Projekt "Království Kostiček"

Založil Colonel32, 10.11.2012, 12:33:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Původně jsem chtěl chtěl toto téma otevřít až ve chvíli, kdy mi konečně dorazí další, velice zajímavý exponát (což se mělo stát dneska), bohužel nabral cestou jisté zpoždění... nevadí, představím ho až dorazí, snad v polovině příštího týdne.

Takže, jak již někteří z vás i vědí, již nějaký čas se zabývám myšlenkou na otevření vlastního muzea Lega. Tyto kacířské myšlenky jsou relativně staré, datují se již někdy do období výstavy v Brně a iniciovala je skepse z toho, jak ve státních muzeích vše probíhalo. Již ze mně vyprchalo to nadšení, se kterým jsem se točil do Svitav tři víkendy po sobě bez nároku na korunu honoráře nebo proplacených cestovních nákladů. Brno jen potvrdilo, jak je tento přístup nešťastný - přestože jsme jim opět připravili jednu z nejúspěšnějších výstav v historii (celkově jsme zavedli standard, že výstava Lega má za 3-4 měsíce více návštěvníků než má muzeum průměrně za rok), nebyli schopni sehnat peníze na to, aby se výstava otevřela i v neděli, přestože z peněz vybraných na vstupném by se ti lidé zaplatili. Bohužel, státní instituce.

Otevření 1. Soukromého muzea na Národní mi celkem dodalo odvahu, byl to důkaz, že takovéto muzeum možné provozovat je (ačkoli mi do té doby všichni tvrdili, že by to ufinancovat nešlo). Taktéž celkem detailní informace, které jsem získal o provozu Království Železnic na Smíchově toto potvrzují. Lidé jsou schopní přijít i několikrát do roka, prostě proto, že podobných míst, kam s dětmi jít, je stále strašně málo. Oproti 1. muzeu bychom ale měli celkem zásadní výhodu. 1. muzeum je totiž prezentováno jako sbírka jednoho konkrétního člověka, což sice má jistý wow efekt, ale nedovoluje mu to se každé části expozice do detailu věnovat. Naopak, pokud my otevřeme muzeum stejného rozsahu, s tím, že každý z 50? vystavovatelů dostane za úkol připravit sekci, na kterou se zaměřuje a ve které se vyzná, bude výsledný dojem několikrát lepší -> více návštěvníků.

Takže, čím by se muzeum lišilo od výstav, které již roky pořádáme? Především část věnovaná stálé (nebo alespoň dlouhodobé) expozici. Příležitost pro lidi, kterým se pro běžnou, 3 měsíce dlouhou výstavu nevyplatí instalovat propracovanou expozici. Něco jako mé vytahování armády - můžu ze svých figurek udělat jednu obrovskou bitvu, nebo několik menších. Ale nemám sílu na lokaci strávit týden !!! rozestavováním figurek, abych je po 3 měsících sbíral. Pokud je ale budu vystavovat s vědomím, že takto rozestavené (nebo s drobnými průběžnými úpravami) mohou zůstat několik let, pak nemám problém v tom ten týden ležet - a věřím, že nejsem sám kdo by něco mohl nabídnout, ale za současných podmínek mu to za to "prostě nestojí za námahu". Samozřejmě by také v tomto případě mohly být vitríny přizpůsobeny modelům, nikoli modely vitrínám.

Na druhou stranu by dostali prostor i lidé, kteří k životu potřebují stále stavět a zase rozebírat. Ti by fungovali jako doposud - postavím, vystavím, rozeberu. Ti by se starali o pravidelnou obměnu expozice a tedy dávali návštěvníkům důvod se neustále vracet. Celkově bych ale rád nabídl podmínky takové, aby si každý vystavovatel mohl zvolit to, co bude jemu samotnému nejvíce vyhovovat.

Colonel32

Stálá (dlouhodobá) expozice:

(seznam modelů nebo sbírek, u nichž by se počítalo s dlouhodobým vystavením. Prosím lidi, kteří by měli zájem nebo byli ochotni něco postavit, nebo zapůjčit dlouhodobě, aby se ozvali - pomůžete tím přesvědčit investory k financování projektu). V dlouhodobém horizontu by samozřejmě vystavovateli pomáhaly honoráře za vystavení k dalšímu rozšiřování a vylepšování sbírky/expozice.

