Praskající torza...

Založil Colonel32, 18.04.2012, 01:56:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Poslední dobou dost přemýšlím o tom, zda má vůbec smysl lego sbírat.

Na jednu stranu cena unikátních torz šplhá do astronomických výšin, na druhou stranu cena torza padá skoro k nule v okamžiku, kdy praskne. Přitom torzo praská práve proto, že je dlouhodobě vystaveno tlaku. Takže pokud budu mít p0stavičky secvakané k sobě, dříve nebo později mi všechna torza popraskají. Pak tedy buď mi torza popraskají, a já budu konstantně dokupovat nová, nebo nemohu mít p0stavičky sestavené. Takže jako Otazník doma suším hromadu setů, pečlivě rozebraných na jedotlivé díly a hřeju se jen faktem, že ty sety vlastním? Ale postavím je všehovšudy jednou, abych je rychle nafotil, a zase je nacpal do krabice, aby náhodou něco nepopraskalo? Nebo snížím tlak, který je na torza veden. Budu vybírat jen nohy, které jsou dostatečně ochozené, aby nekladly nasazování žádný odpor? Nebo půjdu ještě dál a budu nohy trochu přibrušovat?

Docela mě děsí, že nemohu mít lego postavené ve vitríně bez toho, abych ho poškozoval tím, že ho mám sestavené. 

Luky1987

Tohle naštěstí jako stavitel řešit nemusím, ale také uvažuji, že svoji sbírku SW figů rozeberu, dám po jednom do sáčků a vždycky si je sestavím jen na vánoce ;D

Zoufalec

Citace od: Colonel32 kdy 18.04.2012, 01:56:19
Poslední dobou dost přemýšlím o tom, zda má vůbec smysl lego sbírat.

Kolikrát jsem si říkal to samé - naštěstí mě to rychle přešlo. Z mého pohledu je tento nešvar stále schůdnější a přijatelnější než nenávratně zažloutlé kostky. Prasklé torzo přeci jen není tolik vidět. Na druhou stranu má člověk lehce znechucený pocit vědění, že dané torzo prostě prasklé je.

No a já figy také rozkládám...

Matošo

a nesmíte zapomenut na to, že praskají i hlavičky... bohužel...

FilipS

Je to jen u mě, nebo i vám praskají více figové z licencovaných setů, než z normálních? Třeba torzo Dastana z PoP nebo klasický klonový voják mají obrovské praskliny z boku až k "dírce pro rameno". Vznikly už po měsíci.
Edit: Přikládám foto.

mesje

Tak asi TLC zlacnuje výrobu a začína to flákať. Je ale fakt neprijateľné, aby tie torzá takto praskali, keď si TLC účtuje vysokú cenu za svoje sety aj kvôli faktu, že je akože kvalitné. Proste pri legu nie je niečo takéto akceptovateľné, na rozdiel od klonov lega.
Asi by TLC malo nejako prepracovať výrobu figov, a zvlášť túto zložku svojej výroby poriadne premakať - veď ak vezmeme ako smerodajnú cenu 1 figa 2 eura (cena minifigures), tak je to pomerne dosť na tak malú hračku (aj playmobil je lacnejší, a to sú tie figy väčšie, nehovoriac o rôznych no-name figúrkach). Tak logicky očakávame vysokú kvalitu. Nehovoriac o cene rôznych vzácnych figov - napr. keď praskne Davy jones, čo bol len na Čiernej perle, a na BL ide po 13 eurách, tak to naozaj nas.e.r.e... v podstate by bolo namieste si nárokovať nejakú výmenu od TLC - mohli by dávať nejakú extra záruku na figy. Prípadne nejako inak vyrábať tie torzá - z nejakej pevnej gumy napríklad.

Colonel32

Máte zákonem danou záruční lhůtu dva roky od zakoupení. To že to prskne samo od sebe jen proto, že je to secvakané nelze považovat za běžné opotřebení.

Když začneme reklamovat popraskané nové figy stejně, jako jsme reklamovali pomačkané návody, třeba to také začnou řešit.

Matošo

Citace od: Diidy kdy 18.04.2012, 11:42:53
Je to jen u mě, nebo i vám praskají více figové z licencovaných setů, než z normálních?

