Obrátil se na mne (přes SZ) P4tr1cius s dotazem, trochu jsme to rozvinuli, tak převádím na veřejné, kdyby se někdo chtěl připojit dotazem nebo naopak svými zkušenostmi.
*** Dotaz:
rád by som ťa poprosil o radu. Rozmýšlam nad kúpou EV3 (či ako sa to v skratke píše Smajl). Som ale totálny amatér v tom. Dokonca nemám ani LEGO TECHNIC (teda iba jednu maličkú štvorkolku, ale tá sa nepočíta..).
Ide mi o to aby som to dokázal s deťmi nejako jednoducho ovládať. A to k tomu som ešte aj iba "normálny" používateľ PC.
Nebude to pre mňa neprekonateľný problém? Lebo to nechcem kúpiť a postaviť - A LEN ABY TO STÁLO A NIČ NEROBILO!...
*** Odpověď:
no, NXT i EV3 jsou určené pro děti, ale podle mých zkušeností je vhodné podpora dospěláka. Jeden režim je škola, kde se to používá pro výuku, doma pak je třeba prostě trochu dospělý pohled na svět.
Já k tomu přišel z klasického programování, takže některé konstrukce intuitivně chápu, ale naopak něco vím jak má fungovat, ale pomocí "dětských" nástrojů jo to mnohem náročnější. Ale to jsou až pokročilejší věci.
Výhodu EV3 vidím momentálně v tom, že v základu je k dispozici tuším 6 modelů + vzorové programování, čili minimálně měsíc času je co dělat a zkoušet to .... A po získání zkušeností je třeba se zamyslet a říct si - chci postavit "xxx", co bude dělat "yyyyy". Upravit nějakou původní konstrukci a změnit chování ... a takhle se to postupně učit ...
Výhodou je samozřejmě někdo v okolí, kdo se aspoň setkal s robotikou, protože ty mechanický a řídící principy zůstávají stejný.
Upozorním jen na jednu věc, co jsem přišel - soft k EV3 je mnohem náročnější na PC než ten původní pro NXT. Na mém Core2 notebooku cítím znatelné zadýchávání :-( Takže nějaký modernější komp nutný. Starý NXT soft běhá na Celeronu 1GHz/512 MB RAM.
Na NXT je v komunitě k nalezení obrovské množství rad/doporučení/nápadů a realizací, EV3 je přece jen přes měsíc stará novinka ... Ale je pravdou, že mnohem výkonnější.
Samozřejmě za sebe doporučil "jít do toho", protože mne to fakt baví, ale je lepší mít někoho poblíž k základům. Ve velkých městech bývají Stanice mladých nebo nějaké kroužky robotiky, tam možná to LEGO NXT budou mít, nebo možná nějaká modernější škola (nevím odkud pocházíš).
Jo a pár kostek navíc je výhodou, když si vymyslíš nějakou zajímavou věc. Doporučuji si udělat další radost nějakým větším Technics setem, tam je beamů apod. celkem plno :-)
Mám pár jednoduchých NXT robotů i s komentovaným kódem, co jsme dělali s dětmi věku druhý stupeň základky, to bych někde mohl vystavit/ukázat.
*** Dotaz:
Ja zatiaľ by som určite iba chcel riešiť (používať) tie základné modely. Preto sa pýtam n úplne základy, pretože nemám šajnu ako sa to používa. Či je k tomu nejaký ovládač?... Na nete som akurát videl, že sa to dá ovládať aj cez mobil. K tomuto by som sa chcel dostať. Smajl
Zatiaľ určite nemám plány, stavať svoje veci. Ide mi iba o tie TLC MODELY. Takto je to v poho?
*** Odpověď:
Ovládání je několika způsoby:
- USB přímo z kompu - tam vidím změnu EV3 proti NXT - ukazuje to přímo vykonávané bloky, zřejmě je tam i možnost zasáhnout do probíhajícího programu (ještě neumím)
- bluetooth programový - existuje blok "příjem" a blok "odeslání" zprávy, to mi na NXT chodilo jen proti jinému NXT, ale teoreticky by to mělo umět i proti PC/tabletu/mobilu s BT
- bluetooth systémový - na NXT je možné posílat z PC/tabletu přímo povely pro motory/senzory apod. bez nutnosti vlastního programu v NXT. Na tom jsou založeny všechny programy, co to ovládají (na GooglePlay jich pár je) nebo existuje dokumentace a tedy i aplikační knihovny pro Javu nebo já používám C#.
Jestli toto je v EV3 stejné zatím nevím
- WiFi - do EV3 možno zasunout USB-Wifi (některý z běžných, budu výhledově zkoumat kompatibilitu) a pak je možné se připojit např. TCP/IP terminálem, protože na EV3 kostce by mělo v principu běžet "nějaké" linuxové jádro
- EV3 má infra senzor a infra vysílač a bloky v programu, které s tím umí pracovat, takže to je další možnost. Do NXT se musel přijímač koupit jako modul tuším od firmy Hitechnic.