Hromadný nákup na BL

Založil killco, 07.02.2013, 21:11:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 4 Hosté prohlíží toto téma.

mesje

Citace od: otaznik kdy 11.02.2013, 20:34:20
Citace od: mesje kdy 11.02.2013, 15:26:07
2)   nechce žiadnym spôsobom kooperovať pri prípadnej snahe napr. uviesť nižšiu cenu objednávky na krabici, deklarovať to ako dar a pod., priam ho takéto požiadavky šokujú  Proste severská poctivosť.

Tak na tohle se snad slušný člověk ani neptá, ne?

Mna keby niekto poziadal, tak kludne napisem do sprievodnych dokladov "gift", resp. nizsiu cenu. Tebe sa zda slusne platit statu 25 % za hromadu predrazenych kociek? A este zdania aj postovne ???? Keby som s tym obchodoval, tak nemam problem, ale takto je to nefer. Hlavne ked clovek vie kam idu tie prachy...

otaznik

Citace od: mesje kdy 11.02.2013, 20:44:24
Mna keby niekto poziadal, tak kludne napisem do sprievodnych dokladov "gift", resp. nizsiu cenu. Tebe sa zda slusne platit statu 25 % za hromadu predrazenych kociek? A este zdania aj postovne ???? Keby som s tym obchodoval, tak nemam problem, ale takto je to nefer. Hlavne ked clovek vie kam idu tie prachy...
Ne, neudělal bych to.
Navíc nikdo tě nenutí ty "předražené" kostky kupovat. Co to je argumenty?

Neříkám, že souhlasím s tím, od jaké částky platíme DPH a clo, případně jak to celé funguje. To je ale věc druhá.

mesje

Citace od: Colonel32 kdy 11.02.2013, 20:42:00
By se mesje pěkně divil, kdyby mu na dveře zabušila kriminálka, že se dopustil trestného činu nabádání ke spáchání podvodu  ::)

Podvod v hodnote 40-50 eur za nezdanene kocky, to by bol ulet :-) Ale celkom by to vystihovalo pomery u nas - basa natvrdo za lacno kupene lego  a miliardovi podvodnici v pohodke...

mesje

Citace od: otaznik kdy 11.02.2013, 20:46:07
Citace od: mesje kdy 11.02.2013, 20:44:24
Ne, neudělal bych to.
Navíc nikdo tě nenutí ty "předražené" kostky kupovat. Co to je argumenty?

Neříkám, že souhlasím s tím, od jaké částky platíme DPH a clo, případně jak to celé funguje. To je ale věc druhá.

Cena kociek je dohoda medzi predavajucim a kupujucim. Predavajuci uz dph zaplatil a premietol do ceny kociek. Ak ma zisk z predaja, z rozdielu prijmov a vydavkov zaplati dalsiu dan. Ja ako kupujuci v kupnej cene tieto dane nepriamo zaplatim. Kde je tam priestor na dalsiu dan ci clo, z akeho dovodu??? Najma je to extrem ked kupuje brick v povodnej hodnote 0,04 eur a len kvoli jeho nedostupnosti stoji 10 eur - tam platit dalsich 25 % je uplne absurdne. Vlastne cele clo je nezmysel uz svojou podstatou - platit len za prekrocenie hranice tovarom. Tu sa nebavime o firme, ktora nezdani ZISK - tu sa bavime o kupe na sukromne ucely a ci za to platit tretiu (dph) a stvrtu (clo) dan.
Clovek doplaca na nezmyselne pravidla, ale to neznamena ze sklopi usi a akceptuje to.

Thrawn

No ono clo má trochu jiný důvod. Principem cla je, aby si stát chránil vyššími cly vlastní výrobce a trh. Tím, že uvalí na výrobky, jež je schopen nebo vyrábí/produkuje/prodává vlastní trh, vyšší clo, smazává rozdíl mezi nižší kupní cenu mimo svůj prostor a doma.

Ne vždy je možnost kupovat něco v cizině levněji dobrou možností. Vem si, že např. Němci vyrábějí kvalitní solární panely. Jsou extra kvalitní a můžeš si být jistý, že za své peníze dostaneš zaslouženou kvalitu. Pak jsou tu čínští výrobci, kteří produkují kopie těchto panelů. Jsou to kopie a oni je dodávají naprosto legálně do EU. Co to způsobilo? Ohrožení pracovních míst německých dělníků, kteří se na výrobě originálních panelů podílejí, vlivem nedostatku zakázek sice dražších, ale originálních a kvalitnějších panelů. V tomto případě ale clo použito v potřebné míře nebylo, jak se zdá.

