Autor Téma: Ovládání vlaků Powered UP  (Přečteno 2423 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline miho

  • Trade Count: (11)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 831
  • Pohlaví: Mužské
    • Rajče
Ovládání vlaků Powered UP
« kdy: 09.11.2018, 14:36:57 »
V článku "Powered UP AFOL Community Answers" se píše:
Citace
Can I synchronize the hubs using the remote or the app? How?
You can have multiple Hubs on the same channel color and control them simultaneously.

Když však dám dva huby (ta bílá krabička do které se dává 6 mikrotužkových baterií, kterou na Bricklinku očíslovali jako 28738c01 a LEGO ji nazývá HUB NO. 4, která má ID 6262033 a číslo designu 28738) na stejnou barvu kanálu, tak mi to prostě nefunguje.
Nemáte s tím někdo zkušenost nebo nenarazil jste někdo na článek, který se tím zabývá ?



Druhá otázka - netušíte někdo, čím by se dal nahradit konektor samec do tohoto hubu ? Třeba na výrobu vlastního LED předního i zadního osvětlení.

Offline Matthes_CS

  • Trade Count: (0)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 683
  • Pohlaví: Mužské
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #1 kdy: 09.11.2018, 15:12:54 »
Nemáte s tím někdo zkušenost nebo nenarazil jste někdo na článek, který se tím zabývá ?

Narazil jsem na tohle video, ale tohle ovládání nemám, tak jsem to blíže nezkoumal.

Offline otaznik

  • Trade Count: (174)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 5703
  • Pohlaví: Mužské
  • ?
    • Moje sbírka na BS
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #2 kdy: 09.11.2018, 15:35:59 »

Nemáte s tím někdo zkušenost nebo nenarazil jste někdo na článek, který se tím zabývá ?

V tom článku/rozhovoru, co jsi odkazoval, je jedna odpověď, která to přesně popisuje. Předpokládám, že jsi to dělal podle ní, ale pro jistotu:

To create a network you first need to connect a Samrt Hub and a Smart Controller.
First Hub connection
Turn Hub and Controller ON by pressing their green buttons and they will link. The LED will blink white and then shift to same channel color e.g. blue. You can now change the channel color by pressing the green button on the hub and toggle through the 5 channel colors. When turning OFF the Hub or Controller the last connection is remembered and re-established when turning both ON.
Adding Hub to network
With the first Hub and the Controller ON and connected you can add extra Hubs to the network by turning the new Hub ON and then press both green buttons simultaneously on the new Hub and one of the components in the network (Hub or Controller). The new Hub is now added to the network with the same channel color as the currently selected channel. Again toggle to another channel by pressing the green button on the Hub. When more Hubs on different channels are added to the network you toggle between the different channels by pressing the green button on the Controller.

Note: The current Powered UP app supports control of a single train.


Bohužel to sám nemůžu vyzkoušet, mám zatím jen jeden hub.

Offline miho

  • Trade Count: (11)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 831
  • Pohlaví: Mužské
    • Rajče
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #3 kdy: 09.11.2018, 19:16:53 »
     Tak už se mi synchronizace podařila. Je-li hub či ovladač nový nebo resetovaný (zelené tlačítko cca 8 sec až do fialového probliknutí), tak se mi synchronizace třetího a dalšího zařízení daří vždy až na 20. - 30. pokus. Získal už jsem grif jak pokusy dělat rychle. V sestavě, kde se již synchronizace jednou podařila pak po vypnutí jde další synchronizace téže sestavy na první pokus.
    Podařilo se mi synchronizovat dva huby a jeden ovladač tj, dva synchronně běžící motory nebo dva vlaky ovládané jedním ovladačem (jeden motor v A a druhý v B portu).
    Dále se mi podařilo synchronizovat, dva ovladače a jeden hub  (vlak může ovládat dítě a já mohu druhým ovladačem do řízení zasahovat)
    Též se mi zdařilo synchronizovat dva huby a tři ovladače (víc prvků momentálně nemám k dispozici a ani by to teoreticky nemělo jít vice než 5). Vždy však nová sestava = 20 až 30 pokusů.
Až najdu mezi 20-ti krabicemi z výstavy lokomotivu s třetím hubem, budu v pokusech pokračovat.
    S mobilem (iOS) mi šla synchronizace vždy jen s jedním hubem. Druhý hub je sice v aplikaci viditelný, ale nejde synchronizovat dva najednou.

