42000 - Technic - Grand prix racer

Založil tomaslambo, 10.03.2013, 16:23:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

tomaslambo

Rok vydání: Březen 2013
Počet dílů: 1141
Rozměry krabice: 48 x 38 x 9,5 (cm)
Rozměry modelu: 58 x 25 x 13 (cm)
Hmotnost modelu: 1,1 kg
Doporučená cena: 2599 Kč (na internetu od 1889 Kč – Heureka.cz)

Obsah balení:
14 sáčků s díly, 4 disky a pneumatiky, návod na hlavní model rozdělený na 3 brožury  velikosti A4 a dva aršíky samolepek

Proč jsem si pořídil tuto stavebnici:
Tato stavebnice se mi líbila už na prvních předprodejních fotografiích. Mám rád formule a když jsem ji na jednom nejmenovaném e-shopu viděl s cenovkou pod 2000 Kč bylo rozhodnuto.

Díly:
Ve stavebnici se nachází hned několik nových dílů. Asi nejzásadnější novinkou jsou náboje kol, které působí už na pohled robustnějším dojmem než ty, které jsou použity ve stavebnici 8070. Zde jsou hned oba typy: Přední řiditelné s kulovými čepy a zadní pevné. Dalším novým dílem je nízký Liftarm 1x5 with axle holes on ends. Stejné pneumatiky už byly jednou použity v setu 8146 Nitro muscle ale pouze na zadní nápravě. Mají stejný průměr jako v setu 8880, ale jsou o něco širší. Zajímavé je, že set, až na šest Ribbet hose, použitých jako imitace výfuku, neobsahuje žádné flexi díly, kterými by byly tvořeny tvary karoserie. Veškerou estetickou část věci obstarává takřka neuvěřitelných 33 panelů bíle, červené a černé barvy.

Návod:
Zde se není potřeba nijak zvlášť rozepisovat. Celkem 220 stran kvalitního barevného tisku. Vše srozumitelné a snadno pochopitelné. Není co vytknout, snad jen opět trochu moc stran.

Stavba:
Rozbalil jsem všechny sáčky, roztřídil díly a pustil se do stavby. Příjemné je rozdělení do několika celků, které se postupně připojují k základnímu šasi. Vzhledem k celkové velikosti je to rozumné řešení a hodně to usnadňuje manipulaci. Moc pěkná je chvíle, přesně uprostřed druhé části návodu, kdy se všechny základní celky spojí a vy máte před sebou kompletní podvozek. Ten kdo má strojařské cítění by v tuto chvíli mohl klidně se stavbou skončit, protože se vám naskytne pohled na opravdu krásný kus techniky, jenž vás nutí kochat se. Zbývá už jen dodělat karoserii, což už je záležitost chvilky. Mohu s klidným svědomím říci, že se jedná o jednu s nejzábavnějších staveb, s přihlédnutím k těm, které jsem měl tu čest stavět, neboť je stále s čím si hrát a na co se koukat, navíc jde stavba velice rychle od ruky. I tak mi stavba trvala 5-6 hodin

Vzhled:
Jedná se skutečně o hodně velký model a podle toho taky vypadá. Je to krasavec a vůbec bych se nedivil, kdyby Lego koupilo nějakou licenci. Třeba v barvách red bullu by se jednalo o nádherný model do vitríny. Jediná výčitka se týká umístění PF, zejména BB, které je opravdu hrozné. Takže doporučuji jednoduše neosazovat.

Funkce:
Model se díky své velikosti pyšní poměrně slušným výčtem funkcí a jsem si téměř jist, že co se tématu formule týče, jich tam ani více dostat nelze. Standart je zatáčení, V8 motor, diferenciál a jedna převodovka pro zvedání kapoty a nastavování zadního přítlačného křídla. Zde se mi ale trochu nelíbí celkový převod, který je na můj vkus hodně do pomala. Ale nejrozsáhlejší funkcí je nezávislé odpružení všech kol, které je věrnou kopií toho používaného v opravdových vozech formulového typu.

Hratelnost:
Závodní auto jako takové nenabízí moc možností ke hrám. Dá se sním jezdit po pokoji, ale vzhledem k velikosti to vyžaduje poměrně velký prostor. Přední křídlo není přichyceno zrovna nejpevněji a při nárazu by mohlo dojít k poškození nejednoho dílu. Ale pokud do hratelnosti budeme počítat i stavbu, popřípadě přestavbu, tak nám vznikne hodně zajímavý mix. Jak už jsem zmínil, set obsahuje spousty panelů, takže si dovedu představit tento set přestavěný na nějaký super sportovní automobil, či jinou formuli.     


Verdikt:
Stavebnice je to hodně povedená a řekl bych, že se jedná o zdařilého nástupce stavebnice 8070 Super car. Stavba je neskutečně zábavná a po dokončení je to opravdu krásný model na který se dá koukat celé hodiny.  Cena vzhledem k faktu, že neobsahuje PF funkce není nejnižší a téměř 2,3 Kč za díl by mohla kdekoho odradit, ale je potřeba si uvědomit velikost a dostupnost některých dílů. Jako příklad uvedu již zmiňované pneumatiky či náboje, které se znovu objeví nejspíše až u nějakého dalšího super auta. Výčitek, jako takových, není mnoho, snad jen to umístění BB a pomalý převod otevírání kapoty. Někdo by mohl mít výtky ke zvolenému barevného schématu, mi osobně nevadí, ale dovedl bych si tuto formulku představit v nějaké jednolité barvě. Celkově tedy více než zdařilý set.