Samozřejmě, lze spekulovat o tom, zda jsou čínské kopie méně kvalitní, ale jde primárně o to, že clo má chránit především národního výrobce a národního dělníka. Tím se brání nezaměstnanosti, krizím a likvidaci místního trhu levným/dotovaným/dumpingovým dovozem.

Clo samo o sobě je přemětem mnoha diskuzí, já se tady snažím naznačit, k čemu slouží a proč má svůj význam. Na tento druh prodeje je otázkou, nakolik je výměr cla oprávněný, když se jedná o produkt domácího (myšleno v rámci EU) výrobce.

Osobně jsem zastáncem tvrdé celní politiky, protože na levném dovozu nakonec proděláme všichni. A jako AFOL to tak cítím dvojnásob. Ale to je můj názor  ;)
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

mesje

Citace od: Thrawn kdy 11.02.2013, 21:09:53
No ono clo má trochu jiný důvod. Principem cla je, aby si stát chránil vyššími cly vlastní výrobce a trh. Tím, že uvalí na výrobky, jež je schopen nebo vyrábí/produkuje/prodává vlastní trh, vyšší clo, smazává rozdíl mezi nižší kupní cenu mimo svůj prostor a doma.

Ne vždy je možnost kupovat něco v cizině levněji dobrou možností. Vem si, že např. Němci vyrábějí kvalitní solární panely. Jsou extra kvalitní a můžeš si být jistý, že za své peníze dostaneš zaslouženou kvalitu. Pak jsou tu čínští výrobci, kteří produkují kopie těchto panelů. Jsou to kopie a oni je dodávají naprosto legálně do EU. Co to způsobilo? Ohrožení pracovních míst německých dělníků, kteří se na výrobě originálních panelů podílejí, vlivem nedostatku zakázek sice dražších, ale originálních a kvalitnějších panelů. V tomto případě ale clo použito v potřebné míře nebylo, jak se zdá.

Samozřejmě, lze spekulovat o tom, zda jsou čínské kopie méně kvalitní, ale jde primárně o to, že clo má chránit především národního výrobce a národního dělníka. Tím se brání nezaměstnanosti, krizím a likvidaci místního trhu levným/dotovaným/dumpingovým dovozem.

Clo samo o sobě je přemětem mnoha diskuzí, já se tady snažím naznačit, k čemu slouží a proč má svůj význam.

Osobně jsem zastáncem tvrdé celní politiky, protože na levném doozu nakonec proděláme všichni. A jako AFOL to tak cítím dvojnásob. Ale to je můj názor ;-)

Suhlasim, ale clo by sa malo aplikovat na podnikatelov, nie na spotrebu. Najma to co pises je nieco uplne ine - prave na tie cinske smejdy by som uvalil este vacsie clo. Cinania sem navozia kontajnery s lacnymi handrami a inymi smejdami, a ich postihne rovnake clo, ako cloveka, co si kupi lego ? WTF? Koho chrani clo v pripade nakupu x kusov urciteho bricku z norska, aku domacu vyrobu? Okrem toho, clo je proti podstate volneho obchodu - ked vie niekto vyrobit lacnejsie urcity tovar, preco by som mal umelo chranit domaceho horsieho vyrobcu? Ten nech sa radsej preorientuje na nieco ine. Ved aj preto vznikla EU, aby taketo nezmyselne bariery odstranovala. A zvlast ked ide o norsko je to stupidne davat im colne prekazky - o co je horsi norsky vyrobca tovaru od svedskeho?
Clo by sa malo pouzivat ako nastroj na vyrovnavanie nefer praktik inych krajin - napr by sa nim zatazovali dovozy z krajin, ktore nedodrzuju zakladne pracovne prava. Je predsa chore, aby cinania tazili z konkurencnej vyhody plynucej z toho, ze vyuzivaju otrocku pracu. Clo nema ziadne opodstatnenie voci normalnym krajinam ako Usa, Kanada, Norsko, Australia atd.

