10221 - UCS Super Star Destroyer

Založil P4tr1cius, 19.11.2011, 10:05:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

P4tr1cius

10221 SUPER STAR DESTROYER

Kategória: UCS Star Wars
Pre vek: 16+
Rok vydania: 2011
Počet dielikov: 3152
Počet minifigov: 5 (Dengar, Admiral Piett, IG-88, Bossk, Darth Vader)
Dostupnosť v SR: -
Nákup a cena: Shop.lego.com, 399,99 eur + poštovné


Pred kúpou
Na fotkách sa mi najprv zdal taký ,,nudný" - jednofarebný model v dvoch odtieňoch. A o cene ani nehovoriac, príšerných 400,- eur za 8 kg ,,jednofarebného" plastu. Už zmienené faktory jednoznačne zaraďujú SSD do kolónky ,,IBA PRE FAJNŠMEKROV". Nakoniec som sa rozhodol, že to ,,risknem", pretože mám záľubu vo veľkých setoch. Čo SSD s dĺžkou 124,4 cm, rozhodne je.
A môžem konštatovať, že to bol rozhodne krok správnym smerom. SSD je nielen impozantný svojou veľkosťou, ale aj krásny (napriek mojím počiatočným výhradám). Proste úplne inak vyzerá na fotke, ináč ,,naživo".

Balenie
Krabica s veľkosťou 58x48x18 (ŠxVxH) patrí medzi LEGO najväčšie. Naplnená je určite na cca 85% (je tlstá, veľká a plná). Otvára sa z boku, takže klasika. Obsah pozostáva zo štyroch menších bielych krabíc s označením 1,2,3 a obalom pre veľký 222 stranový návod. Je to tak prehľadné a dáva to logiku.

   Obsah krabice č. 1:
Obsahom najplnejšia, až 14 veľkých sáčkov – 6 s označením 1, 6 s označením 2, 2 nezadefinované)
   Obsah krabice č. 2:
Obsahom najtenšia, 8 veľkých sáčkov – 5 s označením 3, 3 s označením 4)
   Obsah krabice č. 3:
Obsah pozostáva z 10 veľkých sáčkov – 4 s označením 5, 3 s označením 6, 3 s označením 7)
   Obsah krabice s návodom:
Návod a samolepky s počtom 24 vo mne vzbudili trocha paniky. Jedná sa ale (okrem jedinej) iba o maličké nákresy riadiaceho pultu.

Stavba
Mojím ,,dlhodobým" venovaním sa LEGU (necelý rok po 16 ročnej pauze), som si systém stavania setov vycibril takmer k dokonalosti – všetko vysypať, všetko roztriediť a až potom všetko postaviť.
No budem úprimný, nebola to žiadna sranda. Všetko som to presne stopol:
Čas triedenia: 93 minút (presne)
Čas stavania: 407 minút (takmer 7 hodín a to som mal všetko roztriedené)

Roztriedenie som musel presunúť na zem (inak staviam na rozloženom gauči), pretože viac ako 3000 brickov nieje jednoduché niekde narvať.
Myslel som, že rozpíšem aj priebeh jednotlivých častí stavby, ale je to klasika, z času na čas aj nudnejšie pasáže, veľa opakovačiek, nič extra. Išlo to všetko jednoducho, bez problémov a ,,rýchlo", to ale súvisí iba s nadmerným počtom brickov, nie zložitosťou stavby. Jediný maličký problémik je akurát s veľkosťou setu, čiže s jeho manipuláciou, obracaním kvôli lepšiemu a plynulejšiemu stavaniu. Ale prekonať sa dá samozrejme všetko. Najhoršie sú posledné dve fázy – 6 a 7. Sú úplne identické, iba zrkadlové. To už ale je cítiť nielen chrbát (po 1,5 hod. triedení a 6 hod. stavaní), ale cítiť už aj prsty a palce (veľa spájania plates na seba, nieje zrovna veľkým pôžitkom).  Takže nakoniec je človek rád, že stavba je konečne hotová. Pohľad na ňu, ale okamžite nechá zabudnúť na predchádzajúce útrapy. Výsledok je naozaj FANTASTICKÝ. Za extra spomenutie stojí akurát minifig Dengar, je naozaj luxusný (teda aspoň pre mňa), ostatné figy už určite všetci majú, sú v každom druhom sete SW, takže nič moc. Ale tento set sa rozhodne nekupuje kvôli figom, tie by tam ani nemuseli byť. Set stojí na dvoch podstavcoch, na jednom je pripevnené aj info o lodi.

