Založenie Bricklink shopu

Založil mesje, 07.07.2011, 00:15:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

mesje

Ti čo máte bricklink shopy, ako to riešite právno-účtovne? Rozmýšlam nad niečím takým, a toto ma napadlo, že kde je hranica medzi súkromným inzerátom, a predajom v trochu väčšom a trochu viac oficiálnejšom meradle... alebo na to kašlete, že je malá šanca, aby nejaký daňovák kukal bricklink.com :-) ?

linhi

Třeba já raději jedu přes živnosťák.......ale jsem asi jediný.

STARHAWK

Je tu uz niekde tema o tom co obnasa zalozenie BL shopu ?

Hana129

#3
Taky mám Lego prodej na živnosťák.

Colonel32

Ono to dost závisí na objemech, které člověk otočí a částce, kterou vydělá. Já např. sety vždy partuju jen kvůli dílům, které si z nich chci nechat (proto je skoro nemožné najít v mém shopu zelené, hnědé nebo zajímavá zvířata) a abych fakturoval 20 tisíc náklady a 20 tisíc zisk, to mi přijde zbytečná byrokracie.

linhi

No já mám zatím zisk 0 :-)

Vlada

Citace od: linhi kdy 07.07.2011, 19:23:08No já mám zatím zisk 0 :-)

Ondro, tak to něco děláš špatně  :-\. Já žil pořád v domnění, že pokud někdo provozuje BL obchod (zvláště se ŽL), tak to dělá zejména pro kladný zisk, byť malý, ale nikoliv aby byl člověk při obětování toliko času (kompletace objednávek, balení, cesta na poštu a v neposlední řadě i náklady na obalový materiál) na neutrální hodnotě. Do jisté míry chápu, že to co vyděláš, tak investuješ do nových setů, které následně rozebereš do svého BL, ale i tak si myslím, že by jsi měl smýšlet ziskově. Pokud jsi za dobu existence Tvého obchodu ziskově na nule, tak mi přijde čas obětovaný Tvému obchodu jako zbytečné mrhání času. Alespoň takto to vidím já osobně. Trošku mi uniká vholt ta pointa provozu BL shopu...

Colonel32

Jenže navíc má v inventáři díly za odhadem minimálně 150 tisíc. Možná to co vydělá zatím jen investuje do rozšíření.

wallac

Přesně tak, ono se to vrátí až za nějakou dobu a pak to teprve začne trošku vydělávat.. Já jsem zatím těžce v mínusu (když nepočítám sklad), ale to se časem srovná..

Vlada

Citace od: wallac kdy 07.07.2011, 21:00:46Přesně tak, ono se to vrátí až za nějakou dobu a pak to teprve začne trošku vydělávat.. Já jsem zatím těžce v mínusu (když nepočítám sklad), ale to se časem srovná..

Ano, to mi je jasné, že pokud chce člověk provozovat tento typ obchodu, tak zprvu musí pro to něco obětovat, a to jak čas, tak i své finanční prostředky. Ale zase na druhou stranu není možné, aby prodejce byl "těžce" v mínusu, či v lepším případě jako linhi na nule a provoz obchodu dotoval stále ze svých hlavních finančních rezerv a věřil v to, že časem bude jeho obchod ziskový. Na této myšlence mnoho prodejců už pohořelo a svojí činnost ukončilo. Dle mého soudu je přímá úměra zisku rovna počtu dílů v inventáři a též i nacenění dílů. Toto jsou hlavní dva faktory, které o ziskovosti rozhodují. Pokud se tyto dva faktory skloubějí dohromady, tak z českých BL obchodů tuto podmínku nesplňuje ani jeden. Buď má obchod dostatek dílů na skladě, ale drahých, či levných, ale zase v malém množství. Člověk se pak s cílem ušetřit uchýlí k nákupu dílů v některém obchodě v blízké Euro zóně.

linhi

Zdravím ze Šumavy,ano je to tak že vše investuji do dalších nákupů do BL,takže je to jen tak že si člověk nic nenechá,ale lidi nečekejte žádný veliký zisk,něco vám ještě sežere paypal a něco si vezme BL! Sám si říkám že bych to nejraději pověsil na hřebík,ale mě to hrabání baví. Vřele doporučuji si to vyzkoušet. Jen vás pak lidé bombardují kdy už přijde vyúčtování,nezajímá je že máte práci do které chodíte a taky rodinu atd. Někdy přijdu v 18 00 z práce a pak třídím objednávku kde si někdo vezme od každého dílku jeden a má toho 30 stránek do 23 00  večer!!

Colonel32

Citace od: linhi kdy 08.07.2011, 11:28:03
Někdy přijdu v 18 00 z práce a pak třídím objednávku kde si někdo vezme od každého dílku jeden a má toho 30 stránek do 23 00  večer!!

