Lego Inside Tour 2014 - report

Založil papluh, 31.10.2014, 04:00:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

papluh

Prišiel na lenivého psa deadline a konečne som sa dokopal spísať skúsenosť s tohoročným alias 2014 LEGO Inside Tour.
Treba sa poďakovať termínu registrácií, ktorý je budúci pondelok - 3.11. o 13.00 dánskeho času.
A tým pár ľudom z búracieho víkendu na Lipne, ktorí vyzerali že ich to zaujalo. :)

- Toto je recenzia na ročník a turnus (18-20. jún 2014) kde sme boli my, čo všetko bude v 2015 ešte nevedia snáď ani organizátori. Je pravdepodobné, že niektoré veci ako napr trička boli špeciálne len pre 10ty ročník.
- Fotky s logom sú od organizačného tímu, zvyšok moj. Fotiť sa často nemohlo, som nestíhal a po dovolenke sa mi ani nechcelo...

Ouvertúra
Takto pred rokom som bol ešte v stave "vyskúšame, uvidíme", ale keď sa priblížil termím registácie už som sa prepol do stavu "musí to ísť". Asi za to môže to množstvo recenzií a názorov online. Pripravil som klasickú výbavu pre registáciu nedostatkového tovaru (lístky na koncerty, beta testy,...) - dva notebooky na dvoch rôznych pripojeniach a na každom len prehliadač(e) s jedinou stránkou a ktomu texťák so všetkými možnými aj nemožnými údajmi čo by mohli chcieť. Pravidelný refresh, rýchle vyplnenie a o 13:02* už svieti v inboxe " LEGO Inside Tour 2014 - Waiting List", dvakrát, keďže za každú osobu sa to vyplňuje nezávisle. Skoro dva týždne čakania, online sa už objavujú prvé štastné príspevky keď tu konečne svieti aj u mňa "CONGRATULATIONS!". Potvrdenie išlo späť hneď obratom. A potom až do februára ticho, neskôr žiadosť o fotky, platbu, potvrdenie rezervácie hotela. Prišiel prístup na portál s info, asi chyba v SAPe alebo inom Matrixe, lebo pozerám a tam dokumenty s požiadavkami na kvalitu u dodávateľov a podobné. Posielam mail, či až takýto "inside" pre nás plánuju a obratom po logine už len mapka príjazdu do Billundu s linkou na počasie.
Prišiel čas na prípravu druhej časti plánu, roadtripu do Nórska, to je to čo sa hovorí nezasväteným "Ideme na dovolenku do Nórska, cestou sa zastavíme v Legolande, pozreť čo sa zmenilo za 20 rokov" ... a oni chápavo pokývu hlavou. Povedať to naopak by asi nastalo klepanie na čelo.

*) Neskôr, na mieste, sa dozvedáme, že 13:05 bolo už dosť registrácií na zaplnenie všetkých termínov a o ďalších 10 minút, kým to stihli vypnúť už štvornásobok kapacity.

Na mieste
Prichádza sa v utorok aj keď oficiálny program začína až v stredu na obed. Nazvime to teda deň nultý. Základom je zaregistrovať sa na recepcii hotela, každý dostáva folder s programom, vysačkou vrátane sezónnej karty do Legoland Billund, NDA formulárom a klúčom od izby. V našom prípade, po 11 nociach zakaždým na inom mieste, tie 3 dni ubytovania v cene sú spasením, a až po chvíli si všímame izbu. Je na prvom poschodí s výhľadom priamo do parku, priamo pod oknami scénka zo SW, so sedačkou a kopu priestoru, aspoň je kde vetrať turistické oblečenie :). Na stolíku rukou písané uvítanie s lepenou ružou a čokoládami v tvare bricku. Na posteli tričká k 10 výročiu a tašky, poriadne veľkými taškami. Ako sme neskôr zistili, zmestia sa tam vedľa seba 8-stud a 4-stud storage box, naležato, a na to druhá rovnaká vrstva. Asi nám tým nieč chceli naznačit, poslúchli sme, ale o tom neskôr.
Výhoda cesty vlastným autom (parkovanie bolo v cene aj keď sa to nikde nespomína) je príjazd podľa vlastného plánu, ten sme mali skorší takže zostal čas použiť permanentku do parku. Cestou si nenápadne obzerať ľudí, čo vyzerajú mať podobné farby vysačiek a tipovať či sa zajtra stretneme.
V parku skoro všetko po starom, bol som tam už aj v 2010 ( ale tým sa nechválim nechápajúcim ľudom v okolí ;) ), teda aspoň v Minilande, tam pribudol len Friends ostrov. Vlastne to ani nieje Miniland, má to mini-doll mierku a stavby viac v set/MOC technikách. Okrem toho sú tu pre mňa nové atrakcie - straśidelný dom, polárny rollercoaster a Ice Pilots School. To posledné sa hneď stalo mojim obľubencom, aj ked si myslím, že spravnejší názov je "takto sa cítila kapota vášho auta vo fabrike", keďže sa jedná o jazdu na sedačke na konci ramena priemyselného robota. Na začiatku si displeji treba navolit úroveň "grcavosti" 1-5 a v rámci nej pár trikov, vyprázdniť vrecká a ide sa na to, príklad 4-5 v popredí a takej 2ky vzadu. Treba 3 jazdy na vyskúšanie všetkých na danej úrovni, samozrejme žiadne srágory, jedine 5ka.
Večera je vo vlastnej réžii, v rámci lenivosti aj cca 10min peši do mesta sa zdalo moc a vyhrala reštika v hoteli, po návrate z Nórska sa nezdala ani tak drahá.

