Osvětlení police na sestavené modely pomocí LED (problém žloutnutí následkem UV)

Založil kilhor, 16.07.2013, 22:45:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kilhor

Police na kostky jsou ode dneška doma a do týdne budu kreslit plány na výstavní police, které zaplní jednu poměrně dlouho a vysokou chodbu.

Až do minulého týdne byl plán takový, že vespod každé police bude pásek s LEDkami, které budou osvětlovat modely na polici "o patro níž". Ale kamarád mne před pár dny varoval, že LEDky hodně vyzařují i v UV části spektra, které je zejména zodpovědné za žloutnutí kostek.

Chtěl bych touto cestou tuto informaci ověřit (i když v principu mu věřím, protože to je dlouholetý AFOL a k tomu ještě raketový inženýr) a hlavně vymyslet nějaké náhradní řešení. Nejlépe nějaké pásy z ne-UV LEDek.

Nějaké nápady?



Edit: jen překlepy a zpřesnění

Petronel

No, pro mě je to docela šokující zpráva. Také jsem plánoval nějaké nasvícení pomocí LEDek. Týká se to všech diod? Ví někdo?

FilipS

Těžko říct, není LEDka jako LEDka, podle mě by tahle informace měla být v datasheetu, který se dá vygooglit ke každému typu. Pokud to tak je, nejjednodušší by bylo UV záření odfiltrovat (UV folie, sklo).

Blake

Na internetu je tento článek o LED svítidlech: http://www.infoenergie.cz/web/root/energy.php?nav01=10&nav02=908

- z článku bod šestý:

6. Vyzařují  žárovky s LED diodami  ultrafialové záření?

NE.  LED na rozdíl od fluorescenčních zdrojů světla (např. zářivkové trubice) neemitují ve svém spektru ultrafialové(UV) záření . Proto LED lze uplatnit v aplikacích osvětlení, kdy je osvětlovaný předmět citlivý na UV záření . Na toto záření jsou náchylné například obrazy nebo muzejní exponáty. Zde je tedy prostor pro využití LED maximální.

kilhor

Citace od: Blake kdy 20.07.2013, 12:54:24
Na internetu je tento článek o LED svítidlech: http://www.infoenergie.cz/web/root/energy.php?nav01=10&nav02=908
...
LED ... neemitují ve svém spektru ultrafialové(UV) záření.

Ahoj.

Díky za užitečný odkaz. Se zájmem jsem si to přečetl, ale protože se mi web zdál divný (čistě subjektivně), strávil jsem pár hodin surfováním a čtením po internetu a tímto bych se podělil o svá zjištění.

Začal jsem na EUROBRICKS, ale to moc nepomohlo. Zde je link na krátké téma "How to PREVENT Lego discolouring":
http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=36714

Nějak jsem se dostal na diskuzi o žloutnutí plastů na počítačové elektronice (vetšinou ABS plast):
http://www.vintagecomputing.com/index.php/archives/189
... zde autor dochází k závěru, že důvodem žloutnutí u ABS je jak UV, tak teplo (sluneční svit kombinuje obojí)

Prošel jsem si datasheet k LEDkám nějakého náhodného výrobce. Na straně 10 je graf, který ukazuje intenzitu záření podle vlnové délky. To vypadá dobře - žádné UV:
http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/3528%20SMD%20LED.pdf
... ale je to podobné u všech výrobců?

Težko říct. Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode#White_light) v části o bílých LED říká, že běžné je použití tzv. Phosphor-based LEDs (RGB LED se na osvětlení bílým světlem moc nepoužívají - jen na obří bilbordy s LEDek). Phosphor-based LEDs se dělají s použitím modrých nebo UV diod. Verbatim:

CitaceThis method involves coating LEDs of one color (mostly blue LEDs made of InGaN) with phosphors of different colors to form white light; the resultant LEDs are called phosphor-based white LEDs. ... The majority of high-intensity white LEDs presently on the market are manufactured using phosphor light conversion.

White LEDs can also be made by coating near-ultraviolet (NUV) LEDs with a mixture of high-efficiency europium-based phosphors that emit red and blue, plus copper and aluminium-doped zinc sulfide (ZnS:Cu, Al) that emits green. This is a method analogous to the way fluorescent lamps work. This method is less efficient than blue LEDs with YAG:Ce phosphor, as the Stokes shift is larger, so more energy is converted to heat, but yields light with better spectral characteristics, which render color better. Due to the higher radiative output of the ultraviolet LEDs than of the blue ones, both methods offer comparable brightness. A concern is that UV light may leak from a malfunctioning light source and cause harm to human eyes or skin.

