Minifig series - dekoder

Založil paddy, 28.12.2011, 11:53:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

paddy

chcem sa spytat ake mate skusenosti (uspesnost) s minifig dekoderom.

kto sa s tym nahodou este nestretol, tak myslim toto:
http://lego.wikia.com/wiki/User_blog:1999bug/Collectible_Minifig_Series_4_Decoder

mne sa napr. stalo ze v 5.serii bol podla jednoznacnee citatelenho kodu iny minifig ako mal byt. Samozrejme je potrebne este vzdy aj hmatom overit.
Len ma teda zarazilo, ze nie vzdy tie kody sedia.

Tak by ma zaujimalo aku mate s tymto uspesnost.

killco

Na pravej strane sáčku je vždy pätmiestny kód pozostávajúci z číslic a písmen. U piatej série som sa stretol napr s: 217B1, 618B1, 518B1, 615B1, 320B1 - pričom ku každej býva úplne iné bodkové kódovanie. Nutnosť hmatovej skúšky je teda samozrejmá.

peter

Citace od: paddy kdy 28.12.2011, 11:53:30chcem sa spytat ake mate skusenosti (uspesnost) s minifig dekoderom.

Můj dekodér (prsty) funguje se 100% úspěšností už od první série ;D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Systematik

Citace od: killco kdy 28.12.2011, 13:38:08
Na pravej strane sáčku je vždy pätmiestny kód ... napr s: 217B1, 618B1, 518B1, 615B1, 320B1 - pričom ku každej býva úplne iné bodkové kódovanie. Nutnosť hmatovej skúšky je teda samozrejmá.
Přesně tak, co šarže (217B1, 618B1, 518B1, 615B1, 320B1), to jiný tečky, když pomineme první a druhou sérii,
který měly čárový kódy označující obsah. Zatím nejjednodušší byl dle mě Blacktron III - jediná figurka z 16,
která měla ,,dřevěnou" nohu - to se hmatalo jednoduše.
Dneska to zkusím v té Omeze  :D - jednu růžovku a tři šeďásky ;D

A mimo http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=63744 jsem koukal jsem http://blog.betterthantomorrow.com/2011/12/23/minifigures-series-6-dot-codes-and-feel-instructions/ co u čeho vyhmatávat, tož pro neangličtináře:

Mimozemšťan (Classic Alien) - pistole + hlava
Kelt (Highland Battler) – dlouhé vlasy, meč a kulatý štít
Náměsíčník (Sleepyhead) - medvídek + špičaté vlasy
Socha svobody (Lady Liberty) - sukně + hlavový nástavec z měkkého plastu
Bandita (Bandit) - klobouk + šátek
Tanečnice (Flamenco Dancer - sukně + vějíř
Robot (Clockwork Robot) - čtyřhranná hlava
Minotaurus (Minotaur) - hlava
Leprikón (Leprechaun) - hrnec zlata
Říman (Roman Soldier) - štít
Doktorka (Surgeon) - rentgen
Skejťačka (Skater Girl) - kolečka
Astronautka (Intergalactic Girl) – helma
Řezník (Butcher) - kýta a sekáček
Mechanik (Mechanic) krabice na nářadí + klíč/šroubovák (spanner)
Džin (Genie) - klobouk + ,,ocas"

Ojík

Citace od: paddy kdy 28.12.2011, 11:53:30
chcem sa spytat ake mate skusenosti (uspesnost) s minifig dekoderom.

První a druhá série mají čárové kódy. Prostě si najdi na internetu sheet s kódy (je nich hodně, určitě si vybereš), vytiskni a jdi nakupovat. Jediná podmínka - kódy musí být evropské. Našel jsem i dokument, kde jsou na jedné straně americké a na druhé evropské. Osobně mám nějaký německý, kde jsou kódy po vytisknutí stejně velké jako na balení, tak je to vážně primitivní. Úspěšnost 100%.

Třetí a čtvrtá série mají vyražené tečky (dot codes). Na internetu je opět z čeho vybírat, myslím, že kódy jsou na všech kontinentech stejné. Není to oproti čárovým kódům kdovíjak těžké, jak se říká, jen pozor na podobné kódy a křivě vytlačené tečky. Pokud si nejsi jistý, zkus zkoušku hmatem. Jinak ale úspěšnost 100%.

Pátá (a zřejmě i šestá série) jsou už úplný guláš. Opakovaně jsem se pokoušel najít jednotný nebo alespoň logický systém v S5, ale každá šarže se prostě liší. Mám minifigurky s asi pěti různými čísly. Nakonec se ale osvědčily prsty. Chce to jen dostatek času a vědět, co hledáš. Na stránce, kterou zmínil Systematik, je "feel guide" i pro pátou sérii. Všechny, které jsem prohmatával, byly správné. Občas se ale najde balíček, který jsem prostě nedal a odložil. Úspěšnost 90%.
All work and no play make Jack a dull boy.