papluh

#1
Deň prvý

Oficiálny program začína až po dvanástej, tak je dosť času na neskoré bufetové raňajky v rámci hotela. Keďže obed v cene nie je a času nebude nazvyš, tak odporúčan nevynechať. Zostáva čas zas skočiť parku, napríklad na informácie si vyzdvihnúť kupónovú knižku ku sezónnej permanentke, tých 30% na set, či na 20% nákup sa môže hodiť, ale v očakávaní sľúbeného zamestnaneckého obchodu to končí len plánovaním. Rýchlo využiť krátke rady a voľne vodné delo na hradbách pirátskeho ostrova. Síce tí na lodičkách majú čím oplácať a väčšina má pršiplášte z automatu, ale ja to mám 200 do hotel po suché veci, hahaharrrr

Prvé oficiálne stretnutie s organizátorkami, od toho momentu boli Camilla, Sanne a Regina s nami. Dostávame LEGO menovky a Inside Tour minifig torzá, zvyšok si máme poskladať sami. Podstatná vec - pozbieranie podísaných NDA (Non-disclosure agreement), takže žiadne zverejňovanie údajov a vecí čo uvidíme a dopočujeme sa. Hromadná foto pred hotelom, aj pre ľudí čo sa neradi fotia odporúčam neskrývať sa ;)

Nasleduje oficíalne uvítanie, v našom prípade od Conny Kalcher, VP pre marketing a zákaznícky servis. Po nej prišla Jette Orduna, ktorá ma nastarosti LEGO Idea House a LEGO charitu. Obe, ako aj vačšina iných prednášajúcich v rámci programu, začnú rozprávanie tým ako sa dostali do firmy a ich vzťahom. Začina sa už "prefláknutým" animovaným filmom o LEGO histórii a pokračuje aktuálnejšimi dátami, vrátane krízových rokov, či korporátnych pomerov, atď.
Po skončení nastáva prvý zo zábavných presunov, dlhšie trvá nahnať ľudi do autobusu ako ním prejsť tých pár sto metrov k pôvodnému Ole Kirk's House. Kratučká prednáška a prechádzame do pôvodných priestorov, obsadených historickými artefaktami - fotografiami a pôvodnými drevenými hračkami.


Každá doba má svoje exponáty a ako sa presunieme do novšej časti s Legom ako si ho už väčšina pamätá, tak nastáva postupné oddelenie malej skupinky o 8-10 ľudoch. S tými si to namieria do podzemného archívu s asi tridsiadkou posuvných regálov označených rokmi. Ide sa od najnižších a zvrháva sa to na to že partička dospelých ľudí hľadá a vyťešuje sa s MISB setov ich detstva. Popri tom sa niektorí špecializujú na nájdenie vzácnych setov. Keby nebolo neustáleho poháňania od doprvodu, tak tam pár ľudí strávi aj pol dňa. Občas došlo aj na motiváciu pomalým posunom regálov a tam nepomôže ani Indyho minifig na poličke vedľa.


Zatiaľ čo o poschodie vyšsie je možné obdivovať mestské diorámy zo setov rôznych epôch - 60te roky, 70te roky, Classic Town či City. Samostatné zákutia má Duplo a štýlové tmavé pre SW. Je možné objaviť obrovské červené auto postavené z klasických brickov ešte mladým Kirkom 3. generácie. Cesta naspäť na hotel vediel okolo staveniska nového LEGO House, zatiaľ tam nič moc okrem plota nieje, ale 2016 už má byť sprístupnený.


Po návrate do hotela sa v konferenčnej sále začala krátka predstavovačka jednotlivých účastníkov - väčšinou Európa, potom Amerika a pár ľudí z Ázie. AFOL jedinci sami aj s doprovodom ale aj dosť detí s rodičmi - najskôr spôsobené predprázdninovým termínom. Nasledovalo predstavenie dizajnérov pod vedením Andyho (Technic) - Sam (CHima), Lee (Mindstorms), Chris (LEGO Movie), Jamie (Creator), Mel, Gita ...
Nasledovala aktivita na zoznámenie - náhodné rozdelenie do týmov a úloha znela jasne, postaviť v krátkom časovom limite most zo základných Duplo kociek. Tak aby prežil prejazd vlaku, podjazd auta a bez podporných pilierov okrem začiatku a konca. Nebolo to asi také ľahké, ale náš ako jediný z piatich prežil bez problémov ;) A potom všetky prišiel doraziť špeciálny testovací deštruktor zachytený na špionážnej foto. Vagón vážil asi kilo a dorazil všetko čo ešte stálo.


Späť do sály kde Sam hovoril o tom ako si naplánoval niekoľkoročný cieľ sa stať LEGO dizajnérom a jeho splnenie. Predstavil rôzne štádia prototypov svojho posledného Chima modelu a pozadie pár hotových. Chris hovoril o procese prerábky modelov z LEGO Movie do predaja vrátane ukážky pár kúskov čo neprešli sitom. Lee predstavil históriu Mindstorms, ich naviazanosť na akademickú pôdu a jeden interaktívny ukázal.
Prišlo na vyhlásenie staviteľskej súťaže pre účastníkov, kde boli dané určité podmienky ako "WOW faktor", hrateľnosť a veľkosť (cca do 300-400 dielov a pár minifigov). Boli predstavené pojazdné dizajnérske skrinky so šuflíkmi plnými zosortovaných dielov, následne okamžite okupované deťmi, mne keby v dvanástich dali pred seba niekoľko desiatok tisíc dielov tak tiež idem cez mŕtvoly :)
Prerušenie spočívalo v spoločnej večeri, kde pri každom stole bol aspoň jeden z dizajnérov a dalo sa voľne rozprávať.
Vačšina z nich tiež prešla späť do spoločnej miestnosti a pristavovali sa pri stavajúcich ľudoch a dávali rady, prípadne sa dalo rozprávať len tak. Zhrnul by som to takto ... reálne som sa k stavbe dostal až o jedenástej, po polnoci nás tam bola ešte asi polovica, okolo pol jednej doniesol chlapík z recepcie ako pozornosť tácku s kolou a pod pre asi siedmych statočných a odchádzal som o tretej a to ešte dvaja zostali. Jeden z nich bol Leon, chalan na vozíčku, tam sa nedá povedať inak ako - rešpekt...

