9395 - Technic - Odtahový Pick-up

Založil tomaslambo, 20.01.2013, 18:43:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

tomaslambo

Rok vydání: 2012
Počet dílů: 954
Rozměry krabice: 48 x 28,2 x 7,4 (cm)
Rozměry modelu: 36 x 16 x 14 (cm)
Hmotnost modelu: 0,8 kg
Doporučená cena: 1599 Kč (na internetu od 1208 Kč – Heureka.cz)

Obsah balení:
10 sáčků s díly, návod na stavbu hlavního modelu rozdělený do tří 50-ti stránkových brožur o formátu menší A4, sadu samolepek a půl metru lanka.

Proč zrovna tuto stavebnici:
Stavebnici jsem dostal pod stromeček. Že jde o lego nebylo pochyb už když jsem ještě zabalený dárek vzal do ruky. Ten typický zvuk plastových kostiček ťukajících o sebe je prostě nezaměnitelný. Je to mé první nové LEGO za zhruba pět let, takže jsem si užíval už samotné otevírání poměrně rozměrné krabice. Akorát mne zamrzelo, když jsem svou nepozorností nechtěně krabici natrhl (perforace pro otevírání bohužel není úplně dokonce, kdybych si toho všiml dříve použil bych nějaký ostrý nástroj).

Stavba:
Rozbalil jsem všechny sáčky (nejsou číslované) a začal stavět přímo z nich. Není to zrovna nejlepší a nejrychlejší způsob, ale byl jsem až příliš natěšený na stavbu než abych se zdržovat tříděním. Přibližně po třech hodinách bylo dílo bez jakýchkoli potíží hotovo.

Návod:
Zpracování je perfektní, ostatně jak už je u lega zvykem, a není těžké jej pochopit. Práci také velice usnadnějí všudypřítomné přirovnávací tabulky, kde jsou součásti různých délek vyobrazené v měřítku 1:1. Na konci třetí části návodu je také uveden způsob připojení PF, ale pochybuji, že tuto funkci  někdo bude využívat, jelikož motor nevzhledně vyčnívá vzadu, čímž dost kazí dojem z jinak velice pěkně vypadajícího modelu.

Odkaz na návody pro oba modely:
http://technic.lego.com/en-us/BuildingInstructions/9395%20Group.aspx

Vzhled:
Model působí velice realisticky, zejména z větší vzdálenosti, by člověk ani neřekl že se jedná o Technic. Osobně nejsem příznivce samolepek, takže jsem je nepoužil, což má za následek dva nic neříkající bílé pruhy na střeše. Jedinou výtku bych měl k zadní nápravě, kde by se pod blatníky vlezly tupláky, které se u opravdových vozů tohoto typu hojně používají. Navíc by se tento prvek využil i u druhé varianty stavebnice což je kamion ze zdvihací plošinou. Alternativní model je také zajímavý, ale už není tak působivý jako hlavní.

Funkce:
Funkce jsou na tomto modelu ovládané třípolohovou pákou chytře umístěnou vedle sedadla řidiče. Střední poloha je neutrál, kdy se dá volně vytáhnout lano navijáku, teda pokud uvolníme západku na ozubeném kole přímo u navíjecího bubnu. Pohybem páky dopředu se převodovka přepne do režimu naviják, pohybem dozadu do režimu tažná rampa. Pohon pro funkce je obstaráván černým ozubeným kolem na pravé straně modelu zhruba uprostřed. Model je dále vybaven diferenciálem, čtyřválcovým motorem a řízenou přední nápravou.

Hratelnost:
Ta je vzhledem k počtu funkcí a poměrně robustní konstrukci výborná, Nikde se nic nezasekává, nic  samovolně neodpadává.

Verdikt:
Dle mého skromného názoru se jedná o velice zdařilý model, který zaujme svou estetickou i funkční propracovaností. Sice neobsahuje žádné speciální díly, ale i tak nabízí zajímavý poměr ceny vůči počtu součástek (1,25-1,66 Kč za díl). Jako první složitější Technic stavebnici bych ji mohl vřele doporučit. Pokročilejší stavitele nejspíše moc nezaujme, ale myslím si, že se jedná o dobrou zásobárnu dílů, která by mohla být dobrým doplňkem třeba ke stavebnici 9397 Převoz dřeva, který má stejné barevné schéma.

Za mne 90%

Zde přikládám pár fotografií a doufám, že se vám recenze líbila.

Ondra

Díky za recenzi, tenhle set je zajímavý ale já mu musím vytknout dvě věci-Nemá V6 motor a tohle je horší, zadní kola nejsou dvojitá jak to u podobných odtahovek je.Obojí bych nazval jako šetření na nesprávném místě.

tomaslambo

U toho motoru si myslím, že jde o daň za vzhled než o šetření, protože pod tu kapotu už by se bez protáhnutí nejspíše V6-ka nevešla.  Ty kola jsou dlouhodobou bolestí, jelikož tupláky se u LEGO tahačů objevují jen velmi zřídka. Jako příklad bych uvedl, již zmiňovaný 9397 Převoz dřeva, který je taky o dvojitá kola ochuzený :(

Shiver

Set je to moc pěkný. Tupláky a V6 jsem si dodělal. Motor V6 se tam po drobných úpravách vejde. Celková délka modelu zůstala zachována.

Zkusil jsem i osazení náprav a kol z Unimogu. S XL-motorem to byl vcelku zajímavý stroj.
V zimě Lego, v létě motorka:-))

tomaslambo

S tím motorem to musím přehodnotit. Po chvíli hledání na netu usuzuji, že se tam ten šestiválec z mírnou úpravou vejde. Omlouvám se za neúmyslnou mystifikaci ;D Mimochodem 9395 na nápravách a kolech z UNIMOGU musí vypadat zajímavě. Nemáš nějakou fotku? 

MeNadruhou

je to pěkný set, jen bych mu ještě vytknul barevnost dílů (červená /šedá) v podvozku. U některých setů to vadí míň někde víc. Toto je bohužel ten druhý příklad. U mě by za to měl ještě -3% hodnocení.
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

tomaslambo

Myslíš třeba celý šedý? Červené už by tam bylo asi moc a funkční nástavba by se trochu ztrácela. Tmavě šedý by byl hodně pěkný a myslím, že i celkem neotřelý.

razgy

mám ho taky doma a musím říct,že barvy vyhovujou