Ano, u mě taky praskají více figurky z licencovaných setů. Dokonce mám pocit, že z SW nejvíc  :(
Měl jsem tu teď pár SW a HP setů a docela dost SW figurek bylo někde prasklých... (Anakin/DV/Rebel Trooper - hlava/tělo/ručičky)

stomcova

Skladuji sestavené figy SW navíc ve třech vitrínkách, tento víkend zkontroluji jejich stav. Z časových a prostorových důvodu jsem kontrolu a rozebrání figů na prvočinitele odkládala, ale tento víkend to udělám. Cena, za kterou se pak zvláště SW figy shánějí je pak citelná.
Batman, forever...

Kozell

Jak vám mohly prasknout torsa u figurek?Já měl několik setu i s figurkami sestavené a vystavěné někde přes 2 roky v kuse a nepraskly mi tak jak je to možné,že vám praskly?Čím to je?
ZA VŠECHNY CHYBI V TEXTU SE MOC OMLOUVÁM JAK V TOMHLE TAK I NADTÍMTO. 
Můj profil na Facebook(u)   Můj profil na YouTube

Anatyt

No musím sa pridať ku kozellovi - mám vyše 20 ročné figurky, v kuse zložené a neprasknuté torzá. Mám licencované SW figurky vyše 10 ročné v kuse poskladané a neprasknuté torzá.

Cavelon

Vám nehovorí nič pojem "cyklická spotreba"? V súčasnosti sa veci už nevyrábajú s dôrazom na kvalitu ako kedysi, napr. ešte aj pred desiatimi rokmi, ale s dôrazom na kvantitu, lebo jediným cieľom je maximalizovať zisk a minimalizovať náklady. Výsledkom je, že 5 percent ľudstva vlastní 90 percent zemegule a pomer sa neustále zhoršuje. Ničíme si odpadom a neefektívnym využívaním prírodných zdrojov vlastnú planétu, pílime si pod sebou konár...
Vezmite si napr. výrobky značkových firiem - mám doma elektrospotrebiče Technics, ktoré používam takmer dennodenne už snáď 15 rokov bez akejkoľvek poruchy, ale musel som v priebehu troch rokov kúpiť už štvrtý DVD prehrávač, lebo predošlé 3 skáralo a blbne už aj ten. A nie sú to neznačkové krámy - išlo o Panasonic, Philips a pod. Dnes už je pomaly jedno, či kúpite značkový výrobok alebo čínsku sr*čku.
Takže prečo by to malo byť ináč s LEGOm? Napr. kde sú tie farby, na ktoré sa kedysi dalo spoľahnúť, kde je presnosť na stotiny mm? V jednej stavebnici nájdete napr. 3 odtiene tan, proste hanba. Kvalita sa žiaľ blíži kvalite produktov Sluban, Enlightment, Brick a podobným vymoženostiam tejto doby. :(

Anatyt

Plne sa pod Cavelona podpisujem !!!

Justin

Nezistil náhodou niekto či praskajú viac dieliky, ktoré sú vystavené na svetle?

J.

PS: Najlepšie je na tom ten, kto zbiera iba MISBy.
Ak ich nikdy nerozbalí, tak je za vodou.  ;)

mesje

Cavelon: úplný súhlas. Je to tak so všetkým, napr:
- auta (volakedy sa dalo takmer 100 % spolahnúť na japoncov a nemcov, dnes ani to nevydrží, plus všetky dnešné autá sú také pozliepaniny dielov od rôznych výrobcov z rôznych krajín, navyše skladané v rôznych štátochň
- televízory (syn mi praskol 2x plazmu po slabom náraze, raz išlo o lego brick  :))
- iná spotrebná technika (po 3 rokoch odišla ladnička, pračka, DVD prehrávač aj skôr)
- mobily (životnosť 2 roky do ďalšej akcie)
- oblečenie (je úplne jedno, či ide o značkové alebo nie, každé druhé sa sperie, vyguličkuje a pod)
atď, atď. Není prakticky žiadna značka, ktorá by zaručovala kvalitu, že si človek priplatí, aby to mal na dlhšie...
Takže Lego len kopíruje tento vývoj. AVŠAK jeden zásadný rozdiel tam je - nižšej kvalite horeuvedených predmetov zodpovedá aspoň nižšia cena (volakedy sa na chladničku šetrilo X výplat), ale pri Legu to vôbec neplatí - to si drží svoje ceny stále vysoko v porovnaní s "neznačkovou" konkurenciou, ale kvalitou sa im čoraz viac blíži. A to rozhodne nie je akceptovateľné...