papluh

#2
Doplnenie k prvému dňu
V rámci prezentácií mala svoju aj sochárka Gita (z napr. oficálneho videa ku Simpsons house), kde rozprávala ako robí modely rôznych minifigov, zvierat a príšer. Je to ešte klasická škola, takže v prvom rade modulína a fyzické modely vo viac násobnej veľkosti, ktoré sa až potom prevedú do 3D. Krásne remeslo a hynúci druh tvorby v priemysle. Dostali sme od nej každý jeden kus nového huskyho.

Deň druhý

Ráno rýchle raňajky, nástup na deviatu sa nezdá až tak skorý, až na malú skupinku nočných staviteľov. Nabehnúť do autobusu, pár zátačiek a sme pred budovou prvej fabriky. V hale recepcie sú dve dominanty - obrovská mozaika loga LEGO tvorená tisíckami farebných minifigov a asi dvojmetrová Mindstorms motokára. Dostávame pokyny odovzdať všetky mobily, foťáky a väčšie batožiny. Na oplátku dostávame výstražné vesty, načúvacie prístroje rádiom napojené na vedúceho skupinky a inštrukcie držať sa mimo vyznačených trás pre vozíky.


Rozdelení na dve skupiny začíname prehliadku, tá naša ide ako prvá k linkám na potlač minifigov. Presklená mašina má vsebe viacero stanovíšť na každom z nich pridáva na torzo po jednej farbe vďaka tampónovej tlači, po pár krokoch si ho otočí. O niečo ďalej iný stroj skladá dokopy torzá a posiela ich na tlač. Iný stroj na potlač práve rieši hlavičky. Popri nich sú kýble s nepodarkami a kalibračnými sériami, je nám doporučené do nich nešahať, je to ťažké, z niektorých by boli exkluzívne kúsky. Počas čakania na druhú skupinu sa dostávame k vitríne s historickými strojmi, môžeme si pozreť vibračný podávač s váhou či vyskúšať si pôvodný manuálny stroj na potlač. Dozvedáme sa o minimálny odchýlkach moderných strojov a skoro žiadnej potrebe dávať extra dieliky. Áno, tie tam sú na elimináciu chýb strojov a nie staviteľov.



Vymieňame sa s druhou skupinou a ideme smerom k baliacim linkám. Na prvej je menší Technic set, ten keďže obsahuje diely bežných veĺkostí, je balený automaticky, od prvého sáčku až po zabalenú paletu sú tam asi dvaja ľudia na kontrolu. Linka si berie diely s kontajnerov, balí do sáčkov, váži po krokoch, tie dáva do krabice a nakoniec ju lepí sama. VäčŠina setov je už balená v Kladne, v Billunde ostávajú hlavne špeciality. Príklad je hneď vedľa, tam už idú po páse krabice s Volvo nakladačom. Áno, na trh prišiel v septembri ale v júni sa tam už vo veľkom balil. Obrovské kolesá a lyžicu tu musia baliť ľudia, pohľad na prepravky plné špecifických gúm cuká tými pár Technikármi čo sú tam medzi nami. Bystré oko zachytí nenápadné menšie krabice od Technic buldozéra, ten v tom čase nemal poriadne fotky ešte ani na nete. Treba dopĺňať zásoby dielov tak uvoľnujeme priestor a ideme von z fabriky.

Krátkou cestou busom dostávame pár info o ďalšej fabrike - lisovni a upozornenie na veľké silá na granulát kde akurát kamión sype svoj náklad. Klasika mobily a foťaky preč, tentoraz aj všetky tašky či voľné oblečenie. Budovou sa tiahne jedna dlhá chodba od jedného konca na druhý s dĺžkou cez pol kilometra. Nájdeme tam napríklad nástenku s výročiami, je evidentné že 20 rokov si tu už pár ľudí už odbilo, 10 či 15 sa neoplatí ani počítať. Hneď vedľa je starý lis, áno ten známy z animovaného videa o histórii, a tento kus ešte stále funguje .. aj keď už len naprázdno. Prvá zástavka je ohňovzdorný, bombovzdorný, betonový sklad lisovacích foriem. Forma pre diel môže byť len tam, priamo v lise a na repase, dokonca aj dieľna na drobnú údržbu je priamo v tej betónovej kobke. Miestnosť s lismi je hněd vedla. Niekoľko radov lisov napojených na pneumatické potrubia dodávajúce zvrchu granuláty základných farieb do mixérov. Okienkom je možné pozorovať pravidelný chod lisu a horúce kocky miznúce spodom, aby sa na boku mašiny vynorili pádom do plastoveho kontajnera. Čo 3-4 metre to iný diel, akurát chytať ich je zakázané. A to aj nepodarkov, napríklad kociek ktoré sa úplne neodelili od kanálov spájajúce miesta vstreku. Lisy sú obsluhované robotom, ktorý prinesie prázdny kontajner a plný dáva na pohyblivý pás. Tie sa zbiehajú v automatickom sklade kam smerujeme, pre ľudí sú len úzke obslužné koridory tak na 1,5 človeka, takže tá odovzdávka aj kabeliek má svoj význam. Regále siahajú do výšky niekoľko poschodí a v prítmí sa hĺbka po pár desiatkach metrov stráca. Rameno tu kontajner zobere, tam zas pridá, posuvný pás je v permanentom pohybe, prepravky v pravidelných intervaloch miznú za stenou. Niektoré do baliarne, ale vačšina smer Kladno.

