NXT + Xbox + Technic motory

Založil TomasHubik, 14.04.2013, 20:09:08

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

TomasHubik

Zdravím Vás,

snad se to tady už neřešilo, ale mám na Vás dotaz. Na dálkově ovládaných modelech z techniku mi vadí ovládání. Buďto je to pomocí klasického ovladače a to buď plný plyn nebo nic, nebo pomocí ovladače z vláčků, což taky není to pravé ořechové. Potřeboval bych se více přiblížit RC ovládání.

Napadlo mě koupit jednotku NXT a pomocí ovladače z Xboxu ovládat modely. Je to možné? Respektive viděl jsem, že ovladače spárovat jdou, ale jde k NXT připojit klasické technic motory (M, XL, L, Servo) a ovládat pomocí ovladače jejich sílu? Snad se neptám hloupě.

A dodatečná otázka: Ovladač z vláčků funguje poměrně dobře, ale nezaznamenává rychlé pohyby. Je problém v ovladači nebo v přijímači? Popřípadě prosím o vysvětlení problému. Bohužel v eletrotechnice se nevyznám (jsem programátor).

Děkuji Vám.

TomasHubik

Ještě mě napadlo, jak jsou na tom RC motory od lega?

Slyšel jsem, že hodně žerou a mají tepelní pojistky. Jde ale k lego RC přijímači připojit normální motory? A samozřejmě, jde pomocí ovladače ovládat jejich sílu jako na klasické RC vysílačce?

Děkuji?

DarkDrago

No já nevím, pořádně jsem to neměl v ruce jen tak letmo u kámoše, ale jsou racer ovladačea a k nim i motory na plynulé ovládání ne?
Názvy stavebnic se nabízejí samy Supersonic RC, RC Race Buggy...
Dračí páni s mocí ohně...

alcarmo

Zkus se porozhlédnout tady: link
Snad to pomůže ;)

A co se týče PF motorů, tak myslím, že k NXT nějak připojit jdou, ale nikdy jsem to nezkoušel (mám jen RCX). Ale v setu s tou jednotkou se prodávají motory i nějaké senzory. Viděl jsem s tím regulovat rampu na autíčku v závislosti na jeho naklonění, tak aby nespadl míček. Takže plynulá regulace otáček by neměla být problém...

TomasHubik

Ahoj,

děkuji za odpovědi. Podle videa co zaslal alcarmo jde viděl, že pomocí NXT krabičky to jde, takže si ji nejspíše objednám. Ještě bych měl tedy dotazy:

1) Má někdo zkušenosti s propojením klasických technic motorů a NXT krabičky?
2) Jak jeto s propojením RC přijímače s klasickými motory?
3) DarkDrago: (i ostatní) je možné tedy pomocí RC ovladače od lega ovládat rychlost motoru jako u klasického RC? Tím by se mi vyřešil můj problém. Koupil bych RC jednotku + ovladač a je to :)

DarkDrago

Tady tyto sety se mi nedostaly do ruky takže nevím co s nimi je možné. Co jsem si odvodil z návodů, tak je to tak, že máš "krabici" s přijímačem, tu propojíš s motory za pomocí kabelů a jezdíš.
Ale určitě je to tak, že nemusíš složitě vymýšlet propojování lega s nějakými nelegovými ovladači.
Ber to jako můj názor, protože je možné, že někdo ví jak to udělat líp  a levněj.

Tady vidíš přímo v návodu jak to je:
http://cache.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/4200155.pdf

Pokud se mýlím, tak řekněte  ;D
Dračí páni s mocí ohně...

stambi

Supersonic RC, RC Race Buggy mám oba, ovladání není plynulé, jsou v podstatě vždy jen tři stavy v každém ze 4 směrů joysticku, nevhodná frekvence, špatně řešené napájení, často potíže s dosahem (poprvé byl cca 1m, po reklamaci tak 10, 15 už ne), jedno mi už částečně odešlo a nejezdm s tím každý měsíc  ;) s normálními  RC modely za stejnou cenu nesrovnatelné, tady se holt platí za možnost dálkového ovládání vlastních technic modelů, což mi za pořízení stálo

co se týče jiných ovládání: podobně jako někteří jiní používám raději androidem ovládaný nxt než pf system

zajímá mě jak dopadne, až někdo u nás rozchodí to xbox+nxt, dejte mi vědět... š.