Systematik

Citace od: Ojík kdy 02.01.2012, 14:01:15

Třetí a čtvrtá série mají vyražené tečky (dot codes). Na internetu je opět z čeho vybírat, myslím, že kódy jsou na všech kontinentech stejné. Není to oproti čárovým kódům kdovíjak těžké, jak se říká, jen pozor na podobné kódy a křivě vytlačené tečky. Pokud si nejsi jistý, zkus zkoušku hmatem. Jinak ale úspěšnost 100%.
Myslím, že kódy se od třetí série liší tak, že v každé šarži (vyražené číslo dole např. 217B1, 618B1, 518B1, 615B1, 320B1...) jsou tečky poskládané jinak. Čili, když najdeš na netu tabulku co je co, záleží na čísle šarže.

Pátá (a zřejmě i šestá série) jsou už úplný guláš. Opakovaně jsem se pokoušel najít jednotný nebo alespoň logický systém v S5, ale každá šarže se prostě liší.
Přesně tak.

Nakonec se ale osvědčily prsty. Chce to jen dostatek času a vědět, co hledáš. Na stránce, kterou zmínil killco, je "feel guide" i pro pátou sérii. Všechny, které jsem prohmatával, byly správné. Občas se ale najde balíček, který jsem prostě nedal a odložil. Úspěšnost 90%.
Na šestou sérii jsem si udělal takovou pomůcku. Všechny obrázky rozložených figů z WhiteFangovy recenze jsem si vytisknul a protože jsem potřeboval Růžovku a Šediváka, hledal jsem sáčky, kde je http://www.peeron.com/inv/parts/30374 - Minotaura poznám podle hlavy.

Když jsem našel prvního Šediváka, ,,další dva" jsem bral jen podle teček, ovšem nevšimnul jsem si, že je tam ještě jedna taková málo zřetelná a lup doma koukám, místo dvou Šediváků dvě Flamenco tanečnice.

Takže hmatat, hmatat, hmatat a pokud sedí tečkový kód, pro jistotu ohmatat ještě jednou.

Systematik

Rozdíl = bez nepravidelné tečky (3. zleva) Flamenco, s tečkou Šedivák - samo, že jen v šarži 141B1

Nepravidelná tečka nejspíš není tečka a tím pádem Tanečnice a Ufon mají stejnej tečkovej kód, takže je třeba dohmatat,
jestli je tam sukně (http://www.peeron.com/inv/parts/3678b) nebo paprsek (http://www.peeron.com/inv/parts/30374) ...

Jsem zvědav na další šarži  :D

EDIT: 6.serie ve Sparkys (Masarykova) = jiná šarže, ale stejný tečkový kód jak v Bambuli (OC Omega), ale stále je třeba dohmatat...

Ojík

Citace od: Systematik kdy 03.01.2012, 08:26:21
Myslím, že kódy se od třetí série liší tak, že v každé šarži (vyražené číslo dole např. 217B1, 618B1, 518B1, 615B1, 320B1...) jsou tečky poskládané jinak. Čili, když najdeš na netu tabulku co je co, záleží na čísle šarže.

Kdepak, to jsem ještě neměl o šaržích ponětí, takže kódy jsou všude stejné.

Citace od: Systematik kdy 03.01.2012, 08:26:21
Na šestou sérii jsem si udělal takovou pomůcku. Všechny obrázky rozložených figů z WhiteFangovy recenze jsem si vytisknul a protože jsem potřeboval Růžovku a Šediváka, hledal jsem sáčky, kde je http://www.peeron.com/inv/parts/30374 - Minotaura poznám podle hlavy.

Když jsem našel prvního Šediváka, ,,další dva" jsem bral jen podle teček, ovšem nevšimnul jsem si, že je tam ještě jedna taková málo zřetelná a lup doma koukám, místo dvou Šediváků dvě Flamenco tanečnice.

Takže hmatat, hmatat, hmatat a pokud sedí tečkový kód, pro jistotu ohmatat ještě jednou.

Tak já jsem nějaké tečky vzdal rovnou a stejně jakou u S5 jsem hmatal. Bohužel pro mě byla krabice skoro prázdná a v zoufalství, abych neodešel s prázdnou, jsem zaměnil Sochu Svobody s Flamenco tanečnicí (úplně jsem zapomněl na to, že Socha není jediná figurka v této sérii se slope místo nohou). Druhá byl jen takový výstřel do tmy a slepá touha, že to bude Džin. Nebyl. Budu nejdříve muset zastihnout plnou krabici a pak to bude snadné.

