Mazání převodů

Založil pryb, 19.01.2014, 23:32:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

pryb

Má někdo nějakou dlouhodobou zkušenost s mazáním převodů na dlouhodobý provoz, tj. pro výstavy? Zkoušel jsem hledat ve fóru, nenašel jsem nic moc. Že se nemá používat WD bych tušil. TruckTrialisti doporučujou olivový olej, ale to je předpokládám pro jednodenní použití. Přijde mi, že to po čase bude vysychat a začne to spíš lepit.

Matně si pamatuju nějakou zmínku z Lipna (hradaři?), ale najít se mi to nepovedlo.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

germik

Ano, někdo na Lipně (peki?) mi u mlýnu namazal převody - asi to bylo dobře, protože jsem při rozebírání zjistil že několik nedostupných kostek to štěstí nemělo (nejvíc to je vidět na knobech, mají skoro milimetrové "drážky/škrábance" :-[
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Měch

Všechny interaktivní modely byly důkladně promazány silikonovým mazivem ve spreji.

Koupil jsem ho v Hornbachu (nebo Bauhausu - jsou vedle sebe :D). První test jsem provedl na vozítku MeNadruhou. Byl to malý kolový bagr postavený a ježděný několik let. Když jsem se k němu dostal, skoro se nepohnul z místa a bylo slyšet, že XL motory opravdu trpí (pohon 1:1 na kola přes knoby) a bylo slyšet skřípot, jak o sebe dva knoby dřou). MeNadruhou myslel, že je špatný motor a chystal se ho při rozebírání vyhodit.

Po aplikaci maziva na hnací ústrojí to byl najednou úplně jiný stroj. Po skřípotu nebylo památky a bagr vyrazil vpřed takovou rychlostí, že se postavil na zadní. Motory jsou v pořádku.

Bohužel plechovku od tohoto "zázračného" maziva jsem někde zašantročil, ale chystám se ho zas koupit a mazat modely jak na technic dni v Brně a Boskovicích, tak Trialu či zakázkové stavby na Lipno.

Bylo poznat i po několik měsících že tam nějaké mazivo je a modely ve vitrínách na Lipně neměli do posledního dne žádný problém.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

MiHo

Jak jsem psal zde, používám mazací olej na řetězy jízdních kol "Dry Lube". Mažu tím od r. 2011 monorail výhybky, monorail switche, motorizované 9 V výhybky, Train Wheel Small  (50254) v tramvaji, Train Bogie Plate u lokomotiv a vagonů (horní plochu) a všechny pohyblivé piny u Emeraldy. Zatím jsem nic nemazal znovu, takže mi vydrželo namazané již přes dva roky.

pryb

Mihovo doporučení mě nadchlo natolik, že jsem se rovnou stavil v cyklopotřebách - a odešel s prázdnou, páč jsem si na obalu přečet výhružky na téma, že se s tim nesmí být v jedné místnosti, dýchat to, koukat na to, pouštět k tomu včely (byť o malých dětech nic nepíšou) atd.
Jinými slovy, vypadá to vlastně dobře, ale budu potřebovat něco méně jedovatého.  8)
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Anatyt

To myslíte vážne, že mažete LEGO ??? To podľa mňa nemá už ďaleko od farbenia LEGA. Ale teda keď už, tak skúste silikonový sprej GT85.

germik

Bez mazání by to těch pár měsíců na výstavě nepřežilo nebo minimálně krutě odskákalo... ;)
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Měch

Citace od: Anatyt kdy 20.01.2014, 20:26:30
To myslíte vážne, že mažete LEGO ??? To podľa mňa nemá už ďaleko od farbenia LEGA. Ale teda keď už, tak skúste silikonový sprej GT85.

Neboj, někteří z nás i barví, řežou, krájí, lepí ;).

V týdnu se stavím pro to spešl mazivo co jsem o něm psal a pošlu fotku, co to vlastně je.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

peter

Citace od: Anatyt kdy 20.01.2014, 20:26:30To myslíte vážne, že mažete LEGO ??? To podľa mňa nemá už ďaleko od farbenia LEGA. Ale teda keď už, tak skúste silikonový sprej GT85.

Tak jako purista s mazivem problem nemam. Beru to jako ochranu před poškozením. Ostatně díly to nijak neničí, nemodifikuje a po odmaštění jsou k nerozeznání od nenamazaných. Naproti tomu o lepení, barvení a dalších invazivních úpravách se to již říci nedá a proto je nepodporuji.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

holub

Pro mě také namazat lego není nic špatného,člověk si vlastně díly ošetřuje pro delší životnost co je na tom. WD40 a podobný spreje jsou na mě zbytečnost(ale je fakt že člověk stříkne a prostě to tam zateče) .Vzhledem k tomu že je to stavebnice a ne zarezlá klika u dveří tak bych používal spíš nějakou vazelínu na to že je to plast tak by měla stačit klasika indulona (kdo skládal někdy odpadní roury pochopí jaký je to rozdíl ve tření  ;D ) ,to mi připadá takové nejcitlivější řešení a jakože se to prostě k legu hodí.Olivový olej je v pohodě,promazával jsem s ním jako dítě pumpu(píst) od pneu systému protože mi ucházela a i ostatní díly a byl klid,ale strašně to teče a člověk si zaprasí celý model.