TomasHubik

Ahoj,

Stambi: a jdou propojit pf motory s Nxt? Rad bych zkusil pote xbox ovladac + nxt + pf. Pokud ano, co k tomu budu, krom Nxt jednotkx potrebovat? Kabel?

Diky.

Ps: trochu offtopic. Jak je to s pripojenim vice motoru k jednomu ir prijimaci? Myslim na jeden vystup. Kdyz pripojim 2M motory na jeden vystup Ir, tak jen divne piskaji? Zbladne to i 2x Xl motor?

A co ten mensi nabijeci battery box? Dodava stejnou energii jako klasicky battery box? Uvazuji o koupi. Je u nej nutna originalni nabijecka?

Pisu z telefonu tudiz se omlouvam za diakritikuna pripadne chyby.

MiHo

Citace od: TomasHubik kdy 17.04.2013, 07:58:07
... jdou propojit pf motory s Nxt? Rad bych zkusil pote xbox ovladac + nxt + pf. Pokud ano, co k tomu budu, krom Nxt jednotkx potrebovat? Kabel?

PF motory s NXT propojit jdou. Budeš potřebovat 8528 Converter Cables for Mindstorms NXT (který mají např. tady a Power Functions Extension Wire 8886 nebo 8871

EDIT: nebo lze použít i custom Converter Cable, Mindstorms NXT - Pf (ten jsem netestoval)

TomasHubik

Díky všem za informace. Nakonec přemýšlím o NXT. Za kolik se dá sehnat čistě "krabička"?

stambi

Citace od: TomasHubik kdy 17.04.2013, 20:11:33
Nakonec přemýšlím o NXT. Za kolik se dá sehnat čistě "krabička"?
teď ji is motory a senzory kdosi na kostkach nabizi za 4litry, jinak musiš mrknout na bricklink.com
http://www.bricklink.com/search.asp?itemID=64075
pf/nxt konektor jde navazat i pájkou http://www.philohome.com/nxtcables/nxtcable.htm
nicméně já narážím na potíž s tím xbox ovladačem, podle všeho potřebuješ koupit robotc a navíc ho ještě hnát vždy přes spuštěné PC, já bych rád NXT ovládal napřímo  >:(

alcarmo

Citace od: stambi kdy 17.04.2013, 21:53:27
... podle všeho potřebuješ koupit robotc a navíc ho ještě hnát vždy přes spuštěné PC, já bych rád NXT ovládal napřímo  >:(

Tak si napiš ovladač pro telefon a ovládej jej přes bluetooth ;) ...ta NXT kostka by ho měla mít integrovaný. A přijímat zprávy dokážeš v jakémkoli jazyku (NXC, JAVA - LEJOS ... a řada dalších).

alcarmo

Ještě sem přidám něco, co by se Vám mohlo hodit:

ČVUT FEL DCE - NXJ

ČVUT FEL DCE - NXC

Osobně používám NQC, což je NXC pro RCX a jsem spokojen... Java je docela pomalá, takže pro LEGO jednotky doporučuji spíš to C ;)

stambi

Citace od: alcarmo kdy 18.04.2013, 08:46:48
Tak si napiš ovladač pro telefon a ovládej jej přes bluetooth ;) ...ta NXT kostka by ho měla mít integrovaný.
ovladačů na androiud už jsem si pár napsal, například jsem nesehnal nikde ovladač pro více NXT na jedné ploše, takže jsem dokonce musel,
ale já bych chtěl ovládat NXT přímo ovladačem XBOXu a to neumím, ani nevím jak na to  >:( š.

alcarmo

Řekl bych, že tam je hlavní problém v tom - jak znám microsoft - že rozhraní toho ovladače není čistý bluetooth, ale nějaká jejich vymyšlenina. Protože i PC musí mít spešl přijímač. Ale X-Box nevlastním, takže jen hádám...

Další možnost je najít jiný bezdrátový ovladač, který používá bluetooth a zkusit to s ním.
alternativa

Ještě jsem našel návod jak jej připojit k PC za pomoci bluetooth modulu.

Teď už jen hodně štěstí  ;)

TomasHubik

Zdravím vás,

přesně jak píše Alcarmo. Xbox má vlastní systém pro ovladač. Xbox mám a když jej chci připojit k tabletu, je nutný speciální přijímač.