9493 X-Wing

Založil kamil, 11.07.2012, 23:01:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kamil

Obecná charakteristika
Rok vydania: 2012
Počet dielov: 544 + 16 extra
Počet minifigov: 4 (Luke Skywalker, Jek Porkins, R2-D2, R5-D8)
Nadobúdacia cena: 52 euro (akciová cena na mall.sk + darček)


Obsah balenia
V poloprázdnej krabici sa nachádzalo 5 veľkých sáčkov, návod a menší aršík samolepiek ktoré som ako je u mňa zvykom po zlých skúsenostiah z predchádzajúcich rokov, nenalepoval.


Stavba
Tradične začína stavba zostavením minifigov. Potom z prvého sáčku sa postaví torzo trupu s mechanizmom na otváranie krídiel. Trup sa dostavia zo súčiastok v druhom sáčku.
Z tretieho a štvrtého sáčku sa postavia krídla, z piateho sáčku sa dostavajú motory na krídlach, laserové zbrane na konci krídiel, posledná časť trupu a sú tam ešte gumičky na uchytenie krídiel a 4 Black Technic, Axle 6 ktorými sa uchytia krídla k trupu.
K stavbe som si pustil 6. časť Hviezdnych vojen ako to robia niektorí členovia tohoto fóra (tento spôsob stavania musím odporučiť, budem v ňom pokračovať :-)). Čas stavania v pomalom tempe za súčasného sledovania filmu mi trval okolo 1 hodiny a 25 minút.


Hratelnosť
Hratelnosť je podľa mňa dobrá - konštrukcia je pevná, stíhačka nieje tažká, je ju možné držať na viacerých miestach trupu.
Dá sa otvoriť kokpit, vysúva sa noha z nosa stíhačky, krídla sa otvárajú do písmena X. Priebeh otvárania krídiel je nelineárny - pri roztvorení krídel do maximálneho uhlu, dôjde k trhnutiu. Je to spôsobené dvojicou Tan Plate, Round 2 x 2 with Rounded Bottom (Boat Stud) medzi ktoré sa zasekne Red Technic Bush - je to vlastne zámok polohy krídiel, aby sa samé od seba nezatvorili.


Klady:
+ je to X-wing ktorý vyzerá ako X-wing
+ otváracie krídla
+ malé plus majú u mňa aj za obrazovku v kokpite tile 2x2 s potiskom a nie s nálepkou ako to už bolo pri niektorých iných SW setoch (obrazovky a prístrojové dosky by podľa mňa mali byť vždy s potiskom)


Zápory:
- v zadnej časti trupu niesú nožičky a tak tiaž stíhačky držia motory umiestnené na krídlach
- samolepky (tie budem považovať za mínus vždy, aj keď ich asi nikdy nenahradia potisky na jednotlivých súčiastkách)
- hlavne vnútro trupu žiari rôznymi farbami. Mohli ale nahradiť aj väčší počet rôznofarebných súčiastok (béžové, červené, šedé) jednou farbou, alebo zmenšiť počet takto farebných súčiastok ktoré je z vonka vidieť či už na trupe, alebo krídlach - hlavne v časti uchytenia krídiel k trupu


Záver
Každý zberateľ a fanúšik klasických SW by mal mať povinne aspoň jednu verziu X-wingu či už túto, alebo predchádzajúce. Z môjho neodborného hľadiska si myslím že pri tejto verzii boli použité najmodernejšie stavebné postupy, rozdieľ je najviac badateľný v porovnaní s prvou verziou X wingu 7140 .


Celkové hodnotenie: 70 až 80 %
Nejaké nedostatky tam sú.


Fotky
Z dôvodu šetrenia diskového priestoru sú fotky z recenzie v tejto fotogalérii


PS: tí, ktorí chcete mať krabice k LEGO setom v dobrej kondícií, nekupujte lego cez mall.sk, alebo možno bude stačiť ak si ich nenecháte poslať do predajne k osobnému odberu, lebo tam prišli zjavne nezabalené a preto aj dosť pokrčené

chenny97


kamil

Ojojoj.

V recenzii som zabudol poďakovať manželke za pomoc pri tvorbe tejto recenzie (fotky, ich orezanie a koláž).
Týmto sa jej dodatočne ospravedlňujem a uvádzam všetko na pravú mieru  :-*