, 16:13:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Letošní výloha má podle ohlasů velký úspěch. Máme se domluvit na tématu pro rok 2025.

Za sebe (berte zatím jako nezávazný návrh)

Máme ověřený nový koncept na novém podstavci. Musím dotáhnout to osvětlení, ty Lego zdroje mi přídou nepraktické (na motory ok) na světlo půjdeme jinak (trafo určitě)

Mohli bychom jít do něčeho nadzemí podzemí:
- více pohybu (připravit univerzální napojení motoru které umožní výměnu bez rozebrání modulu, motor připnu pinama k axle věžím že oddělení technikářů by něco vymyslelo.

Ještě více světla :)

A a teď to téma, to takto ELfí (skřítkovské městečko). Opravdu pořádný plán města s letištěm, továrna na výrobu hraček, škola pro trénování sobů. Důl stěžbou černého uhlí (pokračuje v podzemním modulu) pro ty zlobivé děti. Zkrátka dotažení toho konceptu z elfí vesničky.
Podzemní moduly pak poskytnou prostor pro jednotlivé dílny či jiné zázemí.

Otázkou by byl samozřejmně koncept nadzemní části. Nechtěl by jsem opakovat perníky ty město s náměstím. proto ta část s letištěm možná nějakým překladištěm (vlaky). Ale zase by to mělo být hravé, teda dělat si z toho srandu (tím nemyslím toho DJ jež jméno nesmí být ani vysloveno :) )   

Lego tomu jde letos naproti jsou 2 sety kde jsou skřítci

poMOCník

V nadzemí skřítci, v podzemí skřeti.

Nešlo by podzemí zrecyklovat Milanova jeskyně? Pochybuju, že v tomhle tématu ho ještě někdo překoná (a nesmím zapomenout na Paní na Žlutém hradě samozřejmě). Tak kdybychom stavěli už na některých existujících modulech, můžeme to dotáhnout ještě dál.

Pool

Citace od: peki kdy 08.11.2024, 16:13:37Máme ověřený nový koncept na novém podstavci. Musím dotáhnout to osvětlení, ty Lego zdroje mi přídou nepraktické (na motory ok) na světlo půjdeme jinak (trafo určitě)

Na to osvětlení bych navrhoval USB. Dnes univerzální, lehce dostupné a má cca 5V takže na LED osvětlení dostačující. Ukázka na fotce, stačí zapojit osvětlení do rozbočovače a něčím to napájet. Doma jedu na 3 AA baterky, ale samozřejmě se to dá narvat do PC, powerbanky nebo na výstavy by stačil pořídit mega rozbočovat s trafem, jako např. něco takového https://www.alza.cz/i-tec-usb-3-0-charging-hub-16port-power-adapter-90-w-d5560566.htm.
Jinak výhodou tohoto řešení jsou i lehce dostupné a připravené LED osvětlení vsazené do kostek s Legem kompatibilní. Dají se relativně levně koupit různé konfigurace - počet osvětlených kostech vycházejícího z toho jednoho USB, různé barvy a zapojení těch osvětlených kostek (v sérii či paralelně)...

sharkabrick

Ahoj, nevím kam nás pustí prostor, ale zkusím přidat své nápady. Co skřítkovské město kde se vyrábí dárky co nejvíc napojit na dopravu. Ze střech distribuce balóny, jedna strana přístav a vánoční loď, druhá strana letiště. Nebo ne město, ale obří výrobní hala. Vlaky by klidně mohli být jen pod zemí, ve víc tunelech s terminály. Naznačit třeba potrubní poštu, kterou putuji dárky k vlakům... No a klidně i vic santů, ke každému prostředku jeden, santa-pilot, santa-námořník. Přece jen roznést vše jeden nemůže stihnout...a mimo výrobnu udělat třeba odlišné skřitky s čepičkami od trpasliků (od Sněhurky) co nakládají dárky...