Ďalšia lokácia, viac kancelárska, naša skupina sa ako prvá dostáva do rúk správcom komunitného portálu pre deti. Rýchle vysvetlenie priorít a pravidiel a obratom nám davajú test obsahujúci zo 10 reálnych príspevkov na zmoderovanie. Niektoré sú jasné, iné na posúdenie a pár sa ukázalo byť chytákom. Trolling, komerčné ponuky, skryté nadávky,... online klasika však avšak s príchuťou juniorizácie ;) Ako odmena diplom a jeden z koša polybagov, niektoré sú vzácnejšie ako iné....
V pozícií druhej skupiny je to zaujímajšie, ide sa do skladu pre servisné oddelenie. Ten obsahuje archív kde sa odkladá zásoba dielikov pár rokov po skončení výroby a podobne s návodmi. Viac živo je v spleti regálov s náhodne rozmiestnenými krabicami jednotivých aktuálnych dielikov. Ich rozmiestnenie plánuje počítač, rovnako ako plán zberu, akurát vykonávateľom je tu človek, nie robotické rameno. Ten behá s vozíkom na ktorom má aj zo 4 jednotlivé objednávky každá s nákupným zoznamom podpísaným "tvoj počítač". Nastala chvíľa nahrabania si dielikov, na stole je zo 30 krabičiek, do ruky dostávame malý zip sáčok a jasné pravidlá - do 10 minút ho musíme priniesť zavretý.


Nasleduje obed v zamestnaneckej kantíne, žiadne mastné jedlá, žiadne sladené nápoje, asi polovica vegetaríanska, všetko chutné. Hňed vedľa je spoločenská miestnosť a nasleduje prednáška primárne o LEGO Movie a aj všeobecnejšie vzťah k vlastným filmovým produktom. Nebyť upozornenia na súťaž vačšina už myslí na ďalší krok. Takto ich udržuje v pozornosti cena do kvízu - úplne nová Bennyho loď. Bohužial nemám naštudované dáta o filme. Mimochodom už vtedy nám bolo prezradené, že začiatkom 2015 budú ešte 3 sety ;)


A je to tu, návšteva zamestnaneckého obchodu LEGO. V skratke - 50% z Dánskej oficiálnej ceny, max. 2 kusy na osobu z jedného setu/čisla, aj na detské oblečenie (dospelácke nieje dovolené), v cene jedna veľká škatula s poštovným zadarmo na domácu adresu. K dispozícii všetky exklusivity z oficiálneho obchodu - modulary, Simpsons, Maersk, Ghostbusters,... ,pár starších setov zrazených ešte na štvrtinu ceny, tri obrovské kýble sypaných kociek. Snáď všetko okrem čerstvej Bennyho lode stíhali dokladať ked zmizlo, akurát bolo málo času hľadať čo sa oplatí. A problémy s kartami - ešte že ma napadlo vybrať cash deň dopredu, aspoň to poslúžilo to aj ako regulácia, keďže pri ceste autom miesta bolo dosť.

Naspäť na hotel a spoločná večera v Legoland Western Grill pube. Dizajnéri sú opäť spolu s nami, akurát priestor je viac obmedzený a komunikuje sa ťažšie. Prechod do zasadačky a vyhlasovanie výsledkov súťaže. Druhé a štvrté miesto ide k nám domov :D Pri člnku zavážilo to, že vtesnať mechanizmus do hotového modelu sa snažili 3 dizajneri a ja, výsledok je neštardandné použitie našich nefukčných prototypov. No a môj risk stavením na Technic sa celkom oplatil ako jeden z mála som dostal set, ktorý mi mohol podísať priamo dizajnér - Sam. Tretie miesto poľnohospodársky ťahač, ktorý stačí nakrabicovať a dať do výroby. Prvé miesto "kopací bowling" s vratkou na gule a zametaním koliek. Celkovo z prvej desiatky sa väčšina poznala z hlbokonočného stavania. Mimochodom ten biely sklenník postavil Leon ústami.


papluh

#3
Deň tretí

Ráno mierne nestíhanie, rýchlo sa napratať na raňajky a vysťahovať izbu. Tie dve tašky, čo sme dostali na začiatku ? Tak tie sú plné a riadne ťažké. Keďže nie sme jediný, tak stíham checkout na recepcii a ešte tam kupiť jeden LEGO House set, hovorí sa, že ich berú zakaždým z iného obchodu v meste, ktovie ...


Začíname o Legolande od Claus-a manažéra akcií pre park, spomína sa pôvodná história od založenia až po predaj spoločnosti Merlin Group, ktorá prevádzkuje aj iné parky. Hovorí sa voľnej previazanosti typov atrakcí očakávaných náštevníkmi a tém z produkcie LEGO. Taktiež o plánoch rozširovať parky, či menšie objekty - Discovery centrá - zdá sa, že prioritou je Ázia.
Po overení, že každý ma dostatočne pevnú obuv, štekle ani flip-flopy nie sú žiadané, sa spoločne vydávame do parku. Je to celkom dobrý pocit beztrestne prejsť bránou s nápisom len pre zamestnancov. Cestou sa dozvedáme údaje o počtoch zamestnancov, ich práci a sezónnej vyťaženosti a čoskoro vchádzame do prvej budovy. Vnútri sú garáže a dielne mechanikov, sezóna sa už rozbieha tak vnútri ostáva len posledný vláčik. Na servis si sem zaskočil nejaký neposlušný duch. Prechádzame k dieľnam staviteľov, mobily a foťaky idú znova preč, vnútri sú nielen staré ale budujú sa aj nové diela. Vidieť rozpracované priečelie novej historickej stavby, či sochy určené pre zahraničné parky do nových atrakcí. Všade vrátane políc pod stropom sú Miniland modely, niektoré si prihliadnuc na sfarbenie odslúžili svoje, iné nikdy nedostali šancu. Všetko sa Krágluje a poťahuje UV lakom. Rekordéri vydržia aj desaťročie s novými nástrekmi, ine modely sú odsúdené na náhradu skorej. Jeden zo stavitelov sa nechal počuť, že niektoré nové kocky a ich farby im to neulahčujú...



