Díky všem za pěkná slova. Opět ale musím zdůraznit, že hlavním tvůrcem je Akiyuki. Ten povýšil stavění z technického Lega a také GBC na předtím netušenou úroveň. Musím se také přiznat, že Ball Factory se mi tak moc zalíbila i proto, že krásně propojuje standardní i technic prvky, jakož i studfull i studless komponenty. Pro mě jako určitého staromilce (holt těch 30 let s Legem se nějak musí projevit), to bylo velké plus.
V kterém modulu Ti prosím zlobili neoriginální kuličky? Předpokládám, že v Ball Loader. A ještě i někde jinde? Na počátku mi trošku drhly také ve Spiral Lifteru.
Přesně tak. Ball Loader (neboli modul s hlavicí, která bere vždy pár kuliček a umisťuje ho do košíků) nefungoval spolehlivě. Příčin bylo několik. Ty neoriginální kuličky mají menší poloměr (cca o 2-3 mm), hladší povrch, ne vždy pravidelný sférických tvar a jsou asi trochu lehčí.
U Spiral Lifteru (modul na principu Archimedova šroubu) to z podobných příčin nenabíralo dobře kuličky u dna a stejně tak nespolehlivé bylo i jeji vypouštění na vrcholu.
U obou uvedených modulů totiž rozměry i povrch hrají asi největší roli.
A provokativní otázka: Už máš v hlavě něco dalšího, co bys postavil?
Určitě si chci ještě osahat několik dalších Akiyukiho modelů, abych se teoreticky i prakticky seznámil s tím, jak fungují. Pro mě, jako nestrojaře, začínají být některé konstrukční principy a triky srozumitelné většinou až v okamžiku, kdy je mám v ruce. Občas jsem si z návodů myslel, že je mi jasné, jak fungují, ale teprve praxe mi ukázala, že tam je třeba ještě jiný trik.
Kompletně je ale stavět nebudu.