Offline miho

  • Trade Count: (11)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 831
  • Pohlaví: Mužské
    • Rajče
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #4 kdy: 09.11.2018, 19:27:37 »

Offline milanv

  • organi
  • Trade Count: (4)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 3085
  • Pohlaví: Mužské
  • Milan
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #5 kdy: 09.11.2018, 22:48:13 »
Já jsem se ti ještě pídil po těch konektorech, ale zatím bohužel bez výsledku, našel jsem jen na několika místech, že jsou "patentované firmou LEGO". Podle mě je to nesmysl, patentovat si něco je fat velká porce pro právníky na takovou drobnost jako konektor, ale zatím jsem nenašel nic lepšího. Ještě zapátrám u kolegů elektroniků.

Offline papluh

  • Trade Count: (5)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 1705
  • Pohlaví: Mužské
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #6 kdy: 10.11.2018, 12:24:40 »
Musíš sa na to pozreť zhora ('see the bigger picture'), konektor je základná súčasť toho systému, ak si ho podchytia tak vedia eliminovať legálnu aj nelegálnu konkurenciu. Chceš vlastný motor ? Nemáš konektor. Chceš vlastný smarthub/battery box ? Nemáš konektor. Káble ? Svetlá ? Senzory ? ...
V podstate ani SBrick ani BuWizz nebudú môcť existovať s novými konektormi pokiaľ sa nedohodnú s TLG alebo odsťahujú s EÚ...
Na druhú stranu je tam šanca pre legálne projekty sa dohodnúť s TLG viď 3rd party senzory pre Mindstorms, niektoré z nich podporuje aj priamo TLG.

Offline milanv

  • organi
  • Trade Count: (4)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 3085
  • Pohlaví: Mužské
  • Milan
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #7 kdy: 10.11.2018, 22:32:34 »
Promiň, ale to jsou spekulace. Stejná situace je s PF konektory a SBrick má taky vlastní, kompatibilní. Fakt tomu nevěřím (zatím, dokud se mi to nepotvrdí). Vyvinout vlastní konektor fakt není tak jednoduché. Spíš mi to přijde jako s konektory Mindstorms, které vypadaly také speciálně a pak mi kolegové elektronici řekli, co je to za typ a kde se dá sehnat. Jen není (zdaleka) tak obvyklý jako Ethernet, ale je to už známý typ. Zkusím ho najít.

Offline fandadolega

  • Trade Count: (2)
  • suprák
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Pohlaví: Mužské
  • Jsme nemocní ;-)
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #8 kdy: 10.11.2018, 23:47:42 »
Promiň, ale to jsou spekulace. Stejná situace je s PF konektory a SBrick má taky vlastní, kompatibilní...

No mezi námi, ty konektory SBrickové zase tak moc kompatibilní s PF nejsou. Koupil jsem ve dvou nákupech cca po roce 2+4 SBricky a musel jsem u VŠECH obrobit konektory (naštěstí jen ubrat materiál), aby šly ty legové vůbec nasadit. Tím ale nechci absolutně hanit SBrick :-)
« Poslední změna: 10.11.2018, 23:58:20 od fandadolega »

Offline fandadolega

  • Trade Count: (2)
  • suprák
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Pohlaví: Mužské
  • Jsme nemocní ;-)
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #9 kdy: 10.11.2018, 23:56:28 »
Promiň, ale to jsou spekulace. Stejná situace je s PF konektory a SBrick má taky vlastní, kompatibilní. Fakt tomu nevěřím (zatím, dokud se mi to nepotvrdí). Vyvinout vlastní konektor fakt není tak jednoduché. Spíš mi to přijde jako s konektory Mindstorms, které vypadaly také speciálně a pak mi kolegové elektronici řekli, co je to za typ a kde se dá sehnat. Jen není (zdaleka) tak obvyklý jako Ethernet, ale je to už známý typ. Zkusím ho najít.

Chápu tě tak, že ty například doufáš, že jakmile někdo udělá rozdvojku z jednoho konektoru Powered UP na dva (různé kombinace samic a samců), půjde bez problému provozovat dvoumotorové mašiny (to je hlavně problém nás, kterým se nelíbí 6 studů ;-)
« Poslední změna: 11.11.2018, 00:00:46 od fandadolega »

Offline papluh

  • Trade Count: (5)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 1705
  • Pohlaví: Mužské
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #10 kdy: 11.11.2018, 03:55:09 »
No mezi námi, ty konektory SBrickové zase tak moc kompatibilní s PF nejsou. Koupil jsem ve dvou nákupech cca po roce 2+4 SBricky a musel jsem u VŠECH obrobit konektory (naštěstí jen ubrat materiál), aby šly ty legové vůbec nasadit. Tím ale nechci absolutně hanit SBrick :-)
Tak to je výsledok toho, že zmenili tvar aby to nebola 1:1 kópia. Aj Sbrick, aj BuWizz.
Ja som mal ešte Kickstarterovú várku a tam boli problémy ešte aj s kontaktmi.