Citace od: Systematik kdy 03.01.2012, 08:41:26
Rozdíl = bez nepravidelné tečky (3. zleva) Flamenco, s tečkou Šedivák - samo, že jen v šarži 141B1

Nepravidelná tečka nejspíš není tečka a tím pádem Tanečnice a Ufon mají stejnej tečkovej kód, takže je třeba dohmatat,
jestli je tam sukně (http://www.peeron.com/inv/parts/3678b) nebo paprsek (http://www.peeron.com/inv/parts/30374) ...

Jsem zvědav na další šarži  :D

EDIT: 6.serie ve Sparkys (Masarykova) = jiná šarže, ale stejný tečkový kód jak v Bambuli (OC Omega), ale stále je třeba dohmatat...

Teda, že tě to baví. Na druhou stranu máš alespoň z čeho vyvozovat závěry. A máš Šedáka.
All work and no play make Jack a dull boy.

TUKE

Môžete mi vysvetliť ako to funguje ten dekoder? Ako viem, čo kupujem...lebo ja nikdy netuším čo tam mám aj keď si myslím,že viem,tak sa mýlim...

Ulrich14

Citace od: TUKE kdy 26.07.2012, 10:58:23
.lebo ja nikdy netuším čo tam mám aj keď si myslím,že viem,tak sa mýlim...

Já žádné kódy ani tečky u posledních 3 sérií nepoužíval a úspěšnost prohmatáváním 100%. Stačí jen opravdu vědět, co hledáš, vybrat si typické díly (tzn. zbraň, štít, vlasy apod.) pro toho figa a pak je to snadné. A s prodavačkami si nelam hlavu, stačí se jen usmát, prohodit pár slov a nechají tě tam, jak dlouho chceš - mám osobně vyzkoušeno asi v 10ti obchodech  ;).

TUKE

A to cítite aj cez ten plánik čo je tam,...nezavadzia pri prehmatavaní?

Tak dnes pôjdem do dráčika skúšať tu hmatovú metódu... pozriem si na nete, čo budem hľadať a idem na to. Ďakujem za radu. Zajtra napíšem akú som mal úspešnosť :)  ;)

SpCasPi000

Ešte jedna rada, niektoré figy su úplne tenučké (cca 1cm), niektoré aj raz toľko hrubšie pomaly, takže aj podľa toho môžeš veľmi rýchlo vylúčiť niektoré a nestrácať čas prehmatávaním, keď ani teoreticky podľa hrúbky tam nemôže byť to čo hľadáš.
A pokiaľ je tam plánik trošku blbo vložený že ani po minúte či dvoch si nevieš rady, tak sa na to vykašli a skúšaj ďalší, sa stáva toto niekedy že býva problém aj pre tých skúsenejších.

TUKE

Ďakujem za cenné rady, dnes pôjdem do dráčika vyvetrať rozprávkovú kartu a pôjdem skúšať  ;) ;D

otaznik

Fakt nerozumím, že vám to za to stojí, mnohem elegantnější a ve své podstatě i rychlejší je si koupit figy, které chci, v eshopu.

Colonel32

Když oni potřebují 50 římanů, ale dát stovku za kus, to ee.

Izmael10

Načo platiť 4€ za fig, keď v obchode kúpiš za menej ako 2€?  ::)

otaznik

Citace od: Izmael10 kdy 27.07.2012, 09:34:10
Ne každý fig stojí na netu 4 EUR, v průměru stojí to, co v krámě a navíc dostaneš bez hledání to, co chceš. A ještě k tomu ušetříš čas (to nemluvím o tom, že se mi trošku příčí představa, že si jdu koupit figa s vědomím, že ten sáček přede mnou někdo 5 minut prohmatával...).

mesje

Citace od: otaznik kdy 27.07.2012, 10:58:45
Ne každý fig stojí na netu 4 EUR, v průměru stojí to, co v krámě a navíc dostaneš bez hledání to, co chceš. A ještě k tomu ušetříš čas (to nemluvím o tom, že se mi trošku příčí představa, že si jdu koupit figa s vědomím, že ten sáček přede mnou někdo 5 minut prohmatával...).

Však to není žena, že by ti to malo vadiť, že ju niekto predtým ohmatal :-)

Izmael10

Citace od: otaznik kdy 27.07.2012, 10:58:45

To hej, ale môžeš si kúpiť maximálne   1 alebo 2.

