Palusova zbierka

Založil paluso, 05.11.2013, 22:31:16

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

paluso

Doteraz som bol len pasívnym čitateľom fóra. Ale po vzhliadnutí niektorých starších setov vo vašich zbierkach som sa odhodlal prispieť aj ja. Na jednej strane by som si chcel spraviť poriadok v zbierke a na druhej sa podeliť aspoň o fotky a v mnohých možno vyvolať spomienky.

Začnem setom, ktorý vo mne vyvoláva zvláštne spomienky. Ide o set z roku 1984, Technic 8851 Excavator. Prečo som začal práve s týmto? Set som kúpil niekedy v lete roku 1988 v belgickom mestečku De Panne. Mal som vtedy len 13 rokov a samozrejme som nerozumel vtedajšiemu režimu. Každopádne sa nám, respektíve mne, podarilo vycestovať na detský tábor, zaručene po neuveriteľných previerkach rodičov, príbuzných a určite aj nič netušiacich susedov. Rodičia ma vybavili ťažko získanými dolárikmi, zbalili a mohol som vyraziť. Verím, že mnohí z vás si dokážu predstaviť čo museli rodičia vtedy riskovať. Do dnes netuším kde tie doláče získali.
No a kedže som na Legu vyrastal, hodne podporovaný svojimi rodičmi, hneď som začal miestne obchodíky sondovať. Toľko lega som v tom čase v obchode nikdy nevidel, takže som mal obrovskú dilemu, čo vybrať. Nakoniec mi padol do oka, práve zmieňovaný báger 8851.

Bohužial dokumentovanie mojej zbierky nedopadlo práve najlepšie a to hneď pri prvom sete. Ako píše Villa Legina v príspevku ohľadne skladovania Lega, musím uznať, že má pravdu. Tento model bol zhodou okolností postavený od toho zmieňovaného roka 1988 až do dnes a umiestnený vo vitríne. Rozhodol som sa, že všetky vystavené sety (našťastie len 6 setov) zbalím a zakonzervujem. No ale čo sa nestalo. Pri rozoberaní hadičiek sa rozpadli jeden Pneumatic Cylinder a jeden Pneumatic T Piece. Diely som už operatívne objednal, ale každopádne to zamrzí a pri rozoberaní a umývaní budem musieť byť opatrnejší.

No a na záver fotečky setu (dúfam, že som vkladanie obrázkov naštudoval a pochopil správne).

Tomtombuy

#1
Moc hezké! Dokážu si představit, jak moc jsi si s ním tehdy vyhrál.  ;)

wolfram

Nádhera, jsem o pár let starší, takže tu dobu si pamatuju a teda dovedu si představit tu pekelnou situaci, když jsi viděl ty obchody. Volba musela být opravdu těžká. :-)

peter

Citace od: paluso kdy 05.11.2013, 22:31:16Rozhodol som sa, že všetky vystavené sety (našťastie len 6 setov) zbalím a zakonzervujem.

Jestli to dobře chápu, tak ty sety jsi měl až do dnešních dní postavené a vystavené ve vitrínách. Pokud tomu tak je a teď ty sety rozložíš a uložíš do krabic a někam schováš, tak si Tě dovolím upozornit, co tě bude čekat až je jednoho dne zase vytáhneš. Se skoro 100% jistotou se připrav, že ty sety budou neskutečně zažloutlé, mnohem víc než jsou teď. Ověřeno mnoha osobními zkušenostmi ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Villa Legina

#4
Paluso, žiaľ Peter má pravdu, ak to tak dlho bolo vonku, to už "konzervovať" nemá zmysel, možno LG farba už teraz je nazelenalá...a vedia aj byť veľmi krehké také dieliky, praskajú, a keď si sa s tým ešte intenzívne hrával - aj neviditeľná mastnota z rúk vie tiež spraviť svoje na povrchu kociek, nejako to tam reaguje, mechanizmus neviem popísať, ale je to vidno na kvalite kociek, nehovorím ani o ošúchanosti...
Ja v podstate mám minimum - snáď ani nie 1 percento pôvodného Lega z detstva, ostatné veci sú získané od obchodníkov, bazáre, aukcie a tak..., uprednostňujem takú kvalitu, že nikdy sa s tým deti nehrali, alebo ak tak minimálne...