Můj osobní názor 95%
 




Ondra

Já mám jiný pohled na tento model,oproti silver championu nebo modrého williamse je tohle krok zpět.Nelibí se mi na tomto modelu velké množství použitých barev a jejich kombinace,o nálepkách se raději ani nezmiňuji.K funkcím se nedá moc mluvit, protože je vždy úspěch něco na formuli vymyslet.

K závěru bych řekl že si tento model s radostí nekoupím a bylo by lepší kdyby místo něj vyšlo další superauto.

Měch

#2
Zrovna teď jsem dostavěl svoji formuli. Ale není to set, stavil jsem to z vlastních dílů. A s recenzí mohu souhlasit.
Mám ale několik vlastních výhrad.
První: barevné schéma je dobré a zároveň špatné. Dobré ve smyslu, že opticky odděluje podvozek a karoserii (červená, bílá) a špatné v tom, že je to občas až přehnané. Příkladem jsou dva červené konektory svítící na bílém pozadí těsně před zatáčecím kolečkem.

Zadruhé: Oproti Williamsovi, ne Ferrari se mi zdá, že málo pruží. Ano, formule by měla pružit co nejméně. Ale tady auto dřív narazí na zem, než na konec pružiny. Tak si to u starších formulí nepomatuju.

Zatřetí: jak se jim zadní část povedla okapotovat, tak se jim přední nepovadla. Celá karoserie předku se mi zdá jako šitá horkou jehlou. Velké bílé panely na bocích za předními koly by měly být opačně, takhle nahoru trčí ty ošklivé díry.
A ty dlouhé bílé panely na špici končí na můj vkus moc vysoko, měly by bít víc sklopené dolů.

Tyto výhrady jsou ale téměř nepodstatné. Celkově je toto u mě velmi dobrý a povedený model.

A abych jen nekritizoval, tak bych na rozdíl od některých pochválil instalaci PF prvků. Napřed jsem se bál, že budu muset zas něco rozebírat, aby se tam motor vešel, ale mile mě překvapilo to, že stačí motor a BB jen nacvaknout a je to. Za to má u mě formule ohromné plus. Instalaci PF rozhodně doporučuji, je to větší zábava. Navíc BB není skoro vůbec vidět, takže nechápu negativní komentáře. Výše zmiňovaná výtka o pomalosti zvedání krytu při zapojení motoru určitě zmizí. naopak by to možná chtělo ještě převod zpomalit.

Také mě velmi potěšilo zatáčení pomocí kolečka na karoserii. Minulé zatáčení volantem bylo k zbláznění.

Můj nejoblíbenější detail jsou výfuky, které jsou ovyřešeny opravdu luxusně.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Měch

#3
Taky si zkuste na ni dát staré formulové kola, vypadá to ohromě.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

razgy

NEMŮŽU SI POMOCT, ALE ZA PŘEDNÍ NÁPRAVOU JE TO TAKOVÝ PRÁZDNÝ...

tomaslambo

#5
malý Měch: Ty staré kolečka by se mi hodily :'(

Ondra: Jsem rád, že po šesti letech Lego udělalo pořádnou technic formuli (naposledy 8674 Ferrari racer 1:8 ). Silver champion a williams byly super, ale ty už vyšli před více než 10-ti lety. A po rychlém přezkoumání návodů, můžu s klidným svědomím napsat, že jediné čím se od nich tato stavebnice liší, je použití studless dílů i na šasi (stejně jako Ferrari) a zmiňovaná barva. Jinak velikost a technické finesy jsou více méně stejné, jen s přihlédnutím k použití nových součástek. Dalo by se tedy říci, že nepřináší nic výrazně nového, ale "krok zpět" už je silné slovo. 

supermachina

Uz sa na nu tesim..ako si ju pridam k ostatnym F1...akurat ked pozeram lepsie tie obrazky, tak naozaj mi chybaju detaily. A ked uz sme pri tom, nepaci sa mi otacanie kolies vyvedene hore. Mal tam zostat len povodny volant...ved tieto modely nie su na hranie ale dat do vitriny a kochat sa v nich....ale to je len moj nazor

tomaslambo

Napiš jaké detaily by jsi chtěl vidět a já ti je nafotím a tady vyvěsím. S tím zatáčením se to má tak, že by neměl být problém to ozubené kolečko zrušit. Není to nijak složité, stačí jen vyměnit jednu osičku za kratší. Mimochodem moc krásná sbírka. Závidím ;D

frantoka

Dobrá a výstižná recenzia, dobre sa to číta.  ;)

tomaslambo

Díky. Dělat recenze mě baví a jsem rád, že se vám líbí.

Dennis4

Moc hezky napsaná recenze.
Tento set jsem si už prohlížel na spoustě různých videí a vždy mi tam chyběla nějaká ta jiskra, která by mě přesvědčila o koupi.
Po přečtení tvé recenze mě ale set velice láká a to jak z důvodu zábavného stavění tak i po zajímavé technické stránce a použitých dílů odpružení a uložení kol. Tyto díly najdou jistě uplatnění při případných pokusech vlastního podvozku.
Jinak musím uznat že set je na některých fotkách moc pěkný na kochání se  :)

Ahoj Honza

tomaslambo

Jsem rád když má recenze někomu pomůže v rozhodování. Aspoň vím že ta práce měla smysl.  ;)

Bullner

Citace od: malý Měch - Lord KRÁGL kdy 10.03.2013, 18:47:57
Taky si zkuste na ni dát staré formulové kola, vypadá to ohromě.

Hmm , vypadá to líp ...