- fotografie a artefakty ze stavby nejvyšší Lego věže světa na Pankráci (Colonel32/Malý Měch)
- "Dům hrůzy" - nejvíce poškozené díly, se kterými jsem se zatím setkal, případně i příběh a jak při čem byly zničeny (např. LTTT) (Colonel32)
- sbírka rytířů (6. pancéřová armáda) uspořádaná do bitvy. (Colonel32)
- hrad Ritterburg Skyline EVO III (postupně dostavovat segmenty) (Colonel32)
- flotila železničních souprav (6-dílný tuning 7745, 6-dílný Emerald, 7-dílný 7715, Santa Fe i s boosterem + několik dalších) ke statickému vystavení (Colonel32)
- sbírka Racers 1:55 včetně mnoha odpovídajících MOCů, jejichž autorem Michal Antonický (ano, ten Michal Antonický) (Colonel32)
- menší sbírka leteckých promosetů včetně originálních krabiček, povídání o leteckých promosetech (Colonel32)
- Série MOCů ze světa Diablo (postupně bych rád postavil kompletní Lut Gholein i s kusem pouště a původní Tristram z jedničky) (Colonel32)
- Ulička továrních UCS domů (pokud omluvíte absenci Market Street) s krabicemi (Colonel32)
- Kompletní sbírka Pirates včetně krabiček (Matošo)
- Kompletní sbírka (evropských) Castle setů z let 84-97 včetně krabiček (ferenc)
- sbírka impulse a promo setů, informace, historie (William)
- Blacktron I sety (bez Renegade) (juraj)

Především sbírky originálních setů bych rád prezentoval v rámci dioramat, které by na jedné straně začínaly pouze originálními sety, a na druhé straně končily odpovídajícími MOCy, takové "fakta a fikce", něco jakože původní set je sice krásná věc, ale je to jen začátek. (MOCy na druhé straně by ale klidně mohly být od jiných autorů a též by mohly být pravidelně obměňovány)

Expozice, které zatím nemám obsazené, ale velmi rád bych je viděl: (přijímám i zajímavé nápady bez možnosti vlastní realizace)

- Fakta a fikce, Town 80. léta (aby i MOCy odpovídaly stavebním technikám dané éry - světla na headlight brickách atd.)
- Svět Fabulandu
- Classic Space diorama
- nezařazené UCS sety (Camel, Fokker, Wright, Dreamliner, VW brouk) VW camper mohu dodat.
- Town 70. léta (bezfigová éra)
- Aquazone (v akvárku napuštěném vodou)

Colonel32

Umístění:

V tomto ohledu jsem přesvědčený, že by bylo vhodné pronajmout prostory v centru Prahy. Lego totiž stojí všude stejně. Benzín/nafta +- také, takže přeprava modelu z Brna do Prahy vyjde stejně jako z Prahy do Brna. Navíc v Praze je největší koncentrace vystavovatelů. Naprosto identická expozice v Praze přiláká mnohem více zákazníků než by přilákala v jakémkoli jiném místě republiky, náklady na vytvoření takové expozice budou ale všude stejné. Pokud muzeum bude v zisku (což se předpokládá že asi bude, nemám vedlejší příjem z prodeje drog, kterých bych potřeboval legalizovat), pak je velmi racionální předpokládat, že v Praze se podaří zisk vygenerovat největší -> mohou být větší honoráře pro vystavovatele.

Anatyt

A uživia sa 2 múzeá LEGA v centre Prahy, keďže 1. Múzeum LEGA je na Národní? A ako by sa volalo toto múzeum? 2. Múzeum LEGA? Alebo len Múzeum LEGA?