milanv

Osvětlení pásky je podle mě nejlepší, tak jak to Mirek začal. Jen bych k nim dodal standardní systém napájení a ovládání, jak se prodává dnes do pracoven a kuchyní, tj. na 12 nebo 24 V s těmi jejich konektory a zdroji. A samozřejmě včetně stmívače a dálkového ovladače. To je ozkoušený a dokonce i certifikovaný systém, který je ale zároveň připravený na bastlení ala Mirek, protože se počítá s tím, že se staví řešení na míru pro každou místnost. Podle mě pro naše potřeby ideální. A navíc si představte tu instalaci: zkrátka to zapneme do zásuvky, odejdeme ven kouknout přes výlohu a rovnou jak na to koukáme si přes tu výlohu doladíme míru osvětlení na dálku. Ukázkový seznam komponent můžu klidně dodat, ale každý znalý moderního osvětlení to bude určitě znát už dneska taky... Jo, a navíc můžeme mít i CRI 95, dokonce i 98. To je podání barev - nevěřili byste, jak krásně najednou LEGO  vypadá, když je nasvícené světlem vysokého CRI.

Ovládat LEDky historickými odporovými děliči (ta velká černá LEGO škatule) je z elektrického hlediska vlastně nesmysl, LEDky fungují na jiném principu: neovládají se změnou napětí (nebo alespoň fakt vůbec ne dobře). Vůbec bych pro tu elektriku opustil LEGO, protože prostě nemá žádné vhodné komponenty pro takový provoz: konektory, ovladače, rozvody, pásky... Prostě nic.
Pán na Žlutém hradě

sharkabrick

Ahoj, po úspěchu loňské výlohy. Napadlo mě na letos téma zimní/zasněžený hrad...příjezd k hradu, bruslení ve vodnim kanálu, zamrzlé kašny, trhy na nádvoří, lanovka do věže... Pod hrad podzemi s drakem... Krajinu příp. bez podzemí...

Stimpi

A co se pokusit o nové téma, které je poměrně podobné? Co třeba Grinch a Kdovíci? Nevim jestli to není pod licencí ale nemuselo by ... případně to vzít jako rozšíření.

Pool

Citace od: Stimpi kdy 26.01.2025, 11:47:00A co se pokusit o nové téma, které je poměrně podobné? Co třeba Grinch a Kdovíci? Nevim jestli to není pod licencí ale nemuselo by ... případně to vzít jako rozšíření.

Vzhledem k tomu, že Grinch je pohádková postava z nějaké knihy stejně jako třeba Krteček, tak to s největší pravděpodobností na to někdo ještě licenci bude mít, ať už pozůstalí nebo nějaké studio.

Stimpi

Citace od: Pool kdy 26.01.2025, 14:50:13
Citace od: Stimpi kdy 26.01.2025, 11:47:00A co se pokusit o nové téma, které je poměrně podobné? Co třeba Grinch a Kdovíci? Nevim jestli to není pod licencí ale nemuselo by ... případně to vzít jako rozšíření.

Vzhledem k tomu, že Grinch je pohádková postava z nějaké knihy stejně jako třeba Krteček, tak to s největší pravděpodobností na to někdo ještě licenci bude mít, ať už pozůstalí nebo nějaké studio.

Vis a nebo spekulujes?

Pool

Citace od: Stimpi kdy 26.01.2025, 15:05:15Vis a nebo spekulujes?

Nevím, ale stačilo 5 sekund hledání a jak se říká, strejda Googl ví všechno  ;) Takže opravuji svůj původní výrok "s největší pravděpodobností" a je to "na 100%" zatíženo licencí.
https://ipisc.com/copyright-conundrum/

Stimpi

Citace od: Pool kdy 26.01.2025, 15:17:17
Citace od: Stimpi kdy 26.01.2025, 15:05:15Vis a nebo spekulujes?

Nevím, ale stačilo 5 sekund hledání a jak se říká, strejda Googl ví všechno  ;) Takže opravuji svůj původní výrok "s největší pravděpodobností" a je to "na 100%" zatíženo licencí.
https://ipisc.com/copyright-conundrum/