Takové objednávky taky nesnáším. Ale u několika zahraničních shopů jsem viděl v podmínkách uvedené závislosti mezi počty dílů, počty lotů nebo ceně nákupu, které takovéto nákupy zakazovalo.

votrelec

Ale vela ludi je takych, ktori nechcu 100 stromcekov, ale len doplnit chybajuce diely vo svojej zbierke. A to musite uznat, ze vacsinou bude zo vsetkeho po jednom kuse.

Matošo

C32: stačí si nastavit Bulk množství a je tov pohodě.

Já na prodej mám taky ŽL a jelikož nakupuji "chytře", tak rozhodně nejsem v mínusu - i když je pravda, že doba návratnosti taky není týden, ani měsíc, ani dva měsíce...  :)

Colonel32

Citace od: votrelec kdy 08.07.2011, 12:01:26
Ale vela ludi je takych, ktori nechcu 100 stromcekov, ale len doplnit chybajuce diely vo svojej zbierke. A to musite uznat, ze vacsinou bude zo vsetkeho po jednom kuse.

To je sice pravda, ale to už je jejich problém. Je nutno si uvědomit, že BL prodejce má obrovskou výhodu v tom, že je svým pánem, a může si rozhodovat i o tom, kdo bude a kdo nebude jeho zákazník.

Citace od: Matošo kdy 08.07.2011, 12:01:52
stačí si nastavit Bulk množství a je tov pohodě.

To je sice pravda, ale - co když přijde nějaký zákázník, který většinu lotů vykoupí sám od sebe, ale od něčeho prostě potřebuje jen jeden nebo dva kusy. Tak mám takového zákazníka šikanovat aby jich vzal 100?

wallac

Je to jako s každým jiným podnikáním - nejdřív se musí něco investovat, a pokud je to perspektivní obor, tak se to časem začne vracet a vydělávat.. Samozřejmě že kdo nemá trpělivost a nebaví ho se v legu přehrabávat, tak ať se do toho nepouští.. Třeba u sebe vidím dobu návratnosti minimálně rok..

Matošo

C32:  no to jo, ale všechno je o komunikaci, už jsem taky udělal "pár" výjimek. Navíc Bulk nemusí být 100, ale třeba 20 a to už je většinou v pohodě.

Walac: Rok ?? šmankote, za kolik to kupuješ ?

Hana129

#17
Citace od: linhi kdy 08.07.2011, 11:28:03
něco vám ještě sežere paypal a něco si vezme BL! Sám si říkám že bych to nejraději pověsil na hřebík,ale mě to hrabání baví. Vřele doporučuji si to vyzkoušet.

Asi i část dílů zůstává na skladě dlouho, možná navždy jako neprodejné co?
Sama jsem ráda, že jsem se do zkoušení pustila, ale třídění mě vždycky bavilo a o vlastním BL jsem už dlouho snila. Určitě to, ale  není pro ty co neradi třídí, uklízí Lego a hledají kostičky, některé věci mě hodně zaskočily.  Je to dost náročné na čas a zatím si netroufám ani odhadnou jaká je "rentabilita" času tomu věnovaná.  ;)

Sama jsem momentálně taky těžce "v mínusu".




 

celda

Podle mně je nutné kalkulovat se všemi aspekty. Čas trávený nakupováním, čas trávený tříděním, čas trávený zpracováním objednávky (lotů), čas tráveným režií objednávky (obsluha BL, adresní štítek atd.), různá doba odbytu dílu, přechodné výkyvy ceny dílů a další. Faktorů je hodně - vzhledem k relativně malé ceně položek.

Já jsem si brzy spočítal, že abych to dělal poctivě a držel se v mírném plusu, tak nemohu konkurovat cenově. Snažím se vybudovat si standard v kvalitě. Myslím si, že to je pro mě cesta, jak u toho vydržet. Zatím to ale stále beru jako takový průzkum, uvidíme, jestli mi jednoho dne nepřeskočí a všechno to neproměním v jeden příšerný MOC.

Uživit se tím půjde asi velmi těžko, jelikož na BL je dlouhá řada nadšenců, kteří budou prodávat z radosti a bez vidiny zisku a tím stlačí cenu dolů. Je to specifikum Lego komunity a je to hezké.

Teď navíc předěláváme byt, takže je vše nedobytně uschováno.

Ethan

Citace od: celda kdy 12.07.2011, 10:50:08
Teď navíc předěláváme byt, takže je vše nedobytně uschováno.
Já si říkal, proč máš zavřeno ;) Tak ať všechno proběhne podle plánu.

Hana129

#20
Tak se ještě pořád ověřuji některé věci ohledně vedení a účtování BL,  jsem totiž zároveň i plátce  DPH, takže to mám trochu složitější a narazila jsem při pátrání na to, že vlastně plátci DPH by měli být u nás asi všichni BL prodejci - tak si to ověřte.  ;)


Cituji:
Re: Plátce DPH při poskytnutí služeb do zahraničí (neplátci)
Plátcem DPH se podnikatel stane buď dobrovolně, protože být plátcem je pro něj výhodné, nebo ze zákona, když splňuje některou podmínku, které jsou stanoveny v Zákoně 235/2004 Sb. o DPH:
Jednou ze situací, ve které se podnikatel stává plátcem DPH, je poskytnutí služby jinému podnikateli v rámci EU, nebo přijetí služby od jiného podnikatele, a to odkudkoli ze zahraničí, lhostejno, zda z EU nebo ze třetích zemí (USA, Rusko, Čína atd.).
Jakmile tyto okolnosti nastanou, podnikatel se musí na svém FÚ zaregistrovat jako plátce DPH a musí začít plnit povinnosti vyplývající mu ze zákona o DPH.


