5883 Tower Takedown

Založil Ojík, 23.01.2012, 18:35:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Ojík

Přináším vám druhou recenzi ze série Dino. Ač vánoční dárek, dlouho, předlouho ležel zabalený na skříni. V sobotu jsem set konečně postavil a po značných strastech s focením jsem připraven vám jej představit.

Než se pustím do popisování setu, něco málo k recenzi. Snažil jsem se vzít si k srdci rady ohledně recenzí a zlepšit se. Fotky pořád nejsou to pravé, ale nějaký pokrok tam snad vidět je. Styl recenze jsem také trošku vylepšil. Snad to tedy bude dobrá recenze.

Číslo: 5883
Jméno: Tower Takedown
Počet dílků: 136
Minifigurky: 1 + dinosaurus
Cena: $19.99 (LEGO Store)
Rok vydání: 2012 (výjimečně 2011)

Balení
Krabice má čtvercový tvar a je úzká. Boky jsou z obou stran přelepené samolepicím štítkem, takže k dostání se dovnitř stačí štítky přestřihnout, žádné promačkávání, trhání a škubání doprovázené kroucením a poničením. Takové krabice mám rád - ideální rozměry a pohodlné otevírání.
Krabice obsahovala čtyři neočíslované sáčky a návod. Ten byl díky stěsnaným podmínkám bohužel značně zpřelámaný a já snad poprvé doopravdy ocenil, že jsou sety, kde je návod zatavený ve vlastním sáčku s kusem kartonu.
První sáček byl potištěný, obsahoval větší díly, druhý a třetí drobné dílky a čtvrtý byl jen pro hlavu pterodaktyla. Opět to dokazuje, že dinosauři jsou v této sérii bráni vážně a je s nimi i tak zacházeno.

Stavba
Ačkoliv obrázek na návodu byl, stejně jako na krabici a jinde, orientován horizontálně, návod samotný se "čte" vertikálně - koneckonců, jde přeci jen o věž.
Nejdříve se sestavuje minifigurka. Pro mě osobně byla barva (olive green) tak nějak nová a neokoukaná. Torso má zepředu napůl rozepnutou leteckou kombinézu, zpoza které vykukuje písmeno D jako Dino, pás s uspávacími střelami a popruhy. Celá výzbroj plynule přechází dozadu, kde je opět logo týmu.
Na řadu pak přichází pterodaktyl, pro mě další úžasný živý prvek. Skládá se z trupu, dvou křídel (každé je jiné, protože jsou zrcadlově překlopené), dolní čelisti a hlavy. Poslední dva díly jsou z měkčího materiálu a byly vmáčknuté v ochranné plastové formě v samostatném sáčku.
Zajímavý je způsob vyřešení dvoubarevnosti dinosaura. Zatímco hlava má potisk očí a žíhání na zobanu, křídla jsou udělána z dvoubarevného plastu a tělo má na určité části jakýsi gumový potah jiné barvy.
Následně se postaví malý člun. Přiznám se, na propagačních materiálech se mi líbil víc. Je tak nějak moc prostorný.
Poté už se dostáváme ke stavbě samotné věže. Konstrukce je srozumitelná a přitom stabilní. "První patro" tvoří jen kámen a podpůrné pilíře, za kamennou stěnou je trošku nevyužité prázdno. V druhém patře je pozorovatelna s počítačem. Mezi oběma poschodími jsou dva palmové listy s pohyblivou tyčí, na kterou se umístí ryba, a satelit, který sleduje pohyb dinosaurů. Na vrcholku věže je zařízení, kterým se odpaluje síť na nalákaného pterodaktyla. Stavebně mi přišlo velmi promyšlené, síť se odpaluje zatlačením na píst, jen dostřel není moc velký.
Stavba se zakončuje molem, které se pak dvěma kostkami s výstupky napojí k věži a v vznikne tak ucelená ostrovní pozorovací věž, od které se do vody rozbíhá molo ke člunu.

Hodnocení:
Hratelnost: 9/10 - Ta je zde opravdu téměř neomezená. Můžete si zinscenovat příběh statečného poustevníka, odvážného osamoceného lovce dinosaurů, jak čeká na létající ještěra, loví rybu, připravuje léčku, střílí síť, a když se to pokazí, bere do ruky uspávací pušku. A nebo může utéct na člunu. Ach, ta fantazie.
Design: 10/10 - Celá pevnost je napohled pěkná, obsahuje zajímavé detaily a nápady a je stabilní. Ke člunu mám menší výtku. Barevné schéma je také pěkné. Pterodaktyl je nádherný.
Cena: 9/10 - Vzhledem k tomu, že v době koupě byl dolar trošku přehnaný, ubírám bod. Jinak je to cena dobrá. A když se podívám na doporučenou českou, není nad čím váhat.
Minifigurky: 8/10 -  Lovec je pěkný, vyskytuje se ještě ve 2 setích z této série. Tělo á la letecká kombinéza je hezký detail, zadní potisk potěší.
Díly: 10/10 - Získal jsem několik nových dílů, které jsem dosud neměl, a navíc úplné novinky. A pterodaktyl je vážně parádní.

Celkové hodnocení: 46/50

Shrnutí
Ani velký, ani malý set s ani velkým, ani malým dinosaurem, který má rozhodně co nabídnout.

Hlavním důvodem, proč jsem si vybral tento set jako dárek je to, že je jediný z celého Dina, který zachycuje nějakou základnu. Ostatní jsou jen všelijaká vozidla. Velikost setu mi také vyhovuje. Radši menší základna, než přehnaný monster truck.

Děkuji za přečtení a snad se recenze líbila.
All work and no play make Jack a dull boy.

Ojík

Pokračování fotek. Něco málo ke stavbě.
All work and no play make Jack a dull boy.