Thrawn

Citace od: Thrawn kdy 11.02.2013, 21:09:53
Clo samo o sobě je přemětem mnoha diskuzí, já se tady snažím naznačit, k čemu slouží a proč má svůj význam. Na tento druh prodeje je otázkou, nakolik je výměr cla oprávněný, když se jedná o produkt domácího (myšleno v rámci EU) výrobce.

Souhlasím, jak jsem uvedl, pozdě bohužel, výše  ;D

Přesně tak vnímám clo já. Je nutno si uvědomit, že nejen cena by měla být kritériem pro spotřebitele, při výběru zboží. Ale to má za úkol clo. Na druhou stranu je fakt, že ne vždy je výše ceny domácího výrobce opodstatněná, ale to už je o domácí konkurenci.

V tomto případě je clo spekulativní, ale bohužel, jde o zákon. Nevím jak Slováci, ale Češi sami o sobě mají tendenci porušovat zákony z "rozumých důvodů" až nadmíru, takže toto já jako argument neberu. Stačí mi jezdit po českých silnicích a mám chuť postavit dopraváka na každý metr trasy  >:(
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

jerzeeg

Kluci kluci..
Problematika cla v odlehčeném podání:
http://www.mises.cz/literatura/ekonomicka-sofismata-23-kapitola-11-ohromny-objev--40.aspx

Ale zpět ve vší vážnosti..
Clo nemá žádný kladný význam, je stejně neetické, jako jakákoliv jiná daň, jako stát samotný.

Není to levné zboží z dovozu, co způsobuje nezaměstnanost, krize a likvidaci místního průmyslu.
Jsou nekonečné dotace, regulace a předpisy, které pokřivují volný trh. Jsou to neúnosné daně, které dusí místní soukromý sektor. A jsou to intervence státní mašinérie, které uměle vyvolají ekon. boom, který následně zákonitě musí splasknout.

otaznik

Citace od: jerzeeg kdy 11.02.2013, 22:00:38
Ale zpět ve vší vážnosti..
Clo nemá žádný kladný význam, je stejně neetické, jako jakákoliv jiná daň, jako stát samotný.

Není to levné zboží z dovozu, co způsobuje nezaměstnanost, krize a likvidaci místního průmyslu.
Jsou nekonečné dotace, regulace a předpisy, které pokřivují volný trh. Jsou to neúnosné daně, které dusí místní soukromý sektor. A jsou to intervence státní mašinérie, které uměle vyvolají ekon. boom, který následně zákonitě musí splasknout.
???
Opravdu by mě zajímala tvoje představa, jak by to všechno mělo fungovat.

xjankox

Ahoj , ak chcete colnicu vybaviť skoro, je vhodné, ak sa balík pošle na "busy" colnicu. Kamarátka má biznis, na colnicu chodieva po balíčky často. Skúsenosti má také, že ak príde do Košíc ( väčšia colnica) , tak tu to ide v pohode, zrejme ani nestíhajú, alebo majú zaujímavejšie veci na riešenie, tak konanie ide rýchlo a bez problémov. Podotýkam, že nieje špekulantka. Ak si ale nechala balíky poslať do Spišskej Novej Vsi (menšie pracovisko, zrejme viac času na podrobné lustrovania všetkého ), riešili ju hodne dlho a dopodrobna. Ak je teda možnosť, treba si nechať balíček poslať do väčšieho mesta. Aspoň také sú jej skúsenosti.
Ďakujem

jerzeeg

@otaznik: Milerád zodpovím otázky na toto téma, ale jsme už zcela mimo rámec tohoto vlákna a do Off-topic kategorie nemám přístup, takže (pokud tě nenapadá vhodnější místo) jen stručně.

Doporučuji se (trpělivě a bez předsudků) seznámit s Rakouskou ekonomickou školou (např. zmiňovaný www.mises.cz jako zdroj překladů i rozcestník), která se běžně v učebnicích ekonomie neobjevuje, naopak je mainstreamovými ekonomy spíše opovrhována. Přitom tato škola jako (asi) jediná předpověděla ne-li vše, tak většinu ekonomických problémů a krizí a především jako jediná nabízí recept k jejich řešení.
(Jediná proto, neboť ostatní směry prokazatelně selhaly - http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/pavel-kohout-o-porouchanych-regulatorech/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter)
A co je nejdůležitější, alespoň pro mne, je fakt, že splňuje jako jediná etický rozměr.