Pred ďalšou budovou nasleduje dôsledné varovanie dávať si pozor, byť ticho a nasledovať toho pred vami. Vnútri je tma, len asi každý piaty ma slabú baterku a schodami vychádzame na úzke pochôdzky. Pod nami sa nič netušiaci návštevníci plavia v pirátskej jaskyni. Postupne prejdeme ponad všetky scénky a vychádzame von. Ešte prejsť okolo budovy záhradníkov kde potichu nabíjajú ich elektrické vozíky. Presne si to nepamatám, ale majú na starosť okolo stovky druhov rastlín o rádovo vyšsom počte kusov. Deti idú na jazdu v "autoškole" a my máme skoro hodinku voľna pred obedom. Ten je formou bufetu v "hradnej reštaurácii" a nesie sa v hodovacom duchu.
Späť na hoteli začiname prednáškou o možnostiach práce vo firme LEGO. Rozlúčiť sa mal prísť aj niekto z vedenia firmy, ale pri návrate z Mexickej fabriky zostal trčať na Londýnskom letisku. Zastúpila ho riaditeľka komunikácií Charlotte a všetkým poďakovala za účasť. Neočakávaným krokom bolo poďakovanie organizátorkam od holandského AFOLa, ktorý im dal malú trofej z logom programu, bolo vidieť, že ich to dosť vzalo, navyše to je koniec jubilejného 10teho ročnika. Trochu to oddialilo posledný bod, ale predsalen pred nás predstúpil Steen Stig Andersen a predstavil tohtoročný set - model vláčika z parku - a jeho krátku históriu. Ešte hromadné podpisovačky setov - od autora, od organizátorov a niektorí chceli aj od účastníkov, spoločné fotky či výmeny kontaktov a môže sa ísť domov. V našom prípade ešte krátka hra "kufrového tetrisu" v snahe naskladať všetko bezpečne do auta.


Koniec.
A link na video priamo od organizátorov


A na koniec pár úvah. Ak by som to mal zhrnúť stálo to za to a keby som sa mal rozhodnúť so súčasnými vedomosťami tak by som to spravil znovu. Zmenil by som pár vecí:
- Bral by som si zápisník, nielen na zapisovanie toho čo sa dozviem ale aj s predpripravenými otázkami, kopec z nich som sa zabudol spýtať
- vzhľadom na to že moja zrkadlovka je už stará, tak vyžaduje manuálne nastavenia a žere čas. Riešil by som už len moderný kompakt so slušným ISO a širokou uhlovou vzdialenosťou. Cvak, cvak automatika, nestácať čas...
- Doniesol by som si vizitky s kontaktom (prepisoval som firemné)
- Objednal by som zlavnenú noc z piatka a naplánoval odjazd tak, aby som sa neponáhľal už v piatok
- Vybral by som si viac prachov dopredu, hlavná karta sklamala a na druhej bol nízky limit
- A tým pádom väčšie auto
- Natrénoval stavanie
- Zlepšil obzory čo sa týka hodnoty dielov a polybagov

A pár všeobecných názorov.
Príprava
Toto video obsahuje kopec údajov a obrazov čo sa dá vidieť a oveľa viac, pre niekoho to môže postačovať.

Jazyk
Všetko je to v angličtine, takže aspoň pasívna znalosť je nutnosť, nepomôže ani to ak idete viacerí a vie len jeden - on z toho poriadne nič nebude mať a ani ten čo nevie. Bez aktívnej znalosti sa dá, ale prichádzate o interacie s ostatnými účastníkmi a zamestnancami LEGO. Obtiažnosť je cca na strednej úrovni, pre väčšinu z nich nieje angličitna materský jazyk, takže žiadne kvetnaté reči, na druhú stranu je tam prízvuk a technické reči. Vo videu vyššie sú príklady, ak je problém porozumieť podstate toho videa, nemá to moc význam.
Inak sa može stať, že prepočujete dobré rady ako "neotvárať viac ako jeden šuflík naraz" a padne na vas box plný kociek. Áno to sa stalo a miesto nadávok sa celý večer chodili pýtať či je dotyčná v poriadku.

Deti
Nepredpokladám, že tam niekto od nás zobere dieťa, keďže cena je plná zaň. Z nášho turnusu tam asi tretina detí nemala čo robiť a o ďalšej som si neni istý. Hovoria, že od 7 rokov, ale podľa mňa tak aspoň 10 a viac. Jo a zase ten jazyk.

Dovolenka
Niektorí ľudia tam idú na otočku, čo podľa mňa má význam len ak im tam niečo zalacno priamo letí a nemajú dovolenku. Keďže je to v strede týždňa (utorok večer - piatok na obed) tak si myslím, že zobrať si ten deň navyše a pozrieť si Dánsko sa oplatí. Navyše ak človek ide vlastným autom, tak tie vzdialenosti sú dosť blízke. Je tam toho dosť - ZOO a akvária, Kodaň, historické miesta, príroda,..
Trochu sa od toho odvíja aj termín, ja som kvôli cestovaniu naschvál bral posledný.

