Hodnota setů ve sbírce v průběhu času

Založil Michael524, 20.05.2013, 14:23:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Michael524

Jo a myslíte si že je nový UCS X-wing dobrá koupě, že když si ho třeba koupím a někdy za pár let budu potřebovat peníze ,tak jestli ho prodám za stejnou cenu ?

Darth

Citace od: Michael524 kdy 20.05.2013, 14:23:41
Jo a myslíte si že je nový UCS X-wing dobrá koupě, že když si ho třeba koupím a někdy za pár let budu potřebovat peníze ,tak jestli ho prodám za stejnou cenu ?

To je otázka. Čím starší (myšleno rok vydání) a v čím lepším stavu, tím lepší můžeš chtít cenu. Ale cenu může srazit vydání nové verze modelu (jako se stalo teď u X-Wingu). Třeba UCS Falcona bys teď prodal za původní (doporučenou cenu) i víc. Ale třeba Executora koupíš za skoro 11 tisíc a vzápětí se na netu objeví nabídky za 7 tisíc, takže s otevřeným setem dost proděláš (alespoň do doby, než zmizí z trhu a cena poleze nahoru). Ono otevřením a postavením setu ztratí set dost hodnotu a je potřeba počkat pár let poté, co byl stažen z prodeje, aby cena i za odMISBovaný set vylezla alespoň na původní hodnotu.

Jiný přístup je koupit MISB (neotevřenou) krabici, tu pár let skladovat a pak, až zmizí z trhu a utvoří se poptávka, na tom něco vydělat. Ale tomu už neříkám sběratelství, ale kšeftaření.

PS. Jůůů, příspěvek č. 1000  ;D

EDIT: Když už tady chrlím moudra - Lego je dost nejistá investice. Měl jsem spoustu starších setů, kterých jsem se postupně zbavoval. První Jabbův palác včetně obou menších setů, první Sail Barge - lidi by mi za ně utrhli ruce před dvěma lety. Jsem si jistý, že v momentě kdy vyšel nový Jabbův palác, nové verze figů, zájem o ten starý opadl hodně rychle a zbylo jen pár sběratelů, kteří chtějí mít kompletní sbírku, tedy i méně dokonalý starší set. Fig Gamorreana (původní celozelené tělo) - dřív by se po něm lidé utloukli, v momentě kdy vyšla dokonalejší nová verze, cena původního sletěla dolů. A tak dále - nikdy nevíš, kdy vyjde nová, lepší verze modelu.

Dnes nejžádanější artikl - Café Corner se prodává od 15 tisíc nahoru při dříve doporučené ceně 4 litry. Kdo jich tehdy nakoupil více, docela vydělal (podobně Green Grocer a Market Street). Ovšem co by se stalo, kdyby dalo Lego na spoustu hlasů volajících po znovuvydání Café Corneru? Kdyby byl i mírně odlišný (interiér) - pak by po původním neštěkl ani pes.

Takže ano - UCSka jsou moc pěkná, na vystavení ideální (i když zaberou spoustu místa), zároveň když dost dlouho počkáš, cena i otevřeného setu zachová původní hodnotu, ale stále je tady "co když mezitím vydají lepší verzi".

mesje

SW je v tomto vyrazne rizikovejsia zalezitost, a to z toho dovodu ako pise Darth - ze robia reedicie. Niektore bezne sety uz vysli v niekolkych verziach, takisto sa opakuju dokola aj figy - starsie typy striedaju nove, prepracovanejsie. Zaroven je tych SW setov strasne vela a mnohe temy sa prelinaju, takze len fanatik bude chciet vlastnit vsetko - co znizuje dopyt v buducnosti. A padla aj posledna meta - jedinecnost UCSiek - ked urobili novy UCS X-wing. Takze casom mozu siahnut aj na ISD a Falcona, co su zatial najvzacnejsie SW sety s vysokou cenou.
Z tohto pohladu su istejsie temy ako modulary a exklusives - tie idu len hore. A pravdepodobnost reedicie modularu je podla mna skoro nulova - to radsej vypustia novy model. Reediciu si viem este predstavit u takych veci ako Eifelova veza, ktore su jedinecne a teda neda sa len tak mavnut rukou, ze sorry uz sa nevyrabaju a robime nove typy stavieb...

