Výroba vlastních krabic k setům

Založil berkshrund, 27.09.2014, 08:58:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

berkshrund

Všichni to známe - pokud od někoho koupíme použité lego (Aukro, MMB...), málokdo má k němu i originální krabice. Zatímco chybějící díly nebo plánek není problém dodatečně sehnat, s krabicemi je potíž.

Přemýšlím proto, že bych se pustil do výroby vlastních. Inspiroval jsem se několika fotkama:

Moje představa tedy aktuálně je, sehnat kartonove krabice s výklopným víkem, na kterém by byl nalepen obrázek z originální krabice, viz např.:

Řeším teď 2 otázky:
1) Jakým způsobem obrázek na krabici nalepit (lepidlo, samolepící papír, oboustranná lepící páska...)?
2) Kde sehnat potřebné obrázky v dostatečném rozlišení pro tisk?

Máte s tím někdo zkušenost?

wolfram

s ím lepidlem jistou zkušenost snad mám - zkusil bych lepidlo ve spreji. Není to levný, a musí se to nastřikovat na podložce, aby se nenasvinilo. Ale zase toho nebudete stříkat nějaké velké plkaty, takže to dlouho vydrží.

DarkDrago

A uvažoval jsi i nad tím co kdybys měl takových krabic moc a chtěl bys zredukovat počet? Řešením by byla i izolepa jen v rozích a v místě dotyku s obrázkem papír (stejný princip mají některé alba na fotky).
V tom případě bys nemusel řešit ani obrázky, protože bys tam mohl dávat tenčí návody (horší je to u silnějších)
Dračí páni s mocí ohně...

milanv

Citace od: berkshrund kdy 27.09.2014, 08:58:29
1) Jakým způsobem obrázek na krabici nalepit (lepidlo, samolepící papír, oboustranná lepící páska...)?
2) Kde sehnat potřebné obrázky v dostatečném rozlišení pro tisk?

Rozhodně lepidlo ve spreji a co nejtenčí papír. Budeš ty krabice používat, mít na sobě atp. Každá nerovnost nebo jiné než celoplošné nalepení znamená, že se ti to bude zadrhávat, oškubávat a léty "hnusnět". Ideálně ještě přeláknout (zeptal bych se Mirka).

Na druhou otázku je potřeba si - podle mě - poctivě odpovědět: nelze. U jednoho nebo pár setů se ti to může povést, ale nevymyslíš způsob, jak spolehlivě shánět takovou kvalitu trvale. Takže už předem si vymysli "únikovku" - takový design, kde ti to nebude vadit. Třeba šablonu, kde budeš doplňovat číslo a název setu a obrázek tam bude jen malý na doplnění.
Pán na Žlutém hradě

berkshrund

Citace od: milanv kdy 27.09.2014, 10:57:37
Na druhou otázku je potřeba si - podle mě - poctivě odpovědět: nelze. U jednoho nebo pár setů se ti to může povést, ale nevymyslíš způsob, jak spolehlivě shánět takovou kvalitu trvale. Takže už předem si vymysli "únikovku" - takový design, kde ti to nebude vadit. Třeba šablonu, kde budeš doplňovat číslo a název setu a obrázek tam bude jen malý na doplnění.

Je mi jasné, že zatímco první problém je jen o správně zvolené metodě/zkušenostech, ve druhém případě - jak píšeš - se dané obrázky nemusí podařit sehnat vůbec.

Zatím jsem byl relativně úspěšný a většinu našel - google, flickr, brickshelf...ale ne vždy a hlavně je to časově náročné. Napadlo mě proto, jestli někdo neví o místě, kde by to bylo vše pohromodě :)

Například BL. Zde je možné si prohlédnout, jak vypadá krabice, ale obrázek má příliš nízké rozlišení. Nemluvě o tom, že by se to muselo v PS ořezávat a rovnat.

holub

Já to hodlám dělat tím způsobem krabice a vytisknout polepy.Budto na samolepící papír a nebo nějaký tvrdší klasický a lepidlem - Herkulesem tak by to stačilo mě a je to ta méně časově náročná práce. Daleko horší bude sehnat krabici aby rozměrově zhruba odpovídala originálu a set se do ní vešel.
Lepidlo ve spreji,lakování atd to už je na mě trochu moc. Uznávám že to muže mít už pak slušnou uroveň.Asi ještě nejsem v takovém stadiu Lego šílenství abych řešil potíže s ošoupáváním potisků krabic  .

wolfram

to lepidlo ve spreji jsem používal při výrobě paspart na fotky - na karton jsem musel plošně lepit povrchový papír. Osvědčilo se. Herkules jsem zkoušel taky, bylo by to pochopitelně levnější, ale výsledek byl dost ubohý. Jelikož barevný tisk něco stojí, tak tak investice do spreje není od věci.