Ale samozrejme má to peknú spomienkovú hodnotu aj taký set ako máš Ty, nič by som si už z toho nerobila, v akom stave je, veď si to aj vyslúžil...ak by mi na ňom tak záležalo, zaobstarala by som si ešte jeden model v lepšom stave, trebárs aj bez krabice, lebo pozitívne je že parádnu krabicu máš a toto okolo toho...samotný model vymeniť nevidím ako problém.

papluh

Pekne, takeho som mal.  Akurat bez tej zaujimavej story, len raz zjavil na Vianoce u starych rodicov.
Tusim to bol moj prvy funkcny Technic. ktovie kde je mu teraz koniec  ???

paluso

Tak to ste ma nepotešili. Ale ako som pochopil aj tak s tým už nič nespravím. No učíme sa na vlastných chybách. Každopádne do krabíc to dám, nech to mám všetko na poriadku na jednom mieste. Je to skrátka veterán a zaslúži si ísť na odpočinok. Dám na vaše rady a skúsim zohnať ešte jeden.

Ďalší set o ktorý by som sa rád podelil je buldozér z roku 2007, Technic 8275 Motorized Bulldozer. Set som kúpil v máji tohoto roku a vydražil som ho na eBay. Set nepatrí zrovna k najlacnejším a tak som s malou dušičkou čakal čo sa bude diať po zaplatení. Tak veľkú sumu som ešte cez eBay neriešil. Jedine na čo som sa mohol spoľahnúť bolo pozitívne hodnotenie predávajúceho. Je to síce nič moc, ale tak snažil som sa aspoň týmto presvedčiť, že všetko je v poriadku. Cca po týždni bol u mňa (z Nemecka). Po rozbalení som bol príjemne prekvapený v akom dobrom stave je. Podľa referencií predajcu raz postavený a rozobraný. Celkový dojem trošku kazilo, že niektoré piny (6) nemali správnu farbu, ale to som doriešil z vlastných zásob. Chýba aj jeden Black Dish 2 x 2 Inverted (Radar), ktorý zatiaľ neúspešne zháňam. Set bol bez krabice, ale o tom som vedel, takže na eBay pozerám, či narazím na nejakú zachovalú.

Zvolil som ho preto, lebo som ho chcel mať v zbierke. Tuhosť a odolnosť modelu oproti napríklad 8110, alebo 9398 je slabšia. A z hier s malou dcérkou sme ho vylúčili, nakoľko sa jej "rozpadával" pod rukami.

paluso

Dneska som sa pustil do revízie setu 8844, Helicopter z roku 1981. Bol to môj prvý Technic set a prvý krát som sa stretol s myšlienkou a metodikou stavby technicov. Mám na mysli tých starších, nakoľko nové sety ma po rokoch zaskočili inými stavebnými technikami. V tom čase som spoznával ako fungujú ozubené prevody, rôzne mechanické záležitosti a tak som tomuto setu dal aj náležite zabrať. Samozrejme tak aj vyzerá. Najskôr som ho postavil aby som zistil, ktoré diely sú v zlom stave. Tie som nahradil. Najhoršie dopadli Axle and Pin Connector Toggle Joint Toothed. Našťastie aj tie som mal v zásobe. Následne som ho vyčistil a vyumýval zubnou kefkou a uložil do sáčkov a do krabice.
V krabičke je vidieť pôvodná gumička, ktorá hnala zadnú vrtuľu. Tá už je ale nepoužiteľná, stratila pružnosť a je príliš voľná. Nahradil som ju novou, ale pôvodnú som nechal pribalenú v krabici.

Villa Legina

#8
Táto helikoptéra je naozaj kultová.
Pokiaľ ide o mňa - môj prvý a jediný technic, neostal mi, žiaľ.

PS: Neviem ako dieliky, ale box, ako pozerám, zdá sa, máš v krásnom stave, krajšom ako má otaznik  ;)

Neřád :-)



Zvolil som ho preto, lebo som ho chcel mať v zbierke. Tuhosť a odolnosť modelu oproti napríklad 8110, alebo 9398 je slabšia. A z hier s malou dcérkou sme ho vylúčili, nakoľko sa jej "rozpadával" pod rukami.
[/quote]

to nemuzu souhlasit u nás je buldozer je nastěhovaný na do děcáku už natrvalo :-) a malá sním uklízí duplo a panenky  ;D ta radost v očích když hrne nějakou panenku

paluso

#10
Naša malá nemá ešte ani dva roky. A keďže to chce chytať a nosiť, tak buldozér s tým má problém. Ale tak určite dorastieme.