Hrateľnosť
Hrateľnosť je nulová. 8 kg váha a 125 cm dĺžka, veľa na výber ani nedáva. SSD je jednoznačne vytrínová záležitosť. Postaviť, vystaviť, obdivovať. To je všetko. Zábava so setom SSD končí jeho postavením. Jediným ,,hraním" može byť iba odnímanie a následne priklápanie kokpitu. Čo je samo o sebe stupidita.

Celkové zhrnutie
10221 Super Star Destroyer patrí medzi najkrajšie a najväčšie sety z kategórie LEGO SW. Hneď po  Millenium Falcon 10179 je podľa mňa, SSD bezkonkurenčne a neohrozene na druhom mieste najlepších a najkrajších setov nielen SW, ale LEGO setov vôbec. Týmto mojím konštatovaním, som bol aj ja hneď po dostavaní o to viac prekvapený, pretože na obrázkoch sa mi vôbec nepáčil. Set rozhodne nieje určený pre deti (veľký a ťažký), myslím že ani veľmi pre staviteľov, aj keď obsahuje viac ako 3000 sivých brikov, väčšina zošikmených plates, neviem kde by to mohli využiť. Set dokonca nieje určený ani klasickým zberateľom SW setíkov, ktorí uprednostňujú veľa figov a rozmanitosť kozmickej flotily. SSD je ale určite určený SW fanatikom, UCS zberateľom a zberateľom obrovských setov (môj prípad). Tento set bude prvá skupina ,,nenávidieť" a tá druhá (fanatická) milovať". To som si viac než istý.

   Klady
+ UCS SW
+ ako jediný, takmer porovnateľný s 10179 Millenium Falcon (zdôrazňujem TAKMER!)
+ výstavný model
+ neskutočne fantastická dĺžka 125 cm, je obrovský
+ veľké množstvo brickov, a tým aj veľká a dlhá zábava pri stavaní
+ napriek jednofarebnosti, veľmi kvalitné spracovanie
+ minifig Dengar

   Zápory
- samolepky, ale dá sa to prekonať
- jednofarebnosť (aj keď je to asi podľa predlohy)
- brutálna cena
- dostupnosť
- je naňho nevyhnutné vyčleniť veľa miesta
- mierne sklamanie, zadná časť – motory, príliš jednoduché

Otáznik pred kúpou
Už zmieňované vyššie, komu je SSD určený. Napriek veľmi vysokej cene, by určite nemal chýbať v zbierke SW fanatikov, UCS zberateľov, zberateľov veľkých setov a určite aj faganov bohatých rodičov, resp. tých, čo nevedia čo s peniazmi. Deťom jednoznačne nie, kvôli veľkosti a ,,brickov-chtivých" rozkladačov asi tiež nie, kvôli jednoduchosti a všednosti brickov.

Hodnotenie (od 1-10 najviac)
9 (0,5 dole za vysokú cenu a 0,5 dole za jednoduché motory)

P4tr1cius

#1
Zdravím,
Dávam sem konečne svoju prvú recenziu. Dúfam, že sa bude aspoň trocha páčiť, a pomôže niekomu v rozhodovaní, či daný set kúpiť alebo nie. Samozrejme uvítam konštruktívne pripomienky.

PS: teda s tými fotkami mám ale peklo.  :P


P4tr1cius

Foto..

Luky1987

Skvělá recenze, tohohle macka mám v plánu koupit během příštího roku, snad cena po vánocích ještě trošku klesne...
Jen pro něj najít místo >:D

P4tr1cius

Ďakujem, som potešený, že sa páči.
Najbližšie urobím recenziu na 4184 - Black Pearl. Teším sa na tú lodičku jak malý chlapec.  8)

mesje

Tieto sety sú ozaj pre fajnšmekrov... ja síce čiastočne zbieram aj SW, ale toto je pre mňa príliš nevýhodný pomer cena/výkon - nejsom ochotný vycálovať toľko peňazí za v podstate obyčajne vyzerajúcu raketu... jasne, je veľká a môže vyzerať zaujímavo, ale keď si predstavím, že za jej cenu je Taj Mahal + nejaký modular house, tak je to neporovnatelné z hľadiska efektnosti... a najmä to aj inak pôsobí na návštevy... maximálne by som bol ochotný toľko vycálovať za ISD, tá je predsa len členitejšia a pôsobivejšia...