thunnus

Pod to, co napsal Darth, bych se i podepsal, jen bych doplnil, že to ovlivňuje i, jak to říct, současná hospodářská situace - lidé nemají peníze a když nějaké mají, tak radši šetří. Mně se taky nedaří prodat pár setů, co mám a to si myslím, že za ně zas tak vysokou cenu nechci.
USC nekupuju, ale obecně cenu ještě kromě reedicí setů ovlivňuje i znovuvydání figurek (ať už stejných nebo trochu vylepšených). Tipovat, zda nějaké figurka vyjde v jiném setu, to už je úplná loterie...
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

mesje

Tak ono hlavne v nasich koncinach sa 10x lahsie preda beznym ludom nejaky hrad ci policajna stanica, ako rovnako drahy SW set... to je dost specificka oblast, a a si ma u nas dost mizernu predajnost. Vyraznejsie su tam medzi zakaznikmi AFOLovia, a aj ti skor cakaju na zlavy...

thunnus

To s afoly a slevami je taky pravda, ale co jsem tak slyšel, tak sw se prodávají celkem dobře, jenže "obyčejní" nakupující je kupují spíš v internetových obchodech, kde jsou taky se slevou. Na slevy si zkrátka zvykli už všichni, což má své výhody i nevýhody.

mesje

Mne sa zda, ze v nasich koncinach SW az tak nefrci u deti. Aspon ked to mam sudit podla nasich obchodov, kde sa valaju dlhe mesiace tie iste skatule SW, nikto ich skoro nekupuje, a az vo vyraznej zlave miznu, ale aj to vacsinou beru AFOLovia. A co som pocul, tak mimo Bratislavy je situacia este horsia, a ludia nekupuju SW ani v 50 % zlave. Skor idu veci ako friends, mensie city sety, hrady a pod.
Mozno v Amerike to ide lepsie, vzhladom na nizsie ceny licencovanych veci, vacsiu tradiciu a vacsiu kupnu cenu - u nas ked ma rodic kupit decku lego, tak sa zmohne na minimum setov, a potom uz radsej vybera a zobere to, co skor zaujme.

Ondra

Podle obchodů bych to nebral, u nás je takové pompo předražené kolikrát co se týče SW že to není ani hezké.Pak se nedivím, že raději nakupují na netu.Děti mají vesmírná plavidla rádi a řekl bych že jsou oblíbená i mezi těmi, co pojem SW neznají(No vlastně co jiného jim zbývá  ;D ).

thunnus

No logicky, vzhledem k tomu, že sw vychází už skoro 15 let, tak frčet musí, bavil jsem se o tom, s jedním manažerem (nebo co to byl) jedné nejmenované firmy, která prodává lego a ten mi říkal, že dlouhodobě nejúspěšnější jsou city a právě sw. Říkal, že tehdy je ale přetrumflo na krátkou dobu ninjago a teď možná i chima a pravděpodobně LOTR. I tak bych se ale o budoucnost sw nebál.
V obchodech se to neprodává, protože tam je to předražené a všichni s těmi 50 % slevami (někdy i vyššími) počítají, nebo si to koupí na netu. Tuhle argumentaci bych zpochybnil.

Matošo

Citace od: mesje kdy 20.05.2013, 15:08:13
Z tohto pohladu su istejsie temy ako modulary a exklusives - tie idu len hore.

To si nemyslím. To, že zrvona Green Grocer je extrémě drahý neznamená, žek budou drahé i ostatní sety.
Například ta hasičárna (10197 jestli se nepletu) a Emporium (10211) se všude válí za 2.800 a méně a nikdo to nechce - prostě už to po čtyřech letech nikoho neláká a nikdo to ani nekupuje kvůli spekulaci, protože očekává, že když je toho vydané takové množství, tak to ani vzácnost nebude... Nebo třeba za 10 let - a to už zase nemá cenu.

Terno z poslední doby byl Emerald, který v Pompu šel ve slevě za 1.900 a teď ho pod 4 neseženeš (ani ne po dvou letech...

supermachina

Mna by tiez zaujimalo, ako je to konkretne s TECHNIC modelmi....ci je to dobra investicia....

MildaPajda

Citace od: mirec kdy 30.05.2013, 15:26:16
Mna by tiez zaujimalo, ako je to konkretne s TECHNIC modelmi....ci je to dobra investicia....