Chápu tě tak, že ty například doufáš, že jakmile někdo udělá rozdvojku z jednoho konektoru Powered UP na dva (různé kombinace samic a samců), půjde bez problému provozovat dvoumotorové mašiny (to je hlavně problém nás, kterým se nelíbí 6 studů ;-)
Powered up používa narozdiel od PF aj informačné vodiče na identifikáciu motora, je to kompatibilné s WeDo 2.0 a Boost. Takže to bude treba riešiť trocha inteligentnejšie.

Promiň, ale to jsou spekulace. Stejná situace je s PF konektory a SBrick má taky vlastní, kompatibilní...
Urobiť 'nekonfliktnú' kópiu nacvakávacieho konektora ako to spravil SBrick/BuWizz je jednoduchšie ako zásuvkového. Ale na stránke sľubujú prepojovací kábel, tak som zvedavý.
Možno je to špekulácia, ale je to najpravdepodobnejšie zdôvodnenie az z korporátneho hľadiska aj najlogickejšie. Zatiaľ si neprišiel s logickejším vysvetlením.
Na jednu stranu hovoríš že "Vyvinout vlastní konektor fakt není tak jednoduché. " na druhú stranu tu máme PF ktorý je o dosť iný konektor ako je bežné. Tento PU/WeDo2/Boost konektor je pritom oveľa štandartnejši. V podstate klasický zásuvkový, len s iným plastovým výliskom, takže veci ako výdrž kontaktov je z čoho odvodzovať.

Inak som zvedavý aký existujúci typ je to teda ten Mindstorms konektor. Spodok je RJ12, ale ... západka je narozdiel od štandardu offsetnutá. Viem že sa to riešilo tak, že sa nakrimpovala klasická RJ12, urvala západku a potom zachytilo pomocou papiera/gumičky. Existuje dokonca štandard čo má západku na boku, ale na opačnom.
« Poslední změna: 11.11.2018, 12:27:46 od papluh »

Offline miho

  • Trade Count: (11)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 831
  • Pohlaví: Mužské
    • Rajče
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #11 kdy: 17.11.2018, 23:55:38 »
Zakoupil jsem dvoje světla 88005 a začal je testovat. Jejich funkčnost  je odlišná při ovládání z dálkového ovladače od funkčnosti s mobilní aplikací.

Dálkový ovladač: světla se rozsvěcí dle očekávání obdobně jako motory postupně v 10 stupních intenzity. Na to jsme zvyklí i u starých infračervených  ovladačů. Připojím-li do portů A i B dva motory běží každý samostatně ovládaný svojí polovinou ovladače. Stejně se chovají i světla připojím-li dvoje.

Mobilní aplikace (testováno s iOS) má jen jeden ovladač, dálkově fungují tlačítka + - STOP (jsou tam jednou společná pro oba porty). Ostatní tlačítka vyvolají v reproduktoru mobilu 6 různých zvuků a do hubu nic nevysílají.
    Kombinace zapojeni do hubu jeden motor v portu A a jedna světla v portu B: motor stupňovitě zrychluje, a světla se zároveň rozsvítí ihned na plnou úroveň při všech stupních  1 až 10 i -1 až -10. Jiná než plná intenzita světla není možná. V nule nebo na tlačítko STOP světla zhasnou a motor se zastaví.
    Kombinace zapojeni jeden motor v portu B a jedna světla v portu A: chová se stejně jako v předchozím případě. Hub pozná ve kterém portu je motor a ve kterém světla.
    Kombinace zapojeni  dva motory v portech A i B: Běží jen jeden motor. Druhý stále stojí.
    Kombinace zapojeni dvoje světla v portech A i B: Svítí jen jedna světla plnou intenzitou ve všech stupních kromě nuly. Druhá rozsvítit nelze.

PS: Ze dvojích světel co jsem koupil jsou jedna vadná a svítí na nich jen jedna LED, takže mne čeká reklamace.

Schéma zapojení LED světel:   
« Poslední změna: 17.11.2018, 23:57:28 od miho »

Offline Gizmo_CZ

  • Trade Count: (0)
  • zelenáč
  • *
  • Příspěvků: 8
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #12 kdy: 25.12.2018, 09:10:56 »
Zdravím.

Mám dotaz ohledně ovládání setu 60198. Bohužel se mi nepodařilo rozchodit aplikaci Power Up - zřejmě není kompatabilní s tel Huawei Y7,6 které máme.. Ostatně ta podpora tel. je k zblití... Není nějaká "náhradí" byť neoficiální aplikace - super by byla pro windows na notebook, nebo Android?

Předem díky za odpověď.