Cena
A sme tu, kde sa clieb láme. Cena minulý rok bola 13.000 DKK co bolo asi 1750 Eur, tento rok je to už 14.500 DKK. V tom je komplet program s ubytovaním na 3 noci, ale bez dopravy na miesto.
Na koľko si človek hodnotí zážitok je jeho vec, ale niektoré z výhod tejto akcie majú urćitú hodnotu:
- Najprv najjednoduchšia časť - platba ide cez LEGO Shop a tým pádom sa pripisujú VIP body, akurát je to Dánskym pomerom, tj za 13.000DKK je 1300 bodov. V DK je za to 650DKK (87Eur), ale v DE/AT len 65E. Takže ak sa to minie v Dánsku, je to 5% z ceny, inak o asi 3,6% hneď priamo zľava.
- Ako hlavný ťahák je tu set dávaný na konci. Verejný trh s nimi je tak malý, že cena sa nedá odhadnúť, taký otaznik by mohol priblížiť po koľko šiel Ole Kirk's House keď bol aktuálny ;). Navyše nikto z firmy LEGO negarantuje čo to bude za set, ťažko odhadnúť žiadanosť daného dizajnu a navyše občas sa objaví znovuvydaný. Tohtoročný vlak sa dával vystavovaťelom LEGO Fan Weekend v Dánsku v alternatívnom obale. A tých sa pár predalo okolo 1000Eur podľa BL. Predajom toho setu sa dá pokryť podstatná časť nákladov. V prípade dvojice a predaja jedného setu sa to delí, ale zas jeden z dvoch predá s ľahšim srdcom ako jediný.
- Dostávajú sa špeciálne darčeky - Idea house minifig, LIT torso na vyskladanie na menovku, podobné torzo ale z HMV fabriky, samopotlačená kocka z tej istej fabriky, bricky s menami fabrík, menovka, dokonca Duplo truhlica so surovým granulátom ... tipujem že predajom všetkého tých 10% ceny sa určite získa.
- V servisnom oddelení sa dáju nabrať zaujímavé dieliky, zloženie sa mení rok od roku a výhodnosť závisí od toho, či je to pre vlastnú potrebu alebo nie a či má AFOL naštudovanú hodnotu dielikov. Tu je príklad obsahu 2 sáčkov v štýle z každého aspoň jeden kus, diely na minifigy sú každý zvlášť.
- Pri jednej zástavke sa dalo vybrať polybag z košika, boli tam kusy za euro ale aj za 25E. Aká ponuka bude nabudúce nik nevie.
- V kupónoch k permanentke bol jedne na 30% dole zo setu, sú určite sety kde sa to oplatí aj pri vyššej dánskej cene. Legolandshop máva aj exklusives.
- No a nakoniec zamestnanecký obchod, keďže sety je oficálne zakázané obchodovať, tak ja sa pobavím o téme "zaplatil som prachy aby so mohol minúť ďalšie prachy, ale v zlave" prípadne "bývam LEGO Ježískem pre celé moje okolie aj na narodeniny, meniny a samé jednotky" alias nepredávam ale darujem. Všetko je tam 50% dole z dánskej ceny, tá je o niečo vyššia ako u nás, takže tak 40% dole z cenníkovej. To sa oplatí pri exkluzivitách, taká Maersk loď v prepočte za 80E, či Horizon express za 60E, modulary atď. Ďalšou zaujímavosťou bývajú 75% zľavy na staršie sety - napr. 3v1 malé creatory, či Galaxy Quest - vhodné na kocky. Pre staviteľa s prehľadom zas možnosť nabrať si do pohára či sáčku z veľkých nádob netriedených dielov. Zvláštnosťou bola ponuka Dacta setov aj vrátane školských Mindstorms. Osone si myslím, že ak si niekto zoberie napr. jeden Mindstorms EV3 na predaj, tak nikto nič nepovie, pretože aby sa na tom zarobilo, človek by musel brať po 2 zo všetkého drahého a to už podozrivé je (podľa našich odhadov z rečí, stane sa akurát to že znehodnotia krabicu).

Tak či onak, tá pôvodne vysoká cena sa dá znížiť, okoľko zaávisí už na každom človeku a čo sa bude dať získať o rok.

Tak snáď to tu ľudí nejak obohatilo, nepokapali pri tom psy a pokiaľ sa niekto rozhodne ísť tak nech sem napíše.
Opakujem, termín prihlasovania sa otvára pondelok 3.11. o 13.00 dánskeho času na tejto stránke a pôjde to veľmi rýchlo.


Micho

Vďaka, fajn reportáž! Výborné info zo zákulisia. :-)

Hacislav

Na Lipně jsi mi o tom vyprávěl, ale takto schrnuté je to pecka.  :D
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Villa Legina

#6
Vďaka. Mňa očarili iba zablistrované krabice "Legoland" setov. Za podobnú sumu vynaloženú na takýto výlet by sa dalo namiesto tej obhliadky kúpiť niekoľko rarít v takomto stave, čo by som považovala za užitočnejšiu investíciu než do zážitku z Inside Tour cesty :)

papluh

#7
Ok, zdá sa že je tu záujem, posnžím sa to čo najskôr dopísať. Akurat trocha mi do toho teraz práca vletela, idem kaziť Halloweensku párty americkým kolegom vypisovaním strašidelných bug reportov...

