(vlastní) Maglev Train

Založil Chairudo, 08.03.2013, 18:08:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Chairudo

Koukal jsem na Brothers-brick a jeden človíček tam udělal vlakový most levitující na magnetech, což ve mě probudilo nápad udělat Maglev Lego Train. Viděl jsem na Youtube několik pokusů, ale jsou to takové nemotorné výtvory. Vznášejí se, ale jsou usazené v drážce aby nevypadly, a vždy mají nějaké tření.

Tetička Wiki ukazuje dva způsoby levitace a to ochlazení supervodivých materiálů tekutým dusíkem na nějakých -180'c, nebo změnou polarizace elektrických magnetů.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maglev
Tyto způsoby u lega bohužel nejsou aplikovatelné, ale jsou velice zajímavé.
Zde jsou nějaké studijní projekty s maglev vláčky
http://www.youtube.com/watch?v=ybOHPLVzeMU
http://www.youtube.com/watch?v=TeS_U9qFg7Y

A příklad levitujících Lego objektů - jak jsem říkal v drážkách :(
http://archive.classic-space.com/viewtopic.php?f=5&t=3074
http://www.youtube.com/watch?v=v7I_-RUNxfA
http://teachertube.com/viewVideo.php?video_id=136919

Chtěl bych vytvořit vlak 100% z Lega, který by se na dráze ničeho nedotýkal, tudíž by neměl žádné tření a mohl by perfektně cestovat. Samozřejmě bych musel počítat s nějakou nedokonalostí magnetického povrchu a odporem vzduchu, mohl by být popoháněný malým motorkem s větráčkem.

Chtěl bych tu zde rozvinout diskuzi o tom jak to provést, je li to vůbec reálné.
Nakoupil jsem ted' asi 100 magnetů tak asi za měsíc začnu testovat možnosti dráhy a uchycení vlaku.
Díky za jakékoli nápady, podněty.......
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Colonel32

S kamarádem jsme o tom kdysi dávno přemýšleli... podle mého je potřeba udělat z těch magnetů kolébku do tvaru písmene U.

Kiko97

Ja si myslím, že by stačilo dať jednu radu magnetov po boku na trať a vlak.

Archaon

Musis stabilizovat vzdy i bocni vykyvy, nikdy to nepujde sestavit tak, aby to drzelo jenom na statickych vodorovnych magnetech, je to matematicky dokazane ( http://en.wikipedia.org/wiki/Earnshaw's_theorem ). Takze udelat bud i bocni soustavu magnetu nebo mechanicky, ale to bude treni. Misto statickych magnetu by se daly pouzit elektromagnety ale to by pochopitelne byl trosku jiny elektrojob nez LEGO 9V :D

Chairudo

Citace od: Archaon kdy 08.03.2013, 19:36:05
Musis stabilizovat vzdy i bocni vykyvy, nikdy to nepujde sestavit tak, aby to drzelo jenom na statickych vodorovnych magnetech, je to matematicky dokazane ( http://en.wikipedia.org/wiki/Earnshaw's_theorem ). Takze udelat bud i bocni soustavu magnetu nebo mechanicky, ale to bude treni. Misto statickych magnetu by se daly pouzit elektromagnety ale to by pochopitelne byl trosku jiny elektrojob nez LEGO 9V :D

Ano, přesně tento problém se snažím vyřešit, boční soustava magnetů by to mohla spravit, ale bojím se že by se vlak mohl kvůli malé váze a síle magnetů kolébat až převracet.

Tak mě zrovna napadlo když vlak zavěsím a přidám řadu bočních magnetů, vyřeším tím výkyvy do stran a vlak nemůže nikam utéct.
Jak dorazí materiál tak to hned zkusím :)

votrelec

Samozrejme pojde to, len to v troska vacsej mierke. Kvoli typ magnetom na oboch stranach vlaku.

Colonel32

Kdyby se povedlo tam osadit battery box, vrtuli a donutit to jezdit dokola, bylo by to hodne epesni.

Chairudo

Citace od: Colonel32 kdy 08.03.2013, 20:36:40
Kdyby se povedlo tam osadit battery box, vrtuli a donutit to jezdit dokola, bylo by to hodne epesni.

V to doufám, podle předběžných testů když bude vlak zavěšený, tak jeho šířka bude 8 nebo 10 studs.

peter

Asi před pěti lety jsem si doma poháněný LEGO maglev dělal. Přesně jak zmiňoval i Colonel, tedy vagon poháněný vrtulí, kterou jsem ovládal přes PF. Ovšem když jsem skončil u cca 300ks magnetů, délce rovné trati jen kolem 0,5m a ne zrovna vzhledné jízdě, tak jsem se na to vykašlal. Bohužel síla LEGO magnetů je malá a tak je potřeba velké množství, aby to vůbec něco uvezlo, navíc vyvážení celé jednotky je velmi komplikované a tak z toho vždy vzniklo jen "něco" co se alespoň trochu zvládlo pohnout. :-\
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Chairudo

Citace od: peter kdy 09.03.2013, 09:06:49
Asi před pěti lety jsem si doma poháněný LEGO maglev dělal. Přesně jak zmiňoval i Colonel, tedy vagon poháněný vrtulí, kterou jsem ovládal přes PF. Ovšem když jsem skončil u cca 300ks magnetů, délce rovné trati jen kolem 0,5m a ne zrovna vzhledné jízdě, tak jsem se na to vykašlal. Bohužel síla LEGO magnetů je malá a tak je potřeba velké množství, aby to vůbec něco uvezlo, navíc vyvážení celé jednotky je velmi komplikované a tak z toho vždy vzniklo jen "něco" co se alespoň trochu zvládlo pohnout. :-\

Nějaké fotky by jsi náhodou neměl?