Velmi podobne = spatne.
Mam doma 8480, kterou jsem sehnal pres nekoho z kostek, kdo ji objevil 2ks v nejakem zapadlem kramku. Presny datum nakupu si nepamatuju. Vim, ze jsme se potkavali na Florenci u mekace. Tenkrat (cca 6+ let) jsem platil tusim 4.000,- 
Nejakou dobu jsem ho mel pod posteli, mezitim se nam narodily 2 deti.
Za to co je na BL se mi ho opravdu prodavat nechce a na odMISBovani nejak "nemam koule" ... ;)

Mam dalsi "spoustu" technikovych MISB i neMISB setu, ale prodavat je "za levno" se mi nechce, to si je radsi necham na dobu, kdy Kubovi dojde, ze Ninjago a Chima jsou k nicemu a zacne chtit stary dobry studded technik .. ;)

EDIT:  obecne si myslim, ze na "ulozeni penez", za ucelem "vydelku" jsou vhodnejsi jine komodity nez je LEGO!
na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

supermachina

otaznik

Citace od: MildaPajda kdy 30.05.2013, 16:11:15
Mam doma 8480, kterou jsem sehnal pres nekoho z kostek, kdo ji objevil 2ks v nejakem zapadlem kramku. Presny datum nakupu si nepamatuju. Vim, ze jsme se potkavali na Florenci u mekace. Tenkrat (cca 6+ let) jsem platil tusim 4.000,- 

Tak to ti můžu říct naprosto přesně, bylo to 19.2.2007.  ;)
Já už ten svůj set odMISBoval. A nelituju, je to jeden z nejlepších Technic setů, co se týká funkcí. Za poslední půlrok se tři ve stavu MISB za více než 9000 Kč / ks prodali, takže to není tak špatné.  ;)

Ale jako investici LEGO opravdu ne, asi to pak ani nepatří na toto fórum (to je o lásce k LEGU).

MildaPajda

Citace od: otaznik kdy 30.05.2013, 20:00:14
Ale jako investici LEGO opravdu ne, asi to pak ani nepatří na toto fórum (to je o lásce k LEGU).

Ano, tak s tim souhlasim! ...

Shanim LEGO proto, ze ho mam rad, a mam rad, kdyz ho mam hodne!  >:D

A prodaval jsem jen z financni tisne...  :'(
Bohuzel z jednoho (i kdyz slusnyho platu) tahnout 4clenou rodinu neni zadna pr*l ! :(

na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

supermachina

A co cena dioramy, kde mam na spodku napisane: kto staval tento model, kde, kedy kolkaty je to kus?

MiP

Citace od: mirec kdy 30.05.2013, 16:41:16
zlato?
V současné době IMHO neexistuje obecně produkt, který by peníze alespoň zhodnotil, natož vydělal nějaké navíc (myslím jako investice). IMHO je prověřeno časem z dlouhodobého hlediska: drahé kovy, diamanty, nemovitosti. Ale to už jsme jaksi mimo původní otázku ;)

EDIT: Abych se vrátil k původní otázce a nebyl úplně OT. Některé LEGO se vyplatí pořídit jako investici, ale je jich ŽALOSTNĚ málo.
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

otaznik

Citace od: mirec kdy 31.05.2013, 10:46:56
A co cena dioramy, kde mam na spodku napisane: kto staval tento model, kde, kedy kolkaty je to kus?
Pro mě to má jen hodnotu dílů (pokud to není slepené).

Tomtombuy

Citace od: MiP kdy 31.05.2013, 11:34:59
V současné době IMHO neexistuje obecně produkt, který by peníze alespoň zhodnotil, natož vydělal nějaké navíc (myslím jako investice). IMHO je prověřeno časem z dlouhodobého hlediska: drahé kovy, diamanty, nemovitosti. Ale to už jsme jaksi mimo původní otázku ;)

Co je to za nesmysl? Prosím rozvést...
Samozřejmě, že existuje zboží, produkty, na kterých lze vydělat i stovky procent za pár let.

MiP

Citace od: Tomtombuy kdy 31.05.2013, 12:56:25
Co je to za nesmysl? Prosím rozvést...
Samozřejmě, že existuje zboží, produkty, na kterých lze vydělat i stovky procent za pár let.

Já nemám co rozvádět, to spíš Ty, na kterých produktech lze vydělat stovky procent za pár let ;D aniž by člověk hnul prstem, navíc s nulovým rizikem, že o vše přijdu. Takový produkt neexistuje a logicky existovat nemůže, protože pak by všichni byli milionáři. Výše výnosu je dána mírou rizika. Nemyslím aktivně nakupovat a prodávat, to není investice. Napiš mi (nebo nám) takovou věc, u které máš garantován výnos s nulovým rizikem.  ;)

EDIT: Abych předešel zbytečnému flamewaru, mám pouze na mysli, že výnos je závislý na míře rizika a čase. Na LEGU může vydělat, když se trefí do správného setu, ma zlatu může prodělat, když narazí v Africe na zlatou žílu, "ovocnářská firma" může zkrachovat a akciemi pak můžem jen tapetovat... Tu míru rizika si musí zvážit každý sám, jen si myslím, že z dlouhodobého hlediska (desítky let)  jsou drahé kovy, diamanty a nemovitosti "prověřeny" časem. Bohužel, ty málo rizikové prostě nepokryjí inflaci, takové, které pokryjí inflaci, u nich už stoupá riziko.
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

hobby

Citace od: Tomtombuy kdy 31.05.2013, 12:56:25
[Samozřejmě, že existuje zboží, produkty, na kterých lze vydělat i stovky procent za pár let.
Tak sem s tím zbožím a produkty.... ???

