Recenze Star Wars 75021 Republic Gunship

Založil Teddy11, 13.12.2013, 10:46:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Teddy11

Jako třetí Republic Gunship v pořadí přichází set s číslem 75021, který nás vrátí na planetu Geonosis, kde probíhá bitva mezi Republikou a Separatisty pod vedením Jediů a mocným Hrabětem Dooku. Loď přímo odkazuje na situace po záchranné akci v aréně na planetě Geonosis. Jak složením minifigů, tak stavbou lodi. Vše se ale dozvíte v následující recenzi.

Recenze: 75021 Republic Gunship™

Informace:

Set: Republic Gunship
Číslo: 75021
Počet dílků: 1175
Minifigurek: 7
Cena: $119.99 USD | 3.299 Kč | Aktuální: 3.100 - 3.500 Kč
Téma: Star Wars
Vydání: Léto 2013

Toto jsou základní informace o setu. Nyní se ale přesuneme přímo ke stavbě. Ještě předtím ale zmíním jednu věc. Krabice je celkem malá oproti jiným setům podobných rozměrů. Překvapilo mě to, ale i mírně potěšilo, jelikož jsem se nemusel tahat s tak objemnou krabicí.
Po otevření krabice nalezneme dohromady 9 sáčků z kostkami. Jsou očíslovány, takže není nejmenší problém s přehledností stavby. Krabice je plná a není zde žádný volný prostor.
Po rozložení sáčků narazíme na 2 větší manuály a skvělý plakát, který ode mě dostanou děti u kamarádky ve školce. Z minulého (City) měly obrovskou radost. Vám doporučuji s plakátem udělat to samé :-).

Otevírám manuál a začínám se stavbou. Natěšený jako malý kluk a s radostí ve tváři dávám dohromady první kostičky. Stavba jde lehce a celkem rychle, samozřejmě záleží na vašich zkušenostech, ovšem doporučený věk 9-14 let je zcela optimální a pokud by to stavělo dítě, má na odpoledne co dělat.
V prvním balení je speeder, Padmé a dolní část lodě. Vše šlo rychle a snadno.
V další části pouze vylepšujeme přední část lodě pro kokpit, děla a záložní rakety.
Třetí sáček už je ale těžší, objevují se více Technic části a tvoříme střechu Gunshipu. Stavba ale stále jde plynule a nijak nenudí, přidávám zadní dělo a úložné prostory. Vše se nakonec velice jednoduše spojí s dolní platformou a vytvoří základ pro kokpit, křídla a zasouvací dveře.
Další otevřený pytel a zde přidáváme držák na loď (pro lepší manévrovatelnost), zadní úložný prostor, sila na rakety a vylepšený základ pro křídla. Tím jsme se dostali téměř do poloviny stavby a prozatím to nebylo nic těžkého, náročného, ovšem ani nudného. Vše jsme spojili jednoduše a pevně. Nikde není žádný problém s konstrukcí stavby, nic se nekýve a ani nenaznačuje, že by tam nemělo být.

Kolem poloviny stavby, tedy v pátém sáčku, se dostaneme k dalším dvěma figurkám, tentokrát k oběma klonům. Jednomu pilotovi a kapitánovi. Líbí se mi, že jsou figurky rozloženy takto do částí setů a mám se na co těšit dále. Pátý pytlík obsahuje však kromě klonů i kokpit a boční střílny. Trochu mě zamrzelo, že střílny nejsou  o několik milimetrů výše. Takto stačí nepatrná změna směru a dřou se o kostičky pod nimi. Stejně jako "skla" nedrží úplně svůj úhel, posun o cca 1 mm na každou stranu. Jsou to maličkosti, ale pro pohyb se střílnami by to bylo lepší a příjemnější, kdyby byly o málo výše. Jinak jsou ale skvěle propracované a jsou to v zásadě první významnější detaily na stavbě. Stejně jako první výjimky ke stavbě, co se týče chyb.

V šestém pytlíku najdeme pouze málo dílků, ale na první pohled je jasné, co se bude stavět. Tedy boční dveře, které jsou dobře udělány, masivní a lehce pohybovatelné. Celkově bez problémů.
Sedmá část je tvořena levým křídlem a Anakinem, potěšilo mě, že je navíc přibalena další rukojeť pro světelný meč, ty nakonec dostaneme navíc dvě. Křídlo se staví jednoduše, jediné, co mě mrzí je, že chybí pod křídly rakety, které by zde měly podle filmové předlohy být. Dávat tedy klony navíc na křídla je zbytečné, ale pro efekt klidně. Já je tam dávat nebudu.
Osmý sáček je v zásadě to samé, s tím rozdílem, že dostaneme Obi-Wana. Oba Jediové jsou skvělé udělaní, se dvěma obličeji a světelnými meči.

Tímto se dostávám k poslední části a tedy devátému sáčku. Chybí už jen motory a rakety. Dávám se do stavby a vše jde jednoduše, přehledně a sedí tak, jak má. Nic se tedy nepohybuje a loď dostává svůj naprosto typický vzhled s motory na střeše. Mám z toho radost, vše je skvělé a dotažené k dokonalosti.
Dostavuji rakety a náhradní "sklad" pro 4 rakety. Ještě k tomu jsou dva bitevní droidi, kteří jsou masivní a věrni své filmové předloze.

Se smutkem v srdci končí můj první 1000+ dílků set, ovšem smutek střídá radost při pohledu na tak úžasnou a propracovanou stavbu. Loď je opravdu velká, pohled na recenze a fotky nemůže dodat pohledu na vlastní oči jakoukoli objektivní formu. 48x42x20 cm je opravdu znát. Vše sedí, nic se nehýbe, manévrovatelnost je dobrá a hlavní věc, co mě překvapila... je prostor. Všude je dost místa, na všechno. Můžeme sem dát třeba 10 panáčků, kteří se vejdou i se zbraněmi. Střílny dodávají charakteristický vzhled, kokpity sedí dobře a minifigové jsou v nich dobře vidět. Hodně úložného prostoru. Výborný set a jako velký fanoušek Star Wars jsem litoval, že jsem tak dlouho odkládal nákup takové lodě.