Cez víkend som pokračoval v inventúre a údržbe zbierky. Žiaľ stav je žalostný. Len sa potvrdzuje, čo ste mi tu písali. Mnohé sety sú po vybratí z krabičiek neuveriteľne zažltnuté.

6306 Road Signs, udáva sa rok 1980. Dostal som to ako bonus pri kúpe bágra 8851. Maličkosť, ale skákal som radosťou ako malý chlapec. Počkať! Ja som bol malý chlapec! Každopádne ma to prekvapilo a bol som rád aj keď išlo len o obyčajné značky. Inak by som sa k takémuto niečomu nikdy nedostal. Rodičia kupovali zväčša väčšie sety. To im samozrejme nemám za zlé a teraz tomu aj rozumiem prečo to tak robili.

Keďže sa mi fotky zoradili v adresáry podľa čísla setu, ďalší v poradí mi tu vyskakuje policajný vrtuľník 6642, Police Helicopter z roku 1988. Tu ma zaujal najmä diel 3176. Ja som sa s ním stretával iba v spojení nejakých žeriavov, bagrov, alebo skrátka tam, kde sa prevlieklo cez očko lanko a niečo sa naň zavesilo. Upevnenie zadného chvosta s vrtuľou je podľa mňa super a ukazuje, že fantázia vo využití jednotlivých lego kociek nemá hranice.

paluso

#11
Aha, som sa poučil, že počet fotiek je limitovaný. Svoj príspevok som preto rozdelil do viacerých častí.

6686, Backhoe z roku 1984. Tento set je prekvapivo zachovalý. Proces žltnutia dostal iba biely zátarás.

6820, Starfire I, 1986. Prevedenie biele, takže som vedel čo ma čaká. Zub času tu taktiež zaúradoval.

paluso

#12
6825, Cosmic Comet, 1985. Všimol som si, že žltnutie sa najviac prejavu na bielych a šedých dieloch. Tento ma použitú modrú a do tohto sa zub času tak nezahryzol ako do 6820. A pritom som ich dostal naraz.

6842, Small Space Shuttle Craft, 1981. Jeden z prých Legoland Space setov. Dostal som ho vtedy spolu s 6970 Beta I Command Base. Space tematika ma dostala a dodnes pamätám na tieto chvíle.

paluso

6847, Space Dozer, 1985. Je zažltnutý najmä z jednej strany. Vtedy som si to neuvedomoval, ale teraz si to dávam do súvisu po vašich upozorneniach. To je strana na ktorej bol vystavený vo vitríne a svietilo na neho slniečko.

6893, Orion II Hyperspace, 1987. Jeden z mojich obľúbených setov. Takto si predstavujem set, určený na hranie. Zaujímavo modulárne riešené plavidlo. Bolo možné ho rozložiť do troch častí, každá mohla fungovať samostatne, alebo ich nakombinovať. K tomu robotické vozidielko. No skrátka detskej radosti kopec.

6896, Celestial Forager. To už sa píše rok 1990 a ja som niekedy v tom čase začal javiť o Lego nezáujem. Nástup na strednú školú, puberta, iné záujmy. Či aj toto všetko prispelo, že ma tieto sety príliš neoslovili neviem. Dúfam, že ma tu miestny vyznávači tejto epochy nezlynčujú. Ale nepáčil sa mi a ani teraz sa mi nepáči odklon od pôvodného space dizajnu a techniky stavby. Ale tak je to vec osobného názoru, všetko sa vyvíja a aj "moderné" deti vyžadujú niečo iné a je ich potrebné osloviť.

paluso

No a na záver tu mám môj obľúbený lunochod, ako sme ho volali keď som bol malý. 6927, All-Terrain Vehicle, 1981. Vyborná myšlienka a zábavnosť. Možnosť prenášania akéjsi mobilnej technickej stanice, no paráda. Vzhľadom na vek sa aj do tejto zahryzol čas. A niektoré diely sú tragicky zožltnuté. Dokonca som narazil na otlačok kolesa. Tam kde bolo koleso je to v poriadku a tam kde nebolo zvyšok kocky zožltol. No hrúza. To som zvedavý v akom stave bude už spomínaný 6970 Beta I Command Base.


Všetky sety som prezrel a skontroloval obsah. Vyumýval. Manželka sa mi smeje, že im umývam zuby, lebo to čistím zubnou kefkou, aby som zbavil niektoré diely prachu. Zabalil do sáčkov a do krabíc, zaevidoval a pridal fotodokumentáciu. Viac s tým spraviť neviem.