Šikula. Díky

sharkabrick

Ahoj, když už jsem dokončili společný projekt F1 výlohy. Pojďme zas vložit síly do té Vánoční, ať je dost času.
Pokud se nemýlím téma jsem nezavřeli, tak na to pojďme.
Mě se líbí otevřená skladovací hala a centrála rozesílání dárků. Vánoční letadlo, balón, vlak, loď, i kamiony. Vše vánočně ozdobit, osadit santou a připojit ke všemu klidně i soby pokud to na Vás není moc ulítlé. Je tu ale trochu zadrhel co do podzemí.
Inspirace Grinchem je dobrá s ohledem na přeplacené domečky jak z cukru, ale nevím co víc z toho převzít...
Má někdo nový nápad co zimního, vánočního dát do podzemí? Mě teď napadlo dát tam jiny svět, historický. Buď Vánoce u právěkých lidí, či u dinosaurů (že nevymřeli), ale považuji to za dost no řekněme netradiční 😁
Tak a teď komu se téma nelíbí. Ale výlohu by chtěl tvořit. Napište sem nelibi, ideálně i proč a nejideálnější nadhoďte jiné téma výlohy. Předem dík za aktivitu v tomto vlákně.

milanv

Tak to je pecka! Já hlasuju všemi dvaceti za vánoce v pravěku!! Tomu říkám úplně nový nápad a správně "počesku trhlý". Navíc by nebyl problém s averzí TLG na kostely  :P
Pán na Žlutém hradě

Kuba

A co pravěký i povrch. Praveci lidé loví mamuta v santovskych čepicích...
Sáně, které budou tlačeny mamuty, atd... vánoční stromy ozdobené kostmi... a vstupy do jeskyní, které by pak vedly do toho podzemí. Tam vánoční večeře dělané na ohni a pravěký vánoční život...  :D

milanv

Podzemí jako řez kopcem, v něm zdobí praděti s pramaminkou jeskyni.
O patro níž si ji zdobí medvědi
Na společné chodbě děti mění s medvědy med ha ozdoby
Venku lovci zdobí přesličky
Šavlozubá tygří rodinka má šavlovitě vyzdobeno
Dinosauři zdobí v úplně jiném měřítku, omylem se stromem zvedli i pár pralidí a ostatní chystají záchrannou akci
Mamutí a "vánoce v jámě"
Pterodactylové s vánocemi na vysoké skalní římsu
Vodní ještěři s vánocemi pod vodou
V jeskyni vánoční malby

To jen pár námětů...

A kdybychom měli na to sílu (čas a troufnout si na to), tak složitější náměty jako zlom v čase, kde ty samé scény z pravěku zkoumají badatelé současnosti jako nástěnné malby nebo zkameneliny.

Pán na Žlutém hradě

peki

Klidně rozpracujte mapu
délka 4,5 m (12 baseplate 48x48)
hloubka do 90 cm (2 baseplate 48x48)

Já dám o víkendu také nějaký návrh (teda mnohem konzervativní)

Obecně potřebuje najít stavitele (který budou opravdu stavět)

celkem pozdě tak že nominace dílků (objednávka) momentálně nemám přístup do lego aplikace takže pouze přes pic a brick. Dále bych se snažil spíše o hrubý materiál méně dílků ale vetší počet. Např. podobně jako u F1 (terén, základní moduly, jednotící prvky. Bude zájem o dodavatele větších celků. Min baseplate 48x48 (te je max. 24 modulů), pokud nebude nějaká verze podzemí. A to mi přijde jako celkem hodně.

Téma musí schválit objednatel/zákazník = Lego. Takže je potřeba to troch rozpracovat (viz. předchozí návrhy jednoho nenápadného zdejšího člena :)

Hardegon

Citace od: milanv kdy 18.03.2025, 10:14:02Podzemí jako řez kopcem, v něm zdobí praděti s pramaminkou jeskyni.
O patro níž si ji zdobí medvědi
Na společné chodbě děti mění s medvědy med ha ozdoby
Venku lovci zdobí přesličky
Šavlozubá tygří rodinka má šavlovitě vyzdobeno
Dinosauři zdobí v úplně jiném měřítku, omylem se stromem zvedli i pár pralidí a ostatní chystají záchrannou akci
Mamutí a "vánoce v jámě"
Pterodactylové s vánocemi na vysoké skalní římsu
Vodní ještěři s vánocemi pod vodou
V jeskyni vánoční malby
To jen pár námětů...
A kdybychom měli na to sílu (čas a troufnout si na to), tak složitější náměty jako zlom v čase, kde ty samé scény z pravěku zkoumají badatelé současnosti jako nástěnné malby nebo zkameneliny.