Systematik

Citace od: Justin kdy 18.04.2012, 23:19:36
Nezistil náhodou niekto či praskajú viac dieliky, ktoré sú vystavené na svetle?
J.
PS: Najlepšie je na tom ten, kto zbiera iba MISBy.
Ak ich nikdy nerozbalí, tak je za vodou.  ;)
No, možná je to jen můj dojem, ale plast MISBů trošičku tvrdne, nebo mi to tak aspoň přišlo, když jsem
odMISBoval ufona http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=26885.msg163725#msg163725 od phoenicise (no offense ;) )

Jinak taky nejspíš má vliv i barva... ale asi by to chtělo nějakej graf složitej a dotazníkovou akci
k tomu komu kolik jakejch a jak starejch, jak skladovanejch... ...torz prasklo  ;D

P4tr1cius

No ja si nemyslím, že je to až také zlé s tou kvalitou dnešných výrobkov. Pravdou síce je, že dnešné výrobky majú oveľa kratšiu životnosť, lenže si treba uvedomiť, že sú aj oveľa komfortnejšie (dnešné 3D TV oproti starým TV, dnešné autá oproti starým škodovkám,....).
A čo je ešte v tejto otázke nemenej dôležité, napr. do elektroniky (ale vlastne to platí pri všetkom) sa zámerne dávajú súčiastky s trvanlivosťou nie omnoho dlhšou ako je záručná doba. Aby bol spotrebiteľ nútený stále znova a znova si kupovať tovar, bez ktorého sa nezaobíde.

Ale aj napriek tomu všetkému: Život je fantastický.  ;D

Colonel32

Citace od: Systematik kdy 18.04.2012, 23:49:11No, možná je to jen můj dojem, ale plast MISBů trošičku tvrdne, nebo mi to tak aspoň přišlo, když jsem
odMISBoval ufona

Slyšel jsem totéž od lidí co dělají modelovou železnici. Tedy, že plast prostě stárné (a ztrácí pružnost) sám od sebe, a ani sebelepší MISBování/nepoužívání tomu nezabrání.

Justin

Citace od: Colonel32 kdy 19.04.2012, 00:08:54

Slyšel jsem totéž od lidí co dělají modelovou železnici. Tedy, že plast prostě stárné (a ztrácí pružnost) sám od sebe, a ani sebelepší MISBování/nepoužívání tomu nezabrání.

Keď sa ale MISB nerozbalí, tak vlastne ide o Schrödingerovu mačku  :D

Čo si myslíte o reklamácii takéhoto dielika.

Systematik

Citace od: Justin kdy 19.04.2012, 00:22:39
Keď sa ale MISB nerozbalí, tak vlastne ide o Schrödingerovu mačku  :D
Čo si myslíte o reklamácii takéhoto dielika.
Něco jako...

...dobrý den, mám tady dvacet let starý set, který už určitě bude ztvrdlý
a tím pádem náchylnější k poškození, můžete mi ho vyměnit?

...jasně, můžeme, za jinej dvacet let starej ;D ;D ;D

jerzeeg

tak takovéhle informace mi byl čert dlužen..
od té doby, co jsem si před pár týdny tady na kostkách přečetl, že skladování lega ve složeném stavu (rozuměj vystavení složených modelů na poličce, abych z toho něco měl) je velmi nevhodné kvůli praskání, nad tím musím přemýšlet a trápit se tím ve dne v noci.. :)

můj zběžný dojem je, že na cca 50ti SW setech vystavených cca 7 let na skříni nepopraskalo téměř nic.. asi ale raději udělám důkladnou kontrolu..

spíše mi přišlo, že všechna ta popraskaná torza patří cca 20 let starým a důkladně hraným panďulákům (pardon minifigům :-P) především z řad Lion crest, Falcons, Black knights, Dragon Masters apod.

nemluvě o ještě více obehrané partě mých čtyř nejstarších a po dlouhou dobu jediných minifigů ze setu 6985 z roku 1986 - ti jsou prakticky úplně zničeni.. (stejně tak řada kostek z roku 1985 a 1986 je popraskaná - ale to je samozřejmě denním používáním)

osobně mi spíše přišlo jako nejvíce namáhající vyměňování paží a nohou, kterého jsem se svého času před těmi 20 lety dopouštěl u některých minifigů..