Colonel32

Financování:

Jako nejrozumnější se mi jeví založit na tento projekt společnost s ručením omezeným. Každému z investorů by tak i v nejhorším případě hrozilo, že přijde o peníze, které do projektu vložil. Nikomu by ale nehrozilo, že přijde o víc, nedejbože o střechu nad hlavou (což se tradičně uvádní jako důvod npodnikat - že člověk může přijít o všechno). Na druhou stranu, to že S.R.O. ručí jen do výše svého majetku ji často činí nedůvěryhodnou při jednání s jinými subjekty. Království kostiček by se tento problém příliš netýkal - protože nebude potřebovat od nikoho odebírat zboží. Co se společníků týká - S.R.O. jich může mít až 50, minimální vklad je 20,000 kč. Dle mého názoru by bylo vhodné, kdyby co největší podíl ve firmě vlastnili právě lidé z řad vystavovatelů -> byla by to pro ně další motivace se o svoji část expozice starat, současně by i odpadl ten pocit deprese, kteří někteří mají z toho, když "oni staví desítky hodin model na výstavu, aby na tom pak vydělával někdo jiný".

Colonel32

Citace od: Anatyt kdy 10.11.2012, 13:09:47
A uživia sa 2 múzeá LEGA v centre Prahy, keďže 1. Múzeum LEGA je na Národní? A ako by sa volalo toto múzeum? 2. Múzeum LEGA? Alebo len Múzeum LEGA?

"Království Kostiček"

motto: není důležité být první, stačí být nejlepší

William

Praha je rozhodně dobré místo a druhé "muzeum" se tam uživí. Záleží na marketinku atd.
Další věc je, že by tam rozhodně měla v nějaké míře být prodejna a herna.

Colonel32

Citace od: William kdy 10.11.2012, 13:20:35
Další věc je, že by tam rozhodně měla v nějaké míře být prodejna

Předběžně je domluvená spolupráce s matošem, že bude dodávat předbalené pytlíky dětmi žádaných, hratelných, ale na BL levných dílů, dále počítám s běžnou nabídkou a samozřejmě UCS SH sety. Sice za katalogové ceny, ale cílem muzea není generovat zisk prodejem setů nýbrž prodejem vstupenek - ty nás nic nestojí. Do budoucna bych rád s TLC vyjednal otevření jejich značkového shopu s díly (tak jako jsou v zahraniči), pokud by to neklaplo tak něco podobného ve vlastní režii (menší výběr dílů, řídit se tím, co jde na BL koupit ve velkém a levně)

Citace od: William kdy 10.11.2012, 13:20:35
herna.

Doufal jsem, že by se mi povedlo získat hrací stoly od Tradingu. Zatím jsem neověřoval. Pokud se na stavění nasypou basic bricky, děti je příliš nekradou (narozdíl od figurek nebo zbraní).

William

Neříkám, že to musí být velká prodejna s e-shopem, ale veliké procento lidí si při odchodu nějaký set koupí. Musí tam být klíčenky, impulse setíky a ideálně UCS. Eshopů je hodně, lidi si tam nebudou kupovat lego primárně, ale je to, jako kdybys na pouti neprodával balónky.

Colonel32

Citace od: William kdy 10.11.2012, 13:32:09
ideálně UCS.

Primárně lidi naučit, že UCS sety vůbec existují. Když budou vědět že to hledají, už to najdou. Ale samozřejmě by bylo vhodné, kdyby to koupili buď u nás, nebo u někoho ze spřátelených prodejců (např. hana - varko) etc.

Colonel32

Ještě teda jedna důležitá věc, která možná není úplně zřejmá:

cílem muzea není žádné Lego vlastnit (mimo toho určeného na prodej). Veškeré expozice by měly zůstat v rukou individuálních vlastníků.

Colonel32

Poptávka: (zdarma nebo za symbolickou cenu)

- prasklá minifig torsa - je celkem známo že lego díly při dlouhodobém sestavení prasklají, především torza jsou tím pověstná. V případě vystavených věcí bych tedy rád osadil modely již prasklými a slepenými torzy, raději než aby sběratelům popraskala vystavováním.

- poškozené díly. Tak poškozené, že jsou na vyhození. Rád bych udělal část stěny (tloušťka cca 5cm?), kde by díly byly nasypané jako dekorace. Přijde mi ale škoda dávat tam díly, které jsou ještě použitelné.

- propagační materiály - návody (pokud partujete 50 stejných minisetů a víte, že je stejně nikdo nekoupí), různé hrací karty co se do stavebnic dávají, atd..