William

Problém je, co dělat s kapitálem co máme. Kdo má rozum, bankám nic nedá, k čemu ti budou nějaké pohledávky vůči bance(rozuměj peníze na účtu), když banka nebude vyplácet. Jedinou možností je diverzifikovat portfolio, polovinu mít například ve zmiňovaných kovech a polovinu v nějaké rozumné měně(švýcarský frank nebo norská koruna).

Thrawn

History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

Darth

Citace od: William kdy 31.05.2013, 14:37:32
Problém je, co dělat s kapitálem co máme. Kdo má rozum, bankám nic nedá, k čemu ti budou nějaké pohledávky vůči bance(rozuměj peníze na účtu), když banka nebude vyplácet. Jedinou možností je diverzifikovat portfolio, polovinu mít například ve zmiňovaných kovech a polovinu v nějaké rozumné měně(švýcarský frank nebo norská koruna).

Já osobně něco držím ve zlatě (50% je myslím příliš, 10-20% je optimální), něco jsem dal do baráku (solární elektrárna na střeše, bazén), něco investuju do přítulkyně, něco do neteře a synovce (Lego  ;D ), něco do sebe (MBA, MSc studium), něco mám na účtě (sice bez úroků, ale také bez poplatků - nikdy ne víc než 100k). Lego mezi investicemi není.

Jak píše Thrawn - zajímavá myšlenka je koupit byt, třeba na hypotéku, pronajímat ho a z nájmu platit hypotéku a aby ti ještě něco zbylo. Znám pár lidí, kteří takto vlastní několik bytů a funguje to. Po několika letech (10-20) máš splacenou hypotéku a zůstane ti byt, který pak můžeš prodat, nebo dál pronajímat, ale nájem ti už jde celý do kapsy. Ale musíš mít žaludek na jednání s nájemníkama, kdyby neplatili, běhat kolem toho, atd. A to já nemám.

William

Citace od: Darth kdy 31.05.2013, 14:50:06

Já osobně něco držím ve zlatě (50% je myslím příliš, 10-20% je optimální), něco jsem dal do baráku (solární elektrárna na střeše, bazén), něco investuju do přítulkyně, něco do neteře a synovce (Lego  ;D ), něco do sebe (MBA, MSc studium), něco mám na účtě (sice bez úroků, ale také bez poplatků - nikdy ne víc než 100k). Lego mezi investicemi není.

Jak píše Thrawn - zajímavá myšlenka je koupit byt, třeba na hypotéku, pronajímat ho a z nájmu platit hypotéku a aby ti ještě něco zbylo. Znám pár lidí, kteří takto vlastní několik bytů a funguje to. Ale musíš mít žaludek na jednání s nájemníkama, kdyby neplatili, běhat kolem toho, atd. A to já nemám.

Ty kovy byli myšleny právě jako volné prostředky.
S tou hypotékou to je problém v dnešní době. Sám mám takový byt a z nájmu se hypotéka nezaplatí, i když významná část ano.
Obecně byt jako takový je špatná investice, z pohledu velké ekonomické krize. Barák je daleko rozumnější. Solární panely super, nejlepší je jez s vlastní elektrárnou, ale to v této době už těžko seženeš. Každopádně samostatně fungující barák na okraji města, velká zahrada, pár hospodářských zvířat(králíci slepice).. Paráda, až prachy nebudou, nebo ztratí hodnotu, můžeš měnit králíky, vejce atd..

Futurion

Pronajímat byt, aby se zaplatila hypotéka a ještě z toho něco zbylo jde dnes snad už jedině bez jakýchkoli dalších investic do bytu - údržby. Jsou i takoví. Jdou jen po prachách za nájem a zbytek nezájem. To ale nejde udržet dlouho, protože vám do bytu, kde omítka padá na hlavu a vybavení se rozpadá pod rukama, nikdo rozumný za ty peníze nepůjde.

otaznik

Klucí, už jste tu hodně off-topic.