10237 – Tower of Orthanc

Založil Darth, 20.06.2013, 21:05:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

10237 – Tower of Orthanc
Datum vydání: 1.7.2013 (pro VIP na lego.com možno objednat už 17.6.2013)
Cena: 4.999 Kč (VIP získá 199 bodů, tj. 250 Kč na příští nákup) – předpokládám, že levněji půjde sehnat cca za rok
Počet dílků: 2359

Krabice
Krabice je dost velká (47x58x9 cm), takže akorát pasovala do krabice, ve které z Lego shopu obvykle posílají. Nutno říci, že na rozdíl od předchozích objednávek byla krabice vycpaná spoustou nafouknutých ochranných sáčků (na boku krabice, nad krabicí tři pásy). Vzhledem k ceně nad 1400 Kč byl navíc v krabici přibalen Jor-El, Splinter na řetízku a promo plakát formátu A2 k Tower of Orthanc.

Krabice se otevírá klasicky na boku, rozstřižením krátkých samolepek (obvykle stačí dvě na každé straně krabice, tady byly tři). Uvnitř konečně nebyla polovina krabice vyplněná vzduchem, zhruba do 2/3 byly sáčky. Těch je v krabici opravdu hodně – celkem 18, pro každý krok jeden, přičemž kroky 3 a 5 mají po dvou sáčcích. Orel je v samostatném sáčku. Dále jsou zde tři návody v igelitovém obalu, podložené tvrdým papírem a aršík samolepek.

Návody jsou koncipovány velice dobře, obsah sáčků je poměrně malý, takže každý krok rychle odsýpá, hledání dílků se omezuje na minimum (stačila mi malá miska, viz. fota).

Darth

#1
Stavba
Návod 1 obsahuje kroky 1-4, návod 2 kroky 5-9 a návod 3 kroky 10-15. Figové jsou rozházeni v různých sáčcích. Navíc je v setu oranžový oddělovač kostek. Kroky odpovídají číslování sáčků, podobně jsem tedy nazval i fotky z průběhu stavby.

Sáčky 1 a 2 obsahují díly na stavbu Enta a orka s hákem. U kroku jedna je návod jak sestavit orla. Musím říci, že je docela pěkný, nohy trochu kazí dojem, ale křídla tento nedostatek nahrazují.

Sáčky 3 a 4 obsahují spodní dungeon a hlavní vstupní halu. Už v dungeonu se použijí 4 samolepky – doufám, že budou držet lépe než samolepky v ostatních setech (pro mě největší zklamání byly samolepky u V-Wingu, které se začaly odlepovat cca po týdnu, u Pharaoh Quest to bylo až po půl roce. Možná problémem pro pozdější znovupřilepení samolepek bude fakt, že některé jsou částečně průhledné – nanesení lepidla by mohlo u těchto způsobit problém. Sáček 3 obsahuje také Uruka se zbrojí se symbolem bílé ruky Sarumana.

Sáčky 5-6 obsahují dílky na vnější žebrovanou strukturu spodní části věže. Vyfotil jsem obě dokončené části.

Darth

#2
Sáčky 7-9 obsahují dílky na Sarumanův trůnní sál včetně světelné kostky a palantíru – na jedné fotce jsem bez blesku nafotil rozsvícený palantír. Zapíná se zatlačením na lustr o patro níž. Vypadá opravdu dobře, ale pořídím si i ten s okem z malého setu souboj čarodějů. Sedmička obsahuje také figa Sarumana s volitelnou sukní (róbou) nebo nepotištěnýma bílýma nožičkama. V tomto sáčku byla také krabička, která obsahovala všechny 3 pláště (bílý, černý a šedý) i pro pozdější figy.

Sáčky 10-11 obsahují dílky na Sarumanovu laboratoř. V sáčku 10 je i Gríma. Ten má potištěné torzo, nohy bez potisku. Saruman, Gríma i Gandalf mají oboustranné obličeje.


Darth

#3
Sáček 12 obsahuje část s obrazy 5 čarodějů (bohužel také samolepky, dvě knihy (opět z obou stran samolepky), dvě plate kam se lepí mapa Středozemě a popis o prstenu. Tady jsem zažil jediné zklamání v setu, chybějící modrý plate 1x2 (nic vzácného, co bych nemohl nahradit) – ovšem u setu za pět litrů zamrzí.

Sáček 13 obsahuje dílky na tajnou zbrojnici s padacíma dveřma. Je zde také minifig Gandalfa i s holí.

Sáček 14 obsahuje dílky na vnější ostny a věž. A konečně sáček 15 obsahuje dílky na ,,špičky" věže. Nacvaknutí je velice efektivní a pevné, vypadají skvěle.

Dále jsem nafotil porovnání s UCS Imperial Shuttle a jak jsem nakonec věž umístil. Zbylo hodně dílků navíc (jedním z nich je potištěný plate 1x1 s okem pro Enta – pokud někomu zbude tento dílek také, je možné dát dohromady dalšího Enta).

Shrnutí
Co říci ke stavbě? Byla pohodová. Jen několik frustrujících momentů přinesly opakující se dílky (16x to samé, případně ,,špičky", které jsou 4x totožné). Úplně nejhorší byly sloupky ve druhém patře, pod oblouky. Sice jen 1x1 na výšku 2 bricky, ale bylo to únavné.

Celá stavba setu mi zabrala přesně dobu 245 minut (pustil jsem si ke stavbě sběratelskou edici filmu Dvě věže, která dojela celá do konce – 235 minut) a ještě dodělávky ,,špiček věže" zabraly dalších 10 minut po skončení závěrečných titulků.


Hodnocení:
Pro

Velikost (73 cm na výšku)
Velikost (zabírá jen cca 20x20cm plochy – pro nás s problémem s místem ideální)
Pán prstenů, unikátní fig Grímy

Proti
Cena
Samolepky
Černá barva se rychle zapráší a nemám dost velkou vitrínu kvůli výšce setu

Izmael10

#4
Pekná recenzia, ktorá posilnila moje  rozhodnutie set kúpiť.  :)

MLT

Teda :)
Vlastní set komentovat nebudu, ale ta recenze ......

Klobouk dolů :-)

mesje

Super recenzia... TLC by ti malo platit za taketo recenzie, resp. aspon dat set zadarmo, lebo urcite si nou presvedcil kopu vahavcov, aby si ten set kupili...

Darth

Citace od: mesje kdy 20.06.2013, 23:47:45
Super recenzia... TLC by ti malo platit za taketo recenzie, resp. aspon dat set zadarmo, lebo urcite si nou presvedcil kopu vahavcov, aby si ten set kupili...

Ne díky, já si kupuju sety co se mi líbí a dělají mi radost, a když to stojí za to, tak sem rád dám recenzi. I kdyby to byla pracovní pozice, než muset stavět hrůzy jako Chima nebo Bionicle a pak je recenzovat, tak raději nerecenzovat vůbec.

frantoka

Veľmi pekný recenzia, meseje mi zobral slová z úst.  ;)

Juraj103

pekna recenzie
ps: v pozadí hobit  : ;D

otaznik

Citace od: Juraj103 kdy 25.06.2013, 15:05:03
pekna recenzie
ps: v pozadí hobit  : ;D
Jsou to Dvě věže.

Juraj103

Citace od: otaznik kdy 25.06.2013, 23:45:13
Citace od: Juraj103 kdy 25.06.2013, 15:05:03
pekna recenzie
ps: v pozadí hobit  : ;D
Jsou to Dvě věže.

sory maš pravdu teraz som sa lepšie za pozeral ozaj myslite že to pôjde zohnať v kameňákoch (obchodoch