Futurion

Stát je neetický?  :o V čem? A jaké uspořádání bys navrhoval? Zase se rozdělit do tlup?

mesje

Myslím že Killco ani vo sne netušil, kam sa tematicky odkloní jeho vlákno  ;D ;D

Mr. Cube

No ono by bylo krásné se rozhodit do soběstačných velkých komunit, kdy by každá byla nezávislá na té druhé a ve velkých záležitostech by kooperovaly. Jenže vývoj šel na planetě tak jak šel, takže dnes existují nejen jednotlivci, ale celé skupiny a spolky lidí, které tohle nikdy neumožní. A i kdyby umožnily, všichni lidé nejsou způsobilí v  takových komunitách žít, sociální patologické problémy by se velmi brzy projevily. A "hodit tyhle lidi přes palubu" je zase na druhou stranu neetické (aspoň pro mě). Takže, babo raď.

winring

Český způsob vybírání DPH na zásilky ze zahraničí je hnus. Nemám nic proti tomu platit clo či DPH, když má smysl. CLO bývalo dříve naprosto v pořádku a limit, od kterého se platil, byl pro mě celkem přijatelný. Limit pro placení DPH je už ale zcestný. Stejně tak způsob řešení jeho výběru.

Já nakupuji ze zahraničí velmi často. A prakticky vždy žádám o napsání jiné hodnoty na balík. Proč? Je to jednoduché. Neodmítám platit DPH či clo. Odmítám platit 100 a více korun za to, že si pro balík, který mi má být doručený až ke dveřím domu, musím někam chodit.

Co se týká cla jako ochrany místních prodejců má to dva velké problémy. První je ten, že toto může platit pouze pro homogenní produkt, který se vyrábí v dané oblasti. Pokud se ale jedná o produkt, který v této oblasti prostě nejde sehnat (viz. například výrobek jednotlivce žijícího v cizině), tak pouze poškozuje místního zákazníka. Druhý problém je v tom, že clo jako ekonomický akt nefunguje a pouze poškozuje (vysvětlování je složitější, pokud to někoho zajímá doporučuji prostudovat některou z učebnic ekonomiky).

otaznik

Citace od: winring kdy 12.02.2013, 10:23:29
Druhý problém je v tom, že clo jako ekonomický akt nefunguje a pouze poškozuje (vysvětlování je složitější, pokud to někoho zajímá doporučuji prostudovat některou z učebnic ekonomiky).
Neříkám, že s tím nesouhlasím, ale je to pouze jeden pohled z několika možných a neměl by pak být popisován jako fakt.

winring

Nebudu se hádat protože ekonomika není úplně exaktní vědou, ale ekonomika to považuje za fakt, tak jsem to tak přednesl.

Mr. Cube

Colonel32

První čtvrthodina prvního videa a už zásadně nesouhlasím.

Myslím že země A by měla vyrábět jak pivo tak pšenici a se zemí B vůbec neobchodovat, ať si to v B dělaj sami a draze.

Mr. Cube

;D Já to sjížděl všechno na státnice - ta videa jsou fakt skvělá a člověk u toho neusne, narozdíl od skript nebo knížek, dost mi to pomohlo pochopit některé věci nebo poznámky z přednášek. Ale to už drsně offtopicujem.

jerzeeg

Citace od: Colonel32 kdy 12.02.2013, 18:02:54
První čtvrthodina prvního videa a už zásadně nesouhlasím.

Myslím že země A by měla vyrábět jak pivo tak pšenici a se zemí B vůbec neobchodovat, ať si to v B dělaj sami a draze.
To video je (pro me) udesne zdlouhave a nudne, takze ti rozumim, jestli jsi to po 15 minutach zabalil. Ale mohl sis to alespon sam prepocitat. Pro zemi A je skutecne vyhodnejsi zamerit se na produkci pouze toho, v cem je lepsi.
Rychlejsi a asi i lepsi vysvetleni je zde: http://www.nechtenasbyt.cz/clanek/clanek-397.html

Edit: A omlouvam se za off-topic, doufam, ze se autor vlakna (nebo nektery admin) brzy nenastve a nepromaze to  ::)