Nápady super, ale aby se z toho v těch 4,5m nestala nějaká prapodivná směs figurek a témat, kterou okolo jdoucí lidé nepochopí bez vysvětlení.
A asi bude i problém s figurkami, ne? :(

Hardegon

Já nadhodím téma českých hor (příkladem Špindl)... Zasněžená krajina, sjezdovky, zalesněné kopce, zapadané chalupy. Zdejší frajeři umí už i světla, tak by se v oknech domů mohlo svítit.
Témat na zpracování je tam mrak...
- různě obtížné sjezdovky
- hotel
- chalupy
- skibar
- rolba
- vleky
- horská služba
- zasněžené nádraží
- běžkaři
- sáňkování
- koulovačka

peki

Citace od: Hardegon kdy 18.03.2025, 10:48:12Já nadhodím téma českých hor (příkladem Špindl)... Zasněžená krajina, sjezdovky, zalesněné kopce, zapadané chalupy. Zdejší frajeři umí už i světla, tak by se v oknech domů mohlo svítit.

Ale jak to realizuješ (sklon) na 96 studech hloubky? F1 jsou 112 studů, ale je to pak nedostupný. Perníci jsou jen těch 96 a i po instalaci se tam někteří z vás hubenějších protáhnou)

milanv

Citace od: Hardegon kdy 18.03.2025, 10:39:57Nápady super, ale aby se z toho v těch 4,5m nestala nějaká prapodivná směs figurek a témat, kterou okolo jdoucí lidé nepochopí bez vysvětlení.
A asi bude i problém s figurkami, ne? :(
Tak to je jasné, že jsou to zatím jen nápady, to bylo i účelem: ukázat, že je to nosné téma. Realizace by byla náročnější na přesné plánování podobně jako Staromák. Plánek i barvy apod. To je jasné, určitě by nešlo "postav standardizovanou garáž a na místě to seskladáme".

Líbí se mi na tom to, že by to bylo naprosto diametrálně odlišné jak od minulých let,  tak od čehokoliv jinde. A pak také velikým prostorem pro fantazii a hlavně humor. Třeba podzemí by bylo velmi netradiční: částečně hluboká voda, částečně velká, prostorná rodinná jáma na mamuty 😉 Vzadu nebo na straně by mohla být hrana obřího ledovce dávající příležitost pro další sadu scének...
Pán na Žlutém hradě

milanv

Citace od: Hardegon kdy 18.03.2025, 10:48:12Já nadhodím téma českých hor (příkladem Špindl)... Zasněžená krajina, sjezdovky, zalesněné kopce, zapadané chalupy.
To je také téma s velkým množstvím možných scének, takže za mě dobré. Je to tradičnější pojetí, takže méně "crazy" a víc podobné vyloham z minulých let, ale v tom je skryto spoustu výhod na praktické provedení. A peki, kopxe bych se nebál, postavil bych ho bokem a dal tím pádem možnost několika pater podzemí.
Pán na Žlutém hradě

Stimpi

Jen hodim do placu dalsi tema a to je space. Kuprikladu vanoce na mesici. Podzemni zakladna, rakety, teoreticky kombinovatelne s elfy, vlaky, mimozemstany, atd.

sharkabrick

Téma space je pro mě méně uchopitelné, nenaskaují mi hned napady na scénky.
Hory by byly hezké kdyby byly celé rozvlněný terén, ale tam podle mě je opravdu problém aby na sebe terény navazovali. Ale dává hodně možnosti staveb od architektonickych po technické. Pohyb lanovem, pum atd. Dětská lyžařská školka, maskoti hor (yety obsluha), hotely, chaty, prodejny, ledové sochy.
Je asi otázkou zda by lego raději standartí téma, nebo veselý "úlet" zda vůbec máme tímto směrem uvažovat. Ovšem dinosauři v legu frčí stále i letos budou nové tvary (formy)...

yoshimaka

Já navrhuji téma: Světové Vánoce. - 5 světadílů, 5 různých způsobů slavení Vánoc, 5 různých krajin:

Amerika: Santa se soby, krbem a pořádná sněhová rolba, koledníci
Austrálie: Ozdobený pískový sněhulák na pláži a surfaři
Evropa: Ladovo zátiší (možno recyklovat)
Asie: Večeře široké rodiny pod stavbou alá pagoda + divočejší zlatavé dekorace
Afrika: Velký průvod vesnicí v barevných šatech a opentleno barevnými stužkami, všude spousta jídla a tance
Lust och fägring stor

linhi

Náhodou takové space vánoce... to tu ještě nebylo,ale myslím si že by bylo hodně složité to propojit a namíchat do toho ještě různe druhy space ... to už by bylo maso, ale zase světýlek by tam mohlo bejt tuny.
Vánoce na horách,takové vánoce na Lipně, bruslení,přejezd aut po ledu - mohlo by to bejt i motorizováno - drift od Chairuda...
Vánoce ve starších dobách? Jelikož lego dělá spoustu hradních setů,figů.. to už je scifi více než to space :-D
Ale světové vánoce! Boží......lego vánoce po celém světě..

Stimpi

Nemyslel jsem ani tak Space jako jeden z druhu lega jako spis vesmir obecne.

sharkabrick

Mě se nápad na světové vánoce moc líbí, jen nebude to moc placatý model? jak si tam představujete dostat terén či podzemí...
Chtěla bych přehled co se komu líbí, prosím:

Olajkujte příp. návrh který se Vám líbí a chtěli by jste i stavět (zapojit se), můžete hlasovat pro více, ať víme.

Pravěk - příspěvek od Milan
Space - příspěvek od Stimpi
Světové vánoce - přísvěke od Yoshimaka
České hory (Krkonoše, Lipno) - příspěvek od Hardegon

A ideálně kdo hlasoval i like sem, ať víme kolik lidí se k tématu vyjádřilo. Dík

Navrhu ji kdo by chtěl stavět Světové vánoce olajkutje návr=přísvěk
Adále stejně, komu s elíbí nějaké téma a i by ho chtěl stavět olajkutje vždy další návrh - space i Stimpi, Pravěk u Milan

peki

Citace od: sharkabrick kdy 19.03.2025, 08:59:55Navrhu ji kdo by chtěl stavět Světové vánoce olajkutje návr=přísvěk
Adále stejně, komu s elíbí nějaké téma a i by ho chtěl stavět olajkutje vždy další návrh - space i Stimpi, Pravěk u Milan

Diskutovat na diskusním fóru je možné o všem :) takže téma na výlohu 2026 je určitě k širší diskusy.

Některé věci a nejen vánoční výloha mohou být společným projektem s projektovou podporou:

odkaz

Téma na letošní výlohu 2025 (za kterou vúči LEGu letos ještě zodpovídám já) není o tom co by se komu líbilo a níž by řekl  dalších 10 věcí:
1) mapa
2) po jakých stavebních blocích to bude realizovatelné
3) musí se zvážit atypická instalace, která limituje řadu věcí v OC Černý most (někteří z vás to místo znají)
4) náročnost na dílky
6) předpokládáný počet stavitelů
7) termín realizace (na začátku října je potřeba mít hotovo)
8 ) jak řešit výpadek člena (poslední dobou (perníci,F1) se to bohužel stává i u zkušených stavitelů
9) logistika instalace a skladování
10) technické efekty
- pokud pohyb bez garance a na dostupném místě
- nějak pokračujeme se světlem

peki

Mapu dodám ostatní vyzívám k tomu samému.
Odpovědi na 1-10 mám. Ostatní vyzývám k tomu samému.

milanv

peki, přidávám ještě bod č. 0. Pro tebe je to jasné, ale ať to zazní veřejně pro ty, kdo s tím nemají ještě tolik zkušeností:

0) (stavební) vedoucí projektu či jeho částí

Peki řeší kompletní organizaci, jednání s TLG apod., ale pokud chceme něco stavebně zásadně složitějšího, tak velkou část bodů 1-10 za takto složitější projekt musí s pekim udělat ještě někdo další, nemůže to být jen na něm. Např. pro Staromák jsem byl s pekim domluvený já jako takováto výpomoc, předtím např. elfy rozdělil peki na části a s každou mu někdo pomáhal (já měl na starosti s Ditou sluj) atp.

Takže pokud chceme něco z těch složitějších témat, tak rovnou pište, kdo byste byl ochotný se toho ujmout a s pekim se domluvit, co a jakým způsobem si vezmete na starost. Bez toho můžeme lajkovat vostopéro a budeme z toho mít...  ...vlákno plné lajků :)
Pán na Žlutém hradě