Dúfam, že som týmto mojím dnešným prierezom zbierkou oživil mnohým príjemné spomienky.

Mr. Cube

Ty Space sety jsou nádherné.

Villa Legina

Paluso, to je nakoniec jedno, že tie dieliky sú také. Hlavne že krabičky sú v poriadku. S dielikmi keby si si dal námahu dá sa to nahradiť, ale myslím nie je treba, keď je to pre Tvoje potešenie a si prvým majiteľom, máš aspoň istotu, že všetko je to z tých čias a originál.

No a tiež obľúbený 6927 sa pokúšam práve si vyskladať vo farebnej modifikácii Light Gray...uvidím ako to dopadne, no "chvíľu" to potrvá.

paluso

Citace od: Villa Legina kdy 12.11.2013, 13:03:55No a tiež obľúbený 6927 sa pokúšam práve si vyskladať vo farebnej modifikácii Light Gray...uvidím ako to dopadne, no "chvíľu" to potrvá.

Na dobré veci sa oplatí počkať. Takže sa teším ako to dopadne a ako to bude vyzerať.

V záplave pracovných povinností sa môj postup s "reštaurovaním" trošku spomalil. Naobjednával som nejaké náhradné diely, takže čakám na zásielky. Ale podaril sa mi vyčistiť a dať dokopy starší set 230, Hairdressing Salon z roku 1978. Na sete sú vidieť známky opotrebenia. Keďže to patrilo k mojím prvým setom, tak som si ich aj náležite užil a neustále som ich prestavoval, takže je to pochopiteľné. Nahradil som niektoré popraskané diely. Nálepky sú pochopiteľne nenávratne tatam. Zostalo mi len jedno zrkadielko (stále nalepené, tak som ho ani nedával dole), časopis a číselník na telefóne. Skúsim sa po nálepkách ešte popozerať, ale moc veľkú nádej tomu nedávam. Prípadne skúsim nájsť nejaký sken a aspoň si to priložiť do krabice.

Villa Legina

Korektne by tam mali byť round bricky so solid studmi...ale vzhľadom na ten stav je to asi jedno, podľa mňa sa to neoplatí reštaurovať po dielikoch, jedine zohnať set  v lepšom stave trebárs lacnejšie bez krabice a vymeniť s týmto tu. Okná zvonka s okenicami sú v poriadku? Zvyknú sa lámať tie holdery. Zajtra ak stihnem pofotím môj 230.

paluso

Citace od: Villa Legina kdy 25.11.2013, 20:05:59
Korektne by tam mali byť round bricky so solid studmi...ale vzhľadom na ten stav je to asi jedno, podľa mňa sa to neoplatí reštaurovať po dielikoch, jedine zohnať set  v lepšom stave trebárs lacnejšie bez krabice a vymeniť s týmto tu. Okná zvonka s okenicami sú v poriadku? Zvyknú sa lámať tie holdery. Zajtra ak stihnem pofotím môj 230.

Priznám sa, že som teraz zmätený. Pozeral som bricklist a tam je v zozname kociek naozaj solid stud a aj v návodových kresbách (mrknem ešte do svojho návodu, len očistené a upratané sety vláčim do druhého baráku). Teda fakt netuším, kde som ich zobral, lebo som nahrádzal tie čo som mal (červené aj žlté). Iné ani nemám. No ale je to už nejaký ten rôčik, tak si to možno už len nepamätám. Ono zase nie je až taký problém nahradiť ich správnymi, takže to si dám do poriadku. Okná su v nepoškodené aj parapety.

Mohol by som ťa poprosiť ak máš nálepky a možnosť oskenovať ich, mohla by si to pre mňa urobiť? Chcel by som si to aspoň vytlačiť a priložiť. Nejako sa mi nedarí zohnať nálepky. Je to vôbec možné k takto starým setom zohnať nálepky, podarilo sa to už niekomu?

paluso

Z ďalších setov som si zobral do parády spolok smelých chlapíkov a jednej dámy – požiarnikov. Ide o sety 6382, Fire Station rok 1981, práve v ňom je zmieňovaná dáma, 6650, Fire and Rescue Van, taktiež z roku 1981 a dva krát 6621, Fire Truck z roku 1984. Prečo dva, to už si nepamätám. Pravdepodobne ma niekto obdaril setom, ktorý som už mal. Ale rozhodne sa nestratil. Do požiarnej stanice som musel dokúpiť dve hasičské prilby, nakoľko som ich nebol schopný nájsť. Sety vyumývane, zabalené a uložené.