P4tr1cius

Tiež sa rozhodujem, čo s ISD. Nejako mi nesedí, nemôžem si pomôcť. Je síce krásne veľký, ale neskutočne mi u neho vadí, že je JEDNOFAREBNÝ V JEDNOM ODTIENI. Je mi jasné, že je to asi opäť podľa filmu, len nemusí to zrovna vyzerať ako halda vysypaných rovnakých kociek. Alebo napokon, je to ten vzácny príklad toho, že človek si ho musí najprv 100x pozrieť a potom z neho odpadne a začne sa mu páčiť. A kúpi ho za 900,- EUR o ďalších 5 rokov neskôr.

mesje

ISD je síce jednofarebný set, ale to je aj Super star destroyer, avšak v porovnaní s ním je krajšie tvarovaný a viac symbolizuje SW filmy -  keďže sa v nich objavil 100x viac ako super star destroyer...
každopádne ale tá cena, za ktorú sa dá zohnať teraz ISD, je krvavá, avšak asi ťažko čakať reedíciu - ja si aspoň nepamätám, kedy vyšla niekedy reedícia takýchto UCS setov, prípadne modular houses.

Anatyt

Tie ceny sú vyšrobované do nenormálnych súm. Neviem k čomu je to dobré, keď si verný LEGO fanúšik nemôže kúpiť set len preto, že sa predáva za vyslovene prehnané sumy. >:( LEGO by sety o ktoré je vyšší záujem malo reedigovať.

mesje

To by malo, veď návody a know-how už má hotový, tj fixné náklady sú už vybavené, stačí vylisovať nejaké kocky naviac, takže pre TLC je to čistý zisk. Takto na tom ryžujú iba predajci na BL, čo to nakúpili na kšeft.
A to sa týka aj starších modular houses ako cafe corner a market, kde tie ceny za čo sa to predáva, sú nenormálne.
Je fakt sranda, keď tieto staršie sety tak zberateľsky idú cenovo do veľkých výšok, pričom ide o tovar, kde stačí vylisovať ďalšie kocky... pochopím rast cien známok, obrazov a iných vecí, čo sa nedajú na novo vyrobiť, ale nie pri legu... ešte pochopím vyššiu cenu setov zo 70., 80. rokov, kde nová edícia by bola ťažšie realizovateľná, ale fakt nepochopím, prečo nemôže vyjsť reedícia setov z rokov 2000-2009, ktoré nejsú žiadne starinky, ktoré by pôsobili v súčasnosti smiešne...

Colonel32

Evidentně si ještě nepochopil základní pravidlo ekonomiky, a to že každá věc má takovou hodnotu, jakou je ochotný za ni někdo zaplatit. Společnost Lego přece nemá žádnou povinnost vyrábět ti nějaký set znova jen proto, že sis ho nestačil koupit, když byl běžně v prodeji. Jenže oni mají vždycky všichni moře času dokud něco je, a zajímavé to začne být teprve tím, že to není  ::)

P4tr1cius

Nakoniec je ale dobre, že každých päť rokov nevydávajú reedície tých najžiadanejších setov. Aj napriek tomu že na "čiernom trhu" majú obrovskú cenu. Pretože potom by ich mal takmer každý kto by chcel (cena by samozrejme musela byť nižšia ako na trhu), čo by malo za následok STRATY VYNÍMOČNOSTI.
Presne to isté ako pri 100 rokov starých setoch, pre vyznávačov LEGO starožitností.

Takže aj tu platí, radšej drahé a výnimočné (aj keď raz za čas), ako všedné a za pár šupiek.

PS: samozrejme existuje aj druhá skupina, u ktorej to platí naopak. Lež opäť - koľko ľudí, toľko chutí.