Colonel32

Všechny magnety mají 2x2 základnu, takže největší problém bude změna magnetické síly podle polohy. To by se částečně dalo eliminovat dvěma řadami magnetů, kde na jedné straně jedna bude posunutá o jeden stud, zatímco na druhé straně budou obě stejně... a pokud byste to chtěli ještě přesnější, dají se přidat další 2 řady, každá posunutá o půl studu jedním směrem pomocí jumper plates.

Chairudo

Citace od: Colonel32 kdy 10.03.2013, 20:30:25
Všechny magnety mají 2x2 základnu, takže největší problém bude změna magnetické síly podle polohy. To by se částečně dalo eliminovat dvěma řadami magnetů, kde na jedné straně jedna bude posunutá o jeden stud, zatímco na druhé straně budou obě stejně... a pokud byste to chtěli ještě přesnější, dají se přidat další 2 řady, každá posunutá o půl studu jedním směrem pomocí jumper plates.

O 1 stud to mám v plánu udělat, jinak by to nešlo.
O toho půl studu ještě uvidím, doufám že 4 řady magnetů nebudou potřeba, byla by to obrovská investice navíc. I tak to bude pěkná pálka ;D

bacik

Jamesek

Držím palce - dobrý nápad, těším se na provedení.

I když u Maglevu bych asi na pure lego řešení rezignoval a vymyslel radši něco (elektromagnety, nelego řešení), co bude hezky jezdit a nebude to stát desetitisíce .. :)

Chairudo

Citace od: Jamesek kdy 11.03.2013, 08:25:55
Držím palce - dobrý nápad, těším se na provedení.

I když u Maglevu bych asi na pure lego řešení rezignoval a vymyslel radši něco (elektromagnety, nelego řešení), co bude hezky jezdit a nebude to stát desetitisíce .. :)

No jo, určitě by to bylo pěknější a jednodušší, ale to už by nebyl Lego maglev, ale jen nějaký hybrid a to nechci.
Prostě to zkusím a buď to půjde nebo ne.

Chairudo

Napadly mě další 2 možnosti usazení vlaku  :)

Chairudo

Jak už jste někteří viděli na Lipně, udělal jsem malý prototyp magnetické dráhy s vozíkem.
Nakonec se ukázalo, že všechny ty nápady výše jsou téměř nerealizovatelné a nejjednodušší způsob je dráha se 4 řadami magnetů a bočními kolečky uprostřed dráhy, aby vozík nesklouzl z trati.
Zatím mám jen 200 magnetů, včera jsem koupil dalších 260.
Potřebuji asi 800 na udělání kruhu, 1600 na pěknou trat'.

Nejdůležitější částí ted' bude vozík zmotorizovat aby se sám sušnou rychlostí pohyboval a neskončil jen u popohánění rukou.

Více fotek na mém flickru.

hobby

Toho tvýho MOCu jsem si všimnul a zaujal mě, něco podobného tu ještě nebylo a je to zajímavej nápad. A odpovídá trendům kolejové dopravy. A tak si říkám, musí tam být tyhle drahé lego-magnety? (kolik stojí, jsem už zapomněl). Nemusí přece. Vůbec bych se nerozpakoval použít jiné, běžné, puristi-nepuristi. Však by sis s uchycením poradil. Pak by sis mohl dovolit i delší trať a nenechat se finančně zruinovat. :)

Chairudo

Citace od: hobby kdy 08.06.2013, 21:44:40
Toho tvýho MOCu jsem si všimnul a zaujal mě, něco podobného tu ještě nebylo a je to zajímavej nápad. A odpovídá trendům kolejové dopravy. A tak si říkám, musí tam být tyhle drahé lego-magnety? (kolik stojí, jsem už zapomněl). Nemusí přece. Vůbec bych se nerozpakoval použít jiné, běžné, puristi-nepuristi. Však by sis s uchycením poradil. Pak by sis mohl dovolit i delší trať a nenechat se finančně zruinovat. :)

Tyhle magnety stojí ve větším množství kolem 20-60kč, ale já je kupuji jen když se cena s poštovným dostane pod 15-16. Těch 260 se mi podařilo koupit za 12,50kč/kus, až to budu chtít rozprodat tak to můžu zase dát pryč rychle za rozumnou cenu.

Koukal jsem online na neodymové magnety, cena je sice tak 7-8 kč, ale je problém s tím upevněním a není pro ně žádné další využití.
Prostě všechno nebo nic :)

Jamesek

Nádhera, držím palce a těším se na videa.