William

Myslite, ze mam rozebrat vsechny used veci a vyndat i rucicky z pazi? Zrovna vcera jsem demontoval asi 4 Adventurers sety a panacky sem, tedy az na ty rucicky, rozkladal.

Diky W.

Anatyt

Tak tie ručičky by som zrovna nevyberal... to určite nerobí dobre tým rukám.

Systematik

Citace od: jerzeeg kdy 19.04.2012, 11:37:30
... skladování lega ve složeném stavu (rozuměj vystavení složených modelů na poličce, abych z toho něco měl) je velmi nevhodné kvůli praskání...
Tak to já si počkám, až mi ten veletucet složených legáčků, které nehodlám rozkládat, možná popraská...

Citace od: jerzeeg kdy 19.04.2012, 11:37:30
osobně mi spíše přišlo jako nejvíce namáhající vyměňování paží a nohou...
Paže jsou v pohodě, peklo jsou nohy - na osičce boků (hips) jsou výstupky, které se stažením nohy přiohoblují. ::)

Colonel32

Je potřeba si uvědomit, že k praskání vede tlak.

Tlak je buď jednorázový a silnější (vytržení rukou z torza) nebo slabší, ale dlouhodobý a konstantní.

Díl, na který není vyvíjen tlak, sám od sebe nepraskne.

Problém MISBů je v tom, že torza mají nasvakané paže a do paží jsou nasunuté ručičky, a hlavně v minulosti bývaly hlavy nasazené na torzech. Takže při otevření MIBSu by neměl vypadnout žádný prasklý headlight brick... ale docela dobře může vypadnout prasklé torzo nebo ruka.

mesje

Riešením je asi len vyrobiť torzo namiesto plastu z nejake silnejšej gumy, ktorá zaručí jednak určitú pružnosť, a jednak že to nebude vypadávať... Inak to bude len o tom, že buď sú časti tela k sebe pripnuté volne, a potom sa fig rozpadáva v rukách, alebo tuho ako teraz, a potom hrozí praskanie kvoli stálemu dlhodobému tlaku.

pecco

Stretol sa už niekto s prasknutým torzom/rukou pri Collectable Minifigures ?

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 19.04.2012, 17:10:33
... ale docela dobře může vypadnout prasklé torzo nebo ruka.
Torza praskají zejména ze strany nohou, takže se nebojím, že bych v MISBu našel prasklý trup.

Colonel32

Souhlasím, že je to méně pravděpodobné než to, že z MISBu vyndáš figa s prasklýma rukama.

Mimochodem, chtěl bych všechny požádat, aby popraskané ruce nebo torza nevyhazovali, ale schovávali mi je. Zláště lidé co kompletují kiloware.

S.t.a.l.k.e.r.

Toto vlakno ma prinutilo skontrolovat stav dlhodobo zlozenych a vystavovanych setov. Najdlhsie zlozene su 6210 Jabba's Sail Barge, 7665 Republic cruiser a 7676 Republic Gunship, odhadujem ze ich vystavujem tak cca 4 roky, barku mozno dlhsie a dost by ma mrzelo, keby sa znehodnocovali. Na figoch nie su badatelne ziadne znamky unavy materialu, aspon zatial. Zato par starsich popraskanych minifigov z ery Castle & Pirates mam, su to hlavne ruky, ktore prisli k ujme.

Btw, skusil niekto oslovit TLC aby sa vyjadrilo k tomuto problemu, ci sa to da casom ocakavat u vsetkych minifigov, alebo len u tych starsich edicii? Ak takyto request nebol, vyhotovilo by par ludi kazdy za seba mensiu fotodokumentaciu s popisom zavad na figoch a prip. aj kockach, o veku stavebnice, sposobe skladovania a pod. a mohlo by to byt spolocne odoslane na vyrobcu k vyjadreniu.