TUKE

Včera som bol v Dráčiku a postavil som sa ku krabici s siedmou sériou mini-figúrok. Začal som ohmatkávať, sústreďoval som sa, a po pár minútach prišla predavačka a začala tak akože ukladať krabice Lega na regáloch.... keďže mi bolo jasné,že ma sleduje,že nechcem niečo odcudziť, som to vzdal a vybral dve, ktoré som si myslel,že viem. Prd. Nemal som ani poňatia ktoré sú to, a keďže mám zo siedmej serie len dve figúrky, tak som našťastie netrafil tie ktoré už mám. Ale nie sú to tie ktoré som chcel.

Možno kebyže mám viacej času,...skúsim nabudúce iného dráčika. Len sa bojím,že raz bude moja fotka na dverách dráčika  :-\ ;D

P4tr1cius

Buď absolútne v pohode. Také začiatky, to sme mali všetci. Základom je nebiť v strese a v pohode nájdeš, čo chceš. A k tomu ešte, keď to budeš doma rozbalovať, budeš mať dvojnásobnú radosť, že si sa trafil do figov, ktoré si si prial.

A k tým predavačkám, za prvé choď do obchodu, keď je tam najmenej ľudí, resp. žiadny, tzn. hneď ráno po otvorení a cez týždeň. Vtedy sú aj predavačky v pohode. No a ešte keď im donesieš čokoládu a vysvetlíš im, čo máš v pláne, radi ti to umožnia, s úsmevom na perách. A "dvere" budeš mať otvorené pri každej sérii.

otaznik

Citace od: mesje kdy 27.07.2012, 11:44:00

Však to není žena, že by ti to malo vadiť, že ju niekto predtým ohmatal :-)
To je otázka názoru a pohledu na věc (život).

mesje

Citace od: TUKE kdy 27.07.2012, 14:26:59
Včera som bol v Dráčiku a postavil som sa ku krabici s siedmou sériou mini-figúrok. Začal som ohmatkávať, sústreďoval som sa, a po pár minútach prišla predavačka a začala tak akože ukladať krabice Lega na regáloch.... keďže mi bolo jasné,že ma sleduje,že nechcem niečo odcudziť, som to vzdal a vybral dve, ktoré som si myslel,že viem. Prd. Nemal som ani poňatia ktoré sú to, a keďže mám zo siedmej serie len dve figúrky, tak som našťastie netrafil tie ktoré už mám. Ale nie sú to tie ktoré som chcel.

Možno kebyže mám viacej času,...skúsim nabudúce iného dráčika. Len sa bojím,že raz bude moja fotka na dverách dráčika  :-\ ;D

Tak nabuduce chod inde. Idealne ked tie skatule su dalej od pokladne, nech predavacka nečumí zbytocne. Plus si myslim - na rozdiel od Patricia - ze je lepsie ked je tam viac ludi v predajni, predavacka ma plne ruky prace a nema cas kukat co robis...

Filipkod

Ja vačšinou kupujem v TESCU alebo nejakom velkom obchode kde nikto "nešpehuje".
Nech vás lego sprevádza !

Archaon

Citace od: TUKE kdy 27.07.2012, 14:26:59

Myslím že to je hodně i o přístupu. Pokud se tam budeš nějak nenápadně krčit a tvářit jako 15ti letej kluk, co si jde poprvé koupit kondomy, tak je jasný že na tebe budou divně koukat. Ale ty přece neděláš nic špatnýho - přišel sis vybrat zboží, který normálně zaplatíš. A upřímně, té prodavačce to je stejně úplně buřt, pro ni je pytlík jako pytlík. Já chodím do hraček v Praze v Kotvě, Palladiu a Bílé Labuti (občas i jiná nákupní centra) a v životě mi nikdo nic neřekl, jenom když se mě prodavačka zeptá jestli nepotřebuju s něčím pomoct, tak ji mile řeknu že ne a hrabu si dál.  ;)

Colonel32

Citace od: Archaon kdy 27.07.2012, 21:47:11
jenom když se mě prodavačka zeptá jestli nepotřebuju s něčím pomoct, tak ji mile řeknu že ne a hrabu si dál.  ;)

Bys měl říct, ať ti pomůže hledat legionáře.

Archaon

;D to je dobrý příště jí to řeknu, já s tim problém nemám  ;D

SpCasPi000

Ja ošahávám maximálne jemne, lebo nie som blbec aby som kupoval mnou poškodený tovar  ::)
Teda ak už to neurobil predo mnou niekdo iný (z tohto fóra), že ano!!!  >:D

TUKE

Tak jediná možnosť je skúšať a skúšať...pôjdem aj nabudúce, ale do iného dráčika  ;)

William

Hodím to sem, téma je příbuzné. Dají se figy jinak než hmatem rozpoznat v 8. sérii?