- jakékoli novinové nebo časopisové články o legu nebo o výstavách (pouze originální výstřižky).

Colonel32

Jednorázové akce:

Jednorázové akce jsou události, které z důvodů lidských zdrojů nebo z důvodů provozních nelze nechat běžet stále. Takovéto události by byly nejen zaneseny do kalendáře na webu, ale také nadcházející akce inzerovány přímo v prostorách muzea. Bylo by však vhodné tyto akce příliš nekombinovat, aby lidí nepřišlo v jednu chvíli příliš a muzeum nepřehltili (něco jako když je muzejní noc a vstup zdarma - do NTM se čekalo déle než co člověk pak strávil uvnitř). Možnosti jsou:

- jezdící monorail (ať už postavený dlouhodobě a jezdící jen jednou za čas, nebo sestavený jen pro účely akce)
- prezentace LTTT vozidel, ukázka zdolávání překážek
- soutěže ve stavění
- bazének naplněný vodou a Technic lodě na dálkové ovládání
- bazar
- diskuse se staviteli
- filmový festival lego filmů

přivítám předběžné přislíbení účastí, stejně tak jako jakékoli další nápady. 

Colonel32

Marketing / Reklama:

Rád bych co nejvíce reklamního prostoru získal zadarmo, výměnou. Pokud by to bylo jen trochu možné, rád bych jiné firmy propagoval stavbou něčeho, co je pro danou firmu typické, výměnou za reklamu od dané společnosti (v jejích vlastních materiálech nebo prostorách).
Modely by museli postavit legaři z vlastních zásob, ale za jejich vystavení by dostávali standardní honorář (pokud by se s danou společností nedohodlo to, že stavbu zaplatí a modely pak bude vlastnit, jen budou nějaký čas vystavené u nás). Jako příklady (které jsem zatím neprověřoval, jen nastínění situace):

- kolekce vinět názorně ukazující výrobu piva (ve spolupráci s firmou Bernard)

- kolekce vinět názorně ukazující výrobu vína (ve spolupráci s firmou Znovín)

- modely současných nebo historických vozidel pražské MHD (reklama ve vozech MHD)

- modely žlutých autobusů a vlaků ve spolupráci se (Student Agency/RegioJet)

Uvítám jakékoli další tipy, především pokud jste majitelem nebo zaměstnancem nějaké společnosti, která by takový způsob vzájemné reklamy uvítala. Samořejmě, dá se i postavit logo společnosti z kostek jako mozaika, ale uvítal bych, pokud by reklama byla sofistikovanější a ne tak přímočará (kontejnery s nápisem "Blesk" mi v KŽ přišly mírně trapné). 

Colonel32

Budoucnost:

možnosti, kam se ubírat, v případě že projekt bude fungovat

- zisk z provozu muzea využít k založení dceřiné společnosti AFOL events, jejímž cílem by bylo vyrábět díly a příslušenoství vhodné pro provoz na AFOL akcích, stejně tak pro vlastní potřeby muzea, primárně výroby náhrady 9V motoru (nahraditelný motor, nastavitelný převodový poměr), případně speciálního kolejiva nebo jiného příslušenství.

- zakoupit soupravu historických poštovních nebo služebních vozů, opravit je a v jejich interiéru zřídit další výstavu Lega, s touto soupravou pak jezdit po republice a mít putovní výstavu Lega.

pasin11

Do tohoto projektu bych klidně šel. Jak finančně, tak se svojí sbírkou, tak prací při stavbě expozice.

Colonel32

Citace od: pasin11 kdy 10.11.2012, 19:31:04
Do tohoto projektu bych klidně šel. Jak finančně, tak se svojí sbírkou, tak prací při stavbě expozice.

Mohl bys prosím specifikovat čím konkrétně, ať mám představu?

Ondrej

V pondělí ti pošlu seznam Lega co mám v programu Brickstore a o co by byl zájem můžu poskytnout. Jako student se můžu zapojit s případnou prací. Jako pražákovi mi nedělá problém kamkoliv po Praze dojet a času mám dostatek. Rád pomůžu s čímkoliv co se týká Lega. V případě zájmu SZ.