Problém tedy je, jak v eshopech, kde prodávají LED pásky zjistit jaký typ je LEDka schovaná pod vrstvou luminoforu - modrá nebo UV? Nevíte někdo jak se této informace dobrat?

Alternativně: Nevíte někdo jak změřit intenzitu UV zážení někde mezi 200+ až 400 nm?

korn24

Ahojte.

Otvaram znova tuto temu. Ak su v nejakej teme zodpovedane moje otazky, prosim nasmerujte ma.

Chystam sa vystavit doma moju zbierku Super Heroes figurok v RIBBA ramoch z Ikei.
vid:


Chcem eliminovat ich starnutie a poskodenie. Mate niekto chranene vitriny UV ochranou foliou?
Ako je to teda s tym LED? Skodi legu?
Dakujem za odpovede :)

Villa Legina

A čo ak žltnutie lega ma na svedomí striedanie skladovania na svetle a v tme-tmavom mieste? Neberte to, ako že prezentujem nejaký dôkaz, je to iba pocit. Neviem či je tam nejaká pričinná súvislosť alebo ta súvislosť je iná neznáma. Ale. Čo sa mi stalo. Nádobka dávkovacia na baterky "dettol". Každý snáď pozná. Niekoľko rokov sa používala, bola stále v kúpelni na polici, na dennom svetle (logicky striedavo noc). Potom som sa najedovala, koľko peňazí to stojí tie náplne, tak som to zrušila a schovala do skrine. Nedávno tam niečo dolujem a lepšie pozriem - nádobka zožltnutá. Celý čas je to ok, a keď to schovám tak práve vtedy to zožltne. Ale ako to zožltlo - na tej strane kde nádobka bola otočená do vnútra skrine, ostala biela. Zažltnutá je v tej časti ktorá bola natočená k dvierkam skrinky, čiže tam svetlo preniká či už keď sa otvárajú dvierka, alebo cez štrbiny preniká mierne svetlo stále. To ako je ohraničené to zožltnutie je očividné. Ale ako vravím, či tam je súvis netuším, veľmi logicky voči doterajším prezentovaným vyjadreniam a názorom to nevyzerá.

peter

Citace od: Villa Legina kdy 27.02.2015, 19:58:34
A čo ak žltnutie lega ma na svedomí striedanie skladovania na svetle a v tme-tmavom mieste? Neberte to, ako že prezentujem nejaký dôkaz, je to iba pocit....

Už jsem to tu na fóru zmiňoval několikrát a jsem rád, že jsi další kdo tuto moji domněku konečně potvrzuje ;)

Citace od: peter kdy 27.03.2011, 14:39:20
Už jsem to zmiňoval dříve a možná i zde na fóru, ale více Legu vadí krátká expozice na světlu a poté uchovávání v temnu. Pokud jsou díly vystaveny stálému světlu, tak žloutnou málo a velmi pomalu. Díly, kterou jsou však vystaveny světlu a poté na ponechány ve tmě, tak zežloutnou velmi výrazně a mnohem rychleji.

Všiml jsem si toho zejména díky slepenému starému propagačnímu modelu Paradisy, který mám ve vitríně již přes 20 let. Na modelu je zežloutnutí kostek minimální. Díly, které však běžně používám, nebo jsem si s nimi hrával dřív a poté jsem je při mé odmlce měl cca rok uzavřené, tak tyto žloutnou velmi výrazně a již několikrát museli být bělené.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

paluso

Osobne si myslím, že žltnutie nie je spôsobené UV žiarením, ktoré vydáva akékoľvek bežné osvetlenie. Ako chovateľ korytnačiek viem, že je celkom problém nájsť vhodné osvetlenie s UV. Odporúčam do pozornosti stránku http://euzelva.cz/zelvy-mereni-zdroju-uv-uvod, kde sa pán zaoberá meraním UV. V princípe stačí dať pred osvetlenie bežné sklo a to odfiltruje tú trošku UV žiarenia čo by náhodou aj žiarovka/výbojka mala. Tým netvrdím, že sa odstráni žltnutie kociek, tým je odstránené UV.