Villa Legina: čo sa týka výhodnosti to si musí každý zvážiť sám, v poslednej časti by som sa chcel venovať nákladom a ako sa dajú zoptimalizovať, či "ospravedlniť"

... ale dovtedy ešte pár fotiek zo archívu LEGO Idea House, nech páči (obrázky by mali byť klikacie, nech to netapetujem)


linhi

Moc pekne misby,ja uz myslel ze Otaznik mel den otevrenych dveri :-D

milanv

Vždycky když vidím někde ty nedotknutelné MISBy, popadne mě strašná touha se tam v noci vloupat a vyměnit obsahy krabic třeba za písek nebo ABS drť - krabice by zůstaly pořád stejně obdivuhodné, jejich obsah správný sběratel stejně nikdy v životě neuvidí -  a já bych si mohl stavět  >:D  >:D
Pán na Žlutém hradě

Villa Legina

Citace od: milanv kdy 31.10.2014, 19:34:43
.... a vyměnit obsahy krabic třeba za písek nebo ABS drť - krabice by zůstaly pořád stejně obdivuhodné, jejich obsah správný sběratel stejně nikdy v životě neuvidí....

Určite by sa vedel nájsť expert, ktorý by dokázal zistiť aj potriasaním krabice či je vnútri to čo má byť....alebo zroentgenovať.... :D

Hacislav

Citace od: milanv kdy 31.10.2014, 19:34:43
popadne mě strašná touha se tam v noci vloupat a vyměnit obsahy krabic třeba
Ale to by byla svatokrádež!
Naprosto chápu tvé myšlenky. Taky mi příjde každý MISB jak box se Schredingerou kočkou: a jak víte, že to lego určitě uvnitř je?  >:D
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Togaran

Pěkné povídání i fotky, musel to být super zážitek :)

Zajímalo by mě, co bylo to, co jste viděli a nesmíte to nám, ostatním smrtelníkům, vyslepičit :-D
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

milanv

Citace od: Togaran kdy 01.11.2014, 20:54:18
Zajímalo by mě, co bylo to, co jste viděli a nesmíte to nám, ostatním smrtelníkům, vyslepičit :-D

Popravdě, v tomhle lidem v TLG vůbec nezávidím. Pochopili jasně během krize, jak je pro ně komunita důležitá, a přitom na druhou stranu co všechno jsou schopni konkurenti, nejen čínští, udělat s uniklými informacemi. Musejí z toho mít hlavu jak škopek a zaměstnaný v TLG jako manažer akce pro fanoušky bych fakt být nechtěl. Dokážu si jasně představit ty tuny papírů a hodiny s právníky společnosti. A ten pocit beznaděje, když dostaneš zakázáno i to, co považuješ na akci za klíčové...
Pán na Žlutém hradě

papluh

Tak, 3. časť je nahodená, už zostáva len posledná.

Citace od: Togaran kdy 01.11.2014, 20:54:18...
Zajímalo by mě, co bylo to, co jste viděli a nesmíte to nám, ostatním smrtelníkům, vyslepičit :-D
Myslím,  že tam sú dve roviny, tá vhodná pre konkurentov čo sa týka priemyselnej čast je zároveň be bežnú populáciu nezaujímava, takže to nebol problém vynechať. Z takých viac zaujímavých vecí bolo napr zbežné porovnanie lisovacích foriem, ale keďže som si nezobral oldschool zápisník s perom ako jeden AFOL čísla si aj tak nepamätám. Trepnem, napr helma pre Stormtroopera musí vydržať X sto tisíc výliskov a stojí radovo ďesať tisíce Eur, niečo malosériové má nižšie ceny, nejaké príklady na jednoducšie formy na bricky.
Nehovorili nám žiadne konkrétne veci o budúcich setoch a vyslovene nám povedali, že nepojdeme okolo dizajnérskych kanclov.
Ale napr. človek hovoriaci o LEGO movie hovoril o tom, že sa do ďalšieho filmu bude urdžovať značka v povedomí, napr aj tým že začiatkom 2015 budú 3 sety (ale nič super veľké) - tie už boli nedávno oznámené.
Napríklad v dieľnach Legolandu som videl kópie určitých sôch a pýtam sa, či si robia zásoby, bol trocha zaskočený a nakoniec sme sa dostali k tomu, že sa chystá tá atrakcia do iných parkov. Či práve rozpracované stavby pre dánske atrakcie. 

papluh

ta-dy-ta-dy-ta-da ... a to je vše přátelé
Posledná časť doplnená, takže ak sa na to niekto dá v pondelok, dajte vedieť.

Jonas

Zajímavá a pěkně napsaná reportáž.

Co se týče ceny akce a její hodnoty: To je věc každého. Někdo má největší radost ze své sbírky MISBů, které nikdy neotevře a nevyužije, jiný si zase vysoce cení zážitek, který jen tak někdo jiný na světě nezažije. 
Jonas - Můj Brickshelf

Drobuliatko

Citace od: Villa Legina kdy 31.10.2014, 15:38:12
Vďaka. Mňa očarili iba zablistrované krabice "Legoland" setov. Za podobnú sumu vynaloženú na takýto výlet by sa dalo namiesto tej obhliadky kúpiť niekoľko rarít v takomto stave, čo by som považovala za užitočnejšiu investíciu než do zážitku z Inside Tour cesty :)

Tak toto je tiez pravda. :) Za tu vstupenku by sa fakt dalo kupit niekolko starych MISBov.

Aki

Moc pěkná a čtivá reportáž, kterou jsem přečetl s opravdovým zájmem i když nepatřím zrovna mezi ty kteří by jásali z exkursí do jakékoliv fabriky (TLC nevyjímaje) a ani do Legolandů se v životě asi nepodívám, už dávno nepatřím ani mezi sběratele setů. Tohle mi ovšem přišlo jako velice exkluzivní akce, které bych se asi zúčastnil docela rád. Díky moc za její zprostředkování. Čiší z ní hrozně moc nadšení a moc se mi i líbí způsob jakým (a že vůbec) se s tím TLC poprala.

