9474 Battle of Helm's Deep

Založil Darth, 17.08.2012, 13:11:21

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

9474 Battle of Helm's Deep
Rok vydání: 2012
Cena: 2699 Kč (Leganie)

Krabice
Krabice má klasické boční otevírání, jak je zvykem u větších setů, není lepené, jen uzavřené páskou, kterou stačí přeříznout. Při pohledu dovnitř je vidět, že konečně jedna krabice neobsahuje 50% továrního vzduchu – je až téměř po okraj zaplněna sáčky.
Krabice obsahuje celkem devět číslovaných sáčků s dílky (přičemž menší dílky jsou v menších sáčcích uvnitř větších, číslovaných sáčků). Pozor na to, abyste si neprohodili sáček číslo 6 a 9. Čtyři návody jsou spolu s kusem kartónu a samolepkami (jen čtyři polepy vnějších zdí, kůň na vlajku a opěrátko na křeslo) ve svém vlastním sáčku – v mém případě však tento nebyl zalepen a návody z něj povyjely v krabici.

Stavba
Návod 1
První návod nabízí postup pro stavbu hlavní brány Helmova žlebu. O stavbě samotné není mnoho co říci, jde celkem od ruky, kdo stavěl další stavebnice jako Weathertop nebo Uruk-Hai Army, tak použité postupy už dobře zná. Stále jsem čekal lisovanou bránu, nakonec se ukázalo, že se jedná o bránu z plates a tiles (abych se přiznal, původně jsem set neplánoval koupit a tak jsem jej ani podrobně nezkoumal). Nad bránou jsou ,,dřevěné" palisády (nevím jak to nazvat), s otevíracím okýnkem, podobně jako ve filmu. Na pravé straně brány (z pohledu na bránu zvenčí) je i tajný východ a jakési herní ,,skákátko".

Návod 2
Návod dva obsahuje obě zakulacené strany hlavního opevnění, které se připojují na pravou i levou stranu brány z návodu 1. Zakulacení je řešeno klouby, opět nic překvapivého. Moc se mi však líbilo řešení horního ochozu, který využívá zkosené plates. Součástí tohoto návodu je i přístupová lávka k bráně, která je řešená opět zkosenými plates a klouby. Všechny části se k hlavní bráně připojují technic piny, boční strany se navíc ještě připojí kouskem hradby na ochozu.

Návod 3
Tento návod obsahuje stavbu věže, která je sice hodně zjednodušená, místo schodiště je v ní žebřík a nahoře je místo tak na trpaslíka. Ale stavba je zajímavá a vypadá pěkně. Základna věže se připojuje k hradbám první části a opět část hradby na ochoze spojí obě části (spolu s technic piny u základny). Třetí návod také zahrnuje hradbu v údolí, spolu s mříží a odtokem vody. Tato hradba se dá spojit s hradbami ze setu 9471 Uruk-Hai Army. Ovšem vzhledem k nutnosti připojit k Helm's deep tuto část hradby opět brickem na hradbě, není bez úprav možné umístit část hradby s odtokem dál od hlavní části pevnosti (o jednu část zdi ze setu 9471). To ale vůbec nevadilo, jak budu popisovat dál.

Návod 4
Tento návod dokončuje vnitřní část pevnosti. Tato část má představovat půlkruh. Je to opět řešeno přes klouby. Sice žádná podobná místnost ve filmu nebyla a už vůbec ne v této části pevnosti (cesta vedla na malé nádvoří a odtud po schodech branou do skály), ale proč ne. Je zde trůn, stůl, pár židlí a rack se zbraněmi (2x). Obligátní krysa na zemi a pěkný banner na zadní (v kontextu pevnosti na přední) stěně. I tato část obsahuje ochoz, z něj vedoucí lávku na vnější ochoz. Tato část pevnosti se nijak napevno nepřipojuje k ostatním částem.

Dojmy
Z obrázků se zdá, že pevnost je poměrně malá a že za ty prachy nestojí. Opak je pravdou. Pevnost je oproti dojmu z obrázků obrovská a ostatní sety (včetně Mines of Moria) jsou proti tomuto setu malé. Plánoval jsem set dát do menší skříňky. Už po stavbě brány mi došlo, že to možné nebude. Šíře pevnosti, ale i výška si vynutila celou jednu větší prosklenou skříňku (to při stálém nedostatku místa). Kvůli věži jsem ani nemohl využít skříňku s poličkou.

Bohužel než jsem stačil pevnost nafotit, vyplivla baterie ve foťáku. Proto bude fotogalerie poměrně chudá. Do skříňky se kvůli rozměrům pevnosti vlezla opravdu pouze samotná pevnost Helm's deep, nebylo možné přidat i zdi ze setů 9471 (i když orky a obránce jsem si neodpustil). Abych vůbec mohl celou pevnost do skříňky umístit, byl jsem nucen natočit trochu věž a ohnout přístupový most.

Pro:
Velikost
Figové (i když Haldir a Theodén mě až tak moc neberou)
V porovnání s menšími sety (hlavně Mines of Moria) i cena

Proti:
Velikost (pokud bojujete s prostorem)
V porovnání s filmem moc zjednodušené a zmenšené (ale to bude asi každý set)
Chtělo by to pár elfů na zeď kromě Haldira

Bitva o Helmův žleb
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Lego%20LOTR/DSC03150.jpg

Odpočívej ve skříňce
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Lego%20LOTR/DSC03151.jpg

Izmael10

Namiesto Gimliho a Aragorna tam mali dať 2 elfov a 1 Rohanského vojaka.