wolfram

Vyrobit krabici není problém. Akorát člověk musí při kreslení vzoru počítat s tloušťkou kartonu. Kdysi jsem si dělal krabičku na papíry origami a na první pokus to dopadlo zcela k mé spokojenosti. Co se týká sortimentu kartonů tak v Praze mám dobrou zkušenost s prodejnou http://www.grandpapir.cz/.
K obrázkům v dostatečném rozlišení ... aspoň do formátu A4 originálu by se tu snad našel někdo, kdo má původní krabici a byl ochoten obrázek oskenovat.

berkshrund

Citace od: wolfram kdy 28.09.2014, 00:52:41
K obrázkům v dostatečném rozlišení ... aspoň do formátu A4 originálu by se tu snad našel někdo, kdo má původní krabici a byl ochoten obrázek oskenovat.

Tady se jedná o stovky setů, takže nevim, jestli by tento způsob byl optimální.

Pořád doufám, že to nějaky AFOL má na svém webu - veřejně přístupné...jen o tom vědět :)

wolfram

Aha, myslel jsem, že se jedná o pár kousků :-)

otaznik

Přijde mi to divné, vyrábět si svojí krabici.
Pokud je to pouze ke skladování a dobré přehlednosti, vyřešil bych to průhlednou plastovou krabičkou, přes kterou bude vidět návod uvnitř a tím bude možné snadno identifikovat daný set.

paluso

Citace od: berkshrund kdy 27.09.2014, 08:58:29

Zdieľam Otáznikov názor.

Ale na otázku vyžšie ti môžem odpovedať ako papierový modelár. Papier (aspoň teda materiál, ktorý preferuješ) dosť pije. Lepidlo, ktoré používame výhradne na podlepovanie je Kores, lepiaca tyčinka. Potrieť, nalepiť a hlavne zaťažiť na rovnej ploche aspoň na 12 hodín (ja nechávam po záťažou minimálne 24 hodín). Aby to bolo odolné odporúčam streknúť niekoľko vrstiev bezfarebného laku (či už matného, alebo lesklého, voľba je už na autorovi). Každopádne vrstiev radšej viacej, ale v malých, jemných dávkach - lak je zase mokrý aby sa papier nevlnil (navyše to nie je v tomto prípade možné zaťažiť proti vlneniu a točeniu). Streknúť jemnú vrstvu, nechať poriadne preschnúť, až potom ďalšiu jemnú vrstvu. Menej je niekedy viac.

Mokré lepidlá ako napríklad Herkules budú papier vlniť, alebo majú tendenciu točiť ho do tzv. vrtule (aj pod záťažou). Hodne roboty pre málo muziky. Je možné si urobiť pár chýbajúcich krabíc, ale žeby sa mi do toho chcelo ísť vo veľkom...

Ondrej

Pokud budu mluvit za sebe tak krabice mám k většině setů co mám a to mám i nějaké prázdné navíc, které časem doplním o díly. Řeším ale problém v tom, kam nejlépe krabice umístit, aby to pro ně bylo co nejvíce  šetrné jak na zatížení váhou ostatních a dále aby byly co nejméně vystaveny světlu. Nedokážu si představit, že bych ještě skladoval neoriginální krabice, stačí ty originální. Přijde mi to jako naprostá ztráta času vytvářet něco co v podstatě neobohatí tvoji sbírku a jako staviteli ti to také moc práci neusnadní. Sám jsem se už také donutil k tomu, že některé sety co jsem měl s krabicí, která byla špatná jsem rozpartoval na dílky a krabici jsem vyřadil. Když už krabice tak jen originál, to je můj názor.

tomaslambo

A co ten obrázek vytisknout přímo na samolepící papír?

berkshrund

Citace od: tomaslambo kdy 29.09.2014, 07:10:49
A co ten obrázek vytisknout přímo na samolepící papír?

Jasně, to se samozřejmě nabízí. Zatím je to celé jen v rovině úvah, a proto jsem chtěl předem vysondovat, s čím má kdo zkušenosti.

Jak už jsem psal, přilepit papír ke kartonu problém není. Komplikované bude sehnat všechny ty obrázky krabic. Na tom to nejspíš ztroskotá.

Jako kompromis mi přijde, co napsal milanv:

Citace od: milanv kdy 27.09.2014, 10:57:37
Takže už předem si vymysli "únikovku" - takový design, kde ti to nebude vadit. Třeba šablonu, kde budeš doplňovat číslo a název setu a obrázek tam bude jen malý na doplnění.