Tomtombuy

Úžasné, díky moc za reportáž! Nebyla by galerie s více fotkami? Takové diorama z 80's Town setů musí stát za to...

papluh

Netreba očakávať nejaké superdiorámy v tom Idea House, slúži to ilustráciu produkcie zkrz históriu LEGO ako firmy.
Našiel som super fotky jedného z účastníkov skoršieho turnusu, dá sa tam vidieť snáď všetko z Idea House. Ja už som si odbil pár akcií len fotením aby som vedel, že to treba držať na uzde a užívať si aj prostredie a nielen fotiť. Ale trochu mu závidím tú plnoformátovú zrkadlovku čo dáva ISO5000 ;)

Inak cena je relatívny pojem
- niekto si za to kúpy dva roky za sebou najnovší iPhone (stačí my telefón za štvrtinu ceny a so štastím na pády dva roky vydrži)
- iný zas týždňové all-inclusive leháro na Maledivách (nám to stačilo pre dvoch na 10 dní túlania sa po Nórsku, benzín a poplatky zhltli polku)
- niekto si kúpi poriadny foťák ako je tá D600 z fotiek hore (moja 8ročná je už jak z praveku, a občas ma pekne megablockuje, ale pri snahe na slušné dovolenkové fotky stačí)
- ďalší si kúpi nové auto a poriadne ho vybaví (a nech sa oň poriadne stará, ja si ho kupim potom jazdené)
- iný si zas kúpi (pár) MISB starého setu a vychutná si otvorenie (a stratu pár desiatok % z ceny)
- niekto investuje a honobí majetky ktoré si raz snáď užije
- ...
tož úvaha na nedeľné poobedie ...

milanv

Díky za zajímavou reportáž!

Když jsme u těch úvah: zaujalo mě, že když nekoukám na jednotlivé detaily, ale na dojem z celku, tak i v těch základních barvách vypadá to město přirozeně, člověk si tak nějak navykne toto očekávat a nijak mu nechybí 5 odstínů šedi (sprosťákům pak 50 :) ).
Je to něco podobného jako že u Ladových obrázků taky člověk nečeká superrealistický portrét. Je to zvláštní, ale lidská psychika evidentně umí přirozeně pracovat s "omezeným zobrazením" :) Až při podrobném zkoumání začnu pochybovat, jestli by koleje měly být modré (a hrady žluté) :)
Pán na Žlutém hradě

holub

#22
Ahoj,to je paráda,mám dočteno ,teď po druhé . Muselo ti to dát zabrat,ať už si to tam užít a dovézt domů co nejvíce zažitků a rekvizit,ale i to sem sesmolit všechno .Už jsem to 2x četl  ;)
Takže ti děkuji za to že jsi věnoval ten čas a sepsal tuto pěknou reportáž (navíc zdarma  ;D) .Se závěrečnou úvahou se nedá nic než jen souhlasit. Toho bločku škoda ,bylo by to také určitě pěkné počtení.

david.zeman

Diky moc za recenzi  a hlavne ze prisla v pravy cas. V pondeli jsem si vzal dovolenou a ve 13.00 cekal az se objevi link na registraci.

Dneska prislo potvrzeni  - takze budu na Lego Inside Tour 2015!!!! To byly nervy  :)

papluh

Super, celkom rychlo to spracovali, na aky termin ides ? Bud sa poriadne zlepsili alebo to beru od prveho (ja som bol na poslednom)

david.zeman

Jdu na predposledni termin. Ty registrace maji myslim celkem vymakane.

papluh

Tak minulý rok ma podusili až 10 dní  :) Za koľko si stihol registráciu (podľa mailu čo prišiel o zaregistrovaní)?

david.zeman

Email prisel 13.06, ale registrace nezacaly presne ve 13.00

otaznik

Citace od: papluh kdy 31.10.2014, 04:16:40

- Ako hlavný ťahák je tu set dávaný na konci. Verejný trh s nimi je tak malý, že cena sa nedá odhadnúť, taký otaznik by mohol priblížiť po koľko šiel Ole Kirk's House keď bol aktuálny ;).

Můj odhad je takový, že sety z LIT lze reálně střelit za 5-10 tisíc Kč. Samozřejmě, lze mít štěstí a prodat set za víc, ale nečekal bych to, zejména po zkušenosti, kdy se některé tyto sety dají sehnat i při jiných příležitostech, než je LIT.

papluh

Vďaka za info. Je na to aj iný trh ako BL a ebay ?

To je pravda, že niektoré sety boli dostupné aj inými spôsobmi, čo viem :
- Market Square - normálne predaj ako Exclusive (počet neznámy, odhadom tisíce)
- Town Plan - krátkodobý predaj k 50temu výročiu v 2008-mom (počet neznámy, odhadom tisíce)
- Ole Kirks House - vianočný dar zamestnancom v 2012-tom (ťazko odhadnúť, správy že to šlo len dlhoročným zamestnancom boli vyvrátené, max cca 10tisíc podľa počtu zamestnancov)
- Legoland vláčik - vystavovateľom na LEGO Fan Weekend (360ks) a Legoland Ambasadorom (doživotný vstup za 3000 USD, veľa ich nebude)

Boli ešte nejaké ?

Za 5 tis. Kč (tj pod 200 Eur) sa na BL nepredávajú ani tie kópie čo boli voľne v predaji (alebo hromadne darované), nieto párkusové LIT verzie  ;)
Vláčiky z výstavy idú stále po 900Eur.  A áno, je to riziko vlastníka, či podrží alebo predá hneď. Tí prví majú šancu streliť to slušnú sumu kým príde reedícia