Hana129

Ještě neumím najít na stránkách komu vlastně firma Brickling patří  :-[. Identifikační údaje, sídlo, apod. Víte to někdo nebo máte to  ve vyúčtování? Já zatím ještě fakturu nedostala.

Anatyt

To vážne všetci čo na BL predávate odvádzate z toho štátu DPH? Aj Slováci? To nemyslíte vážne?

Colonel32

#23
Citace od: Anatyt kdy 25.07.2011, 11:16:54
To vážne všetci čo na BL predávate odvádzate z toho štátu DPH? Aj Slováci? To nemyslíte vážne?

To by zrovna nebyl takový problém, protože většina lega co nakoupí a partujou už DPH zaplaceno má. Takže by ho na jedné straně zaplatili, a na straně druhé si ho zase nechají vrátit.

otaznik

Citace od: Anatyt kdy 25.07.2011, 11:16:54
To vážne všetci čo na BL predávate odvádzate z toho štátu DPH? Aj Slováci? To nemyslíte vážne?
Co je na tom divného, případně nepochopitelného?

Anatyt

Prehnaná poctivosť?
Neviem - nemám tam shop, ale nechce sa mi veriť, že to naši predajcovia uvádzajú do daňového priznania. Osobne poznám niekolkých a ani jeden to nerieši, tak neviem. ;)

Hana129

#26
Citace od: Colonel32 kdy 25.07.2011, 11:41:51

To by zrovna nebyl takový problém, protože většina lega co nakoupí a partujou už DPH zaplaceno má. Takže by ho na jedné straně zaplatili, a na straně druhé si ho zase nechají vrátit.

No + odvedeš 20% z přidané hodnoty (výdělku). A taky účtování je trochu víc.  ;)


Citace od: Anatyt kdy 25.07.2011, 13:35:21
Prehnaná poctivosť?

U mne tedy normální běžná věc. Netroufla by jsem si to nepřiznávat. U nás chodily kontroly i při prodeji věcí na aukru.  Plátce DPH jsem díky hlavnímu podnikání, takže musím být i u BL.


Anatyt

Tak to má niekto ako hlavný objekt podnikania - predaj LEGA na BL - tak možno... Ale ak to je niekto z nás - AFOLov - a chce predať nejaký set, tak mi pride blbé, aby to priznával na daňovom. Veď to potom aj tu na Kostkách keď niečo predáme, musíme uvádzať v daňovom? Alebo tomu celému zle rozumiem?

Hana129

#28
Citace od: Anatyt kdy 25.07.2011, 15:43:17
Tak to má niekto ako hlavný objekt podnikania - predaj LEGA na BL - tak možno... Ale ak to je niekto z nás - AFOLov - a chce predať nejaký set, tak mi pride blbé, aby to priznával na daňovom. Veď to potom aj tu na Kostkách keď niečo predáme, musíme uvádzať v daňovom? Alebo tomu celému zle rozumiem?


Tak na to jsou limity do jaké částky se to nemusí uvádět. U nás je teď tuším 20000,- Kč/za rok. U DPH to je jinak.

mesje

To vážne bola u niekoho daňová kontrola kvôli predaju na aukro ??? To sa mi ani veriť nechce, že sa kvôli tomu niekto unúval chodiť na kontrolu... v štáte (štátoch), kde majú mnohí miliónové daňové úniky, budú riešiť predaj kociek :-)
Ja si myslím, že hranica toho, kedy sa majú platiť dane z predaja a kedy nie, je to, či ide o podnikanie - tj pravidelná činnosť vykonávaná za účelom dosiahnutia zisku. Takže musí isť o:
1. pravidelnosť - takže nie jednorazový inzerát (veď kopu ľudí predáva cez inzeráty, a nikto žiadnu neplatí...)
2. účel je dosiahnutie zisku - to pri predaji na inzerát často nie je (predáva sa set pod cenu), môže to byť v prípade predaja dielikov na BL, ale to si fakt neviem predstaviť, ako by sa dokazovalo, že súhrn predaných dielikov priniesol viac peňazí ako náklady za celý set - samotná skutočnosť, že sa nedosiahol zisk by neobstála, ale muselo by sa obhajovať tým, že účelom predaja dielikov nebol zisk, ale zbavenie sa nadbytočných kúskov lega...
Záver - z praktického hľadiska si neviem predstaviť, že by niekomu dokázali daňový únik, ak sa dobre obháji a bude sa tváriť, že predáva len nadbytočné lego...