Colonel32

Citace od: Ondrej kdy 10.11.2012, 20:49:26
Rád pomůžu s čímkoliv co se týká Lega.

Díky, budu s tím počítat.

Drobuliatko

Brno by bolo mozno lepsie - blizkost Slovenska a je to 2. najvacsie mesto v Cesku.

Měch

Praha má ale výhodu v tom, že je tam mezinárodní letiště - tudíž velký příliv cizinců a potenciálních návštěvníků.
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Icewalker

Koncepce zní zajímavěji, než již provozované "Soukromé muzeum Lega". Nebudu se asi moct příliš zapojit, ale mohl bych poskytnout mírně jetý, přesto možná použitelný papírový stojan Star Wars (bude potřeba jen na pár místech vyslepit). Mám dva, tak mi jeden snad nebude tak scházet.
(foto z r. 2002)

EDIT: Aquazone, jo!
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Colonel32

Systematik

Citace od: Colonel32 kdy 10.11.2012, 13:26:48
.... Do budoucna bych rád s TLC vyjednal otevření jejich značkového shopu s díly (tak jako jsou v zahraniči), pokud by to neklaplo tak něco podobného ve vlastní režii (menší výběr dílů, řídit se tím, co jde na BL koupit ve velkém a levně)...
Super.

A věděl jsem, že ty poškozený díly nemám vyhazovat, že se ještě budou k něčemu hodit. Teď už vím i k čemu. :D

Archaon

Colonel32: Je to hezky napad, vidim v nem hodne nadseni ktere je pro podobny typ podnikani potreba, ale jako clovek zkuseny a businessem protrely si dovolim nadhodit par bodu k uvaze:

1) Najem za adekvatni komercni prostory v Praze se pohybuje kolem 60 - 100 tisic mesicne (sirsi centrum - Smichov atd.) + energie. Je realne aby se to vratilo zpatky, ale nepocitej s tim, ze se to da udelat na koleni pres zname. Je potreba to dobre profinancovat a mit v zaloze penize na minimalne pul roku dopredu. V kontextu toho si troufam tvrdit, ze porizeni exponatu je sice ne zanedbatelna polozka, ale jenom jedna z mnoha.

2) Podobne projekty ktere uz existuji funguji jako prutokovy tunel na verejne penize. Nerikam ze uplne 100 % vsechny, ale je jich vetsina. Neboli velka cast provozu je dotovana radnici/magistratem a muzeum je postaveno jako projekt, ktery rozviji region, turisticy ruch atd. a radnice se na nem formou grantu/dotace podili. Problem je samozrejme v tom, ze podobnych projektu je hodne, penez malo a podnikatelu s nadstandardnimi vazbami jako psu - modri uz vedi kam tim mirim.

3) Prodej samotnych stavebnic tvori velky objem prijmu penez - na jednom exkluzivnim setu vydelas tolik co na 10ti lidech kteri pujdou do muzea. Ceny jsou nastaveny adekvatne tomu, ze jde o atrakci pro cizince a cesi si stejne kupuji vse pres internet.

4) Je potreba zajistit doprovodne produkty - hlavne obcerstveni. Z provozu ruznych (sci-fi/komiks) fan shopu mam zkusenost takovou, ze trzby za tyto komodity jsou cca 10 - 20 %, coz je opravdu hodne.

5) Marketing je samozrejme absolutne TOP, na tom to stoji a pada. To co pises jako napady jsou uvahy spravnym smerem, ale v praxi to tak uplne nefunguje - tohle uz maji obsacovane velke PR agentury a produkcni firmy. Nerikam ze to nejde, jenm je potreba se obrnit obrovskou mirou ttrpelivosti a poctat s tim, ze dopadne jeden projekt ze sta.

