4206 – Recycling truck

Založil kryst.off, 27.05.2012, 00:38:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

kryst.off

Rok vydání: 2012
Počet dílků: 297
Minifigy: 3
Cena: 599 Kč (sleva ze 799)

Tento set mě zaujal na první pohled, z novinek roku 2012 byl ze série CITY dokonce mým favoritem. Líbilo se mi, že má i jakousi myšlenku a nenásilně ekologický podtext (i když nepatřím k voličům Strany zelených!). Když jsem jej nedávno natrefil v poděbradském hračkářství mezi náměstím a promenádou za přijatelných 599 Kč, nebylo co řešit. Procházka okolo zámku na městský ostrov už byla jen útrpným čekáním na večer a rozbalení nového přírůstku.

Obsah:
Krabice je celkem slušně zaplněná, obsahuje návod, tři sáčky s kostkami a jednu plate 8x16. První sáček obsahuje díly na jakési ,,zátiší" se třemi kontejnery, dva figy a jejich nářadí, které tvoří kolečka, smeták a bůhvíproč dvě lopaty. Pytlík číslo 2 slouží ke stavbě auta, třetí sáček obsahuje kostky na nakladač kontejnerů.

Stavba:
Není nikterak složitá, dohromady zabere přibližně půlhodinku. Při stavbě zátiší s popelnicemi je jediný zádrhel v podobě samolepek, které se lepí na cedule nad popelnicemi – dílek se nedá rovně a pevně položit. Stavba auta z druhého sáčku je pro každého, kdo stavěl alespoň pár CITY setů, naprostá rutina. Nejvíc jsem se těšil na třetí sáček a žluto černý nakladač a opravdu mě nezklamal. I když opět nejde o nic složitého, využití několika TECHNIC dílků stavbu příjemně zpestří.

Co se povedlo:

Trojice kontejnerů je na první pohled jednoduchá, ale v tom je její síla. Dobře zapadne do každého LEGO města. Hodně se mi líbí i nakladač, který je netradičně řešený (s jedním ramenem a kabinou posunutou doleva oproti středové ose) a uplatnění ve světě kostek najde určitě i jinde než při přepravě kontejnerů na tříděný odpad.
Set má navíc myšlenku a jak už zaznělo i výchovný charakter.

Co se nepovedlo:
Zatímco auto od kabiny dozadu bych označil za povedené, přední část je poměrně fádní a nijak nevybočuje z řady ostatních náklaďáků z posledních let. Novinkou je maska a samolepka na tile 4x2 namísto zaběhnutých mřížek. To má jistě spoustu odpůrců, ale mě se to líbí. Dílek se samolepkou určitě využiju při dalších stavbách, a kdo s tím má problém, může si přece kdykoli upravit masku podle svého gusta. U kabiny také chybí jakýkoli náznak schůdků ke dveřím, pod nimiž je moc velká bílá plocha. Ale ani tohle nebude pro průměrného stavitele velký oříšek, pokud by chtěl vzhled upravit.

Hratelnost:
Nevýhodou při hraní je to, že kontejnery jsou od podkladu poměrně těžko oddělat. Nestačí nadzvednout lžící nakladače, ale je potřeba přiložit ruku k dílu. Přesto se děti mohou vyblbnout, set je funkční a přispívají k tomu i dílky znázorňující jednotlivé typy odpadu.

Celkový dojem:
Byť to podle posledních řádků nevypadá, klady jednoznačně převažují. Set je sympatický, lehce sestavitelný a ve sbírce žádného milovníka CITY by neměl chybět. Já ho řadím mezi nejlepší sety za posledních pět let.
 

kryst.off

peter

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

P4tr1cius

Krystt.off, reálne foto nebude?

kryst.off

#3
Nebojte, reálné foto bude. Jen jsem čekal na denní světlo  ;) Nuže tedy několik snímků, popisovat každý zvlášť je zbytečné, myslím že je dobře patrné co na nich je  :)

Pozn.: Samolepky lepím jen na dílky, u kterých nepředpokládám využití na jiných stavbách a nebo jich mám tolik, že je to jedno.
kryst.off

Scatman

Tenhle set měli na začátku roku v Tesco v akci za 499,- Kč. Tak jsem ho vzal klukovi k narozenimám, které sice má až v listopadu, ale snad se mu bude líbit. Mě přišel celkem nápaditý...