Martin

Offline papluh

  • Trade Count: (5)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 1705
  • Pohlaví: Mužské
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #13 kdy: 25.12.2018, 13:01:40 »
No Huawei Y7 sa zdá byť nový telefón 2017/18 a podľa popisu by mal vedieť Bluetooth Low Emission
To sa dá overiť napr či táto applikácia vidí zapnutý hub https://play.google.com/store/apps/details?id=no.nordicsemi.android.mcp&hl=en

appky treba zatiaľ hladať, tuším som videl niečo na iOS, ale bude to len pribúdať, pretože
tesne pred vianocami LEGO vypustilo PUp protokol voľne k dispozícii
https://lego.github.io/lego-ble-wireless-protocol-docs/?fbclid=IwAR3xKRNbAUoSAzD7DK2P74UDQLTjC_mphXZ6dlAJM6dUoOepiXh1w1IVD1Y
https://github.com/LEGO/lego-ble-wireless-protocol-docs

Táto na párovanie gamepadu tvrdí, že okrem Sbricku vie aj nový powered up, lenže ja nemám Gamepad  :'(
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.scn.BrickController2

Offline Gizmo_CZ

  • Trade Count: (0)
  • zelenáč
  • *
  • Příspěvků: 8
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #14 kdy: 25.12.2018, 13:31:04 »
Supr díky za rychlou reakci - Huawei Y7 je starý model min 2 roky...  Ale teĎ přišel kamarád a vyzkušeli jsme to na Samsungu ta tam ta aplikace funguje 100%.  Tak že je to telefonem :-( Kupovat ale nový tel jen kvůli tomuhle nebudu :-) Parádní by bylo kdyby někdo znalý udělal aplikaci pro WIN7 (64bit nebo Win10. to by se pak parádně ovládalo přes notebook :-)

Offline otaznik

  • Trade Count: (174)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 5703
  • Pohlaví: Mužské
  • ?
    • Moje sbírka na BS
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #15 kdy: 25.12.2018, 14:32:06 »
Supr díky za rychlou reakci - Huawei Y7 je starý model min 2 roky...  Ale teĎ přišel kamarád a vyzkušeli jsme to na Samsungu ta tam ta aplikace funguje 100%.  Tak že je to telefonem :-( Kupovat ale nový tel jen kvůli tomuhle nebudu :-) Parádní by bylo kdyby někdo znalý udělal aplikaci pro WIN7 (64bit nebo Win10. to by se pak parádně ovládalo přes notebook :-)
Huawei by mohl fungovat s Lepinem!  >:D

Offline papluh

  • Trade Count: (5)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 1705
  • Pohlaví: Mužské
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #16 kdy: 06.01.2019, 22:33:56 »
Beta Windows SW pre riadenie Powered Up
Mal by podpodovať základnú logiku s Boost farebným senzorom IFTT (ak-toto-tak-tamto).
Moje notebooky nemajú BLE kompatibilný Blutooth modul, takze to nemám ako odskúšať.

https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/169318-control-all-your-powered-up-trains-with-one-software/

https://www.facebook.com/groups/2311775879052281/permalink/2319137371649465/
« Poslední změna: 07.01.2019, 11:49:14 od papluh »

Offline Gizmo_CZ

  • Trade Count: (0)
  • zelenáč
  • *
  • Příspěvků: 8
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #17 kdy: 07.01.2019, 08:31:04 »
To je velmi dobrá zpráva, jak se k tomu dostanu vyzkouším! Moc díky za odkaz. 

Zeptám se: zkoušel už někdo nahradit AAA baterie v  28738c01  třeba LI-POL baterií tak jak je tomu u staršího IR ovládání víz odkaz?

https://www.youtube.com/watch?v=wEp2wq0u2NY&t=67s

Offline miho

  • Trade Count: (11)
  • furťák
  • *****
  • Příspěvků: 831
  • Pohlaví: Mužské
    • Rajče
Re:Ovládání vlaků Powered UP
« Odpověď #18 kdy: 07.08.2019, 16:46:30 »
Naváži na svůj předchozí příspěvek v tomto vlákně. Na výstavě v Jaroměři jsem chtěl táhnout jeden vlak dvěma lokomotivami s power-up. Použil jsem tedy výše popsaný postup jeden ovladač synchronizovaný se dvěma huby. Na každém hubu jeden motor v A slotu. K mému překvapení se motory pohybovaly cukavě a to oba synchronně se stejnými záškuby. Největším šokem však bylo, že nešly nijak zastavit.
Musím doplnit, že od výše popsaných testů jsem na výstavě v Plzni jsem dělal upgrade sw v hubech, respektive provedl se sám po synchronizaci hubu s mobilem. Bez tohoto upgrade se mi totiž v Plzni nepodařilo vůbec power-up. Zprovoznit.
Při normálním použití jeden ovladač - jeden HUB se vše chová normálně.