Colonel32

Ono je až legrační, jak snadno se člověk nechá zlákat k tomu, aby něco sbíral. Místo aby člověk koupil hasičárnu, obchoďák a petshop, a trpělivě čekal na další, tak prostě nutně potřebuje i café corner do sbírky, a co nejlevněji.

mesje

Citace od: Colonel32 kdy 22.11.2011, 19:38:56
Evidentně si ještě nepochopil základní pravidlo ekonomiky, a to že každá věc má takovou hodnotu, jakou je ochotný za ni někdo zaplatit. Společnost Lego přece nemá žádnou povinnost vyrábět ti nějaký set znova jen proto, že sis ho nestačil koupit, když byl běžně v prodeji. Jenže oni mají vždycky všichni moře času dokud něco je, a zajímavé to začne být teprve tím, že to není  ::)

lenže tu nejde o klasicky seriovo vydávaný tovar - ako napr. keď sa minú klasické televizory a vyrábajú už len LCD a plazmy, tak je logické, že nikto nebude žiadať nanovo, aby sa znovu vyrábali klasické televízory... a keď už sme pri ekonomike, tak TLC by malo mať snahu zarobiť na úspešných setoch namiesto toho, aby ten zisk nechalo priekupníkom z BL... ostatne, není to nič výnimočné žiadať o novú edíciu oblúbeného setu - pri SW tiež dávajú nové vydania setov, čo sa dosť podobajú na predošlé, a napr. také Western mám pocit že v určitom roku vydali úplne rovnaké sety nanovo, pod inými číslami...

P4tr1cius

A je tu ešte jedna rovina: určite je lepšie, keď vychádzajú "stále" nové sety - modernejšie, krajšie, s novými nápadmi. Predsa LEGO má tiež iba obmedzené prostriedky na svoju produkciu. Tak nech robia novinky.

mesje

Však áno, ale niektoré nadčasové sety - UCS, exclusives a pod - by mohli vychádzať priebežne... samozrejme nikto nečaká, že budú stále vychádzať napr. niektoré castle sety a tam je úplne v poriadku, keď každý tretí rok vyjde nový hrad...

P4tr1cius

#16
No a sám si odpovedz na otázku: radšej budeš mať exclusivné sety každý rok úplne iné - nové, alebo sa tešiť na nekonečné reedície starších aj keď úspešných? Ja teda jednoznačne beriem prvú možnosť.

Ale v podstate máš pravdu, z času na čas nezaškodí nejaká ta reedícia. Veď TLC ročne zas toľko exclusivných setov nevychŕlia.

Colonel32

Citace od: mesje kdy 22.11.2011, 23:55:05
TLC by malo mať snahu zarobiť na úspešných setoch namiesto toho, aby ten zisk nechalo priekupníkom z BL... ostatne, není to nič výnimočné žiadať o novú edíciu oblúbeného setu

Ty to stále nechápeš. Na první pohled létá café corner do závratných výšin, jenže ve skutečnosti je tímto setem saturováno nějakých 95% AFOLské populace. Pokud by vyrobili reedici ve stejném počtu jako v první fázi, tak to nebudou prodávat 2 roky, ale 10. Kolik Cafe Corneru se za posledního půl roku přez Bricklink skutečně prodalo? 100 kusů. Jenže lego potřebuje za tu dobu prodat minimálně 10,000. Takže radši nechá pár překupníků vydělat pár dolarů, než aby se zničilo na setu, který nikdo kupovat nebude.

Měl bysis radši najít brigádu a na ty drahé sety si vydělat, než tady plkat do větru nesmysly (protože to tě těm setů nepřiblíží...).

mesje

no a nenapadlo ťa, že tých cafe cornerov sa cez BL neotočí viac kvôli cene? resp. že môžu pribudnúť noví afolovia, ktorí afolmi neboli v čase vydania setu?
a není to len o tom, či na to niekto má alebo nie - ja si môžem kúpiť kopu starých predražených setov, ale neurobím tak kvôli tomu, že cena nezodpovedá tomu čo získam - ja nejsom ochotný za pár kociek vyflásnuť toľko peňazí, ak to nezodpovedá veľkosti setu - a 700 eur za cafe corner s 2000 či kolko kockami je úplne mimo normality... tak ako by som nedal 30 eur za miniset, ak to nezodpovedá tej hodnote...
podla teba je to tliachanie nezmyslov, podla mňa je to len vyjadrenie iného názoru, tiež s tebou nesúhlasím, ale nebudem to nazývať trepanie nezmyslov...