Edit: Aha ešte ma napadlo, ako pozerám na tie obrázky, že jediná nálepka, čo sa zachovala je číslo jedna na kufry jedného autíčka :)

otaznik

Klasiky tématu Town! Za mě vždycky palec nahoru!

paluso

V tomto predvianočnom zhone sa mi podarilo dostať dovolenku, takže som si užíval a spomínal pri kontrolovaní, čistení a triedení. Začnem klasikou - classic space a to setom 6970, Beta I Command Base z roku 1980. Patrí k tým starším a prvým setom v mojej zbierke. Chýba mi vlajka. Vie mi niekto poradiť, či je to biela v lajka s nálepkou, alebo s potlačou? Zatiaľ márne zháňam. Ďalej mi chýbala šedá anténa. Docela problém zohnať za rozumnú cenu, bielych som videl plno. Ale nakoniec sa podarilo. Krabica bola dosť poškodená, chýbal jeden bok. Tak som to zreparoval tvrdým farebným papierom, nech to aspoň drží pokope. Dúfam, že sa mi podarí zohnať lepšiu za dobrú cenu.
Ďalší v poradí som zvoli tiež space set, ale o niečo novší. Ide o 6953, Cosmic Laser Launcher z roku 1987. Pamätám sa na neho veľmi dobre, lebo to bol prvý set, kde boli tie vyklápacie priezory na prilbách. Pozerám vo fotkách, že som si zabudol nafotiť krabicu, takže to musím zase vytiahnuť a nafotiť si do svojej fotodokumentácie.

Takže príjemné spomínanie, myslím že hlavne ten 6970 toho vie oživiť hodne ;)

znouzectnost

je to bílá vlajka se samolepkami

paluso

Trošku odskočím k technic setom. Sú novšie, všetky pribudli v mojej zbierke minulý rok. V podstate vtedy, keď som objavil toto fórum a rozhodol som sa dať moje sety do poriadku. Dočítal som sa, že vzhľadom na počet a druh jednotlivých kociek sú zaujímavé sety 8110 a 9398. Samozrejme boli spomínané aj ďalšie, ale nejako bolo treba začať a navyše sa mi páčili.
A tak som kúpil sety 8110, Mercedes-Benz Unimog U 400, z roku 2011 a 9398, 4x4 Crawler, z roku 2012. Keďže ide o pomerne nové sety, tak boli ľahko zohnateľné a kúpil som ich nové.
Vzhľadom na mohutnosť a odolnosť sa na nich zabavila aj moja vtedy 1,5 ročná dcérka. Do Unimogu z obľubou usádza Dublo panáčikov a nakladala zvieratká na korbu. Crawler, ten nám vydržal z hľadiska zábavy do dnes. Zmenil som mu trošku prevody, aby to chodilo o niečo rýchlejšie. Zapájame za neho zvieratká na kolečkách. Máme takého psa, ktorý keď sa pohybuje, tak krúti ušami, hlavou a šteká. Možno tí čo máte malé decká to poznáte. No to je zábavy kopec. Teraz si už uvedomuje aj ovládač a pohybuje s ním už sama. Zo začiatku keď som ho kúpil to ešte nevedela spracovať. Buď sa zamerala na auto, alebo na ovládač. Ale nedávala to do súvisu.
Keďže k týmto setom som sa dostal po dlhých, dlhých rokoch čo som sa o Lego nezaujímal, dosť ma prekvapila zmena štýlu stavby. Najmä diely bez studov. Predsa len som skončil na techniku zhruba na setoch v roku 1985/86.

Od kamarátov som dostal na narodeniny sety 42000, Grand Prix Racer z roku 2013 a 42006, Excavator tiež rok 2013. Ťažko k týmto setom niečo dodať. Sú to nové sety a všeobecne známe, dokonca ešte stále bežne zohnateľné. Akurát 42006 som špeciálne kvôli tomuto vytiahol, zložil a zase rozložil a pozerám, že som si ho nenafotil. Takže sa k nemu budem musieť vrátiť, aby som si to mohol založiť do svojej fotodokumentácie.

paluso

#25
Ale aby sme sa vrátili späť k starým časom a spoločne si zaspomínali pripravil som si pre vás space sety. Mal som ich odložené, pretože som musel zohnať chýbajúce, alebo poškodené diely. Všetko prišlo, takže môžem zdokumentovať, zbaliť a archivovať.