MiP

Lidi, vy jste se dočista zbláznili? Z tohoto projektu bude profitovat jediný člověk, hádejte který...  ;D ;D ;D
Koupit si vlastní vlak a jezdit s ním po republice? Tak to je tedy masakr! Založit dceřinou společnost pro AFOLy zaměřující se na výrobu vlakových dílů? To říká ten, co byl po**aný z toho, že měl v názvu LEGO na svém BL shopu?
Fakt jsem tak dlouho nepobavil a upřímně lituji těch, kteří se něčeho podobného zúčastní.  ;) Navrhuji přesunout toto téma do nově založené složky: Nejblbější nápady aneb nikdy to nezkoušejte ;D ;D

PS: Vybavení už je skoro na světě, jeden jetý papírový stojan je přesně to pravé, co je potřeba, k tomu hromada polámaných kostek  ;D Ještě by nebylo od věci vzít ten Jeníkův ubrus, na kterém doma fotí a bude to dokonalé.  ;D
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

Systematik

Citace od: MiP kdy 12.11.2012, 13:16:57
...Z tohoto projektu bude profitovat jediný člověk, hádejte který...
Hádám, že ten, který to vymyslel + pravidelní vystavovatelé. Tak bych to chápal z nástřelu projektu výše popsaného.

No a?

Archaon

Lidi, vy jste se dočista zbláznili? Z tohoto projektu bude profitovat jediný člověk, hádejte který...  ;D ;D ;D
Koupit si vlastní vlak a jezdit s ním po republice? Tak to je tedy masakr! Založit dceřinou společnost pro AFOLy zaměřující se na výrobu vlakových dílů? To říká ten, co byl po**aný z toho, že měl v názvu LEGO na svém BL shopu?
Fakt jsem tak dlouho nepobavil a upřímně lituji těch, kteří se něčeho podobného zúčastní.  ;) Navrhuji přesunout toto téma do nově založené složky: Nejblbější nápady aneb nikdy to nezkoušejte ;D ;D

PS: Vybavení už je skoro na světě, jeden jetý papírový stojan je přesně to pravé, co je potřeba, k tomu hromada polámaných kostek  ;D Ještě by nebylo od věci vzít ten Jeníkův ubrus, na kterém doma fotí a bude to dokonalé.  ;D

Nechtel sem to napsat tak uplne natvrdo  ;D na druhou stranu znam par lidi, kteri se do podnikani v oboru sveho konicku pustili take jenom s nadsenim a i pres naprosty amaterismus se jim postupne podarilo vytvorit neco, co je dokaze slusne uzivit. Pokud je zapaleni pro vec dostatene silne, je mozne vsechno, ale je fajn uvedomit si alespon zakladni veci tykajici se financi a provozu...

waf

Já bych tu myšlenku neodsuzoval... Pokud je pro někoho lego koníčkem, tak nepočítá rentabilitu, protože ten čas/úsilí/prostředky tomu stejně věnuje. Nemusí to potom být vyloženě ziskové, stačí, když to není vyloženě ztrátové :)

Spíše bych ale doporučoval zamyslet se např. nad založením občanského sdružení zastřešujícího zdejší komunitu a její činnost, aby jednak mohla reprezentativně vystupovat vůči ostatním subjektům a jednak se vešla pod § 15(1) resp. §20(8 ) zákona o daních z příjmů a poskytnuté jí dary šly odečíst od základu daně...

Colonel32

To říká ten, co byl po**aný z toho, že měl v názvu LEGO na svém BL shopu?

Můžeš prosím vysvětlit, co se tím snažíš naznačit?

Lidi, vy jste se dočista zbláznili? Z tohoto projektu bude profitovat jediný člověk, hádejte který...  ;D ;D ;D

I kdyby to, čistě náhodou, měla být pravda, tak čím by se to lišilo od toho, když z výstavy Lega v Království Železnic profitují akcionáři KŽ nebo když z výstavy na Lipně profituje majitel Lipno Pointu? Protože je přece normální, když z toho profitují cizí lidé, ale nedejbože, aby z toho profitoval někdo známý, že.

A teď vážně. Můj názor je takový, že by z toho měl profitovat každý, kdo bude chtít. Aby každý člen Kostek, který bude mít zájem, mohl vlastnit takovou část muzea, jak sám uzná za vhodnou - včetně možnosti na tomto podíle odpovídajícím způsobem profitovat.

Ale upřímně řečeno, děkuji i za tvoji odpověď. Dodává mi to motivaci dokázat ti, jak moc se pleteš.