Colonel32

Zkus zvážit, zda pokud se legu jako AFOL věnuji od února 2005, nebudu mít náhodou více zkušeností  a informací, a tudíž i možnost posoudit situaci ohledně reedic realističtěji.

P4tr1cius

Treba to brať tak, že z "LEGO hľadiska" sme tu všetci na jednej lodi (trebárs na SSD). A kúsok pravdy (či už väčší alebo menší), má každý z nás.

PS: pre tých, čo nepochopili: treba to brať s nadhľadom.

mesje

Veď OK máš právo na iný názor, ale toto sú veci, kde nerozhoduje doba AFOLáctva - stačí si pozrieť vývoj setov a ich cien na stránke bricklink, a mať základný prehľad, aké série vychádzajú a zdravý rozum... keď vyšla reedícia niektorých obyčajných setov, tak o to viac je dôvod na reedíciu exklusives - ktoré sú nadčasové... Jediný problém s tým budú mať tí, čo to nakúpili na kšeft, kde sa im po vydaní novej edície zhorší biznis - ale to je riziko podnikania, tak ako znáša niekto riziko, že nakúpil batman figov a budúci rok vyjdú noví...

Colonel32

#22
Co začít tím, že se podíváš na to, jak dopadly veškeré reedice v minulosti.  ::) Jeden ležák vedle druhého.

Tebe přímo žerou ti lidé, co to koupili na kšeft, oni to mají, oni na tom rejžujou, ty to chceš levně, ale oni to levně nedaj. Oni jsou zlí a lego to má udělat znova hlavně proto, aby jim zkazilo kšefty (že tu myšlenku poněkolikáté opakuješ) a abys ty to mohl mít všechno a levně. Hlavně že známky a obrazy sběratelskou hodnotu mít smí, ale lego ne.

mesje

Mňa tí priekupníci netrápia, jednoducho reagujú na ponuku/dopyt, skôr nechápem tej TLC politike v niektorých veciach... neviem ktoré reedície zlyhali, možno zvolili nesprávne sety... a lego je trošku iná kategória ako obrazy - známku z roku 1850 už nikto nanovo presne nevydá, ani ten istý obraz nikto nenamaluje... pri legu je práve ideálna možnosť na reedície - návody majú, dizajnéri zaplatení, stačí vylisovať pár plastov naviac... a ide o nadčasové veci - ten istý notebook nemá zmysel vyrábať znova po 10 rokoch, aj keď bol brutálne populárny...

SpCasPi000

Kašlime na známky a obrazy. Niečo podobnejšie (kto nesúhlasí nech to berie len ako teóriu):
V hudbe sa prečo donekonečna robia reedície? Nie preto aby firmy ľahko zarobili ďalšie peniaze na tom čo už majú pripravené v šuplíčku a zároveň ľudia neboli nútení kupovať len sekáče alebo pirátske kópie?
Pričom jasné že počet kusov v reedícii môže byť menší lebo prvé vydanie má pravdepodobne najviac ľudí keď si ho kúpili v čase keď to bola novinka, no a ďalší čo vtedy ešte neboli na svete napr. takýmto spôsobom nebudú ukrátení o nič, veď nie každému sa páčia len novinky, ale dosť ľudí je zameraných aj na to čo sami ''nezažili'' a radšej to kupujú keď sa im zdá staršia produkcia kvalitnejšia/krajšia (i môj prípad čiastočne, napr. tie prvé albumy Zeppelinov nevydať nanovo by som dal ako trestný čin).
Samozrejme žiadna firma ani umelec to zo zákona nemusia robiť, ale trochu to svečí o tom ako im záleží na fanúšikoch, zvlášť keď 100pro vedia že pre niektorých je to zmysel života a ktorý majú vďaka tomu trochu pokazený ;D
No nič, idem ďalej slintať pri katalógoch a snívať  ;)

phoenicis

#25
Vrátim sa k pôvodnej téme:

perfektná recenzia - výborné spracovanie.