Takže čo tu máme?

6805, Astro Dasher, 1985. Krabička žiadna sláva.
6806, Surface Hopper, 1985. Tento set sa mi veľmi páči. Ukážka dizajn kumštu. Ako z mála dielov sa dá vytvoriť zaujímavý model. Krabičku som v nejakom euforickom zápale rozstrihal. Nepamätám, čo ma k tomu viedlo. Teraz to ľutujem a mrzí ma to. Dúfam, že sa mi podarí zohnať iná. Na fotke ešte pred umytím a má žlté ruky. Boli samozrejme vymenené za červené.
6845, Cosmic Charger, 1986.
6884, Aero Module, 1987. Tu som kupoval modrý priezor na prilbu. Nakoľko keď som to po rokoch vybalil tak mal priezor žltý. Zatiaľ mi to je záhada, nakoľko v zbierke nemám set, ktorý by mal prilbu so žltým priezorom. Alebo sa na to nepamätám. No veď uvidím na čo ešte narazím.
6929, Star Fleet Voyager, 1981. No a na záver tento starší setík. Patrí spolu s 6927 a 6970 k mojím prvým space setom. Takže ho mám rád, lebo sa k nemu viažu spomienky z ranného detstva.

peter

Nevím jak to bylo u tebe v době rozbalení setu 6805, ale podle krabičky by měl model obsahovat díl 4081a. Na tvé fotce jsou však vidět novější 4081b. Jestli kostky modelu nebyly nikdy smíchány s ostatními tvými stavebnicemi, tak je to nejspíše v pořádku a nové přefocení modelu se asi již neprovádělo. Každopádně osobně bych se tyto dílky pokusil obstarat, aby byl model shodný s obrázkem na krabičce.

4081a ; 4081b

Stejně jsem totiž postupoval při zpětné kompletaci setu 625. Set je vyobrazen se starším typem dílku v místě výfuku, než který byl v době rozbalení mého setu přítomen. U mne se tedy jednalo o vývoj dílu Brick, Round 1 x 1 z 3062a na 3062b .
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Co se týká dílu plate 1 x 1 with Clip Light, tak jsem si téměř 100% jist, že v roce 1985, ze kterého je zmiňovaný set, byl v balení už novější typ 4081b. Typ 4081a se do setů přestal dávat někde na přelomu 1983/1984.

paluso

Priznám sa, že ja som ani nevedel, že sú dve verzie tohoto dielu. Až keď ste ma na to upozornili. Jednotlivé diely by som nemal mať medzi setmi pomiešané. Ale je pravda že jeden diel je a druhý b. Jeden sa mi totiž zlomil a ja som kúpil nové. Keďže som netušil že sú dve modifikácie, tak výsledok je taký, že na raketke sú použité oba. Ako klobúk dole, ja som si to nevšimol pri stavbe a niekomu na to stačí fotka. Neuveriteľné. Teraz je otázne ktorý diel patrí do setu a alebo b. Pozeral som bricklist a tam je uvedený a, ale dole pod zoznamom je tzv. "Alternate Items" a tam je uvedený b. Teraz neviem čo presne znamená "Alternate Items". Že je k dispozícii aj iná verzia dielu, alebo, že sa set dodával aj touto modifikáciou.
Musím si skontrolovať aj ďalšie sety, pretože predpokladám, toto je aj u bielej verzie tohoto dielu. A tie som kupoval tiež.

Ďakujem za pripomienky. Práve na toto je dobré takéto fórum, aby sa človek niečo dozvedel, prípadne bol upozornený na nezrovnalosti, ktoré nie sú jasné.

peter

Osobně pokud máš ten jeden starý (verze A), tak bych sehnal i druhý, aby ten tvůj model byl totožný s tím, který je vyobrazen na té krabičce, kde jsou také ty A.

Ta poznámka na BL znamená, že se daný set vyskytoval s oběma typy dílů. Zpočátku, kdy byla jen varianta A byl s variantou A (viz obrázek na krabičce). Později však tento díl doznal změny a byl nahrazen variantou B. Jelikož se set prodával na pomezí obou časových obdobích, tak později se do setu už dával jen díl B.

Každopádně ve tvém případě bych šel do varianty A z výše uvedeného důvodu ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.