Minifigové: Dostaneme dohromady 7 figurek. Padmé má dva obličeje a je skvělá. Přesně jako ve filmu po souboji v aréně s roztrženým trikem vzadu i vepředu. Blaster navíc. Obi-Wan i Anakin spíše klasičtí jako ti v nových setech, jediný rozdíl vidím ve vlasech oproti třeba setu 9494 (Anakin's Interceptor). Kloni jsou skvělí. Stejně jako bitevní droidi.

Hodnocení:

Vzhled: Věrná kopie z druhého dílu Hexalogie Star Wars. Skvělé barvy, kokpit, děla a motory. Střílny by mohly být lepší. Speeder navíc se hodí. 9,5/10

Části: Na můj vkus hodně Technic kousků, ale to se dá očekávat u stavby takového rozměru. Žádný extra dílek, který by mě zaujal. Mám radost z klasických barev (nic nevyčnívá). 9,5/10

Stavba: Jednoduchá, i když Technic část byla trochu těžší a v jedné chvíli jsem to docela spletl, ovšem chyba je ve mně a mé nezkušenosti s Technic částmi. Jinak skvěle strávené 3 hodiny času, potěšilo mě rozložení minifigů do celého setu (těšil jsem se na další části). 10/10

Minifigové: Jsou skvělí, dobře vymodelovaní, 5 úplně nových pro tento set. Ačkoli oproti jiným se změnily figurky jen málo. Nevýhoda a to podle mě velká, je malý počet panáčků, místo droidů nebo navíc k dosavadním by mohli být dva klasičtí kloni. Takto si musím dokoupit další set s klony, aby loď vypadala lépe. 8/10

Cena: Cena přes 3.000 Kč je vysoká, jako hračka spíše pro velké kluky, ale i tak je to hodně. Pro sběratele a fanoušky jako jsem Já je cena hodně na hraně. Samozřejmě jsem student, tak na to pohlížím jinak. Ale 2,80 Kč za dílek je přecejen dost. 7,5/10

Celkem: Skvělá stavba, která se bude vyjímat kdekoli a filmovým fanouškům udělá radost. Nevýhodou je cena a možná velikost (pokud je to pro dítě kolem deseti let), jinak ohromná spokojenost. 44,5/50

Děkuji za jakékoli komentáře a zpětnou vazbu. Je to má úplně první recenze na Lego set. Snad se vám líbila.

šipka

Ač to není přímo můj "obor"  tak palec hore  ;)  Synátor tomu propadl, takže se to bude hodit.

P4tr1cius

#2
Konečne zaujímavý set s recenziou.
Recenzia OK. Fotky ale niesú veľmi dobré, koberec a pozadie celkový dojem a prezentáciu kazia.

Teraz k setu samotnému. Minimálne zmeny oproti poslednej GUNSHIP 7676. Táto je o trošku menšia (na prvý pohľad) a hranatejšia. Plus sú okrúhle strielne po bokoch lodi (nemyslím tým na krídlach). Ako obrovské mínus ale pokladám úplne všedné a v každom druhom sete vyskytujúce sa, figy...

Teddy11

S fotkami máš pravdu, ale fotil jsem to mobilem večer, na další recenzi si už udělám místo, děkuji za názor :)


mesje

Ten set je velmi vydareny, dobre sa stavia a velmi dobre a mohutne posobi, ked je postaveny. Ked to clovek kupi v zlave, tak je to fajn doplnok zbierky.

Farky_cz

#5
Moc dík za recenzi. Podle mne velice povedená a gratuluji ke zveřejnění.
Za mne jen technická poznámka, fotky bych seřadil chronologicky a postupně fotil jak ubývají pytlíčky. Dává to tomu víc života a roste to člověku před očima. A na konci skupinové foto s nastoupenou jednotkou.
A otázka na Gunship, jak se z něj dělají výsadky a jak se s ním létá (hratelnost)? Je to dostatečně tuhé? Nikde nic neodpadává?

Jen tak dál a těším se na další recenzi.
Zpět u Lega po třicítce.

Teddy11

#6
Opět děkuji. Jak jsem psal, je to má úplně první recenze a fotky musím do příště domyslet... nebo přes vánoce nafotím jiné. A mobil také není nejlepší společník. Další bude následovat Millennium Falcon a zřejmě nový TIE Fighter, snad už to s fotkami bude lepší. Fotek mám více, tak přidám všechny a chronologicky :).

Ohledně výsadků, nahoře u motorů je držák, viz http://www.ibrickcity.com/wp-content/gallery/75021-review/lego-75021-republic-gunship-star-wars-10.jpg , se kterým se s lodí velice dobře manévruje a létá, naprosto perfektní, všechno skvěle sedí a nic neodpadává, oproti 7676 Gunshipu přední děla skvělá a kokpity sedí výborně. A nic neodpadává, jedinou věci jsou ty boční střílny, které by mohly být pevnější. Ale drží i tak dobře. Jinak vážně perfektní zpracování.

Zbylé foto + úprava původních u recenze :) .

Luky1987

Recenze je fajn, jen by to chtělo ty lepší fotky.
Dokonce mě to donutilo postavit si v neděli tento setík  :)
Provedení co se týče vzhledu je ukázkové, pevnost pro hraní je také príma.
Kdyby k tomu bylo místo droidů alespoň 6 klonových vojáků, bylo by to dokonalé.