Zopár mojich postrehov (mínusov) na margo SSD (mimo recenzie):
- motory urobili strašne - mohli namiesto 'Cylinder 3 x 6 x 2 2/3 Horizontal' skombinovať zopár 'Technic Wheel', podobne ako motory setu 7660 či 7877
- spoj plátov (škára po obvode medzi plátmi) je podľa mňa neskutočne odfláknutý - u ISD bol oveľa detailnejší a členitejší (nad čím som síce pri stavaní strávil asi hodinu či hodinu a pol, ale o to lepšie to vyzeralo)
- cena je neskutočne vysoká a dúfam, že sa s ňou čoskoro umúdria ;)

otaznik

Citace od: mesje kdy 23.11.2011, 00:09:07
Však áno, ale niektoré nadčasové sety - UCS, exclusives a pod - by mohli vychádzať priebežne... samozrejme nikto nečaká, že budú stále vychádzať napr. niektoré castle sety a tam je úplne v poriadku, keď každý tretí rok vyjde nový hrad...
Jsi zaslepený svým pohledem na věc. Musíš si uvědomit, že AFOLové tvoří velmi velmi minoritní část zákazníků TLC. Pro TLC se jistě mnohem více vyplatí vydávat nové a nové sety, než pořád recyklovat ty staré, ať už to z tvého pohledu může vypadat jakkoli podivně.

Věř mi, že dobře vědí, co dělají.

Anatyt

Citace od: otaznik kdy 24.11.2011, 12:03:08
Věř mi, že dobře vědí, co dělají.

No podľa toho dokumentu včera, v 90. rokoch celkom jasno v tom, čo majú robiť nemali. ;) Skôr tápali. Ale to len na okraj, na odľahčenie... :)

mesje

Citace od: otaznik kdy 24.11.2011, 12:03:08
Citace od: mesje kdy 23.11.2011, 00:09:07
Však áno, ale niektoré nadčasové sety - UCS, exclusives a pod - by mohli vychádzať priebežne... samozrejme nikto nečaká, že budú stále vychádzať napr. niektoré castle sety a tam je úplne v poriadku, keď každý tretí rok vyjde nový hrad...
Jsi zaslepený svým pohledem na věc. Musíš si uvědomit, že AFOLové tvoří velmi velmi minoritní část zákazníků TLC. Pro TLC se jistě mnohem více vyplatí vydávat nové a nové sety, než pořád recyklovat ty staré, ať už to z tvého pohledu může vypadat jakkoli podivně.

Věř mi, že dobře vědí, co dělají.

Nie, nehľadím na produkciu LEGO z úzkeho AFOL hladiska, ale v prípade UCS a exclusives ide o sety, ktoré sú určené pre 14+ kategóriu, čo v praxi znamená, že ich výrazne kupujú AFOLovia... 14 rokov je totiž taká hranica, keď už sa chalani nehrajú s legom a radšej už smažia počítače a pod... Myslím, že TLC si dobre uvedomuje, kto kupuje tieto sety... A aj keby sme sa pozerali na tieto exkluzívne sety z pohľadu detí ako cielovej skupiny, tak o to väčší dôvod recyklovať, keďže inak sa nejaký 13 ročný fagan nikdy nedostane k napr. ISD, lebo ho už nevyrábajú, a prvú edíciu mu kvôli cene rodičia nekúpia... tým pádom prijde o určitú kategóriu setov (modular houses, UCS, kolotoč, atd atd). V bežných kategóriach až tak veľa nestráca, lebo hrady vychádzajú priebežne, lode, vlaky, policajné stanice tiež... samozrejme sa menia, ale dostatočne pokryjú dopyt po určitom sete - keď chce decko hrad, tak nejaký vždy v predaji bude... na rozdiel od toho napr. k Tower bridgeu sa o takých 10 rokov decko normálne nemá šancu dostať.

Colonel32

Citace od: mesje kdy 24.11.2011, 12:41:01
...keďže inak sa nejaký 13 ročný fagan nikdy nedostane k napr. ISD,...

Police Collector se vrátil. Hurá. Vydali nám ho v reedici.